Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 13th January

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The National Youth Day is celebrated across the country on ___________. 
ष्ट्रीय युवा दिवस पूरे देश में ___________ को मनाया जाता है।
(a) 13th January
(b) 16th January
(c) 12th January
(d) 18th January

Show Answer


S1. Ans.(c)
Sol. The National Youth Day is celebrated across the country on 12th January across the country. NYD 2019 is the 156th birth anniversary of Swami Vivekananda.

Q2. External Affairs Minister Sushma Swaraj embarked recently on a two-day visit to Uzbekistan. What is the capital city of Uzbekistan?
विदेश मंत्री सुषमा स्वराज ने हाल ही में उज्बेकिस्तान की दो दिवसीय यात्रा शुरू की। उज्बेकिस्तान की राजधानी शहर क्या है?
(a) Abu Dhabi
(b) Muscat
(c) Bishkek
(d) Tashkent

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj embarked on a two-day visit to Uzbekistan. Uzbekistan Capital: Tashkent, Currency: Uzbekistani s’om.

Q3. ISRO Chairman Dr. K Sivan has announced that the organization is well prepared to meet the targets of launching Gaganyaan manned mission to outer space by _____________. 
इसरो के अध्यक्ष डॉ. के सिवन ने घोषणा की है कि संगठन _____________ द्वारा बाहरी अंतरिक्ष में गगनयान मानव मिशन शुरू करने के लक्ष्यों को पूरा करने के लिए पूरी तरह से तैयार है।
(a) December 2024
(b) December 2023
(c) December 2022
(d) December 2021

Show Answer



S3. Ans.(d)
Sol. ISRO Chairman Dr. K Sivan has announced that the organization is well prepared to meet the targets of launching Gaganyaan manned mission to outer space by December 2021. Under Gaganyaan project, India is planning to send three astronauts to outer space for seven days and bring them back.

Q4. The 32nd Meeting of GST Council was concluded in New Delhi.  The Council has decided to increase the GST registration threshold limit to ____________ from 20 lakh rupees. 
जीएसटी परिषद की 32वीं बैठक नई दिल्ली में संपन्न हुई। परिषद ने जीएसटी पंजीकरण सीमा को 20 लाख रुपये से बढ़ाकर____________  करने का निर्णय लिया है।
(a) 40 lakh rupees
(b) 35 lakh rupees
(c) 38 lakh rupees
(d) 45 lakh rupees
Show Answer


S4. Ans.(a)
Sol. The 32nd Meeting of GST Council was concluded in New Delhi. The Limit of annual turnover for composition scheme increased to 1.5 crore rupees effective from April 1, 2019. The Council has decided to increase the GST registration threshold limit to 40 lakh rupees from 20 lakh.

Q5. An agreement for which of the following dam project was signed in New Delhi among the States of Uttar Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh, Delhi, Rajasthan and Uttarakhand? 
उत्तर प्रदेश, हरियाणा, हिमाचल प्रदेश, दिल्ली, राजस्थान और उत्तराखंड राज्यों के बीच निम्नलिखित में से किस बांध परियोजना के लिए नई दिल्ली में एक समझौते पर हस्ताक्षर किए गए?
(a) Dhauliganga Dam Multipurpose Project/ धौलीगंगा बहुउद्देशीय बांध परियोजना
(b) Chamera Hydro-Electric Dam Project/ चमेरा जल-विद्युत बांध परियोजना
(c) Renukaji Dam Multipurpose Project / रेणुकाजी बहुउद्देशीय बांध परियोजना
(d) Bhadra Reservoir Multipurpose Project/ भद्र जलाशय बहुउद्देशीय परियोजना

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. An agreement for Renukaji Dam Multipurpose Project was signed in New Delhi among the States of Uttar Pradesh, Haryana, Himachal Pradesh, Delhi, Rajasthan and Uttarakhand in the presence of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Minister Nitin Gadkari. All the six Chief Ministers were present on the occasion.


Q6. Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, chaired the 4th meeting of the Council for Trade Development and Promotion (CTDP) in ___________. 
केंद्रीय वाणिज्य और उद्योग और नागरिक उड्डयन मंत्री सुरेश प्रभु ने ________ में व्यापार विकास और संवर्धन परिषद (CTDP) की 4वीं बैठक की अध्यक्षता की।
(a) Chennai
(b) Kochin
(c) Bengaluru
(d) New Delhi

Show Answer


S6. Ans.(d)
Sol. Union Minister for Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu, chaired the 4th meeting of the Council for Trade Development and Promotion (CTDP) in New Delhi.


Q7. Name the Industrialist who was recently conferred the ICSIs Lifetime Achievement Award for ‘Translating Excellence in Corporate Governance into Reality’. 
उस उद्योगपति का नाम बताइए जिसे हाल ही में कॉर्पोरेट गवर्नेंस को वास्तविकता में बदलने की उत्कृष्टता ’के लिए ICSI का लाइफटाइम अचीवमेंट अवार्ड से सम्मानित किया गया।
(a) Anil Ambani
(b) Mukesh Ambani
(c) Adi Godrej
(d) Laxmi Mittal

Show Answer


S7. Ans.(c)
Sol. Industrialist and Godrej Group Chairman Adi Godrej was conferred the ICSIs Lifetime Achievement Award for ‘Translating Excellence in Corporate Governance into Reality’.

Q8. Taiwan President Tsai Ing-wen has appointed ___________ as Prime Minister of Taiwan. 
ताइवान के राष्ट्रपति त्साई इंग-वेन ने ___________ को ताइवान के प्रधान मंत्री के रूप में नियुक्त किया है।
(a) Ma Ying-jeou
(b) Hu Weide
(c) Yan Huiqing
(d) Su Tseng-chang

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Taiwan President Tsai Ing-wen has appointed Su Tseng-chang as Prime Minister, during a Cabinet reshuffle following the ruling Democratic Progressive Party’s heavy losses in local elections.



Q9. Cricketer Albie Morkel announced his retirement from all forms of cricket. He played for wich of the following country? 
क्रिकेटर एल्बी मोर्कल ने क्रिकेट के सभी प्रारूपों से अपनी सेवानिवृत्ति की घोषणा की। वह निम्नलिखित में से किस देश के लिए खेलते हैं?
(a) Australia
(b) New Zealand
(c) England
(d) South Africa
Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Albie Morkel, the South African all-rounder, announced his retirement from all forms of cricket. Morkel, who played for close to 20 years of professional cricket, made his first-class debut for Easterns against Northerns in the 1999-00 domestic season.


Q10. In which of the following year, Council for Trade Development and Promotion (CTDP) was constituted? 
निम्नलिखित में से किस वर्ष में, व्यापार विकास और संवर्धन परिषद (CTDP) का गठन किया गया था?
(a) 2017
(b) 2016
(c) 2013
(d) 2015

Show Answer


S10. Ans.(d)
Sol. CTDP was constituted in July 2015. The Union Commerce & Industry Minister is Chairperson of CTDP Ministers’ in-charge of Trade and Commerce in State Governments/ UTs are its members.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD