Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 28th November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Who has been appointed as the new Chief Election Commissioner of India?
भारत के नए मुख्य निर्वाचन आयुक्त के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Jalaj Srivastava / जलज श्रीवास्तव
(b) Om Prakash Rawat/ ओम प्रकाश रावत
(c) Sunil Arora/ सुनील अरोड़ा
(d) Ashok Lavasa/ अशोक लवासा

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol. Sunil Arora has been appointed as the new Chief Election Commissioner of India. He succeeds Om Prakash Rawat. He will take over the top job on December 2nd. A former bureaucrat, Arora was appointed as Election Commissioner in August 2017.

Q2. Romanian Foreign Minister __________________________ is on an official visit to India, External Affairs Minister Sushma Swaraj held delegation-level talks with her Romanian counterpart in New Delhi.
रोमानियाई विदेश मंत्री _______ भारत की आधिकारिक यात्रा पर है, विदेश मंत्री सुषमा स्वराज ने नई दिल्ली में अपने रोमानियाई समकक्ष के साथ प्रतिनिधिमंडल स्तरीय वार्ता आयोजित की।
(a) Teodor Melescanu/ टिओडर मेलिस्कानो
(b) Nicolae Ceausescu/ निकोले चाउसेस्कु
(c) Ion Iliescu/ इयोन इलेस्कु
(d) Traian Basescu/ त्रायन बसेस्कू

Show Answer
S2. Ans.(a)
Sol. Romanian Foreign Minister Teodor Melescanu is on an official visit to India. External Affairs Minister Sushma Swaraj held delegation-level talks with her Romanian counterpart in New Delhi.

Q3. The Centre and Asian Development Bank (ADB) has signed a ____________________ million dollar loan agreement to finance widening and upgrading of about 230 Kilometers State Highways in Bihar to all-weather standards with road safety features.
केंद्र और एशियाई विकास बैंक (एडीबी) ने बिहार में 230 किलोमीटर राज्य राजमार्गों को सड़क सुरक्षा सुविधाओं के साथ सभी मौसम मानकों के विस्तार और उन्नयन के वित्तपोषण के लिए __________ मिलियन डॉलर के ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं।
(a) 800 million dollar/ मिलियन डॉलर
(b) 100 million dollar/ मिलियन डॉलर
(c) 500 million dollar/ मिलियन डॉलर
(d) 200 million dollar/ मिलियन डॉलर

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The Centre and Asian Development Bank (ADB) has signed a 200 million dollar loan agreement to finance widening and upgrading of about 230 Kilometers State Highways in Bihar to all-weather standards with road safety features.

Q4. What is the capital of Romania?
रोमानिया की राजधानी कौन-सी है?
(a) Athens/ एथेंस
(b) Bucharest/ बुखारेस्ट
(c) Tirana/ तिराना
(d) Skopje/ स्कोप्जे

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. Bucharest, in southern Romania, is the country’s capital and commercial center.

Q5. NASA’s InSight spacecraft landed on Mars after nearly a 7 months, 458-million-kilometre journey, and a 6.5-minute parachuted descent through the Red Planet’s atmosphere. NASA is an independent agency of-
नासा के इनसाइट अंतरिक्ष यान लगभग 7 महीने, 458 मिलियन किलोमीटर की यात्रा और लाल ग्रह के वायुमंडल में 6.5 मिनट के पैराशूट उडान के बाद मंगल ग्रह पर उतरा। नासा ______ की एक स्वतंत्र एजेंसी है।
(a) India/ भारत
(b) France/ फ्रांस
(c) Russia/ रूस
(d) USA/ यूएसए

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. NASA’s InSight spacecraft landed on Mars after nearly a 7 months, 458-million-kilometre journey, and a 6.5-minute parachuted descent through the Red Planet’s atmosphere. The National Aeronautics and Space Administration is an independent agency of the United States Federal Government responsible for the civilian space program, as well as aeronautics and aerospace research. NASA was established in 1958, succeeding the National Advisory Committee for Aeronautics.



Q6. The National Festival for Children of Child Care Institutions (CCIs)– “Hausla 2018” of the Ministry of Women and Child Development (MWCD) was inaugurated by the Secretary Rakesh Srivastava in-
महिला एवं बाल विकास मंत्रालय (एमडब्ल्यूसीडी) के बाल देखभाल संस्थानों के राष्ट्रीय बाल उत्सव (सीसीआई)- “हौलसा 2018” का उद्घाटन सचिव राकेश श्रीवास्तव द्वारा ________ में किया गया।
(a) Bengaluru/ बेंगलुरु
(b) Thiruvananthapuram/ तिरुवनंतपुरम
(c) Guwahati/ गुवाहाटी
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The National Festival for Children of Child Care Institutions (CCIs)– “Hausla 2018” of the Ministry of Women and Child Development (MWCD) was inaugurated by the Secretary, Shri Rakesh Srivastava, in New Delhi.

Q7. The 19th edition of the prestigious Laureus World Sports Awards will be held in ________________ on February 2019. 
प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड स्पोर्ट्स अवार्ड्स का 19वां संस्करण _______ में फरवरी 2019 में  आयोजित किया जाएगा।
(a) Poland/ पोलैंड
(b) Switzerland/ स्विट्ज़रलैंड
(c) Croatia/ क्रोएशिया
(d) Monaco/ मोनाको

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. The 19th edition of the prestigious Laureus World Sports Awards will be held in Monaco on February 2019. Considered the ‘Oscars of sports’, the Laureus World Sports Awards celebrate global sporting achievements across the calendar year.

Q8. Union Health Ministry has launched the IDSP segment of the Integrated Health Information Platform (IHIP) in seven states. What is the full form of IDSP?
स्वास्थ्य मंत्रालय ने सात राज्यों में एकीकृत स्वास्थ्य सूचना प्लेटफार्म (आईएचआईपी) का आईडीएसपी सेगमेंट लॉन्च किया है।. IDSP का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Indian Disease Surveillance Programme
(b) Integrated Disease Structure Programme
(c) Integrated Disease Surveillance Programme
(d) International Disease Surveillance Programme

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Ms. Preeti Sudan, Union Health Secretary did soft-launch of the Integrated Disease Surveillance Programme (IDSP) segment of the Integrated Health Information Platform (IHIP) in seven states.

Q9. Chief Business Officer Neeraj Arora has resigned from the post after 7-years in the company. He was Chief Business Officer of-
मुख्य व्यवसाय अधिकारी नीरज अरोड़ा ने कंपनी में 7 वर्ष बाद पद से इस्तीफा दे दिया है। वह______ के मुख्य व्यवसाय अधिकारी थे।
(a) Snapdeal/ स्नैपडील
(b) WhatsApp’s/ व्हाट्सएप
(c) Amazon/ अमेज़ॅन
(d) Google/ गूगल
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. WhatsApp’s Chief Business Officer Neeraj Arora has resigned from the post after 7-years in the company. His exit comes seven months after WhatsApp co-founder Jan Koum left the company. Arora had been an integral part of WhatsApp since 2011 and played a vital role in the company’s acquisition by Facebook in 2014.




Q10. India and China have signed a protocol to amend the DTAA for the avoidance of double taxation and prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income. DTAA stands for-?
भारत और चीन ने आय पर करों के संबंध में दोहरे कराधान से बचने के लिए और राजकोषीय चोरी की रोकथाम डीटीएए में संशोधन करने के लिए एक प्रोटोकॉल पर हस्ताक्षर किए हैं। DTAA का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Double Taxation Avoidance Agreement
(b) Double Taxation Avoidance Agency
(c) Double Treaty Avoidance Agreement
(d) Durable Taxation Avoidance Agreement
Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. India and China have signed a protocol to amend the Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA) for the avoidance of double taxation and prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income. According to a statement by the Ministry of Finance, besides other changes, the protocol has the existing provisions for exchange of information to the latest international standards.

Q11. Who is the present Union Minister of Health and Family Welfare?
वर्तमान स्वास्थ्य और परिवार कल्याण मंत्री कौन हैं?
(a) Nitin Gadkari/ नितिन गडकरी
(b) JP Nadda/ जेपी नड्डा
(c) Suresh Prabhu/ सुरेश प्रभु
(d) Prakash Javadekar/ प्रकाश जावड़ेकर

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. Jagat Prakash Nadda is an Indian politician. He is currently the Union Minister of Health and Family Welfare and member of Rajya Sabha from Himachal Pradesh and Parliamentary Board Secretary of Bharatiya Janata Party.

Q12. Bernardo Bertolucci, who won Oscars with “The Last Emperor” and whose erotic drama “Last Tango in Paris” enthralled and shocked the world, has passed away recently. He was a/an ______________ filmmaker.
बर्नारडो बर्टोलूची, हाल ही में जिनका निधन हो गया, उन्होंने “द लास्ट सम्राट” के लिए ऑस्कर जीता और जिनके कामुक नाटक “लास्ट टैंगो इन पेरिस” ने दुनिया को सम्मोहित और चौंका दिया है। वह एक______________ फिल्म निर्माता थे।
(a) German/ जर्मन
(b) Russian/ रूसी
(c) Indian/ भारतीय
(d) Italian/ इतालवी

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. Italian filmmaker Bernardo Bertolucci, who won Oscars with “The Last Emperor” and whose erotic drama “Last Tango in Paris” enthralled and shocked the world, has passed away. He was 77.

Q13. The Reserve Bank has relaxed norms for External Commercial Borrowings (ECBs) by reducing the mandatory hedging provision to __________________ from the current 100%. 
रिजर्व बैंक ने बाहरी वाणिज्यिक उधार (ECBs) के मानदंडों को अनिवार्य हेजिंग प्रावधान के लिये मौजूदा 100% को कम करके________किया है।
(a) 70 per cent/ प्रतिशत
(b) 60 per cent/ प्रतिशत
(c) 80 per cent/ प्रतिशत
(d) 50 per cent/ प्रतिशत

Show Answer
S13. Ans.(a)
Sol. The Reserve Bank has relaxed norms for External Commercial Borrowings (ECBs) by reducing the mandatory hedging provision to 70% from the current 100%. The relaxed norms will apply to the ECBs with a maturity period between 3 and 5 years.


Q14. _____________ Indian Organ Donation Day’ was organized by the National Organ and Tissue Transplant Organization (NOTTO) in Delhi.
दिल्ली में नेशनल ऑर्गन एंड टिश्यू ट्रांसप्लांट ऑर्गनाइजेशन (NOTTO) द्वारा _____________ भारतीय अंग दान दिवस का आयोजन किया गया था।
(a) 3rd
(b) 4th
(c) 9th
(d) 1st
Show Answer
S14. Ans.(c)
Sol. ‘9th Indian Organ Donation Day’ was organized by the National Organ and Tissue Transplant Organization (NOTTO) in Delhi. Shri Ashwini Kumar Choubey, Minister of State for Health and Family Welfare stated that People’s participation and people’s awareness is the key to encouraging organ donation.
Q15. The Minister of State for Home Affairs Kiren Rijiju has inaugurated the 14th Formation Day of National Disaster Management Authority (NDMA) on 27th November 2018 in New Delhi. The theme of this year’s Formation Day is-?
राज्य गृह मंत्री किरेन रिजजू ने 27 नवंबर 2018 को नई दिल्ली में राष्ट्रीय आपदा प्रबंधन प्राधिकरण (एनडीएमए) के 14 वें गठन दिवस का उद्घाटन किया है। इस वर्ष के गठन दिवस की थीम क्या है?
(a) Earthquake in India
(b) National Disaster and Rescue Operation
(c) Masons on Hazard-Resistant Construction
(d) Early Warning for Disasters
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. The Minister of State for Home Affairs Kiren Rijiju has inaugurated the 14th Formation Day of National Disaster Management Authority (NDMA) on 27th November 2018 in New Delhi. The theme of this year’s Formation Day is ‘Early Warning for Disasters’.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD