Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 3rd June

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. India has signed the MRA in Nursing with Singapore on the official visit of PM Modi to the country. MRA stands for __________./ भारत ने पीएम मोदी की आधिकारिक यात्रा पर सिंगापुर के साथ नर्सिंग में एमआरए पर हस्ताक्षर किए हैं. MRA का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Magnetic Reasoning Agreement
(b) Mutual Reassessment Agreement
(c) Mutual Reimaging Agreement
(d) Mutual Recognition Agreement

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. India has signed the Mutual Recognition Agreement (MRA) in Nursing with Singapore. This is the first MRA being signed by India with any of our Free Trade Agreement (FTA) partners. In a major gain for India, Singapore agreed to expand coverage of Indian nursing institutions by recognising seven nursing institutions in the MRA. 




Q2. Union Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi laid the foundation stone of India’s first advanced DNA forensic laboratory in ______________ as part efforts to reduce the backlog of cases needing advanced forensic analysis./ केन्द्रीय महिला एवं बाल विकास मंत्री मेनका गांधी ने उन्नत फोरेंसिक विश्लेषण की आवश्यकता वाले मामलों के बैकलॉग को कम करने के प्रयासों के रूप में ______________ में भारत की पहली उन्नत डीएनए फोरेंसिक प्रयोगशाला का आधारशिला राखी.
(a) New Delhi /नई दिल्ली
(b) Guwahati /गुवाहाटी
(c) Chandigarh /चंडीगढ़
(d) Dispur /दिसपुर

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Union Minister for Women and Child Development Maneka Gandhi laid the foundation stone of India’s first advanced DNA forensic laboratory in Chandigarh as part efforts to reduce the backlog of cases needing advanced forensic analysis.




Q3. Prime Minister Narendra Modi has recently handed over the Padma Shri award, one of India’s highest civilian awards, to former Singaporean diplomat ______________./प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने हाल ही में सिंगापुर के पूर्व राजनयिक ______________ को भारत के सर्वोच्च नागरिक पुरस्कारों में से एक पद्मश्री पुरस्कार दिया है।.
(a) Lee Kuan Yew /ली कुआन यू
(b) Tommy Koh /टॉमी कोह
(c) Chan Heng Chee /चैन हेंग ची
(d) Wong Lin Ken /वोंग लिन केन

Show Answer


S3. Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi handed over the Padma Shri award, one of India’s highest civilian awards, to former Singaporean diplomat Tommy Koh. Koh was among 10 ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) receipts of the prestigious award this year.

Q4. PM Modi is in Singapore on the last leg of his 3 nation tour, talks between Prime Ministers Narendra Modi and his counterpart Lee Hsien Loong led to the signing of how many agreements between the two sides?
प्रधान मंत्री मोदी अपने 3 राष्ट्र दौरे के आखिरी चरण में सिंगापुर में हैं, प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी और उनके समकक्ष ली हसीन लूंग के बीच बातचीत दोनों पक्षों के बीच कितने समझौते पर हस्ताक्षर करने के लिए प्रेरित हुई?
(a) 4
(b) 5
(c) 6
(d) 8

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. PM Modi is in Singapore on the last leg of his 3 nation tour, talks between Prime Ministers Narendra Modi and his counterpart Lee Hsien Loong led to the signing of 8 agreements between the two sides which covered areas as wide as military cooperation and connectivity.

Q5. The ICC has included which of the following countries in their ODI rankings list apart from the 12 existing countries?
आईसीसी ने 12 मौजूदा देशों के अलावा अपने ओडीआई रैंकिंग सूची में निम्नलिखित देशों में से कौन से देशों को शामिल किया है?
(a) Canada, Netherlands, Scotland and the UAE /कनाडा, नीदरलैंड, स्कॉटलैंड और संयुक्त अरब अमीरात
(b) Nepal, Afghanistan, Scotland and the UAE/ नेपाल, अफगानिस्तान, स्कॉटलैंड और संयुक्त अरब अमीरात
(c) Nepal, Netherlands, Scotland and the UAE /नेपाल, नीदरलैंड, स्कॉटलैंड और संयुक्त अरब अमीरात
(d) Nepal, Canada, Afghanistan and the UAE /नेपाल, कनाडा, अफगानिस्तान और संयुक्त अरब अमीरात
Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The ICC has included Nepal, Netherlands, Scotland and the UAE in their ODI rankings list apart from the 12 existing countries. The Netherlands secured ODI status and a place in the 13-team ODI league by winning the ICC World Cricket League Championship last year, while Scotland, Nepal and the UAE earned ODI status by finishing as the three leading associates (along with the Dutch) in the ICC Cricket World Cup Qualifier 2018.

Q6. The Income Tax Department has issued a new reward scheme titled _____________ to seek people’s participation in the Income Tax Department’s efforts to unearth black money and to reduce tax evasion. आयकर विभाग ने काले धन की खोज करने और कर चोरी को कम करने के लिए आयकर विभाग के प्रयासों में लोगों की भागीदारी के लिए _____________ नामक एक नई इनाम योजना जारी की है.
(a) Black Money Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(b) Benami Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(c) Illegal Transactions Informants Reward Scheme, 2018
(d) Illegal Money Transactions Informants Reward Scheme, 2018

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. The Income Tax Department has issued a new reward scheme titled “Benami Transactions Informants Reward Scheme, 2018” to seek people’s participation in the Income Tax Department’s efforts to unearth black money and to reduce tax evasion.

Q7. The Union Ministry of Culture introduced a new scheme called _____________ to reimburse the central share of CGST and IGST on items for food/prasad/langar/bhandara offered free of cost by charitable religious institutions.
केन्द्रीय संस्कृति मंत्रालय ने सीजीएसटी और आईजीएसटी के केंद्रीय हिस्से की प्रतिपूर्ति करने के लिए _____________ नामक एक नई योजना शुरू की जिसमें खाद्य / प्रसाद / लंगर / भंडारा के लिए वस्तुओं पर धर्मार्थ धार्मिक संस्थानों द्वारा मुफ्त में दिया जाएगा.
(a) Jan Bhoj Yojana /जन भोज योजना
(b) Jan Aahar Yojana /जन आहर योजना
(c) Seva Bhoj Yojna /सेवा भोज योजना
(d) Seva Aahar Yojana सेवा आहर योजना

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. The Union Ministry of Culture introduced a new scheme called ‘Seva Bhoj Yojna’ to reimburse the central share of CGST and IGST on items for food/prasad/langar/bhandara offered free of cost by charitable religious institutions..

Q8. External Affairs Minister Sushma Swaraj begins her five-day visit to which of the following country to meet the top leadership and to participate in the BRICS Foreign Ministers Meeting?
विदेश मंत्री सुषमा स्वराज ने शीर्ष नेतृत्व को पूरा करने और ब्रिक्स विदेश मंत्रियों की बैठक में भाग लेने के लिए निम्नलिखित में से किस देश की पांच दिवसीय यात्रा शुरू की है?
(a) Singapore /सिंगापुर
(b) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(c) Nepal /नेपाल
(d) Afghanistan /अफ़ग़ानिस्तान

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj begins her five-day visit to South Africa where she will meet the top leadership of the country. Her visit will further strengthen the close and long-standing ties with South Africa. The Minister will participate in the BRICS Foreign Ministers Meeting and chair the IBSA Foreign Ministers Meeting during her visit.

Q9. Abdel Fattah al-Sisi has been sworn in as the President for a second four-year term of which of the following country?
निम्नलिखित में से किस देश में से दूसरे चार साल की अवधि के लिए अब्देल फट्टाह अल-सिसी द्वारा राष्ट्रपति के रूप में शपथ ली गई है?
(a) Oman /ओमान
(b) Azerbaijan /आज़रबाइजान
(c) The UAE /संयुक्त अरब अमीरात
(d) Egypt /मिस्र

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. In Egypt, President Abdel Fattah al-Sisi was sworn in for a second four-year term in office as the country faces major economic and security challenges. Sisi won 97% of valid votes in the March presidential election.

Q10. Halimah Yacob is the present President of ___________. 
हलीमा याकोब ___________ के वर्तमान राष्ट्रपति है.
(a) Qatar /कतर
(b) Singapore /सिंगापुर
(c) Bahrain /बहरीन
(d) The UAE /संयुक्त अरब अमीरात

Show Answer
S10. Ans.(b)
Sol. Singapore Currency- Singapore Dollar, President- Halimah Yacob.


You may also like to read :