Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 3rd August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Neeraj Chopra is associated with which of the following sports? 
नीरज चोपड़ा निम्नलिखित में से किस खेल से सम्बंधित है?
(a) Cricket/ क्रिकेट
(b) Wrestling/ कुश्ती
(c) Discus Throw/ डिस्कस थ्रो
(d) Javelin Throw/ भाला फेंक

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Indian javelin thrower Neeraj Chopra won a gold medal in the Savo Games in Lapinlahti, Finland. Neeraj Chopra made a throw of 85.69 metres and won the gold medal.



Q2. Name the country with which India has signed an agreement on financial and technical cooperation focusing on sustainable urban development and renewable energy. 
उस देश का नाम बताइए जिसके साथ भारत ने सतत शहरी विकास और नवीकरणीय ऊर्जा पर केंद्रित वित्तीय और तकनीकी सहयोग पर एक समझौते पर हस्ताक्षर किया है।
(a) Romania/ रोमानिया
(b) France/ फ्रांस
(c) Germany/ जर्मनी
(d) Bulgaria/ बुल्गारिया

Show Answer
Ans.(c)
Sol. India and Germany have signed an agreement on financial and technical cooperation focusing on sustainable urban development and renewable energy. The government-to-government Umbrella Agreement on Financial Cooperation and Technical Co-operation 2017 is worth about 5,000 thousand crore rupees.

Q3. Name that country who’s Parliament has signed into law a controversial asylum and immigration bill designed to accelerate asylum procedures by cutting the maximum processing time from the current 120 days to 90 days. 
उस देश का नाम बताइए जिसकी संसद ने एक विवादास्पद, शरण एवं आप्रवासन कानून पर हस्ताक्षर किया है। जिसे आश्रय देने की प्रक्रिया को तीव्र करने के लिए प्रक्रमण अवधि को मौजूदा अधिकतम 120 दिन से कम करके 90 दिन करने हेतु बनाया गया है? 
(a) Italy/ इटली
(b) France/ फ्रांस
(c) Germany/ जर्मनी
(d) Poland/ पोलैंड

Show Answer
Ans.(b)
Sol. France’s Parliament has signed into law a controversial asylum and immigration bill. The bill is designed to accelerate asylum procedures by cutting the maximum processing time from the current 120 days to 90 days after entering France.

Q4. The Union Cabinet has recently approved Extension of CFS to support Indian Entities bidding for strategically important infrastructure projects abroad. What does ‘C’ stands for in CFS Scheme? 
केंद्रीय मंत्रिमंडल ने हाल ही में विदेशों में रणनीतिक रूप से महत्वपूर्ण बुनियादी ढांचे परियोजनाओं के लिए बोली लगाने वाली भारतीय संस्थाओं का समर्थन करने के लिए ‘CFS’ के विस्तार को मंजूरी दे दी है। CFS योजना में ‘C’ का क्या अर्थ है?
(a) Concessional
(b) Constructional
(c) Corporate
(d) Cooperation

Show Answer

Ans.(a)
Sol. The Union Cabinet has recently approved Extension of Concessional Financing Scheme (CFS) to support Indian Entities bidding for strategically important infrastructure projects abroad- Under the CFS, the Govt. of India has been supporting Indian Entities bidding for strategically important infrastructure projects abroad since 2015-16.


Q5. A two-day Indo-US Military Cooperation Meeting was held in __________ as a prelude to 2 plus 2 Dialogue between the two countries scheduled in September 2018. 
सितंबर 2018 में निर्धारित दोनों देशों के बीच 2 प्लस 2 वार्ता के प्रस्ताव के रूप में __________ में दो दिवसीय भारत-यूएस सैन्य सहयोग बैठक आयोजित की गई।
(a) Jaipur/ जयपुर
(b) Bengaluru/ बेंगलुरु
(c) New Delhi/ नई दिल्ली
(d) Pune/ पुणे

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A two-day Indo-US Military Cooperation Meeting began in New Delhi as a prelude to 2 plus 2 Dialogue between the two countries scheduled in September 2018. The meeting was co-chaired by Lt Gen Satish Dua, Chief of Integrated Defence Staff to the chairman, Chiefs of Staff Committee (CISC) and Lt Gen Bryan Fenton, Deputy Commander, Indo-Pacific Command.

Q6. Name the Indian-Australian mathematician who is one of four winners of mathematics’ prestigious Fields medal, known as the Nobel Prize for math.
भारतीय-ऑस्ट्रेलियाई गणितज्ञ का नाम बताइए जो गणित के प्रतिष्ठित फ़ील्ड पदक के चार विजेताओं में से एक है, जिसे गणित के लिए नोबेल पुरस्कार के रूप में जाना जाता है।
(a) Vimal Srivastava/ विमल श्रीवास्तव
(b) NK Surna/ एनके सुरना
(c) Manoj Prabhakar/ मनोज प्रभाकर
(d) Akshay Venkatesh/ अक्षय वेंकटेश

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Akshay Venkatesh, a renowned Indian-Australian mathematician, is one of four winners of mathematics’ prestigious Fields medal, known as the Nobel prize for math. New Delhi-born Venkatesh, 36, who is currently teaching at Stanford University, has won the Fields Medal for his profound contributions to an exceptionally broad range of subjects in mathematics.

Q7. The United States Congress has passed the National Defense Authorization Act-2019 (NDAA-19) which capped its security-related aid to Pakistan to _____________. 
अमेरिकी कांग्रेस ने नेशनल डिफेंस ऑथराईज़ेशन एक्ट-2019 (NDAA-19) पारित किया है जो इसकी पाकिस्तान को सुरक्षा-संबंधी सहायता को _____________ तक सीमित करता है।
(a) $250 million
(b) $150 million
(c) $350 million
(d) $650 million

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The United States Congress has passed the National Defense Authorisation Act-2019 (NDAA-19) which capped its security-related aid to Pakistan to $150 million, significantly below the historic level of more than $ 1 billion to $750 million per year.

Q8. The Inland Waterways Authority of India (IWAI) has launched a dedicated portal to connect cargo owners and shippers with real-time data on the availability of vessels. The portal has been named as the FOCAL. FOCAL stands for _____________. 
भारतीय अंतर्देशीय जलमार्ग प्राधिकरण (आईडब्ल्यूएआई) ने जहाजों की उपलब्धता पर वास्तविक समय के डेटा के साथ कार्गो मालिकों और शिपर्स को जोड़ने के लिए एक समर्पित पोर्टल लॉन्च किया है। पोर्टल को फोकल (FOCAL ) के रूप में नामित किया गया है। FOCAL पूरा नाम  क्या है?
(a) Fund of Cargo Owners and Legal Operators
(b) Framework of Cargo Owners and Legal Operators
(c) Forum of Cargo Owners and Logistics Operators
(d) Framework of Cargo Owners and Landfilling Operators

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Inland Waterways Authority of India (IWAI) has launched a dedicated portal to connect cargo owners and shippers with real-time data on the availability of vessels. The portal has been named as the Forum of Cargo Owners and Logistics Operators (FOCAL) and it will facilitate responses from the logistics operators against the requirement raised by cargo owners and vice-versa.

Q9. Name the Institution/Authority/Ministry that will host an Investors’ Conference at Pravasi Bharatiya Kendra for the Holistic Development of Islands. 
संस्थान / प्राधिकरण / मंत्रालय का नाम बताइए जो द्वीप समूह के समग्र विकास के लिए प्रवासी भारतीय केंद्र में निवेशकों के सम्मेलन की मेजबानी करेगा।
(a) Home Ministry/ गृह मंत्रालय
(b) Finance Ministry/ वित्त मंत्रालय
(c) NITI Aayog/ नीति आयोग
(d) CSIR

Show Answer
Ans.(c)
Sol. NITI Aayog will host an Investors’ Conference at Pravasi Bharatiya Kendra for the Holistic Development of Islands. The Conference will be inaugurated by Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog. It will attract investment for the sustainable development of eco-tourism projects in Andaman & Nicobar and Lakshadweep islands.

Q10. The Cabinet has recently approved the Re-structuring of the Agricultural Scientists’ Recruitment Board (ASRB). The ASRB will now be a 4 Member body instead of ___________ Members. 
मंत्रिमंडल ने हाल ही में कृषि वैज्ञानिकों भर्ती बोर्ड (एएसआरबी) के पुनर्गठन को मंजूरी दे दी है। एएसआरबी में अब ___________ सदस्यों की बजाय 4 सदस्य होंगे।
(a) 6
(b) 5
(c) 4
(d) 3
Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Cabinet has recently approved the Re-structuring of the Agricultural Scientists’ Recruitment Board (ASRB)- The ASRB will now be a 4 Member body instead of 3 Members. It will have a Chairperson and 3 Members. ASRB would be for a period of three years or till attainment of 65 years of age, whichever is earlier. 

Q11. Name the state that has become the first State in the country to implement the national policy on biofuels unveiled by the Centre this year. 
इस वर्ष केंद्र द्वारा शुरू की गई जैव ईंधन पर राष्ट्रीय नीति को लागू करने वाला  देश का पहला राज्य बन गया है।
(a) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(b) Gujarat/ गुजरात
(c) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(d) Rajasthan/ राजस्थान

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Rajasthan has become the first State in the country to implement the national policy on biofuels unveiled by the Centre this year. The desert State will lay emphasis on increasing production of oilseeds and establish a Centre for Excellence in Udaipur to promote research in the fields of alternative fuels and energy resources.

Q12. Name the Formula one driver who has won the Hungarian Grand Prix for the 6th time. 
फार्मूला वन ड्राइवर का नाम बताइए जिसने छठी वार हंगेरियन ग्रैंड प्रिक्स जीता है।
(a) Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन
(b) Daniel Ricciardo/ डैनियल रिकियार्डो
(c) Sebastian Vettel/ सेबेस्टियन वेट्टल
(d) Nico Hulkenberg/ निको हल्कनबर्ग

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Lewis Hamilton of Mercedes won the Hungarian Grand Prix for the 6th time, at the Hungaroring circuit, in Hungary. This is the 67th career victory for Lewis Hamilton.

Q13. World Junior Squash Championships 2018 was held in Chennai, India. Name the national junior squash team that emerged as the 2018 World Junior Squash Champions. 
विश्व जूनियर स्क्वैश चैंपियनशिप 2018 का आयोजन चेन्नई, भारत में किया गया। 2018 विश्व जूनियर स्क्वैश चैंपियंस के रूप में उभरने वाले राष्ट्रीय जूनियर स्क्वैश टीम का नाम बताइए।
(a) India/ भारत
(b) Oman/ ओमान
(c) Indonesia/ इंडोनेशिया
(d) Egypt/ मिस्र

Show Answer
Ans.(d)
Sol. World Junior Squash Championships 2018 was held in Chennai, India. A total of 171 players including 116 men and 55 women from 28 countries took part in the World Junior Squash Championship. Cyrus Poncha was the tournament director. Egypt national junior squash team defeated England 2-0 in the final and emerged as the 2018 World Junior Squash Champions. India finished in 11th position.

Q14. Who is the present chairperson of Inland Waterways Authority of India (IWAI)? 
भारत के अंतर्देशीय जलमार्ग प्राधिकरण (आईडब्ल्यूएआई) के वर्तमान अध्यक्ष कौन हैं?
(a) Pankaj Patel/ पंकज पटेल
(b) Nutan Guha Biswas/ नूतन गुहा विश्वास
(c) Sanjay Baru/ संजय बारू
(d) Dilip Chenoy/ दिलीप चेनोय

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Nutan Guha Biswas is the present chairperson of Inland Waterways Authority of India (IWAI).

Q15. The Fields medals are awarded every four years to the most promising mathematicians under the age of 40. The prize was inaugurated in _______________. 
फ़ील्ड पदक 40 वर्ष से कम उम्र के सबसे होनहार गणितज्ञों को प्रत्येक चार वर्ष में सम्मानित किया जाता है। यह पुरस्कार कब शुरू किया गया था?
(a) 1945
(b) 1953
(c) 1949
(d) 1932

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The Fields medals are awarded every four years to the most promising mathematicians under the age of 40. The prize was inaugurated in 1932 at the request of Canadian mathematician John Charles Fields, who ran the 1924 Mathematics Congress in Toronto.



You may also like to read :

  

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD