Important English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 15th November

 

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 

Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15 Previous Years English Questions with detailed solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.

Directions (1-2): In the following question, some part of the sentence may have errors. Find out which part of the sentence has an error and select the appropriate option. If a sentence is free from error, select ‘No Error’.
Q1. Rohan falled over the (1)/ ledge after (2)/ drinking heavily last night (3)/ No error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Show Answer

Ans (a)
Sol. We use past indefinite tense with “last night” so replace “fall” with “fell”

Q2. The USA has been buffeted by one political crisis after another (1)/ since Nasheed, the first democratically elected president, (2)/ was forcibly to quit in 2012. (3)/ No error (4)
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4

Show Answer

Ans(c)
Sol. Replace “to quit “with “quitted” as whole sentence is in passive voice.

Directions (3-4):  In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
Q3. The path runs ______ forests and mountains.
(a) to
(b) on
(c) from
(d) towards

Show Answer
Ans(d)

Q4. The worst form of violence is terrorism ______ due to religious insecurities.
(a) reveled
(b) evinced
(c) evoked
(d) halted

Show Answer
Ans(c)

Directions (5-6):  In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the meaning of the given word.
Q5. Debonair
(a) Elegant
(b)abut
(c) disturbing
(d) combersome 

Show Answer
Ans(a)
Sol. “Debonair” means (of a man) confident, stylish, and charming

Q6. Rivet
(a) Heavy
(b) Joyous
(c) Engage
(d) dilated

Show Answer
Ans(c)
Sol. “Rivet” means fix (someone or something) so as to make them incapable of movement.





Directions (7-8):  In the following question, out of the given four alternatives, select the one which best expresses the antonym of the given word.




Q7. Evince
(a) Manifest
(b) Comply
(c) Declare
(d) Prove

Show Answer
Ans(b)
Sol. “Evince” means reveal the presence of (a quality or feeling); indicate.

Q8. Candid
(a) Artful
(b) Free
(c) Objective
(d) Plain

Show Answer
Ans(a)
Sol. “Candid” means truthful and straightforward; frank.

Q9. Rearrange the parts of the sentence in correct order.
As a result of greater competition
P : while others are contracting 
Q : in the US computer industry 
R : some computer companies  are expanding
(a) PQR
(b) QRP
(c) PRQ
(d) QPR

Show Answer
Ans(b)

Q10. A sentence has been given in Active/Passive Voice. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Passive/Active Voice.
The leader told him to collect assignments.
(a) He was told to collect assignments by the leader.
(b) He is told by the leader to collect assignments.
(c) The leader asked him to collect assignments.
(d) He was asked to collect assignments.

Show Answer
Ans(a)

Q11. A sentence has been given in Direct/Indirect Speech. Out of the four given alternatives, select the one which best expresses the same sentence in Indirect/Direct Speech.
“I have not seen him for years,” said his mother.
(a) She has not seen him for years said his mother.
(b) His mother had not seen him for years.
(c) His mother told him she had not saw him for years.
(d) His mother said that she had not seen him for years.

Show Answer
Ans(d)

Q12. In the following question, a word has been written in four different ways out of which only one is correctly spelt. Select the correctly spelt word.
(a) Qustionnaire
(b) Qustionaire
(c) Questionnaire
(d) Quetionnaire

Show Answer
Ans(c)
Sol. “Questionnaire” means a set of printed or written questions with a choice of answers, devised for the purposes of a survey or statistical study. 

Q13. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
Get on somebody’s nerves
(a) To calm an anxious person.
(b) To be an irritant.
(c) To crack jokes at somebody’s expense.
(d) Be angry with yourself but take out the anger on somebody else.

Show Answer
Ans(b)
Sol. Get on somebody’s nerves means irritate someone.

Q14. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase.
Eyebrow raising
(a) Pretend to like something or someone even when you dislike.
(b) Look up in defiance as a show of rebellion.
(c) A person finally getting due punishment.
(d) Something which surprises, shocks, or offends people.

Show Answer
Ans (d)
Sol. Eyebrow raising means If something causes you to raise an eyebrow or to raise your eyebrows, it causes you to feel surprised or disapproving



Q15. In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which will improve the bracketed part of the sentence. In case no improvement is needed, select “no improvement”.

A monthly contribution by the boy’s elder brother (have made) this move possible.
(a) had make
(b) had made
(c) had making
(d) no improvement

Show Answer
Ans(b)
Sol. Since subject “boy’s elder brother” is singular so we need singular helping verb and that is has/had.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD