Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 29th August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Union Minister of Steel, Chaudhary Birender Singh, unveiled the corporate sports policy for CPSEs under the Ministry of Steel. What does ‘E’ stands for in CPSE?
केंद्रीय इस्पात मंत्री चौधरी बिरेंदर सिंह ने इस्पात मंत्रालय के तहत सीपीएसई के लिए कॉर्पोरेट खेल नीति का अनावरण किया. CPSE में E का अर्थ क्या है?

(a) Extension
(b) Entrepreneur
(c) Export
(d) Enterprises

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Union Minister of Steel, Chaudhary Birender Singh, unveiled the corporate sports policy for Central Public Sector Enterprises (CPSEs) under the Ministry of Steel. The policy will provide a framework for promotion of sports by Steel Ministry CPSEs.

Q2. Name the Indian javelin thrower who became the first-ever Indian to win a gold medal at the Asian Games.
भारतीय जेवलिन थ्रोअर का नाम बताइए जो एशियाई खेलों में स्वर्ण पदक जीतने वाला पहला भारतीय है?

(a) Rajesh Bind/ राजेश बिंद
(b) Neeraj Chopra/ नीरज चोपड़ा
(c) Devendra Jhajharia/ देवेंद्र झजरिया
(d) Kashinath Naik/ काशीनाथ नाइक

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Neeraj Chopra became the first-ever Indian javelin thrower to win a gold medal at the Asian Games. The 20-year-old junior world record holder hurled the javelin to a distance of 88.06m to bag the Asiad gold.

Q3. According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Foreign Direct Investment, FDI in India rose what percent to 12.8 billion dollars during the April to June quarter of this fiscal?
औद्योगिक नीति और संवर्धन डेटा विभाग के अनुसार, इस वित्त वर्ष की अप्रैल से जून तिमाही के दौरान विदेशी प्रत्यक्ष निवेश,FDI भारत में कितने से बढ़कर 12.8 अरब डॉलर हो गया है

(a) 20%
(b) 18%
(c) 23%
(d) 28%

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Foreign Direct Investment, FDI in India rose 23% to 12.8 billion dollars during the April to June quarter of this fiscal. The foreign fund inflows in April-June 2017-18 stood at 10.4 billion dollars.

Q4. World number three PV Sindhu lost to world number one Tai Tzu-ying in the women’s singles final to bag India’s first-ever silver medal in badminton at Asian Games. Tai Tzu-ying is from which country?
श्व रैंक तीन खिलाडी पीवी सिंधु ने एशियाई खेलों में बैडमिंटन में महिला एकल फाइनल में विश्व नंबर एक ताई त्सू-यिंग से हार कर में भारत के लिए पहला रजत पदक प्राप्त किया. ताई त्सू-यिंग किस देश से संबंधित है?

(a) China/ चीन
(b) Taiwan/ ताइवान
(c) Japan/ जापान
(d) Russia/ रूस

Show Answer

S4. Ans.(b)
Sol. World number three PV Sindhu lost to world number one Tai Tzu-ying (Taiwan) in the women’s singles final to bag India’s first-ever silver medal in badminton at Asian Games.

Q5. Union Water Resources Minister Nitin Gadkari signed an MoU with six states for the construction of the Lakhwar multi-purpose project in the upper Yamuna basin to deal with water crisis. Which of the following is not among those 6 states?
केंद्रीय जल संसाधन मंत्री नितिन गडकरी ने पानी संकट से निपटने के लिए ऊपरी यमुना बेसिन में लखवार बहुउद्देश्यीय परियोजना के निर्माण के लिए छह राज्यों के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए. निम्नलिखित में से कौन सा उन 6 राज्यों में से एक नहीं है?

(a) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(b) Jharkhand/ झारखंड
(c) Rajasthan/ राजस्थान
(d) Uttarakhand/ उत्तराखंड

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Union Water Resources Minister Nitin Gadkari signed an MoU with six states for the construction of the Lakhwar multi-purpose project in the upper Yamuna basin to deal with water crisis. Chief Ministers of Uttar Pradesh (Yogi Adityanath), Rajasthan (Vasundhara Raje Scindia), Uttarakhand (Trivendra Singh Rawat), Himachal Pradesh (Jai Ram Thakur), Haryana (Manohar Lal Khattar) and Delhi (Arvind Kejriwal) signed the MoU. Under the agreement, the 204-metres high project will be constructed near Uttarakhand’s Lohari village with live storage capacity of 330.66 million cubic metres (MCM).

Q6. The G20 Digital Economy Ministerial Meeting was held recently in ____________.
G20 डिजिटल इकोनोमी मिनिस्ट्री मीटिंग हाल ही में कहाँ आयोजित की गई थी?
(a) USA/ अमेरिका
(b) France/ फ्रांस
(c) Russia/ रूस
(d) Argentina/ अर्जेंटीना

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The G20 Digital Economy Ministerial Meeting was held in Salta, Argentina. It took place as part of Sherpa Track for 2018 G20 Leaders’ Summit, which is to be hosted by Argentina by end of 2018. The theme of the meeting was ‘Building consensus for fair and sustainable development’.

Q7. Name the bank that has recently announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions.
किस बैंक ने घोषणा की है कि वित्तीय सेवा विभाग विभाग की रिपोर्ट ने इसे डिजिटल लेनदेन के सन्दर्भ में राज्य के स्वामित्व वाले नंबर एक बैंक के रूप में रेट किया है?
(a) Allahabad Bank/ इलाहाबाद बैंक
(b) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक
(c) Punjab National Bank/ पंजाब नेशनल बैंक
(d) SBI/ स्टेट बैंक ऑफ इंडिया

Show Answer
S7. Ans.(c) Sol. Punjab National Bank (PNB) has announced that the Department of Financial Services report has rated it as number one state-owned bank in terms of digital transactions. The Nirav Modi scam-hit bank is also rated as the sixth overall amongst all banks in India for digital performance.

Q8. Which of the following bank has been named the world’s best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers?
निम्नलिखित में से किस बैंक को ग्लोबल फाइनेंस मैगज़ीन द्वारा दुनिया के सर्वश्रेष्ठ बैंक के रूप में नामित किया गया है, यह डिजिटल नवाचार में निवेश करने की इसकी क्षमता के प्रतिबिंब में है, जबकि यह अभी भी अपने ग्राहकों के लिए स्थिर संचालन बनाए रखता है?
(a) DBS Bank/ DBS बैंक
(b) Standard Chartered/ स्टैंडर्ड चार्टर्ड
(c) HSBC/ होंगकोंग एंड शंघाई बैंकिंग कारपोरेशन (HSBC)
(d) Sberbank of Russia/ सबेरबैंक ऑफ़ रूस

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. DBS Bank has been named the world’s best bank by Global Finance magazine, in a reflection of its ability to invest in digital innovation while still maintaining stable operations for its customers. DBS is the first Asian bank to receive the accolade from the New York-based publication, which last year gave the title to ING Bank.

Q9. As per the recent announcement, the 2019 Asian Youth and Junior Weightlifting Championships will be held in ______________.
हालिया घोषणा के अनुसार, 2019 एशियाई युवा और जूनियर भारोत्तोलन चैंपियनशिप ______________ में आयोजित की जाएगी.
(a) South Korea/ दक्षिण कोरिया
(b) China/ चीन
(c) Japan/ जापान
(d) North Korea/ उत्तर कोरिया

Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. The 2019 Asian Youth and Junior Weightlifting Championships will be held in the North Korean capital Pyongyang, a signal that the secretive country may be coming in from the sporting cold.

Q10. According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, which of the following country was the largest source of FDI during April to June quarter with 6.52 billion dollars?
औद्योगिक नीति और संवर्धन डेटा विभाग के अनुसार अप्रैल से जून तिमाही के दौरान 6.52 अरब डॉलर के साथ कौन सादेश FDI का सबसे बड़ा स्रोत है?
(a) China/ चीन
(b) USA/ अमेरिका
(c) Australia/ ऑस्ट्रेलिया
(d) Singapore/ सिंगापुर

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. According to the Department of Industrial Policy and Promotion data, Singapore was the largest source of FDI during April to June quarter with 6.52 billion dollars.

Q11. An MoU was signed between the National Skill Development Corporation (NSDC) and ______________ to provide capacity building for Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY) to ensure effective rollout and continued quality implementation.
प्रधान मंत्री जन आरोग्य योजना (PMJAY) के लिए क्षमता निर्माण प्रदान करने के लिए प्रभावी रोलआउट और निरंतर गुणवत्ता कार्यान्वयन को सुनिश्चित करने के लिए राष्ट्रीय कौशल विकास निगम (NSDC) और ____________ के बीच एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किये गये.
(a) Health Ministry/ स्वास्थ्य मंत्रालय
(b) National Health Agency/ राष्ट्रीय स्वास्थ्य एजेंसी (NHA)
(c) ILO/ अंतर्राष्ट्रीय श्रम संगठन
(d) WHO/ विश्‍व स्वास्थ्‍य संगटन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami laid the foundation stone for setting up of a Special Investment Region (SIR) in northern Krishnagiri district to attract investments. The foundation stone for the Rs 2,420 crore project was laid through video conferencing from the State Secretariat.

Q12. Alphabet Inc’s Google has partnered with four Indian banks to grant consumer loans online, as the fight for a $1 trillion digital finance market intensifies. The company has also re-branded its made-in-India Tez app as ____________.
अल्फाबेट इंक के Google ने $1 ट्रिलियन डिजिटल फाइनेंस मार्केट के लिए लड़ाई तेज होने के बाद ऑनलाइन उपभोक्ता ऋण प्रदान करने के लिए चार भारतीय बैंकों के साथ साझेदारी की है. कंपनी ने अपने मेड-इन-इंडिया टेज़ ऐप को इसकी भुगतान सेवाओं के लिए कैच-ऑल लेबल _______ के रूप में पुन: ब्रांडेड किया.
(a) Google Day/ Google डे
(b) Google Say/ Google से
(c) Google Pay/ ‘Google पे’
(d) Google transact/ Google टेनसैकट

Show Answer
Ans.(a)
Sol. PepsiCo’s India-born CEO Indra Nooyi will be honoured with the Game Changer of the Year award by a global cultural organisation Asia Society in recognition of her business achievements, humanitarian record and advocacy for women and girls around the world.

Q13. India’s first Indian human mission will be launched by Indian Space Research Organisation (ISRO) by _______________.
_______ तक भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन (ISRO) द्वारा भारत का पहला भारतीय मानव मिशन शुरू किया जाएगा.
(a) 2022
(b) 2018
(c) 2020
(d) 2024

Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. India’s first Indian human mission will be launched by Indian Space Research Organisation (ISRO) by 2022. This was stated by the Union Minister of State (I/C) Development of North-Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh.

Q14. Name the Veteran Indian development economist who has been appointed as the Assistant Secretary-General and Head of the New York Office of the United Nations Environment Programme (UNEP)?
वयोवृद्ध भारतीय विकास अर्थशास्त्री का नाम बताइए जिसे संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम (यूएनईपी) के न्यूयॉर्क कार्यालय के सहायक महासचिव और प्रमुख नियुक्त किया गया है?
(a) Vikas Singh/ विकास सिंह
(b) Satya S Tripathi/ सत्य एस त्रिपाठी
(c) Anmol Tuli/ अनमोल तुली
(d) Prakash Vicharak/ प्रकाश विचराक

Show Answer
S14. Ans.(b)
Sol. Veteran Indian development economist Satya S Tripathi has been appointed as the Assistant Secretary-General and Head of the New York Office of the United Nations Environment Programme (UNEP) by UN Chief Antonio Guterres. He will replace Elliott Harris.

Q15. DBS Bank headquarters in ___________.
DBS बैंक का मुख्यालय _______ में है?
(a) Switzerland/ स्विट्जरलैंड
(b) Swaziland/ स्वाजीलैंड
(c) Zambia/ जाम्बिया
(d) Singapore/ सिंगापुर

Show Answer

S15. Ans.(d)
Sol. DBS Bank headquarters in Singapore.


You may also like to read :

 
  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD