Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 28th June

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Name the world’s largest multilateral naval exercise that has begun recently in Hawaii in the Western Pacific Ocean.
दुनिया के सबसे बड़े बहुपक्षीय नौसेना अभ्यास का नाम बताएं जो हाल ही में पश्चिमी प्रशांत महासागर में हवाई में शुरू हुआ है.
(a) Rampage/
(b) RIMAC/
(c) RIMPAC/
(d) INDOPAC/

Show Answer

Ans.(c)
Sol. The world’s largest multilateral naval exercise Rim of the Pacific (RIMPAC) begun off Hawaii in the Western Pacific Ocean. The two-month long biennial exercise is likely to be attended by navies of 26 countries including India. Indian Naval Ship Sahyadri has already reached the Pearl Harbour in Hawaii to participate in the 26th edition of RIMPAC exercise.


Q2. Britain’s Queen Elizabeth granted royal assent Brexit legislation, ending months of debate over the legislation that will formally end the country’s European Union membership. Who is the Prime Minister of Britain?
ब्रिटेन की रानी एलिजाबेथ ने कानून पर महीनों चली बहस को खत्म करते हुए धानमंत्री टेरीजा मे के प्रमुख ब्रक्सिट कानून को शाही सहमति प्रदान जो औपचारिक रूप से देश की यूरोपीय संघ सदस्यता समाप्त कर देगा. ब्रिटे जेरेमी कॉर्बिन
न के प्रधान मंत्री कौन हैं?
(a) Jeremy Corbyn/ जेरेमी कॉर्बिन
(b) Theresa May/ थेरेसा मे
(c) David Cameron/ डेविड कैमरून
(d) Boris Johnson/ बोरिस जॉनसन

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Britain’s Queen Elizabeth granted royal assent to Prime Minister Theresa May’s flagship Brexit legislation, ending months of debate over the legislation that will formally end the country’s European Union membership.

Q3. External Affairs Minister Sushma Swaraj launched the new Passport Seva App on the occasion of Passport Seva Divas in New Delhi. Passport Seva Divas is celebrated in India on _____________.
विदेश मंत्री सुषमा स्वराज ने नई दिल्ली में पासपोर्ट सेवा दिवस के अवसर पर मोबाइल पासपोर्ट एप्लीकेशन का शुभारंभ किया है. भारत में पासपोर्ट सेवा दिवस————–को मनाया गया. 
(a) 21 June/21 जून
(b) 27 June/27 जून
(c) 23 June/23 जून
(d) 26 June/26 जून

Show Answer
Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj launched the new Passport Seva App. Now, people can apply for a passport from any part of the country through the App. EAM Sushma Swaraj has launched Mobile Passport Application on the occasion of Passport Seva Divas (26 June) in New Delhi.

Q4. Centre has released ______________ for flood relief work in Assam, as per the announcement of Minister of State for Development of North Eastern Region (DoNER) Jitendra Singh.
उत्तर पूर्वी क्षेत्र विकास (DoNER) राज्य मंत्री जितेंद्र सिंह की घोषणा के आधार पर असम में बाढ़ राहत कार्यों के लिए केंद्र ने ————जारी किए हैं. 
(a) Rs 500 crore/500 करोड़ रुपये
(b) Rs 430 crore/430 करोड़ रुपये
(c) Rs 340 crore/340 करोड़ रुपये
(d) Rs 520 crore/520 करोड़ रुपये

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Centre has released 340 crore rupees for flood relief work in Assam. Minister of State for Development of North Eastern Region (DoNER) Jitendra Singh announced this after holding a high-level meeting in Guwahati with the State Government to assess the current situation of flood and the relief measures undertaken so far.


Q5. Name the US Ambassador to the UN who is in India for the 2-day visit to meet with senior Indian government officials, NGO leaders, and the interfaith community to underscore the United States’ shared values and strong alliance with the people of India.
संयुक्त राष्ट्र की अमेरिकी राजदूत का नाम बताएं जो 2 दिवसीय यात्रा के लिए भारत आई हैं. अपनी दो दिवसीय यात्रा के दौरान, हेली वरिष्ठ भारतीय सरकारी अधिकारियों, गैर-सरकारी संगठनों के नेताओं और आपसी समुदाय से मिलकर संयुक्त राज्य अमेरिका के साझा मूल्यों और भारत के लोगों के साथ गठबंधन को मजबूत करने के लिए मिलेंगी.
(a) Edward Stettinius Jr./ एडवर्ड स्टेटिनीस जूनियर
(b) Michele J. Sison/ मिशेल जे साइसन
(c) Samantha Power/ सामंथा पावर
(d) Nikki Haley/ निकी हेली
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The US Ambassador to the UN, Nikki Haley is in India for the 2-day visit. During her two-day visit, Haley will meet with senior Indian government officials, NGO leaders, and the interfaith community to underscore the United States’ shared values and strong alliance with the people of India. Haley is the first Indian-American to serve in a Cabinet-level position in any US presidential administration.

Q6. In which of the following city, the 15th India-Australia Joint Ministerial Commission (JMC) was held?
निम्नलिखित में से किस शहर में 15वें भारत-ऑस्ट्रेलिया संयुक्त मंत्रिस्तरीय आयोग (जेएमसी) आयोजित किया गया था?
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Sydney/ सिडनी
(c) Canberra/ कैनबरा
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The 15th India-Australia Joint Ministerial Commission (JMC) was held in Canberra, Australia.  The meeting was jointly chaired by Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu and Australian Minister for Trade, Tourism and Investment Steven Ciobo.

Q7. Name the senior bureaucrat who has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC).
किस वरिष्ठ नौकरशाह को केंद्रीय अप्रत्यक्ष कर और सीमा शुल्क (CBIC) के अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया. 
(a) T Suvarna Raju/ टी सुवर्ण राजू
(b) M K Sarna/ एम के सरना
(c) Praveen Koti/
(d) S Ramesh/ एस रमेश

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Senior bureaucrat S Ramesh has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), the apex policy-making body for indirect taxes. He succeeded Vanaja N Sarna.

Q8. The Maharashtra government has set up a committee to study issues related to the development of a 1,000-MW floating solar power plant at Ujani dam in Solapur district. The committee will be headed by ___________.
महाराष्ट्र सरकार ने सोलापुर जिले में उज्जानी बांध में 1,000 मेगावाट के फ्लोटिंग सौर ऊर्जा संयंत्र के विकास से संबंधित मुद्दों का अध्ययन करने के लिए एक समिति की स्थापना की है. समिति का नेतृत्व किया गया.
(a) K S Juyal/ के एस जुयाल
(b) Satish Chavan/ सतीश चव्हाण
(c) Manoj Malhotra/ मनोज मल्होत्रा
(d) Arjun Khatri/ अर्जुन खत्री

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Maharashtra government has set up a committee to study issues related to the development of a 1,000-MW floating solar power plant at Ujani dam in Solapur district. The committee will be headed by the Director (Commercial) of Maharashtra State Electricity Distribution Company Ltd (MSEDCL), Satish Chavan.

Q9. Name the two personalities who were named the 2018 World Food Prize recipients in a ceremony at the U.S. Department of Agriculture in Washington. 
दो महान हस्तियों के नाम बताएं जिन्हें वाशिंगटन में कृषि के अमेरिकी विभाग के एक समारोह में  विश्व खाद्य पुरस्कार 2018 प्राप्तकर्ता के लिए नामित किया गया.
(a) Dr Maria Andrade, Dr Robert Mwanga/ डॉ मारिया एंड्रैड, डॉ रॉबर्ट मवांगा
(b) Dr Robert Mwanga, Dr Jan Low/ डॉ. रॉबर्ट मवांगा, डॉ जान लो
(c) Lawrence Haddad, Dr David Nabarro/ लॉरेंस हैडेड, डॉ डेविड नाबरो
(d) Sir Fazle Hasan Abed, Lawrence Haddad/ सर फजल हसन अबेड, लॉरेंस हैडेड

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Lawrence Haddad, who is a British economist and food policy researcher, and Dr David Nabarro, who has worked with the World Health Organization and United Nations on health and hunger issues, were named the 2018 World Food Prize recipients in a ceremony at the U.S. Department of Agriculture in Washington.

Q10. The 222nd meeting of the Central Board of Trustees, EPF (Employees’ Provident Fund) was held recently in New Delhi. The Central Board approved the proposal for insertion of Paragraph 68HH in EPF Scheme, 1952 provisioning Advance from the fund to a member who ceases to be in employment for a continuous period not less than one month. Under this proposal, a member can avail what percent of the total fund (including employee as well as employer share) standing to the member’s credit with interest thereon?
केन्द्रीय ट्रस्टीज बोर्ड, ईपीएफ (कर्मचारी भविष्य निधि) की 222वीं बैठक केंद्रीय श्रम और रोजगार राज्य मंत्री (स्वतंत्र प्रभार) श्री संतोष कुमार गंगवार की अध्यक्षता में नई दिल्ली में हुई. केंद्रीय बोर्ड ने ईपीएफ योजना, में अनुच्छेद 68 एचएच के प्रवेश के प्रस्ताव को मंजूरी दे दी है, जो एक ऐसे सदस्य को फंड से 1952 अग्रिम प्रावधान देता है जो निरंतर अवधि के लिए एक महीने से भी कम समय तक रोजगार में नहीं रहता है. इस प्रस्ताव के तहत, सदस्य कुल निधि का 75% (कर्मचारी और नियोक्ता शेयर सहित) का लाभ उठा सकता है, जो ब्याज के साथ सदस्य के साख में बना हुआ हैं.
(a) 75%
(b) 85%
(c) 65%
(d) 55%
Show Answer

Ans.(a)
Sol. The 222nd meeting of the Central Board of Trustees, EPF (Employees’ Provident Fund) was held under the chairmanship of Union Minister of State for Labour & Employment (Independent Charge) Shri Santosh Kumar Gangwar at New Delhi. The Central Board approved the proposal for insertion of Paragraph 68HH in EPF Scheme, 1952 provisioning Advance from the fund to a member who ceases to be in employment for a continuous period not less than one month. Under this proposal, a member can avail 75% of the total fund (including employee as well as employer share) standing to the member’s credit with interest thereon.

Q11. President of India, Ram Nath Kovind inaugurated the ___________ in New Delhi in a step forward towards consolidating the convergence and synergy of all the government initiatives relating to MSME Sector.
भारत के राष्ट्रपति रामनाथ कोविंद ने नई दिल्ली में ___________ का उद्घाटन किया. यह MSME क्षेत्र से संबंधित सभी सरकारी पहलों के अभिसरण और तालमेल को मजबूत करने की दिशा में एक कदम है.
(a) Shram Sangam-2018/ श्रम संगम-2018
(b) Parishram Sangam-2018/ परिश्रम संगम-2018
(c) Rojgar Sangam-2018/ रोजगार संगम-2018
(d) Udyam Sangam-2018/ उद्योग संगम-2018

Show Answer
Ans.(d)
Sol. President of India, Ram Nath Kovind inaugurated the Udyam Sangam-2018 in New Delhi. It is a step forward towards consolidating the convergence and synergy of all the government initiatives relating to MSME Sector. The President of India launched the Solar Charkha Mission which will cover 50 clusters and every cluster will employ 400 to 2000 artisans.

Q12. Name the Pakistan’s National Security Advisor who had resigned recently from his post.
पाकिस्तान के राष्ट्रीय सुरक्षा सलाहकार का नाम बताएं जिसने हाल ही में अपने पद से इस्तीफा दे दिया था.
(a) Sartaj Aziz/ सरताज अज़ीज़
(b) Nasser Khan Janjua/ नासर खान जंजुआ
(c) Mahmud Ali Durrani/ महमूद अली दुर्रानी
(d) Tariq Aziz/ तारिक अज़ीज़

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Pakistan’s National Security Advisor Nasser Khan Janjua resigned from his post. Succeeding Sartaj Aziz, Janjua took over as Pakistan’s NSA in October 2015, he served as the NSA since then.

Q13. The Odisha government decided to raise the health cover from Rs 5 lakh to ___________ under Biju Swasthya Kalyan Yojana (BSKY) for women. 
ओडिशा सरकार ने महिलाओं के लिए बिजू स्वास्थ्य कल्याण योजना (BSKY) के तहत स्वास्थ्य कवर को 5 लाख से बढ़ाकर ___________करने का फैसला किया है.
(a) Rs 5.5 lakh/5.5 लाख रुपये
(b) Rs 6.0 lakh/6.0 लाख रुपये
(c) Rs 6.5 lakh/6.5 लाख रुपये
(d) Rs 7.0 lakh/7.0 लाख रुपये

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Odisha government decided to raise the health cover from Rs 5 lakh to Rs 7 lakh under Biju Swasthya Kalyan Yojana (BSKY) for women. This was announced by Chief Minister Naveen Patnaik while interacting with the people of four districts during a video conferencing on Ama Gaon Ama Bikash Yojana.

Q14. The Ministry of Health and Family Welfare has restricted the manufacture of which of the following hormone formulations for domestic use to public sector only?
स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्रालय ने निम्नलिखित में से किस ऑक्सीटॉसिन फॉर्मूलेशन को सार्वजानिक क्षेत्र को घरेलू उपयोग के लिए निर्माण को प्रतिबंधित कर दिया है.
(a) Cortisol
(b) Estrogenide
(c) Triclosan
(d) Oxytocin

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Ministry of Health and Family Welfare has restricted the manufacture of Oxytocin formulations for domestic use to public sector only from 1st July 2018. It has also banned the import of Oxytocin and its formulations. Oxytocin is a naturally-occurring hormone which causes uterine contractions during labour and helps new mothers lactate.

Q15. Under which of the following Ministry, the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) works?
निम्नलिखित में से किस मंत्रालय के तहत, केंद्रीय अप्रत्यक्ष कर और सीमा शुल्क बोर्ड (सीबीआईसी) काम करता है?
(a) Home Ministry/ गृह मंत्रालय
(b) Ministry of Commerce and Industry/ वाणिज्य और उद्योग मंत्रालय
(c) Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises/ भारी उद्योग और सार्वजनिक उद्यम मंत्रालय
(d) Finance Ministry/ वित्त मंत्रालय

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The CBIC, which works under the Finance Ministry, is headed by a chairman and can have a maximum of six members.

Q16. Name the Sixteen-year-old Indian shooter who had set a new world record on the way to winning a gold medal in the ISSF Junior World Cup in Germany.
उस सोलह वर्षीय भारतीय शूटर का नाम बताएं जिसने जर्मनी में ISSF जूनियर विश्व कप में स्वर्ण पदक जीतकर एक नया विश्व कीर्तिमान स्थापित किया.
(a) Manu Bhaker / मनु भाकर
(b) Saurabh Chaudhary/ सौरभ चौधरी
(c) Devanshi Rana/ देवांशी राणा
(d) Apurvi Chandela/ अपूर्वी चंदेला

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Sixteen-year-old Indian shooter Saurabh Chaudhary set a new world record on the way to winning a gold medal in the ISSF Junior World Cup in Suhl, Germany. Saurabh shot a total of 243.7 in the 10m air pistol event in the ongoing International Shooting Sports Federation (ISSF) tournament.

Q17. Name the Mission that the President of India launched recently which will cover 50 clusters and every cluster will employ 400 to 2000 artisans.
उस अभियान का नाम बताएं जिसे भारत के राष्ट्रपति ने हाल ही में लॉन्च किया है जिसमें 50 क्लस्टर शामिल होंगे और प्रत्येक क्लस्टर 400 से 2000 कारीगरों को रोजगार देगा.
(a) Wind Energy Mission/ पवन ऊर्जा मिशन
(b) Swabhimaan Raksha Mission/ स्वाभिमान रक्षा मिशन
(c) Solar Charkha Mission/ सौर चरखा मिशन
(d) Soorya Urja Mission/ सौर उर्जा मिशन

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The President of India launched the Solar Charkha Mission which will cover 50 clusters and every cluster will employ 400 to 2000 artisans. The Mission has been approved by the Government of India for which the MSME Ministry will disburse subsidy of Rs. 550 crores to the artisans.

Q18. The government has recently set up a committee to lay down standardisation norms for components with an aim to cut costs in the construction and operation of metro rail systems in the country. This committee will be headed by _____________.
सरकार ने हाल ही में देश में मेट्रो रेल प्रणाली के निर्माण और संचालन में लागत में कटौती के उद्देश्य से घटकों के मानकीकरण मानदंडों को निर्धारित करने के लिए एक समिति की स्थापना की है. इस समिति की अध्यक्षता _____________ की गयी.
(a) E Sreedharan/ ई श्रीधरन
(b) Ravi Venkatesh/ रवि वेंकटेश
(c) K L Madhawan/ के एल माधवान
(d) Draupad Mahapad/ द्रौपद महापाद

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The government has set up a committee under former Delhi Metro chief E Sreedharan to lay down standardisation norms for components with an aim to cut costs in the construction and operation of metro rail systems in the country and bring them under the Make in India umbrella.

Q19. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has recently approved the Agreement between India and _____________ on Cooperation in the field of Science, Technology and Innovation.
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी की अध्यक्षता में केंद्रीय मंत्रिमंडल ने हाल ही में विज्ञान, प्रौद्योगिकी और नवीनता के क्षेत्र में सहयोग पर भारत और _____________ के बीच समझौते को मंजूरी दे दी है.
(a) Iceland/ आइसलैंड
(b) Finland/ फिनलैंड
(c) Denmark/ डेनमार्क
(d) Nigeria/ नाइजीरिया

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Union Cabinet chaired by Prime Minister Narendra Modi has recently approved the Agreement between India and Denmark on Cooperation in the field of Science, Technology and Innovation.

Q20. In the recently announced Indian International Film Awards (IIFA), who was announced the ‘Best Style Icon of the Year’?
हाल ही में घोषित भारतीय अंतर्राष्ट्रीय फिल्म पुरस्कार (आईआईएफए) में, किसे ‘वर्ष का सर्वश्रेष्ठ स्टाइल आइकन’ घोषित किया गया था?
(a) Manisha Lamba/ मनीषा लांबा
(b) Ranveer Singh/ रणवीर सिंह
(c) Kareena Kapoor Khan/ करीना कपूर खान
(d) Kriti Sanon/ कृति सैनन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. In the recently announced Indian International Film Awards (IIFA), Kriti Sanon was announced the ‘Best Style Icon of the Year’.

You may also like to read :