Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 8th October

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Election Commission has announced the poll schedule for Assembly elections in 5 states. Who is the Chief Election Commissioner of India?
चुनाव आयोग ने 5 राज्यों में विधानसभा चुनावों के लिए चुनाव कार्यक्रम की घोषणा की है। भारत का मुख्य निर्वाचन आयुक्त कौन हैं?
(a) Lal Thanhawla/ ललथनहवला
(b) Ashok Lavasa/ अशोक लवासा
(c) Sunil Arora/ सुनील अरोड़ा
(d) Om Prakash Rawat/ ओम प्रकाश रावत

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Election Commission has announced the poll schedule for Assembly elections in Madhya Pradesh, Mizoram, Rajasthan, Chhattisgarh and Telangana. Om Prakash Rawat is Chief Election Commissioner of India. Sunil Arora and Ashok Lavasa are Election Commissioners of India.


Q2. Eminent Personality Natwar Thakkar, died in a private hospital after a brief illness. He was popularly known as __________. 
प्रसिद्ध व्यक्तित्व  नटवर ठक्कर, बीमारी के बाद एक निजी अस्पताल में मृत्यु हो गई। वह _____ के रूप में प्रसिद्ध थे।
(a) Modern day Gandhi/ आधुनिक गांधी
(b) Manipur’s Iron man/ मणिपुर का लौह व्यक्ति
(c) Manipur’s Gandhi/ मणिपुर गांधी
(d) Nagaland’s Gandhi/ नागालैंड का गांधी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Eminent Gandhian Natwar Thakkar, popularly known as Nagaland’s Gandhi, died in a private hospital after a brief illness. Mr. Thakkar, a Padma Shri awardee, had founded the Nagaland Gandhi Ashram at Chuchuyimlang.

Q3. The Centre has assured _______ government that nearly 450 crore rupees will be reimbursed to it in connection with the expenditure incurred for procuring cereals and coarse cereals. 
केंद्र ने _______ सरकार को आश्वासन दिया है कि अनाज और मोटे अनाज की खरीद के लिए किए गए व्यय के संबंध में लगभग 450 करोड़ रुपये की प्रतिपूर्ति की जाएगी।
(a) Telangana/ तेलंगाना
(b) Kerala/ केरल
(c) Karnataka/ कर्नाटक
(d) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Centre has assured Karnataka government that nearly 450 crore rupees will be reimbursed to it in connection with the expenditure incurred for procuring cereals and coarse cereals.



Q4. Union Railway Minister Piyush Goyal and the state Chief Minister Raman Singh laid the foundation stone of two key railway projects in Chhattisgarh. Who is the present Governor of Chhattisgarh?
केंद्रीय रेल मंत्री पियुष गोयल और राज्य के मुख्यमंत्री रमन सिंह ने छत्तीसगढ़ में दो प्रमुख रेलवे परियोजनाओं की आधारशिला रखी। छत्तीसगढ़ के वर्तमान राज्यपाल कौन हैं?
(a) E.S.L. Narasimhan/ ई.एस.एल. नरसिम्हन
(b) Anandiben Patel/ आनंदीबेन पटेल
(c) Lal Ji Tandon/ लाल जी टंडन
(d) Baby Rani Maurya/ बेबी रानी मौर्य

Show Answer

Ans.(b)
Sol.  The construction of a new railway line connecting Katghora-Mungeli-Kawardha-Dongargarh would accelerate the growth of the mineral rich region. Anandiben Patel is the present Governor of Chhattisgarh.

Q5.  Who was recently sworn in as the 114th Justice of the Supreme Court of the United States. 
हाल ही में संयुक्त राज्य अमेरिका के सुप्रीम कोर्ट के 114 वें न्यायधीश के रूप में किसने शपथ ली थी?
(a) Tarun Gogoi/ तरुण गोगोई
(b) John Roberts/ जॉन रॉबर्ट्स
(c) Mike Pence/ माइक पेंस
(d) Brett Kavanaugh/ ब्रेट कैवनॉग

Show Answer
Ans.(d)
Sol. In USA, President Donald Trump’s controversial nominee Brett Kavanaugh was sworn in as the 114th Justice of the Supreme Court. 



Q6. Which of the following state recently inaugurated its first Investors Summit at its capital city.
निम्नलिखित में से किस राज्य ने हाल ही में अपने राजधानी शहर में अपने पहले निवेशक शिखर सम्मेलन का उद्घाटन किया?
(a) Chhattisgarh/ छत्तीसगढ़
(b) Uttarakhand/ उत्तराखंड
(c) Assam/ असम
(d) Jharkhand/ झारखंड

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the first Uttarakhand Investors Summit in Dehradun. All the leading business firms and industrial houses participated in the two-day event to explore investment opportunities in the hill state in 12 major sectors, including tourism and hospitality.

Q7. The country’s biggest skill competition, India Skills 2018 has recently been concluded in ________.
देश की सबसे बड़ी कौशल प्रतियोगिता, इंडिया स्किल्स 2018 का हाल ही में ________ में समापन हुआ है।
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Patna/ पटना
(c) Goa/ गोवा
(d) Ahmadabad/ अहमदाबाद

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The country’s biggest skill competition, India Skills 2018 has concluded in New Delhi. The 164 winners were awarded by Minister of State for Skill Development and Entrepreneurship Anant Kumar Hegde. 



Q8. The 45th World Skills Competition 2019 will take place in which of the following country.
45 वीं विश्व कौशल प्रतियोगिता 2019 निम्नलिखित में से किस देश में आयोजित की जाएगी?
(a) India/ भारत
(b) South Korea/ दक्षिण कोरिया
(c) China/ चीन
(d) Russia/ रूस

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Some of the winners of the India Skills 2018 will be given additional training, before they represent India at the 45th World Skills Competition at which will be taking place at Kazan, Russia in 2019.

Q9. In India, Air Force day is celebrated on _______.
भारत में, वायुसेना दिवस _______ को  मनाया जाता है।
(a) 26 July/26 जुलाई
(b) 4 October/4 अक्टूबर
(c) 8 October /8 अक्टूबर
(d) 16 December/16 दिसंबर

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Indian Air Force is celebrating its 86th Anniversary on 08 Oct 2018. To mark the occasion and in keeping up with the tradition, IAF has planned a grand Parade cum Investiture Ceremony at Air Force Station Hindan (Ghaziabad).

Q10. President Ram Nath Kovind has reached Tajikistan on a three-day visit. What is the currency of Tajikistan?
राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद तीन दिन की यात्रा पर ताजिकिस्तान पहुंचे हैं। ताजिकिस्तान की मुद्रा क्या है?
(a) Somoni/ सोमोनी
(b) Som/ सोम
(c) Tenge/ टेंग
(d) Manat/ मनात

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Somoni is the currency of Tajikistan.



You may also like to read :