Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 28th December 2018

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.




Q1. In which of the following state Dwijing Festival is celebrated?
निम्नलिखित में से किस राज्य में द्विजिन्ग महोत्सव मनाया जाता है?
(a) Sikkim/ सिक्किम
(b) Manipur/ मणिपुर
(c) Nagaland/ नागालैंड
(d) Assam/ असम

Show Answer


Ans.(d)
Sol. In Assam, the third Dwijing Festival has begun on the bank of Aye river at Chirang district. Around 15 lakh tourists will participate in the festival. Assam PHE minister Rihon Daimary inaugurated the festival in presence of several dignitaries.

Q2. Dr. Hamidi Kashmiri recently passed away. He was the tallest figure in the world of__________.
डॉ. हमीदी कश्मीरी का हाल ही में निधन हो गया। वे __________ की दुनिया के सबसे बड़े हस्ती थे।
(a) Konkani literature/ कोंकणी साहित्य
(b) Afghani literature/ अफगानी साहित्य
(c) Classical Singing/ शास्त्रीय गायन
(d) Urdu literature/ उर्दू साहित्य

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Dr. Hamidi Kashmiri, the tallest literary figure in the world of Urdu language, literature and literary criticism passed away.

Q3. Which of the following state/UT has got a separate High Court that will start functioning from January 1?
निम्नलिखित में से किस राज्य / केन्द्र शासित प्रदेश में अपना अलग उच्च न्यायालय मिला है जो 1 जनवरी से कार्य करना शुरू कर देगा?
(a)  Dadra and Nagar Haveli/ दादरा और नगर हवेली
(b) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश
(c) Arunachal Pradesh/ अरुणाचल प्रदेश
(d) Nagaland/ नागालैंड

Show Answer



Ans.(b)
Sol. The separate High Court for Andhra Pradesh will start functioning from January 1. Ministry of Law and Justice notified the constitution of the High Court in Amaravati.

Q4. Who among the following has taken over as India’s chief boxing coach?
निम्नलिखित में से किसने भारत के मुख्य मुक्केबाजी कोच के रूप में पद संभाला है?
(a) Devendro Singh/ देवेंद्रो सिंह
(b) Nicola Adams/ निकोला एडम्स
(c)  C A Kuttappa/ सीए कुट्टप्पा
(d) Ren Cancan/ रेन कैनकन

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Dronacharya awardee C A Kuttappa has taken over as India’s chief boxing coach at the ongoing national camp. He took over from veteran coach SR Singh at the beginning of the camp.

Q5. Kuno wildlife sanctuary has been declared as a national park. It is located in which of the following state?
कुनो वन्यजीव अभयारण्य को राष्ट्रीय उद्यान घोषित किया गया है। यह निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?
(a) Uttarakhand/ उत्तराखंड
(b) Gujarat/ गुजरात
(c) Kerala/ केरल
(d) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Madhya Pradesh State government has declared Kuno wildlife sanctuary as a national park in compliance with the last condition imposed by a Supreme Court-appointed committee for the much awaited ‘translocation of Asiatic lions from Gir in Gujarat.’

Q6. Who among the following has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018?
निम्नलिखित में से किसे 2018 के लिए ‘तानसेन सम्मान’ से सम्मानित किया गया है?
(a) Manju Mehta/ मंजू मेहता
(b) Preeti Mallick/ प्रीति मल्लिक
(c) Saroj Khan/ सरोज खान
(d) Alka Yagnik/ अलका याग्निक

Show Answer

Ans.(a)
Sol. Noted sitar player Manju Mehta has been conferred with the ‘Tansen Samman’ for 2018 by the Madhya Pradesh government.

Q7. International Whaling Commission (IWC) is recently in news. The headquarters of IWC is located in which of the following country?
अंतर्राष्ट्रीय व्हेलिंग आयोग (IWC) हाल ही में खबरों में था। IWC का मुख्यालय निम्नलिखित में से किस देश में स्थित है?
(a) Japan/ जापान
(b) Spain/ स्पेन
(c) The United States / संयुक्त राज्य अमेरिका
(d) United Kingdom/ यूनाइटेड किंगडम

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The IWC has a full-time Secretariat with headquarters located in the City of Cambridge, United Kingdom.

Q8. Who among the following has created history by winning the Junior Debate Championship at the World Scholar’s Cup held at Yale University, the USA?
निम्नलिखित में से किसने यूएसए के येल विश्वविद्यालय में आयोजित विश्व स्कॉलर कप में जूनियर डिबेट चैम्पियनशिप जीतकर इतिहास रचा है?
(a) Sai Parnab Kumar/ साई परनब कुमार
(b) A K Vijay/ ए के विजय
(c) Aadi Sai Vijaykaran/ आदी साई विजयकरन
(d) Akash Mehta/ आकाश मेहता

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Aadi Sai Vijaykaran created history by winning the Junior Debate Championship at the World Scholar’s Cup held at Yale University, the USA. The theme for the cup was ‘An Entangled World: diplomacy, human relationships, the science of memory, and literature, art’.

Q9. Which of the following country formally announced that it would withdraw from the International Whaling Commission (IWC) and resume commercial whaling in its territorial waters? 
निम्नलिखित में से किस देश ने औपचारिक रूप से घोषणा की है कि वह अंतर्राष्ट्रीय व्हेलिंग आयोग (IWC) से हट जाएगा और अपने क्षेत्रीय जल में वाणिज्यिक व्हेलिंग फिर से शुरू करेगा?
(a) Japan / जापान
(b) The UK/यूनाइटेड किंगडम
(c) The USA/ यू.एस.ए.
(d) China/ चीन
Show Answer

Ans.(a)
Sol. In a landmark policy shift, Japan formally announced that it would withdraw from the International Whaling Commission (IWC) and resume commercial whaling in its territorial waters next year for the first time in more than 30 years.


Q10. Prime Minister of Bhutan is in New Delhi on a three-day official visit to India. Name the Prime Minister of Bhutan.
भूटान के प्रधान मंत्री भारत की तीन दिवसीय आधिकारिक यात्रा पर नई दिल्ली में हैं। भूटान के प्रधान मंत्री का नाम बताइए।
(a)Tandi Dorji/ तांडी दोरजी
(b) Dawa Gyeltshen/ द्वा गेलत्सेन
(c) Lotay Tshering/ लोटे टीशरिंग
(d) Ugyen Dorji/ उग्येन दोरजी

Show Answer

Ans.(c)
Sol. Prime Minister of Bhutan Dr. Lotay Tshering arrived in New Delhi on a three-day official visit to India. Thimphu is the capital city of Bhutan.

Q11. The ‘Raja Mansingh Tomar Honour’ is given in the field of________.
‘राजा मानसिंह तोमर सम्मान’ ________ के क्षेत्र में दिया जाता है।
(a) Painting/ चित्रकारी
(b) Poetry/ कविता
(c) Economy/ अर्थव्यवस्था
(d) Music/ संगीत

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The ‘Raja Mansingh Tomar Honour’ was given to the Sankat Mochan Pratishthan in Varanasi for 2017 and the Natrang Pratishthan of New Delhi for 2018. The award is given to institutions for nurturing good music.

Q12. The Reserve Bank of India (RBI) appointed former governor _________ as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank.
भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) ने पूर्व गवर्नर _________ को केंद्रीय बैंक के साथ अतिरिक्त भंडार के मुद्दे को हल करने के लिए गठित आर्थिक पूंजी ढांचे (ECF) समिति के अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया।
(a) Y V Reddy/ वाई वी रेड्डी
(b) Bimal Jalan/ बिमल जालान
(c) Raghuram Rajan/ रघुराम राजन
(d) D. Subbarao/ डी. सुब्बाराव

Show Answer

Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) appointed former governor Bimal Jalan as the chairman of the Economic Capital Framework (ECF) committee formed to address the issue of excess reserves with the central bank. Former RBI deputy governor Rakesh Mohan has been appointed the vice-chairman of the committee.

Q13. Which among the following former Australian player has recently been inducted into the ICC Cricket Hall of Fame?
निम्नलिखित में से किस ऑस्ट्रेलियाई खिलाड़ी को ICC क्रिकेट हॉल ऑफ फ़ेम में शामिल किया गया है?
(a) Adam Gilchrist/ एडम गिलक्रिस्ट
(b) Claire Taylor/ क्लेयर टेलर
(c) Greg Ritchie/ ग्रेग रिची
(d) Ricky Ponting/ रिकी पोंटिंग

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Former Australia captain Ricky Ponting was formally inducted into the ICC Cricket Hall of Fame. Ponting received his commemorative cap from compatriot ICC Cricket Hall of Famer, Glenn McGrath at the MCG.

Q14. The NITI Aayog released the Second Delta ranking for the Aspirational Districts which measures the incremental progress made by them in some developmental areas. How many developmental areas are taken in count preparing the list?
नीति आयोग ने एस्पिरेशनल डिस्ट्रिक्ट्स के लिए दूसरी डेल्टा रैंकिंग जारी की जो कुछ विकास क्षेत्रों में उनके द्वारा की गई वृद्धिशील प्रगति को मापता है। यह सूची बनाने में कितने विकासात्मक क्षेत्र को लिया गया है?
(a) 6
(b) 10
(c) 8
(d) 11
Show Answer


Ans.(a)

Sol. The NITI Aayog released the Second Delta ranking for the Aspirational Districts which measures the incremental progress made by them between June 1, 2018 and October 31, 2018, across six developmental areas of Health and Nutrition, Education, Agriculture and Water Resources, Financial Inclusion, Skill Development, and Basic Infrastructure. The Second Delta Ranking was released by Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog.


Q15. As per the Second Delta ranking for the Aspirational Districts released by the NITI Aayog, which of the following district is the most improved district?
नीति आयोग द्वारा जारी एस्पिरेशनल डिस्ट्रिक्ट्स की दूसरी डेल्टा रैंकिंग के अनुसार, निम्नलिखित में से कौन सा जिला सबसे बेहतर जिला है?
(a) Virudhunagar/ विरुधुनगर
(b) Dehradun/ देहरादून
(c) Nuapada / नुआपाड़ा
(d) Guntur/ गुंटूर
Show Answer

Ans.(a)
Sol. Virudhunagar in Tamil Nadu is the most improved district followed by Nuapada in Odisha and Siddharthnagar in Uttar Pradesh.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD