Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 9th October

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Maritime Exercise between Japan and India ‘JIMEX 18’ has begun recently in _________.
जापान और भारत के बीच समुद्री अभ्यास ‘JIMEX 18’ हाल ही में _________ में शुरू हुआ।
(a) Kochi/ कोच्चि
(b) Chennai/ चेन्नई
(c) Visakhapatnam/ विशाखापत्तनम
(d) Thiruvananthapuram/ तिरुवनंतपुरम

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Japanese Maritime Self Defence Force (JMSDF) Ships Kaga, an Izumo Class Helicopter Destroyer and Inazuma – a Guided Missile Destroyer arrived at Visakhapatnam to participate in Maritime Exercise between Japan and India ‘JIMEX 18’.


Q2. India’s ______ has won the girls’ title in the IBSF World Under-16 Snooker Championships. 
भारत की ______ ने आईबीएसएफ वर्ल्ड अंडर -16 स्नूकर चैंपियनशिप में लड़कियों का खिताब जीता।
(a) Thangjam Tababi Devi / थांगजम तबाबी देवी
(b) Prabhjot Saini/ प्रभजोत सैनी
(c) Sangeeta Chanu/ संजीता चानू
(d) Keerthana Pandian/ कीर्तना पांडियन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. India’s Keerthana Pandian has won the girls’ title in the IBSF World Under-16 Snooker Championships. In the final in St Petersburg, Russia, Keerthana outclassed her Belarussian rival Albina Leschuk 3-1.

Q3. The CII signed an MoU with the UN Environment for coherent implementation of the environmental dimension of sustainable development. What does ‘C’ stands for in CII?
CII ने सतत विकास के पर्यावरणीय आयाम के सुसंगत कार्यान्वयन के लिए संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए। CII में ‘C’ का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Competition
(b) Confederation
(c) Council
(d) Commission

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Confederation of Indian Industry (CII)  signed an MoU with the UN Environment for coherent implementation of the environmental dimension of sustainable development.


Q4. Trading on electronic platforms is being encouraged across the world as it enhances pricing transparency, processing efficiency and risk control. In India _________ has recently issued guidelines for operating Electronic Trading Platforms (ETPs) to transact in eligible instruments.
इलेक्ट्रॉनिक प्लेटफार्मों पर व्यापार को दुनिया भर में प्रोत्साहित किया जा रहा है क्योंकि यह मूल्य निर्धारण पारदर्शिता, प्रसंस्करण दक्षता और जोखिम नियंत्रण को बढ़ाता है।  भारत में _________ ने हाल ही में योग्य उपकरणों में लेनदेन के लिए इलेक्ट्रॉनिक ट्रेडिंग प्लेटफॉर्म (ETP) के संचालन के लिए दिशानिर्देश जारी किए हैं।
(a) CIBIL/ सीआईबीआईएल
(b) CRICIL/ सीआरआईसीआईएल
(c) IRDAI/ आईआरडीएआई
(d) RBI/ आरबीआई

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India issued guidelines for operating Electronic Trading Platforms (ETPs) to transact in eligible instruments. As per the norms issued by the central bank ETPs will mean any electronic system, other than a recognised stock exchange, on which transactions is eligible instruments. ETP Operator’ shall mean an entity authorised by the Reserve Bank to operate an ETP under these Directions. 

Q5. Sport Australia Hall of Fame has announced cricketing great __________ will become the 40th Legend of Australian Sport.
स्पोर्ट ऑस्ट्रेलिया हॉल ऑफ फेम क्रिकेट के दिग्गज  ______ को ऑस्ट्रेलियाई खेलों में ख्याति प्राप्त करने वाला 40 वां खिलाड़ी बनाएगा।
(a) Steve Waugh/ स्टीव वॉ
(b) Ricky Ponting/ रिकी पोंटिंग
(c) Richie Benaud/ रिची बेनाड
(d) Greg Chappelle/ ग्रेग चैपल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Sport Australia Hall of Fame has announced cricketing great Richie Benaud, who died in April, 2015, will become the 40th Legend of Australian Sport. He is only the third cricketer behind Sir Donald Bradman and Keith Miller to be given Legend status


Q6. Which of the following states has recently unveiled ‘Unnati Scheme’ to help entrepreneurs from SC/ST Communities?
निम्नलिखित में से किस राज्य ने हाल ही में अनुसूचित जाति/अनुसूचित जनजाति समुदायों के उद्यमियों की सहायता के लिए ‘उन्नति योजना’ का अनावरण किया है?
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Rajasthan/ राजस्थान
(c) Jharkhand/ झारखंड
(d) Karnataka/ कर्नाटक

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Karnataka Government has unveiled ‘Unnati Scheme’ to help entrepreneurs from SC/ST Communities. Karnataka Social Welfare Minister Priyank Kharge announced that the state government, under the Unnati scheme, will invest up to Rs 20 crore to create end-to-end support infrastructure for startups and entrepreneurs from a marginalised background.

Q7.  Recently, an MoU was signed between Ministry of Railways and Ministry of Transport of _________ for development of cooperation in transport education.
हाल ही में, परिवहन शिक्षा में सहयोग के विकास के लिए रेल मंत्रालय और _________ के परिवहन मंत्रालय के बीच एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए गए थे।
(a) Russia/ रूस
(b) France/ फ्रांस
(c) UK/ यूके
(d) USA/ यूएसए

Show Answer
Ans.(a)
Sol. A MoU was signed between Ministry of Railways and Ministry of Transport of Russian Federation for development of cooperation in transport education.


Q8. Which of the following states has launched ‘Nirman Kusuma’ programme for providing financial assistance to the children of the construction workers for their technical education?
 निम्नलिखित में से किस राज्य ने निर्माण कर्मियों के बच्चों को तकनीकी शिक्षा के लिए वित्तीय सहायता प्रदान करने के लिए ‘निर्माण कुसुमा’ कार्यक्रम शुरू किया है?
(a) Odisha/ ओडिशा
(b) Karnataka/ कर्नाटक
(c) Bihar/ बिहार
(d) Jharkhand/ झारखंड

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Odisha Chief Minister Naveen Patnaik launched ‘Nirman Kusuma’ programme for providing financial assistance to the children of the construction workers for their technical education in the state.

Q9. Which of the following pair has won Nobel Prize 2018 in the field Economic Sciences?
निम्नलिखित में से कौन से युग्म ने आर्थिक विज्ञान क्षेत्र में नोबेल पुरस्कार 2018 जीता है? 
(a) James P Allison and Tasaku Honjo / जेम्स पी एलिसन और तसाकू होन्जो
(b) William D. Nordhaus and Paul M. Romer/ विलियम डी. नॉर्डहॉस और पॉल एम. रोमर
(c) Arthur Ashkin and Gerard Mourou / आर्थर अशकिन और जेरार्ड मोरौ
(d) George P. Smith and Gregory P. Winter/ जॉर्ज पी. स्मिथ और ग्रेगरी पी. विंटर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences in Memory of Alfred Nobel 2018 to William D. Nordhaus “for integrating climate change into long-run macroeconomic analysis” and Paul M. Romer “for integrating technological innovations into long-run macroeconomic analysis.”

Q10. Which of the following organistion has won the ‘ISSA Good Practice Award’ for Administrative Solution for Coverage Extension at the “Regional Social Security Forum for Asia and the Pacific”?
निम्नलिखित में से कौन सा संगठन “एशिया और प्रशांत क्षेत्रीय सामाजिक सुरक्षा मंच” में कवरेज एक्सटेंशन के लिए प्रशासनिक समाधान के लिए ‘आईएसएसए गुड प्रैक्टिस अवार्ड’ जीता है?  
(a) RBI/ आरबीआई
(b) IRDAI/ आईआरडीएआई
(c) CII/ सीआईआई
(d) ESIC/ ईएसआईसी

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Employees’ State Insurance Corporation (ESIC) has won the ‘ISSA Good Practice Award’ for Administrative Solution for Coverage Extension at the “Regional Social Security Forum for Asia and the Pacific” held at Kuala Lumpur, Malaysia.


You may also like to read : 

  

ssc-cgl