Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 4th December 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Asia Pacific Summit-2018 began in which city?
एशिया प्रशांत शिखर सम्मेलन-2018 किस शहर में शुरू हुआ?
(a) Tokyo/ टोक्यो
(b) Beijing/ बीजिंग
(c) New Delhi/ नई दिल्ली
(d) Kathmandu/ काठमांडू

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. The Asia Pacific Summit-2018 began in Kathmandu, the capital of Nepal. The theme of two-day Summit is “Addressing the Critical Challenges of Our Time: Interdependence, Mutual Prosperity, and Universal Values”. Around 1500 participants from 45 countries, including India, attending the summit. They will discuss various global issues, including peace, development, good governance and role of parliamentarians, climate change and role of media.

Q2. The United Nations International Day of Persons with Disabilities (IDPD) has been annually observed on _______________ December around the world.
संयुक्त राष्ट्र अंतर्राष्ट्रीय दिव्यांग दिवस (IDPD) को विश्व भर में प्रत्येक वर्ष _____ दिसंबर को मनाया जाता है।
(a) 03rd December/ दिसंबर
(b) 01st December/ दिसंबर
(c) 02nd December/ दिसंबर
(d) 05th December/ दिसंबर

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Since 1992, the United Nations International Day of Persons with Disabilities (IDPD) has been annually observed on 3 December around the world. The theme for this year’s IDPD is “Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality”.

Q3. Ex Cope India-18 is the fourth edition in the series of Bilateral Joint exercise held between IAF and USAF, which is conducted in India. This is the first time, the exercise is being planned at two Air Force bases, Kalaikunda and Panagarh in- 
एक्स कोप इंडिया-18 भारत में आयोजित IAF  और USAF के बीच द्विपक्षीय संयुक्त अभ्यास की श्रृंखला का चौथा संस्करण है.यह पहली बार है, जब इस अभ्यास को दो वायु सेना के अड्डों, कालीकुंडा और पानागढ़ में आयोजित किया जा रहा है
(a) Bihar/ बिहार
(b) Jharkhand/ झारखंड
(c) Odisha/ ओडिशा
(d) West Bengal/ पश्चिम बंगाल

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Ex Cope India-18 is the fourth edition in the series of Bilateral Joint exercise held between IAF and USAF, which is conducted in India. This is the first time, the exercise is being planned at two Air Force bases, Kalaikunda and Panagarh in West Bengal.

Q4. What is the theme of Asia Pacific Summit 2018?
एशिया प्रशांत शिखर सम्मेलन 2018 का विषय क्या है?
(a) Around 1500 Participants from 45 Countries, Including North Korea
(b) Addressing the Critical Challenges of Our Time: Interdependence, Mutual Prosperity, and Universal Values
(c) Discuss Various Global Issues, Including Peace, Development, Good governance
(d) Role of Parliamentarians, Climate Change and Role of Media.

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. The Asia Pacific Summit-2018 began in Kathmandu, the capital of Nepal. The theme of two-day Summit is “Addressing the Critical Challenges of Our Time: Interdependence, Mutual Prosperity, and Universal Values”.

Q5. What is the theme of “International Day of Persons with Disabilities” day 2018?
“संयुक्त राष्ट्र अंतर्राष्ट्रीय दिव्यांग दिवस” 2018 (IDPD) का विषय क्या है?
(a) The aim of disabilities is to provide operational exposure and undertake mutual exchange
(b) Equitable and sustainable development envisaged in the 2030 Agenda for Sustainable Development
(c) Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality
(d) Focuses on the empowering persons with disabilities for the inclusive

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. Since 1992, the United Nations International Day of Persons with Disabilities (IDPD) has been annually observed on 3 December around the world. The theme for this year’s IDPD is “Empowering persons with disabilities and ensuring inclusiveness and equality”.

Q6. The G-20 Summit 2018 was held in-
जी -20 शिखर सम्मेलन 2018 कहाँ आयोजित किया गया था-
(a) Argentina/ अर्जेंटीना
(b) USA/ यूएसए
(c) Germany/ जर्मनी
(d) India/ भारत

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. The G-20 Summit 2018 was held in Buenos Aires, Argentina. G-20 is a grouping of the world’s 20 major economies. This year, the theme of the summit was ‘Building Consensus for Fair and Sustainable Development’. 

Q7. Cyril Ramaphosa will be the Chief Guest at the 2019 Republic Day celebrations in New Delhi. He is present President of-
नई दिल्ली में 2019 गणतंत्र दिवस समारोह में सिरिल रामाफोसा मुख्य अतिथि होंगे। वह वर्तमान में कहाँ के राष्ट्रपति हैं?
(a) Canada/ कनाडा
(b) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(c) Uganda/ युगांडा
(d) Austria/ ऑस्ट्रिया

Show Answer
S7. Ans.(b)
Sol. South African President Cyril Ramaphosa will be the Chief Guest at the 2019 Republic Day celebrations in New Delhi. The anouncement was made by the Prime Minister Narendra Modi. India is celebrating the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi. Mr Modi also stated that Mr Ramaphosa’s visit will further cement business and people to people ties between India and South Africa.

Q8. India’s first locomotive-less train, known as Train 18, has breached the _______________ kilometres per hour speed limit during a test run at Kota-Sawai Madhopur section in
भारत की पहली लोकोमोटिव-लेस ट्रेन जिसे ट्रेन 18 के नाम से जाना जाता है, ने राजस्थान के कोटा-सवाई माधोपुर सेक्शन में टेस्ट रन के दौरान ________ किलोमीटर प्रति घंटे की गति सीमा का उल्लंघन किया है। Rajasthan.
(a) 160
(b) 150
(c) 180
(d) 200

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. India’s first locomotive-less train, known as Train 18, has breached the 180 kilometres per hour speed limit during a test run at Kota-Sawai Madhopur section in Rajasthan. When this indigenously designed train is made operational, it will become the country’s fastest train.

Q9. What was the theme of the G-20 Summit 2018? 
जी -20 शिखर सम्मेलन 2018 का विषय क्या था?
(a) Provide Adequate Funding and to Meet a Goal of Finalising
(b) Bowing to the View of Trump’s Administration
(c) G20 Signatories to the Paris Agreement on Climate
(d) Building Consensus for Fair and Sustainable Development
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. The G-20 Summit 2018 was held in Buenos Aires, Argentina. G-20 is a grouping of the world’s 20 major economies. This year, the theme of the summit was ‘Building Consensus for Fair and Sustainable Development’. 



Q10. External Affairs Minister Sushma Swaraj visited United Arab Emirates to co-chair the _____________ session of the India-UAE Joint Commission Meeting for Economic and Technical Cooperation with UAE Foreign Minister, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan in Abu Dhabi.
विदेश मंत्री सुषमा स्वराज ने संयुक्त अरब अमीरात के विदेश मंत्री, शेख अब्दुल्ला बिन जयद अल नहान के साथ आर्थिक और तकनीकी सहयोग के लिए भारत-संयुक्त अरब अमीरात संयुक्त आयोग की बैठक के _____________ सत्र की सह-अध्यक्षता करने के लिए संयुक्त अरब अमीरात का दौरा किया।
(a) 15th/ वें
(b) 13th/ वें
(c) 11th/ वें
(d) 12th/ वें
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj visited United Arab Emirates to co-chair the 12th session of the India-UAE Joint Commission Meeting for Economic and Technical Cooperation with UAE Foreign Minister, Sheikh Abdullah bin Zayed Al Nahyan in Abu Dhabi. Mrs Swaraj also inaugurated a Gandhi – Zayed Digital Museum in Abu Dhabi to mark the celebrations of 150 years of Mahatma Gandhi’s birth and centenary celebrations of the birth of Shaikh Zayed, founder of the modern UAE.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD