Access to All SSC Exams Courses Buy Now
Home General Awareness Important Economy Questions for RRB JE Exam 2018: 6th February

Important Economy Questions for RRB JE Exam 2018: 6th February

Dear Readers, GA section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Economy Questions for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on scaffold website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. External debt is the portion of a country’s debt that was- / बाह्य ऋण एक देश के ऋण का भाग होता है जो –
(a) Borrowed by its citizen from abroad / विदेश से उसके नागरिक द्वारा उधार लिया गया
(b) Lent by its citizens to foreign governments / उसके नागरिकों द्वारा विदेशी सरकारों को उधार दिया गया
(c) Borrowed by its government from abroad / विदेश से उसकी सरकार द्वारा उधार लिया गया
(d) Lent by its government to foreign government / इसकी सरकार द्वारा विदेशी सरकार को उधार दिया गया

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at best price today

2000 Students are visiting this Product daily! Hurry now! Seats are Filling fast

 

About SSC Maha Pack
If you are preparing for more than 1 SSC exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for all SSC exams on Adda247.SSC Exams Covered in this Pack

 

SSC Maha Pack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium

 

Validity: 1 Month

SSC Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 1 Month
3999 266/month
BUY NOW
Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. External debt is the portion of a country’s debt that was borrowed from foreign lenders including commercial banks, governments or international financial institutions.

 

Q2. Investment that is dependent on the level of income or on the rate of interest is called – / वह निवेश जो आय के स्तर पर या ब्याज की दर पर निर्भर करता है, उसे कहा जाता है-
(a) Autonomous investment / स्वायत्त निवेश
(b) Foreign institutional investment / विदेशी संस्थागत निवेश
(c) Foreign direct investment / प्रत्यक्ष विदेशी निवेश
(d) Induced investment / प्रेरित निवेश

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Investment that is dependent on the level of income or on the rate of interest is called induced investment.

 

Q3. Investments in the form of a group of assets, including transactions in equity securities is called- / इक्विटी प्रतिभूतियों में लेनदेन सहित परिसंपत्तियों के एक समूह के रूप में निवेश को कहा जाता है-
(a) Foreign Direct Investment / विदेशी प्रत्यक्ष निवेश
(b) Portfolio Investment / पोर्टफोलियो निवेश
(c) Institutional Investment / संस्थागत निवेश
(d) Foreign Indirect Investment / विदेशी अप्रत्यक्ष निवेश

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Portfolio investments are investments in the form of a group (portfolio) of assets, including transactions in equity securities, such as common stock, and debt securities, such as banknotes, bonds, and debentures.

 

Q4. The practice of selling goods in a foreign country at a price below their domestic selling price is called- / विदेशों में अपने घरेलू विक्रय मूल्य से कम मूल्य पर माल बेचने की क्रिया को कहा जाता है-
(a) Dumping  / डंपिंग
(b) Discriminator / डिस्क्रिमिनेटर
(c) Double pricing / डबल प्राइसिंग
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Dumping is a term used in the context of international trade. It’s when a country or company exports a product at a price that is lower in the foreign importing market than the price in the exporter’s domestic market.

Q5. The statement of all transactions made between entities in one country and the rest of the world over a defined period of time is known as– / समय की एक निर्धारित अवधि में एक देश और दुनिया के शेष हिस्सों के बीच किए गए सभी लेन-देन के विवरण को निम्न के रूप से कहा जाता है-
(a) Balance of Trade / व्यापार संतुलन
(b) Balance of Monetary Receipts / मौद्रिक प्राप्तियों का संतुलन
(c) Balance of Payments / भुगतान शेष
(d) Balance Sheet / तुलन पत्र

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The balance of payments is a statement of all transactions made between entities in one country and the rest of the world over a defined period of time, such as a quarter or a year.

Q6. “Full convertibility of a rupee” means– / “रुपये की पूर्ण परिवर्तनीयता” का अर्थ है-
(a) Purchase of foreign exchange for rupees only / केवल रुपये के लिए विदेशी मुद्रा की खरीद
(b) Payment for imports in terms of rupees / रुपए के संदर्भ में आयात के लिए भुगतान
(c) Repayment of loans in terms of rupees / रुपये के संदर्भ में ऋणों का पुनर्भुगतान
(d) Determination of rate of exchange between rupee and foreign currencies freely by the market forces of demand and supply. / मांग और आपूर्ति की बाजार शक्तियों द्वारा रुपये और विदेशी मुद्राओं के बीच विनिमय की दर का स्वतंत्र रूप से निर्धारण।

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. Convertibility is the ease with which a country’s currency can be converted into gold or another currency in global exchanges. It indicates the extent to which the regulations allow inflow and outflow of capital to and from the country.The full convertibility means unified market determined exchange rate regime.

 

Q7. The SDR is an international reserve asset, created by – / SDR एक अंतरराष्ट्रीय आरक्षित संपत्ति है, जो ______द्वारा बनाया गया है।
(a) World Bank / वर्ल्ड बैंक
(b) ADB / एडीबी
(c) UNDP / यूएनडीपी
(d) IMF  / आईएमएफ

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. The SDR is an international reserve asset, created by the IMF in 1969 to supplement its member countries’ official reserves. The value of the SDR is based on a basket of five currencies—the U.S. dollar, the euro, the Chinese renminbi, the Japanese yen, and the British pound sterling.

 

Q8. Deliberate downward adjustment of the value of a country’s currency relative to another currency, group of currencies or standard is known as – / किसी अन्य मुद्रा, मुद्राओं के समूह या मानक की तुलना में किसी देश की मुद्रा के मूल्य में विचारपूर्वक गिरावट का समायोजन कहलाता है-

(a) Depreciation / मूल्यह्रास
(b) Revaluation / पुनर्मूल्यांकन
(c) Devaluation / अवमूल्यन
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं

Show Answer

S8. Ans.(c) .
Sol. Devaluation is a deliberate downward adjustment of the value of a country’s currency relative to another currency, group of currencies or standard. Devaluation reduces the cost of a country’s exports, rendering them more competitive in the global market.

 

Q9. The rupee has been convertible on the current account since- / रुपये चालू खाते पर कब से परिवर्तनीय रहा है?

(a) 2000
(b) 2001
(c) 1994
(d) 1999

Show Answer

S9. Ans.(c)
Sol. The rupee has been convertible on the current account since 1994.

 

Q10. When there is a calculated upward adjustment in the exchange rate of domestic currency, then it is called– / जब घरेलू मुद्रा की विनिमय दर में गणना की जाती है, तब इसे कहा जाता है-
(a) Appreciation / अधिमूल्यन
(b) Depreciation / मूल्यह्रास
(c) Revaluation  / पुनर्विकास
(d) Deflation / अपस्फीति

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. A revaluation is a calculated upward adjustment to a country’s official exchange rate relative to a chosen baseline.



Q11. At present, India is following- / वर्तमान में, भारत अनुसरण करता है-
(a) Fixed exchange Rate / निश्चित विनिमय दर
(b) Floating exchange Rate / फ्लोटिंग विनिमय दर
(c) Pegged up exchange Rate / बढ़ाकर आंकी गयी विनिमय दर
(d) Pegged down exchange Rate / घटाकर आंकी गयी विनिमय दर

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. In the post independence period, India’s exchange rate policy has seen a shift from a par value system to a basket-peg and further to a managed float exchange rate system.
Q12. Trade Policy is prepared and announced by – / किसके द्वारा व्यापार नीति तैयार और घोषित की जाती है?
(a) Ministry of Commerce / वाणिज्य मंत्रालय
(b) Ministry of Finance / वित्त मंत्रालय
(c) Ministry of External Affairs / विदेश मंत्रालय
(d) None of these / इनमें से कोई नहीं
Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. Trade policy refers to the regulations and agreements that control imports and exports to foreign countries. Trade Policy is prepared and announced by the Central Government (Ministry of Commerce).
Q13. FERA in India has been replaced by– / भारत में FERA को ________ से बदल दिया गया है।
(a) FEPA
(b) FETA
(c) FENA
(d) FEMA
Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. The Foreign Exchange Management Act, 1999 is an Act of the Parliament of India “to consolidate and change the law relating to foreign exchange with the objective of facilitating external trade and payments and for promoting the orderly development and maintenance of foreign exchange market in India”.
Q14. Which of the following does not form a part of the foreign exchange reserves of India? / निम्नलिखित में से कौन भारत के विदेशी मुद्रा भंडार का हिस्सा नहीं है?
(a) Gold / सोना
(b) SDRs / एस.डी.आर.
(c) Foreign currency assets / विदेशी मुद्रा संपत्ति
(d) Foreign currency and securities held by the banks and corporate bodies / बैंकों और कॉर्पोरेट निकायों द्वारा आयोजित विदेशी मुद्रा और प्रतिभूतियां
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol. India has large foreign-exchange reserves; holdings of cash, bank deposits, bonds, and other financial assets denominated in currencies other than India’s national currency, the Indian rupee. The reserves are managed by the Reserve Bank of India for the Indian government and the main component is foreign currency assets.
Q15. Funds which continuously shifts from countries with low-interest rates to those with higher rates is called- / ऐसा फंड जो लगातार कम ब्याज दर वाले देशों से उच्च दर वाले देशों में जाते हैं, उन्हें कहा जाता है-
(a) Cold Money / कोल्ड मनी
(b) Black Money / ब्लैक मनी
(c) Hot Money / हॉट मनी
(d) White Money / व्हाइट मनी
Show Answer
S15. Ans.(c)
Sol. Hot money is currency that moves regularly, and quickly, between financial markets, so investors ensure they are getting the highest short-term interest rates available.
  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

×
Login
OR

FORGOT?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD