Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 31st March

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Several Budget proposals, including the reintroduction of the tax on long-term capital gains (LTCG) exceeding ___________ from the sale of shares, will kick in from 01st April 2018, the beginning of the 2018-19 financial year.
विभिन्न बजट प्रस्तावों, शेयरों की ___________ से अधिक की बिक्री से लंबी अवधि के पूंजीगत लाभ (एलटीसीजी) पर कर के पुन: परिचय को वित्त वर्ष 2018-19 की शुरुआत में, 1 अप्रैल 2018 से शुरू किया जायेगा.
(a) 4 lakh/4 लाख
(b) 5 lakh/5 लाख
(c) 3 lakh/3 लाख
(d) 1 lakh/1 लाख

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Several Budget proposals, including the reintroduction of the tax on long-term capital gains (LTCG) exceeding Rs 1 lakh from the sale of shares, will kick in from 01st April 2018, the beginning of the 2018-19 financial year.


Q2. NASA is all set to send the first-ever mission dedicated to exploring the deep interior of Mars. Scheduled to launch on 05th May 2018. NASA is an independent agency of the executive branch of-
नासा मंगल ग्रह के गहरे इंटीरियर की खोज के लिए समर्पित पहला अभियान भेजने के लिए तैयार है. जो 5 मई को लांच होने जा रहा है. नासा _____________ की कार्यकारी शाखा की एक स्वतंत्र एजेंसी है-
(a) Germany/जर्मनी
(b) USA/अमेरीका
(c) UK/यूके
(d) Russia/रूस

Show Answer
Ans.(b)
Sol. NASA is all set to send the first-ever mission dedicated to exploring the deep interior of Mars. Scheduled to launch on 5 May, InSight—a stationary lander—will also be the first Nasa mission since the Apollo moon landings to place a seismometer, a device that measures quakes, on the soil of another planet. NASA is an independent agency of the executive branch of the United States.

Q3. In which among the following cities, Human Resource Development Minister Prakash Javadekar has inaugurated the Smart India Hackathon Grand Finale 2018- Software edition?
मानव संसाधन विकास मंत्री प्रकाश जावडेकर ने ________ में स्मार्ट इंडिया हैकथॉन ग्रैंड फ़िनाले 2018-सॉफ्टवेयर संस्करण का उद्घाटन किया है.
(a) Kolkata/कोलकाता
(b) Patna/पटना
(c) Lucknow/लखनऊ
(d) New Delhi/नई दिल्ली

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Human Resource Development Minister Prakash Javadekar has inaugurated the Smart India Hackathon Grand Finale 2018 -Software edition in New Delhi. He stated that Hackathon aims to build Digital India and to engage the youth directly in nation-building. it is intended to promote innovation, out-of-the-box thinking in young minds.

Q4. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has given its ex-post approval for MoU between India and Canada on IPRs. What is the full form of IPRs?
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी की अध्यक्षता वाली केंद्रीय मंत्रिमंडल ने भारत और कनाडा के बीच समझौता ज्ञापन के लिए अपनी पूर्व पद की स्वीकृति दी है. IPRs का पूर्ण रूप क्या है? 
(a) Indian Property Rights
(b) International Property Rights
(c) Intellectual Property Rights
(d) Intellectual Property Revision

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet chaired by PM Narendra Modi has given its ex-post approval for MoU between India and Canada. The MoU was signed to establish bilateral cooperation activities in the field of Intellectual Property (IP). The MoU is intended to promote innovation, creativity and economic growth in both countries. IPRs stands for Intellectual Property Rights.

Q5. Which state has the highest number of 55770 fully covered tribal habitations with the safe drinking water in the country followed by Odisha and Jharkhand?
किस राज्य में देश में सुरक्षित पेयजल के साथ पूरी तरह से कवर किए गए 55770 आबादी वाली निवासियों की सबसे बड़ी संख्या है, और उसके बाद ओडिशा और झारखण्ड का स्थान है?
(a) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
(b) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(c) Gujarat/गुजरात
(d) Kerala/केरल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Madhya Pradesh has the highest number of  55770  fully covered tribal habitations with the safe drinking water in the country followed by Odisha and Jharkhand.

Q6. Name the person, who has appointed as acting chairman of the National Green Tribunal (NGT)?
राष्ट्रीय ग्रीन ट्रिब्यूनल (एनजीटी) के कार्यकारी अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किए गए व्यक्ति का नाम क्या है?
(a) Jawad Rahim/जावद रहीम
(b) Indu Bhushan/इंदु भूषण
(c) Krishnaswamy Vijay Raghavan/कृष्णस्वामी विजय राघवन
(d) J S Rajput/जे एस राजपूत

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Supreme Court appointed Justice Jawad Rahim—a former judge of the Karnataka High Court—as acting chairman of the National Green Tribunal (NGT), three months after the previous chairperson retired. The NGT’s previous chairman, Ju  Jawad Rahim— justice Swatanter Kumar—a former Supreme Court judge—retired in December 2017.


Q7. With an aim to provide a comprehensive synthesis of research, service provision, and clinical practice in addressing psychological trauma and subsequent mental illnesses in Indian children and adolescents, First, ever National conclave was held in-
भारतीय बच्चों और किशोरों में मनोवैज्ञानिक आघात और बाद में मानसिक बीमारियों को संबोधित करने के लिए अनुसंधान, सेवा प्रावधान और नैदानिक अभ्यास के व्यापक संश्लेषण प्रदान करने के उद्देश्य से, पहली बार  मनोचिकित्सा विभाग के सहयोग से राष्ट्रीय सम्मेलन महिला एवं बाल विकास मंत्रालय द्वारा ________ में आयोजित किया गया.  
(a) Varanasi/वाराणसी
(b) New Delhi/नई दिल्ली
(c) Kolkata/कोलकाता
(d) Hyderabad/हैदराबाद

Show Answer
Ans.(b)
Sol. With an aim to provide a comprehensive synthesis of research, service provision, and clinical practice in addressing psychological trauma and subsequent mental illnesses in Indian children and adolescents, First, ever National conclave was held in New Delhi by the Ministry of Women & Child Development, in collaboration with the Dept. of Psychiatry.


Q8. The Union Cabinet has approved the signing of MoU between India and the ______________ and _________________ regarding cooperation and Exchange of Information for the Purposes of Combating International Criminality and Tackling Serious Organised Crime.
केंद्रीय मंत्रिमंडल ने भारत और ________ और __________ के बीच समझौता और अंतर्राष्ट्रीय मुद्रा का मुकाबला करने और गंभीर संगठित अपराध निपटान के उद्देश्यों के लिए सूचना के एक्सचेंज के संबंध में समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर करने की मंजूरी दे दी है.
(a) United Kingdom and Northern Scotland/यूनाइटेड किंगडम और उत्तरी स्कॉटलैंड
(b) United Kingdom and Northern Germany/यूनाइटेड किंगडम और उत्तरी जर्मनी
(c) United Kingdom and Northern Ireland/यूनाइटेड किंगडम और उत्तरी आयरलैंड
(d) United Kingdom and Northern Israel/यूनाइटेड किंगडम और उत्तरी इजरायल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet has approved the signing of MoU between India and the United Kingdom and Northern Ireland regarding cooperation and Exchange of Information for the Purposes of Combating International Criminality and Tackling Serious Organised Crime.
Q9. In which year National Green Tribunal has been established? 
किस साल राष्ट्रीय ग्रीन ट्रिब्यूनल की स्थापना की गई?
(a) 2012
(b) 2009
(c) 2011
(d) 2010
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The National Green Tribunal has been established on 18.10.2010 under the National Green Tribunal Act 2010 for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources including enforcement of any legal right relating to environment and giving relief and compensation for damages to persons and property and for matters connected therewith or incidental thereto.
Q10. National Rural Drinking Water Programme (NRDWP) programme was launched in ________________ by the then Department of Drinking Water and Sanitation presently Ministry of Drinking Water and Sanitation, for assisting states in providing drinking water to the rural population of India.
राष्ट्रीय ग्रामीण पेयजल कार्यक्रम (एनआरडीडब्ल्यूपी) कार्यक्रम को ग्रामीण क्षेत्रों में पेयजल प्रदान करने के लिए राज्यों की सहायता के लिए, वर्तमान में पेयजल और स्वच्छता मंत्रालय, पेयजल और स्वच्छता विभाग द्वारा ________________ में शुरू किया गया था.
(a) October 2015/अक्टूबर 2015
(b) February 2006/फरवरी 2006
(c) September 2018/जून 2008
(d) April 2009/अप्रैल 2009
Show Answer
Ans.(d)
Sol. NRDWP- National Rural Drinking Water Programme. This programme was launched in April 2009 by the then Department of Drinking Water and Sanitation presently Ministry of Drinking Water and Sanitation, for assisting states in providing drinking water to the rural population of India. This programme has incorporated paradigmatic changes in its previous version called the Accelerated Rural Water Supply Programme, by emphasizing on water supply systems which are planned and managed by the community at the village level, for ensuring sustainable drinking water availability, convenient delivery systems and achieving water security at the household level.

You may also like to read :




  

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD