Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 30th March

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. ISRO successfully launched the GSLV-F08 carrying the GSAT6A communication satellite from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota, Andhra Pradesh. What is the meaning of “G” in GSLV?
ISRO ने आंध्र प्रदेश के श्रीहरिकोटा में सतीश धवन स्पेस सेंटर (SDSC) से GSAT6A संचार उपग्रह के साथ GSLV-F08 का सफलतापूर्वक प्रक्षेपण किया है. GSLV में “G” का अर्थ क्या है?
(a) Geosynchronous
(b) Geography
(c) General
(d) Genuine

Show Answer
Ans.(a)
Sol. ISRO successfully launched the GSLV-F08 carrying the GSAT6A communication satellite from Satish Dhawan Space Centre (SDSC) in Sriharikota, Andhra Pradesh. GSLV stands for Geosynchronous Satellite Launch Vehicle.


Q2. Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal has inaugurated the first mega food park of the state at Roopangarh village in-
_________ में, खाद्य प्रसंस्करण उद्योग केंद्रीय मंत्री हरसिम्रत कौर बादल ने राज्य के पहले मेगा फूड पार्क का उद्घाटन अजमेर के निकट रूपगढ़ गांव में किया है. 
(a) Maharashtra/महाराष्ट्र
(b) Gujarat/गुजरात
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Rajasthan/राजस्थान

Show Answer
Ans.(d)
Sol. In Rajasthan, Union Minister for Food Processing Industries Harsimrat Kaur Badal has inaugurated the first mega food park of the state at Roopangarh village near Ajmer. The Food Park is set up at an investment of Rs 113.57 crore and will benefit around 25 thousand farmers in Ajmer and neighboring districts. Center has given the 50 crore rupees subsidy for this project.

Q3. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the continuation of the Credit Guarantee Fund for Education Loans Scheme and continuation and modification of Central Sector Interest Subsidy Scheme with a financial outlay of _________ crore rupees from 2017-18 to 2019-20. 
आर्थिक मामलों के मंत्रिमंडल समिति (सीसीईए) ने शिक्षा ऋण योजना के लिए ऋण गारंटी योजना को जारी रखने और 2017-18 से 2019-20 तक ________ के वित्तीय परिव्यय के साथ केंद्रीय क्षेत्र की ब्याज सब्सिडी योजना को जारी रखने और संशोधित करने की मंजूरी दे दी है.
(a) 5,500 crore rupees/5,500 करोड़ रुपए
(b) 6,600 crore rupees/6,600 करोड़ रुपए
(c) 4,400 crore rupees/4,400 करोड़ रुपए
(d) 2,200 crore rupees/2,200 करोड़ रुपए

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the continuation of the Credit Guarantee Fund for Education Loans Scheme and continuation and modification of Central Sector Interest Subsidy Scheme with a financial outlay of 6,600 crore rupees from 2017-18 to 2019-20. The scheme will cover loans for pursuing professional and technical courses to promote quality education.

Q4. Union Cabinet has Approved how much amount to Boost Development Projects In North-East recently?
उत्तर-पूर्व में हाल ही में विकास परियोजनाओं को बढ़ावा देने के लिए केंद्रीय मंत्रिमंडल ने कितनी राशि की स्वीकृति दी है?
(a) Rs 1,500 Crore/ 1,500 करोड़ रूपये
(b) Rs 7,500 Crore/7,500 करोड़ रूपये
(c) Rs 9,500 Crore/9,500 करोड़ रूपये
(d) Rs 4,500 Crore/4,500 करोड़ रूपये

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Cabinet has approved Schemes of North Eastern Council (NEC) including the continuation of existing Schemes. It will boost the development projects in North-East. Four thousand five hundred (4,500) crore rupees have been approved for the scheme for three years up to March 2020.

Q5. The RBI has imposed a monetary penalty of Rs. 58.9 crore on ______________ for non-compliance with the directions issued by the RBI on direct sale of securities from its Held To Maturity (HTM) portfolio and specified disclosure in this regard.
 भारतीय रिजर्व बैंक ने ____________ पर 58.9 करोड़ रुपये का मौद्रिक दंड लगाया है  आरबीआई द्वारा जारी किए गए निर्देशों में,बैंक पर नियामक के निर्देशों का उल्लंघन करते हुए हेल्ड टू  मेच्योरिटी सिक्टोरिटीज (एचटीएम) की बिक्री करने पर यह जुर्माना लगाया गया है.
(a) IDFC Bank/आईडीएफसी बैंक
(b) Axis Bank/ऐक्सिस बैंक
(c) ICICI Bank/आईसीआईसीआई बैंक
(d) HDFC Bank/एचडीएफसी बैंक

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The RBI has imposed a monetary penalty of Rs. 58.9 crore on ICICI Bank Limited for non-compliance with the directions issued by the RBI on direct sale of securities from its Held To Maturity (HTM) portfolio and specified disclosure in this regard.

Q6. SEBI has recently allowed physical settlement of both stock options and stock futures. At present only cash settlement of derivatives is allowed. Name the present Chairman of SEBI?
शेयर बाजार नियामक सिक्योरिटीज एंड एक्सचेंज बोर्ड ऑफ इंडिया (SEBI) ने स्टॉक ऑप्शंस और स्टॉक फ्यूचर दोनों के भौतिक निपटान की अनुमति दी है. सेबी के मौजूदा अध्यक्ष का नाम क्या है?
(a) Mohammad Mustafa/मोहम्मद मुस्तफा
(b) HK Bhanwala/एच.के. भंवला
(c) TS Vijayan/टीएस विजयन
(d) Ajay Tyagi/अजय त्यागी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The stock market regulator Securities & Exchange Board of India (SEBI) has allowed physical settlement of both stock options and stock futures. At present only cash settlement of derivatives is allowed. Ajay Tyagi is Chairman of SEBI.



Q7. The government has allowed export of __________________ of sugar until the end of the 2017-18 marketing year, in order to clear surplus stocks and improve cash flow to millers for making payment to sugarcane farmers. 
सरकार ने 2017-18 मार्केटिंग ईयर के अंत तक ________ चीनी का निर्यात करने की अनुमति दे दी है, जिससे उन्हें गन्ना किसानों के बकाये का भुगतान करने में आसानी होगी. 
(a) five million tonnes/पांच लाख टन
(b) two million tonnes/दो लाख टन
(c) six million tonnes/छह लाख टन
(d) three million tonnes/तीन लाख टन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The government has allowed export of two million tonnes of sugar until the end of the 2017-18 marketing year, in order to clear surplus stocks and improve cash flow to millers for making payment to sugarcane farmers.



Q8. The NITI Aayog has launched the baseline ranking for 115 aspirational districts based on 49 indicators across five sectors that include health and nutrition, education, agriculture and water resources, financial inclusion and skill development, and basic infrastructure. Name the Chairperson of NITI Aayog?
नीति आयोग ने पांच क्षेत्रों में 49 संकेतों के आधार पर 115 महत्वाकांक्षी जिलों के लिए आधारभूत रैंकिंग शुरू की है जिसमें स्वास्थ्य और पोषण, शिक्षा, कृषि और जल संसाधन, वित्तीय समावेश और कौशल विकास और बुनियादी ढांचा शामिल हैं. नीती कार्यक्रम के अध्यक्ष का नाम क्या है?
(a) Rajiv Kumar/राजीव कुमार
(b) Bibek Debroy/बिबेक देबराय
(c) Amitabh Kant/अमिताभ कांत
(d) Narendra Modi/नरेंद्र मोदी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The NITI Aayog has launched the baseline ranking for 115 aspirational districts based on 49 indicators across five sectors that include health and nutrition, education, agriculture and water resources, financial inclusion and skill development, and basic infrastructure. This would be followed by delta ranking of these districts from May 2018 based on their incremental progress. Prime Minister Narendra Modi is Chairperson of NITI Aayog.
Q9. EPFO has launched the pensioner’s portal through which all EPFO pensioners may get the details of pension-related information. Where is the head office of EPFO?
EPFO ने पेंशनभोगी के पोर्टल को लॉन्च किया है जिसके माध्यम से सभी ईपीएफओ पेंशनरों को पेंशन से संबंधित जानकारी का विवरण मिल सकता है. EPFO का मुख्यालय कहां है?
(a) Mumbai/मुंबई
(b) Kolkata/कोलकाता
(c) New Delhi/नई दिल्ली
(d) Chennai/चेन्नई
Show Answer
Ans.(c)
Sol. EPFO has launched the pensioner’s portal through which all EPFO pensioners may get the details of pension-related information. The pensioner’s portal is a recently launched service where details like pension payment order number, payment order details, passbook information and other related information are available. The Head Office of EPFO is in New Delhi.
Q10. Which among the following states is the largest producer of sugarcane?
निम्नलिखित राज्यों में से कौन सा गन्ने का सबसे बड़ा उत्पादक है?
(a) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(b) Maharashtra/महाराष्ट्र
(c) Karnataka/कर्नाटक
(d) Madhya Pradesh/मध्य प्रदेश
Show Answer
Ans.(a)
Sol. As per 2015-16 estimates, Uttar Pradesh is the largest producer of sugarcane as it produces an estimated 145.39 million tonnes of sugarcane, which is 41.28% of the all-India production. Sugarcane crop is sown in an area of 2.17 million hectares in the state, which amounts to 43.79% share of all-India sugarcane farming.

You may also like to read :




  

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD