Important Current Affairs Questions for RRB Exam 2018: 3 November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. India and ________recently held their first ever Dialogue on Intellectual Property in Delhi to deepen bilateral strategic cooperation on IP policy. 
भारत और ____ने आईपी नीति पर द्विपक्षीय रणनीति सहयोग को गहरा बनाने के लिए दिल्ली में बौद्धिक संपदा पर अपना पहला संवाद आयोजित किया।
(a) France/ फ्रांस
(b) Russia/ रूस
(c) The USA/ यूएसए
(d) China/ चीन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The first ever India-US Dialogue on Intellectual Property has been launched in Delhi to deepen bilateral strategic cooperation on IP policy. The dialogue was launched by US Chamber of Commerce’s Global Innovation Policy Center (GIPC) and FICCI in partnership with the US-India Business Council.

Q2. Senior batsman Azhar Ali announced his retirement from limited overs cricket recently. He plays for _______.
वरिष्ठ बल्लेबाज अजहर अली ने हाल ही में सीमित ओवर के क्रिकेट से सेवानिवृत्ति की घोषणा की। वह _______ के लिए खेलते है।
(a) United Arab Emirates/ संयुक्त अरब अमीरात
(b) Afghanistan/ अफगानिस्तान
(c) Bangladesh/ बांग्लादेश
(d) Pakistan/ पाकिस्तान

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Senior Pakistan batsman Azhar Ali announced his retirement from limited overs cricket in order to concentrate fully on Test cricket. 33-year old Azhar stated that he had taken the decision to focus only on Test cricket and also because he felt the time was right.

Q3.  10th edition of the Women’s World Boxing Championship will be held in which of the following country?
महिला विश्व मुक्केबाजी चैम्पियनशिप के 10 वें संस्करण का आयोजन निम्नलिखित में से किस देश में किया जाएगा?
(a) Indonesia/ इंडोनेशिया
(b) Qatar/ कतर
(c) Azerbaijan/ अज़रबाइजान
(d) India/ भारत

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Women’s World Boxing Championships to be held at the IG Stadium’s K.D. Jhadav Hall between November 15 and 24 in New Delhi, India.

Q4. Who has been named as the brand ambassador of the 10th edition of the Women’s World Boxing Championship?
महिला विश्व मुक्केबाजी चैम्पियनशिप के 10 वें संस्करण के ब्रांड एंबेसडर के रूप में किसने नामित किया है?
(a) Hima Das/ हिमा दास
(b) MC Mary Kom/ एमसी मैरी कॉम
(c) Dutee Chand/ दुती चंद
(d) Madhulika Kumari/ मधुलिका कुमारी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Olympic bronze medalist and five-time World Champion, MC Mary Kom has been named as the brand ambassador of the 10th edition of the Women’s World Championship in New Delhi.

Q5. Tourism minister along with a delegation of senior officials recently attended the 109th session of UNWTO Executive Council in Manama, Bahrain. Where is the headquarters of UNWTO?
वरिष्ठ मंत्री के एक प्रतिनिधिमंडल के साथ पर्यटन मंत्री ने हाल ही में मनामा, बहरीन में UNWTO कार्यकारी परिषद के 109 वें सत्र में भाग लिया। UNWTO का मुख्यालय कहां है?
(a) Geneva/ जिनेवा
(b) New York/ न्यूयॉर्क
(c) Paris/ पेरिस
(d) Madrid/ मैड्रिड

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Madrid, Spain is the headquarters of United Nations World Tourism Organization (UNWTO).

Q6. Which country will host the 23rd edition of the World Corporate Games 2019?
कौन सा देश वर्ल्ड कॉरपोरेट गेम्स 2019 के 23 वें संस्करण की मेजबानी करेगा?
(a) Qatar/ कतर
(b) India/ भारत
(c) China/ चीन
(d) The UAE/ संयुक्त अरब अमीरात

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Qatar will host the 23rd edition of the World Corporate Games 2019.


Q7. The Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, Peoples’ Republic of China was held in _______.
नीति आयोग की चौथी वार्ता – राज्य परिषद के विकास अनुसंधान केंद्र (DRC), पीपुल्स रिपब्लिक ऑफ चाइना को _______ में आयोजित किया गया था।
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Pune/ पुणे
(c) Kolkata/ कोलकाता
(d) Mumbai/ मुंबई
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, Peoples’ Republic of China was held in Mumbai.

Q8. Indian Air Force has organised a two day seminar on ‘Emerging Trends in Aviation Engineering and Logistics’ (AVIAMAT-2018) in _______.
भारतीय वायुसेना ने _______ में ‘इमर्जिंग ट्रेंड्स इन एविएशन इंजीनियरिंग एंड लॉजिस्टिक्स’ (AVIAMAT -2018) में उभरते रुझानों पर दो दिवसीय सेमिनार आयोजित किया है।
(a) New Delhi / नई दिल्ली
(b) Mumbai/ मुंबई
(c) Guwahati/ गुवाहाटी
(d) Chandigarh/ चंडीगढ़

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Indian Air Force has organised a two day seminar on ‘Emerging Trends in Aviation Engineering and Logistics’ (AVIAMAT-2018) in New Delhi.
Q9.  Who is the Present Chief of Air Staff of Indian Air Force?
भारतीय वायुसेना के वर्तमान चीफ एयर स्टाफ कौन है?
(a) Dalbir Singh Suhag/ दलबीर सिंह सुहाग
(b) Birender Singh Dhanoa/ बिरेंदर सिंह धनोआ
(c) Bipin Rawat/ बिपीन रावत
(d) Sunil Lanba/ सुनील लांबा
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Birender Singh Dhanoa is the Present Chief of Air Staff.


Q10. Tourism minister along with a delegation of senior officials attended the 109th session of UNWTO Executive Council recently. Who is the present tourism minister?
हाल ही में UNWTO कार्यकारी परिषद के 109 वें सत्र में वरिष्ठ अधिकारियों के एक प्रतिनिधिमंडल के साथ पर्यटन मंत्री ने भाग लिया वर्तमान पर्यटन मंत्री कौन है?
(a) M J Akbar/ एम जे अकबर
(b) Piyush Goyal/ पियुष गोयल
(c) Manohar Parrikar/ मनोहर पर्रिकर
(d) KJ Alphons/ केजे अल्फोन्स

Show Answer
Ans.(d)
Sol. KJ Alphons is the present tourism minister.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD