Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 31st August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The third edition of World’s Biggest Open Innovation Model – Smart India Hackathon 2019 – was launched by the Union Minister for Human Resource Development, Prakash Javadekar in ___________. 
विश्व के सबसे बड़े ओपन इनोवेशन मॉडल का तीसरा संस्करण- स्मार्ट इंडिया हैकथॉन 2019- केंद्रीय मानव संसाधन विकास मंत्री प्रकाश जावड़ेकर द्वारा कहाँ लॉन्च किया गया था?
(a) Mumbai / मुंबई
(b) Pune/ पुणे
(c) New Delhi/  नई दिल्ली
(d) Gwalior/ ग्वालियर

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The third edition of World’s Biggest Open Innovation Model – Smart India Hackathon 2019 – was launched by the Union Minister for Human Resource Development, Prakash Javadekar in New Delhi. MHRD, AICTE, Persistent Systems and i4c have joined hands to make a hat trick with their highly popular and innovative Smart India Hackathon initiative (SIH). 

Q2. The Reserve Bank of India has released its annual report in Mumbai. It was mentioned in the report that due to the evolving economic conditions, real GDP growth for 2018-19 is expected to increase to ______________. 
भारतीय रिजर्व बैंक ने मुंबई में अपनी वार्षिक रिपोर्ट जारी की है. रिपोर्ट में यह उल्लेख किया गया है कि विकसित आर्थिक परिस्थितियों के कारण, 2018-19 के लिए वास्तविक सकल घरेलू उत्पाद में पिछले वर्ष में ______ तक की वृद्धि होने की उम्मीद है.
(a) 7.1%
(b) 7.4%
(c) 7.2%
(d) 7.0%

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India has released its annual report in Mumbai. It was mentioned in the report that due to the evolving economic conditions, real GDP growth for 2018-19 is expected to increase to 7.4% from 6.7% in the previous year.

Q3. As per the recent announcement by K Sivan, Chairman ISRO, the Research Organisation will outsource the production of the PSLVs and SSLVs to private Industries. PSLV stands for? 
के. शिवान, ISRO के अध्यक्ष द्वारा हाल ही में की गई घोषणा के अनुसार, अनुसंधान संगठन (ISRO)  निजी उद्योगों से PSLVs और SSLVs के उत्पादन को आउटसोर्स करेगा. PSLV का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Pyroclastic Satellite Launch Vehicles/ प्यरोक्लास्टिक सेटेलाइट लांच व्हीकल
(b) Pressure Solar Launch Vehicles/ प्रेशर सोलर लांच व्हीकल
(c) Prevented Solar Launch Vehicles/ प्रीवेंटेड सोलर लांच व्हीकल
(d) Polar Satellite Launch Vehicles/ पोलर सेटेलाइट लांच  व्हीकल

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Indian Space Research Organisation (ISRO) will outsource the production of the Polar Satellite Launch Vehicles (PSLVs) and Small Satellite Launch Vehicles (SSLVs) to private Industries. The Indian Space agency Chairman K Sivan informed that private industries will play a major role in capacity building.

Q4. Swapna Barman created history by becoming the first Indian heptathlete to win an Asian Games gold in Indonesia, a feat she achieved despite a toothache. The women’s outdoor heptathlon consists of how many events? 
स्वप्ना बर्मन ने इंडोनेशिया में एशियाई खेलों में स्वर्ण जीतने वाली पहली भारतीय हेप्थैथलीट बनकर इतिहास रच दिया है, उन्होंने दांत में दर्द के बावजूद यह उपलब्धि हासिल की है. महिलाओं के आउटडोर हेप्थैथलीट में कितनी घटनाएं शामिल हैं?
(a) 3
(b) 5
(c) 9
(d) 7

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Swapna Barman created history by becoming the first Indian heptathlete to win an Asian Games gold in Indonesia, a feat she achieved despite a toothache. The women’s outdoor heptathlon consists of the 7 events, with the first 4 contested on the first day, and the remaining 3 on day two-
1. 100 metres hurdles
2. High jump
3. Shot put
4. 200 metres
5. Long jump
6. Javelin throw
7. 800 metres.

Q5. Arpinder Singh ended India’s long wait for a gold in triple jump at the Asian Games with an effort of 16.77m. India’s last Asian Games gold medal in men’s triple jump had come in _________ from Mohinder Singh Gill. 
अरपिंदर सिंह ने एशियाई खेलों में ट्रिपल जंप में 16.77 मीटर के प्रयास  के साथ भारत के 48 वर्ष के लंबे इंतजार को समाप्त करते हुए स्वर्ण पदक जीता.  एशियाई खेलों में पुरुषों की ट्रिपल जंप में भारत का आखिरी स्वर्ण पदक _______ में मोहिंदर सिंह गिल ने जीता था.
(a) 1945
(b) 1967
(c) 1970
(d) 1987

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Arpinder Singh ended India’s 48-year long wait for a gold in triple jump at the Asian Games with an effort of 16.77m. India’s last Asian Games gold medal in men’s triple jump had come in 1970 from Mohinder Singh Gill.

Q6. What was the theme for 4th BIMSTEC Summit that was held in Kathmandu, Nepal? 
चौथे बिम्सटेक शिखर सम्मेलन जो की काठमांडू, नेपाल में हुआ था उसका विषय क्या था?
(a) Sustainable growth for Bay of Bengal region
(b) Towards a peaceful, prosperous and sustainable Bay of Bengal region
(c) Economic Reformation for Bay of Bengal region
(d) None of the given theme is true

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The 4th BIMSTEC Summit began in Kathmandu, Nepal. The two-day Summit will be held with the main focus on countering terrorism, enhancing regional connectivity and boosting trade. The theme of the summit is ‘Towards a peaceful, prosperous and sustainable Bay of Bengal region’.

Q7. The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi gave its approval for implementation of an umbrella scheme ‘O-SMART’. The CCEA approved the scheme for implementation during the period from 2017-18 to 2019-20 at an overall cost of ____________.
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी की अध्यक्षता में आर्थिक मामलों की कैबिनेट समिति ने एक अम्ब्रेला योजना  (O-SMART)’ के कार्यान्वयन के लिए अपनी मंजूरी दे दी है. CCEA ने ________ की कुल लागत पर 2017-18 से 2019-20 की अवधि के दौरान कार्यान्वयन के लिए योजना को मंजूरी दी है.
(a) Rs 1505 crore
(b) Rs 1724 crore
(c) Rs 2134 crore
(d) Rs 1623 crore

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister Narendra Modi gave its approval for implementation of an umbrella scheme ‘Ocean Services, Technology, Observations, Resources Modelling and Science (O-SMART)’. The scheme encompasses a total of 16 sub-projects addressing ocean development activities such as Services, Technology, Resources, Observations and Science. The CCEA approved the scheme for implementation during the period from 2017-18 to 2019-20 at an overall cost of Rs 1623 crore.



Q8. The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in _____________ by expanding irrigation networks and system efficiency.
भारत सरकार और एशियाई विकास बैंक (ADB) ने ________ में सिंचाई नेटवर्क और सिस्टम दक्षता का विस्तार करके दोगुनी कृषि आय में योगदान के लिए $ 375 मिलियन ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए.
(a) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(b) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(c) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(d) Gujarat/ गुजरात

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The government of India and the Asian Development Bank (ADB) signed a $375 million loan agreement to contribute to double farming incomes in Madhya Pradesh by expanding irrigation networks and system efficiency.

Q9. The Department of Biotechnology (DBT), Ministry of Science and Technology, and IEA signed an MoU on Enhancing Innovation for Clean Energy Transition. What does ‘E’ stands for in IEA? 
जैव प्रौद्योगिकी विभाग (DBT), विज्ञान और प्रौद्योगिकी मंत्रालय, और IEA ने स्वच्छ ऊर्जा संक्रमण के लिए एन्हांसिंग इनोवेशन पर एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किये है. IEA में ‘E’ का क्या मतलब है?
(a) Economy
(b) Efficiency
(c) Energy
(d) Export

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Department of Biotechnology (DBT), Ministry of Science and Technology, and the International Energy Agency (IEA) signed an MoU on Enhancing Innovation for Clean Energy Transition.

Q10. Google announced Project named ____________ at its 4th edition of Google for India Event held in New Delhi to enable Indian publishers of regional languages to publish their content online, without facing the trouble of selling printed copies. 
गूगल ने नई दिल्ली में आयोजित गूगल फॉर इंडिया इवेंट के अपने चौथे संस्करण में परियोजना ________  की घोषणा की. मुद्रित प्रतियां बेचने की परेशानी का सामना किए बिना क्षेत्रीय भाषाओं के भारतीय प्रकाशकों को अपनी सामग्री ऑनलाइन प्रकाशित करने के लिए परियोजना नवलेखा लॉन्च की गयी है.
(a) Sulekha/ सुलेखा
(b) Parvlekha/ पर्वलेखा
(c) Sarvlekha/ सर्वलेखा
(d) Navlekha/ नवलेखा

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Google announced Project Navlekha at its 4th edition of Google for India Event held in New Delhi. Project Navlekha has been launched to enable Indian publishers of regional languages to publish their content online, without facing the trouble of selling printed copies.


You may also like to read :