Important English Questions For SSC CGL And SSC CPO Exam 2018: 10th August

SSC CGL And SSC CPO 2018 Exams are the latest opportunities to serve in a govt job and to live in clover. The Commission has released the newly revised Exam Calendar for SSC Exams conducting this year. SSC CGL & SSC CPO 2018 Exam dates haven’t been decided yet but are to be conducted soon in upcoming next two months. Utilize the remaining time to be on the upswing by following SSC CGL Study Plan on SSC ADDA and team. Download our celebrated app ADDA247 to outsmart others. Our Revised Study Plan is all set to deliver the quizzes and notes on each four subjects asked in SSC CGL Tier-1 Examination. 



Be a part of this revised study plan, visit SSCADDA website regularly to add up each day effort in your practice. SSC CGL and CPO Exam dates can surprise you anytime soon. It is time to knuckle down to get your dream job, Today, in this English quiz we are providing 15  Important English Questions with solutions. Attempt this quiz and prepare yourself flawlessly. We wish you good luck for the upcoming Exams.



Directions (1-2): Improve the bracketed part of the sentence. 

Q1. It is a normal part of growth and development for a young child to be wary (with) strangers.
of
from
at
No Improvement
Solution:
There is a preposition related error. Replace ‘Wary with’ with ‘Wary of’.
Q2. It's time they (went) home.
go
had gone
gone
No Improvement
Solution:
‘It is time’ +Subject + V2 (2nd form). Hence no improvement is needed here.
Directions (3-4): Out of the four alternatives, choose the one which best expresses the meaning of the given word.

Q3. BASHFUL
shy
extroverted
courageous
broad-minded
Solution:
Bashful: reluctant to draw attention to oneself.
Shy: slow or reluctant to do (something).
Hence Bashful and Shy are synonyms to each other.

Q4. SENTINEL
professor
custodian
principal
sibling
Solution:
Sentinel: a soldier or guard whose job is to stand and keep watch.
Custodian: a person who has responsibility for taking care of or protecting something.
Hence Sentinel and Custodian are synonyms to each other.
Directions (5-6): Choose the word opposite in meaning to the given word. 

Q5. CLANDESTINE
forthright
surreptitious
wealthy
destitute
Solution:
Clandestine: kept secret or done secretively, especially because illicit.
Forthright: (of a person or their manner or speech) direct and outspoken.
Hence Clandestine and Forthright are antonyms to each other.
Q6. PLIABLE
rigid
friendly
flexible
applicable
Solution:
Pliable: easily bent; flexible.
Rigid: unable to bend or be forced out of shape; not flexible.
Hence Pliable and Rigid are antonyms to each other.
Directions (7-8): Four alternatives are given for the Idiom/Phrase underlined. Choose the alternative which best expresses the meaning of Idiom/Phrase. 

Q7. Back to the wall
In a difficult or a serious situation
In a difficult relationship which will not continue for long
In an easy situation where you know all the tricks to crack it
In the middle of a calculation problem which is too easy to solve
Solution:
Option A is the correct meaning.
Q8. Stave off
 Fulfil
 Delay
 Quench
 Overcome
Solution:
Option B is the correct meaning.
Directions (9-10): Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences. 

Q9. A person who treats foot related problems.
Dermatologist
Orthopedist
Chiropodist
Obstetrician
Solution:
Option C is the correct substitution.
Q10. A person who thinks he is ill all the time
Hypochondriac
Neophyte
Maniac
Misanthrope
Solution:
Option A is the correct substitution.
Directions (11-15): A passage is given with five questions following it. Read the passage carefully and select the best answer to each question out of the given four alternatives. 

The size of the workforce in Brazil, the number of kids at home and parents to sustain will obviously have a great impact on the extent of poverty in Brazilian households. In fact, the demographic transition that has been ongoing in Brazil for the past few decades has helped a lot in reducing poverty. Less children were born in poorer families and that's less children that ended up involved in street violence, drugs, gangs and so on. More parents were then able to push their kids to go to school and get an education.

Of course, the situation is still pretty bad in Brazilian slums (favelas), but it's estimated that the demographic transition had an impact equivalent to + 0.5% in GDP growth, which is not bad at all considering that the average GDP growth (per capita) was about 3% per year at the time. And since this transition happened over 30 years, its impact on the economy is equal to around 15% of growth in GDP (over three decades). Overall, the change in the family structure and in Brazilians' lifestyle has had a much greater impact on reducing poverty than the speed of the demographic transition itself. On the other hand, the transition did have an influence on wages (e.g. supply of labor) and interest rates in a way that worsened poverty in Brazil (less overall income).


Q11. According to the passage, which of the following doesn't have an impact on the extent of poverty in Brazilian households?
number of kids at home
size of the workforce
parents
nature of job
Q12. What has helped Brazil in reducing its poverty?
education of kids
demographic transition
Brazilians Lifestyle
initiation of peaceful activities
Q13. According to the passage, Brazilian children born in poorer families were not involved in which kind of activity so often?
bullying
street violence
gangs
drugs
Q14. What has impacted on reducing poverty in Brazil than the speed of the demographic transition itself?
Brazilians lifestyle
change in family structure
awareness among citizens
both Brazilians lifestyle and change in family structure
Q15. What does the term 'favelas' used in the passage refers to?
street kids
slums in Brazil
interest rates prevaling in Brazil
labour supply

               



You may also like to read:



  

      

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD