Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 29th November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following state is hosting the Men’s Hockey World Cup 2018?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य पुरुषों के हॉकी विश्व कप 2018 की मेजबानी कर रहा है?
(a) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(b) Kerala/ केरल
(c) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(d) Odisha/ ओडिशा

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Odisha is hosting the Hockey World Cup 2018. The opening ceremony of Men’s Hockey World Cup took place at Kalinga Stadium, Bhubaneswar. The opening ceremony, which was almost a three-hour long, conveyed a powerful message of “oneness of humanity”.

Q2. Which country has launched a Social Security Scheme for formal sector workers of the country recently (27th November 2018)?
किस देश ने हाल ही में देश के औपचारिक क्षेत्र के श्रमिकों के लिए एक सामाजिक सुरक्षा योजना शुरू की है (27 नवंबर 2018)?
(a) Nepal/ नेपाल
(b) Bhutan/ भूटान
(c) Pakistan/ पाकिस्तान
(d) Sri Lanka/ श्रीलंका

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Nepal government has launched a Social Security Scheme for formal sector workers of the country. PM of Nepal KP Sharma Oli stated that it was very necessary to strengthen the system in which the government is accountable to its people. People of all ages and categories would be included in the scheme.

Q3. The 2018 G20 Buenos Aires, Argentina summit will be the _________________ meeting of Group of Twenty.
2018 जी 20 ब्यूनस आयर्स, अर्जेंटीना शिखर सम्मेलन 20 सदस्यों के समूह की ________ बैठक होगी।
(a) 09th/09 वीं
(b) 17th/17 वीं
(c) 15th/15 वीं
(d) 13th/13 वीं

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The 2018 G20 Buenos Aires summit will be the 13th meeting of Group of Twenty. It will be held in 2018 in the city of Buenos Aires, Argentina, the first G20 summit to be hosted in South America. 

Q4. The opening ceremony of Men’s Hockey World Cup 2018, which was almost a three-hour long, conveyed a powerful message of-
पुरुषों के हॉकी विश्व कप 2018 का उद्घाटन समारोह, जो लगभग तीन घंटे लंबा था, ने एक शक्तिशाली संदेश दिया-
(a) teams will fight
(b) oneness of humanity
(c) edition of the tournament
(d) formal sector workers

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Odisha is hosting the Hockey World Cup 2018. The opening ceremony of Men’s Hockey World Cup took place at Kalinga Stadium, Bhubaneswar. The opening ceremony, which was almost a three-hour long, conveyed a powerful message of “oneness of humanity”.

Q5. Which country has imposed martial law in the country to fight what its president called “growing aggression” from Moscow?
किस देश ने अपने राष्ट्रपति को मॉस्को से “बढ़ते आक्रामकता” के नाम से लड़ने के लिए देश में मार्शल लॉ लगाया है?
(a) Greece/ ग्रीस
(b) Bulgaria/ बुल्गारिया
(c) Ukraine/ यूक्रेन
(d) Ireland/ आयरलैंड

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Ukraine’s parliament has imposed martial law in the country to fight what its president called “growing aggression” from Moscow after a weekend naval confrontation off the disputed Crimean Peninsula in which Russia fired on and seized three Ukrainian vessels amid renewed tensions between the neighbors.


Q6. The Reserve Bank has launched a survey to gauge their scope with respect to turnover, profitability, and workforce with an aim to create a profile of India’s startup sector. The survey forms have been mailed to all startup entities registered with-
रिजर्व बैंक ने भारत के स्टार्टअप सेक्टर की एक प्रोफाइल बनाने के उद्देश्य से कारोबार, लाभप्रदता और कार्यबल के संबंध में अपने दायरे को मापने के लिए एक सर्वेक्षण शुरू किया है। सर्वेक्षण फॉर्मों को पंजीकृत सभी स्टार्टअप इकाइयों को भेजे गए हैं-
(a) SEBI/ सेबी
(b) DICGC/ डीआईसीजीसी
(c) FICCI/ फिक्की
(d) DIPP/ डीआईपीपी

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank has launched a survey to gauge their scope with respect to turnover, profitability, and workforce with an aim to create a profile of India’s startup sector.  The survey would also throw light on the problems faced by the startup sector. According to the RBI, the survey forms have been mailed to all startup entities registered with the Department of Industrial Policy and Promotion or DIPP.

Q7. Name the creator of SpongeBob SquarePants, who has passed away at the age of 57 recently?
स्पंजबॉब स्क्वायरपैंट्स के निर्माता का नाम बताइए, जिसका हाल ही में 57 वर्ष की आयु में निधन हो चुके हैं?
(a) Stan Lee/ स्टेन ली
(b) William Goldman / विलियम गोल्डमैन
(c) Bernardo Bertolucci / बर्नारडो बर्टोलूची
(d) Stephen Hillenburg/ स्टीफन हिलनबर्ग

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Stephen Hillenburg, the creator of SpongeBob SquarePants, has passed away at the age of 57. He was diagnosed with amyotrophic lateral sclerosis (ALS), also known as motor neurone disease (MND), in March 2017.

Q8. What is the capital city of Ukraine?
यूक्रेन की राजधानी शहर क्या है?
(a) Valletta/ वैलेटा
(b) Warsaw/ वॉरसॉ
(c) Kiev/ कीव
(d) Madrid/ मैड्रिड

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Kiev is the capital city of Ukraine.

Q9. Markets regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) has fined brokerage house Anand Rathi Rs ______________ for violating stock broker norms by transferring funds from the client’s account to own account and vice versa on several occasions.
बाजार नियामक सेबी (सिक्योरिटीज एंड एक्सचेंज बोर्ड ऑफ इंडिया) ने ब्रोकरेज हाउस आनंद राठी पर कई मौकों पर ग्राहक के खाते से अपने खाते में धनराशि स्थानांतरित करने और इसके विपरीत कारण से स्टॉक ब्रोकर मानदंडों का उल्लंघन करने के लिए _____  के जुर्माना लगाया
(a) Rs 5 lakh /5 लाख रु.
(b) Rs 1 lakh/1 लाख रु.
(c) Rs 10 lakh/10 लाख रु.
(d) Rs 17 lakh /17 लाख रु.
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Markets regulator SEBI (Securities and Exchange Board of India) has fined brokerage house Anand Rathi Rs 1 lakh for violating stock broker norms by transferring funds from the client’s account to own account and vice versa on several occasions.



Q10. Name the famous singer, who has passed away at the aged 64 following a cardiac arrest in Mumbai recently?
प्रसिद्ध गायक का नाम बताइए, जिसका हाल ही में मुंबई में पूर्णहृदरोध के बाद 64 वर्ष की आयु में निधन हो गया है?
(a) Mohammed Aziz/ मोहम्मद अज़ीज़
(b) Vinod Rathod/ विनोद राठोड
(c) AR Rahman/ ए.आर. रहमान
(d) Udit Narayan/ उदित नारायण
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Singer Mohammed Aziz has passed away aged 64 following a cardiac arrest in Mumbai. He was returning from Kolkata when he collapsed at the airport. Aziz, who did playback singing in Hindi, Bengali and Odia films, was known for songs like ‘My Name is Lakhan’, ‘Mard Tangewala’ and ‘Main Teri Mohabbat Mein’.

Q11. The government has appro­ved _____________ percent stake sale in state-owned airline Air India’s ground-handling company Air India Air Transport Services Limited (AIATSL).
सरकार ने सरकारी स्वामित्व वाली एयरलाइन एयर इंडिया की ग्राउंड-हैंडलिंग कंपनी एयर इंडिया एयर ट्रांसपोर्ट सर्विसेज लिमिटेड (AIATSL) में _____________ प्रतिशत हिस्सेदारी बिक्री को मंजूरी दे दी है।
(a) 50%
(b) 10%
(c) 100%
(d) 26%

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. The government has appro­ved 100 percent stake sale in state-owned airline Air India’s ground-handling company Air India Air Transport Services Limited (AIATSL). The approval comes at a time when the government is working on ways to revive the fortunes of Air India — estimated to have the debt burden of more than Rs 500 billion, including the sale of non-core assets.


Q12. Who is the present Chairman of SEBI?
सेबी का वर्तमान अध्यक्ष कौन है?
(a) Ajay Tyagi/ अजय त्यागी
(b) Urjit Patel/ उर्जित पटेल
(c) Harsh Kumar Bhanwala/ हर्ष कुमार भनवाला
(d) Subhash Chandra Khuntia/ सुभाष चंद्र खुंटिया

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. SEBI Chairman: Ajay Tyagi.

Q13. Hospitality startup OYO has appointed Max Healthcare Executive Director _________________ as the CEO of its new real estate business.
होस्पिटलिटी स्टार्टअप OYO ने मैक्स हेल्थकेयर के कार्यकारी निदेशक _________________ के अपने नए रियल एस्टेट कारोबार के CEO के रूप में नियुक्त किया है।
(a) Hima Das / हिमा दास
(b) Jalaj Srivastava/ जालाज श्रीवास्तव
(c) Abhijit Bose / अभिजित बोस
(d) Rohit Kapoor/ रोहित कपूर

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. Hospitality startup OYO has appointed Max Healthcare Executive Director Rohit Kapoor as the CEO of its new real estate business. Rohit Kapoor stated that he is thrilled to join OYO’s mission of upgrading different forms of real estate and creating unique accommodations experiences.


Q14. The Uttarakhand government has decided to rename the _________________ airport after former prime minister Atal Bihari Vajpayee.
उत्तराखंड सरकार ने _______  हवाई अड्डे का नाम पूर्व प्रधान मंत्री अटल बिहारी वाजपेयी के नाम पर बदलने का फैसला किया
(a) Haldwani/ हल्द्वानी
(b) Dehradun/ देहरादून
(c) Rishikesh/ ऋषिकेश
(d) Haridwar/ हरिद्वार
Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. The Uttarakhand government has decided to rename the Dehradun airport after former prime minister Atal Bihari Vajpayee. The proposal to rename the Jolly Grant airport after Atal Bihari Vajpayee was approved by the state cabinet at a meeting chaired by Chief Minister Trivendra Singh Rawat.
Q15. Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman has formally launched ‘Mission Raksha Gyan Shakti’, in-
रक्षा मंत्री श्रीमती निर्मला सीतारमण ने औपचारिक रूप से कहाँ पर ‘मिशन रक्षा ज्ञान शक्ति’ शुरू किया है? 
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Kolkata/ कोलकाता
(c) Shimla/ शिमला
(d) New Delhi/ नई दिल्ली
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Raksha Mantri Smt Nirmala Sitharaman has formally launched ‘Mission Raksha Gyan Shakti’, in New Delhi. The event showcased salient inventions and innovations achieved by Defence Research and Development Organisation (DRDO), Defence Public Sector Undertakings (DPSUs) and Ordnance Factories (OFs) which have resulted in the successful filing of Intellectual Property Right (IPR) applications.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD