Important Error Detection Quiz Solutions for SSC CGL Tier 2

Active-Passive-for-CGL-Tier-2
Dear Students, English section Exam is very challenging. SSC exams are just nearby and as we know English Section is as important as other sections. In fact English in SSC CGL Tier 2 exam holds an appreciating weightage of 200 marks which is enough to know the importance of this Section in govt exams.Now SSC CHSL Exam is the next target of the aspirants .You need to gird up your loins to score maximum marks.Today, we are providing Important Error Detection Questions Quiz holding a heavy weightage in CGL Tier 2 exam. Attempt this quiz, learn effectively and impetus yourself for all the upcoming exams regarding English Section  in just a needed time and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-15): In these questions some of the sentences have errors and some have none. Find out which part of a sentence has an error and indicate it corresponding to the appropriate letter. If there is no error, indicate corresponding to the last option.


Q1. Due to me being new to the city, I had difficulty in finding a job.
(a) Due to me being new
(b) to the city, I had
(c) difficulty in finding a job
(d) No error
S1. Ans.(a)
Sol. Before a gerund, possessive case i.e. ‘Due to my being’ should be used.

Q2. People are wanting to watch the most awaited TV show. 
(a) People are wanting
(b) to watch
(c) the most awaited TV show
(d) No error
S2. Ans.(a)
Sol. want (not usually used in the progressive tenses) i.e. to have a desire or a wish for something.

Q3. Some of the richest business magnate live in Mumbai.
(a) Some of the richest
(b) business magnet
(c) live in Mumbai
(d) No error
S3. Ans.(b)
Sol. Magnate→ a person who is rich, powerful and successful especially in business.
Here, subject some is plural. Hence business magnets should be used.

Q4. The writer is evidently enamoured at the subject.
(a) The writer is
(b) evidently enamoured
(c) at the subject.
(d) No error
S4. Ans.(c)
Sol. Use ‘of’ in place of ‘at’.
Enamoured→ To like something/someone a lot.

Q5. The path to the famous church passes through a forest.
(a) The path to
(b) the famous church passes
(c) through a forest
(d) No error
S5. Ans.(d)
Sol. No error

Q6. The trek is difficult but it is far worth the endeavour.
(a) The trek is difficult
(b) but it is far worth
(c) the endeavour
(d) No error
S6. Ans.(b)
Sol. Use ‘well worth’ in place of ‘far worth’
well worth→ very important; certainly worth.
We need a positive expression here.

Q7. Computers give us the easier access to information.
(a) Computers give us
(b) the easier access
(c) to information
(d) No error
S7. Ans.(b)
Sol. Here, ‘an easier access’ should be used. In comparative degree, use of ‘the’ is not proper.

Q8. This is an urgent matter which may admit of few delays.
(a) This is an urgent
(b) matter which may admit
(c) of few delays
(d) No error
S8. Ans.(c)
Sol. As the sense suggests, ‘of few delays’ should be replaced by ‘of no delays’ (negative)

Q9. I was at loss and did not know what to do.
(a) I was at loss
(b) and did not know
(c) what to do
(d) No error
S9. Ans.(a)
Sol. at a loss→ puzzled or uncertain what to think, say or do; baffled. Hence ‘at a loss’ should be used.

Q10. The severe cyclonic storm has left behind a trial of miser.
(a) The severe cyclonic storm
(b) has left behind
(c) a trail of miser
(d) No error
S10. Ans.(c)
Sol. Trial→ a formal examination of evidence in court; test.
Trail→ a long series of marks that is left behind by something.
Hence, ‘a trail of misery’ should be used here.

Q11. My brother’s ability of acting was recognized at a very young age.
(a) My brother’s
(b) ability of acting
(c) was recognized at a very young age
(d) No error
S11. Ans.(b)
Sol. Ability→ the fact that somebody is able to do something.
Hence, ability to act (infinitive) is a proper usage.

Q12. He was elected as chairman of the college.
(a) He was elected
(b) as chairman
(c) of the college
(d) No error
S12. Ans.(b)
Sol. Name, elect, think, consider, call, appoint etc don’t take adverb ‘as’ with them.

Q13. They will leave the office at six and reach at home by seven.
(a) They will leave
(b) the office at six and
(c) reach at home by seven
(d) No error
S13. Ans.(c)
Sol. Reach→ to arrive at.
Hence, it is not proper to use preposition ‘at’ with reach here.

Q14. All works of creative writing have aesthetics appeal.
(a) All works of
(b) creative writing
(c) have aesthetics appeal
(d) No error
S14. Ans.(c)
Sol. Aesthetic→ concerned with beauty and art and the understanding of beautiful things.
Aesthetics→ the branch of philosophy that studies the principles of beauty in art.
Hence ‘have aesthetic appeal’ should be used here.

Q15. I will not stay here another minute if I can help it!
(a) I will not
(b) stay here another minute
(c) if I can help it!
(d) No error
S15. Ans.(d)
Sol. No error


You may also like to read:

.button {
padding: 5px 15px;
font-size: 14px;
font-family: inherit;
text-align: Justify;
cursor: pointer;
outline: none;
color: #fff;
background-color: #e73255;
border: none;
border-radius: 5px;
box-shadow: 03px #999;
}

.button:hover {background-color:#c72645}

.button:active {
background-color:#c72645;
box-shadow: 0 5px #666;
transform: translateY(4px);
}



   

CRACK SSC CGL 2017



More than 2400+ Candidates were selected in SSC CGL 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in SSC CGL last year opted for Adda247 Online Test Series.

@media only screen and (max-width: 1900px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
padding-top: 14px;
}
.ts
{
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
margin-left: 4%;
position: relative;
width: 46%;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 210px;
color:#fff;
border-radius: 3px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width:210px;
}
.cp
{
margin-left: 56%;
margin-top: -24%;
width: 46%;
}
}
@media only screen and (max-width: 767px) {
button:hover {
text-decoration: underline;
}
.sbipo
{
box-shadow: 0 0px 4px rgba(0, 0, 0, .5);
width: 100%;
padding-bottom: 10px;
}
.cracksbi
{
color: #00aeef;
text-align: center;
font-size: 20px;
}
.ts
{c
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
position: relative;
width: 46%;
box-shadow: 1.5px 0px 0px #E0E0E0;
}
.b1, .b2
{
background-color: #ff4081;
border: 0;
height: 35px;
width: 88%;
cursor: pointer;
color:#fff;
border-radius: 2px;
}
.bd1, .bd2
{
text-align: justify;
width: 88%;
}
.cp
{
margin:0px 0 0 10px;
display: inline-block;
vertical-align: top;
width: 46%;
}
}

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD