Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 26th August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. With which of the following country, India has signed the Second Protocol amending the Comprehensive Economic Cooperation Agreement in New Delhi which will boost bilateral trade between the two countries? 
निम्नलिखित किस देश के साथ, भारत ने नई दिल्ली में व्यापक आर्थिक सहयोग समझौते में संशोधन करने वाले दूसरे प्रोटोकॉल पर हस्ताक्षर किए हैं जो दोनों देशों के बीच द्विपक्षीय व्यापार को बढ़ावा देगा? 
(a) Switzerland
(b) Mauritius
(c) Singapore
(d) Vietnam

Show Answer

S1. Ans.(c)
Sol. India and Singapore have signed the Second Protocol amending the Comprehensive Economic Cooperation Agreement in New Delhi which will boost bilateral trade between the two countries. The Protocol was signed in New Delhi by Rajneesh, Joint Secretary, Ministry of Commerce and Industry and Francis Chong, Senior Director, Ministry of Trade and Industry, Government of Singapore.



Q2. Exercise Shanghai Cooperation Organization (SCO) Peace Mission 2018, the latest in ‘Peace Mission’ series formally started in ___________. 
व्यायाम शंघाई सहयोग संगठन (एससीओ) शांति मिशन 2018, ‘शांति मिशन’ श्रृंखला में नवीनतम औपचारिक रूप से ___________ में शुरू हुआ.
(a) India
(b) China
(c) Kazakhstan
(d) Russia

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. Exercise Shanghai Cooperation Organization (SCO) Peace Mission 2018, the latest in ‘Peace Mission’ series formally started at Chebarkul, Russia. The opening ceremony was conducted in Chebarkul, Russia with military contingents of the all eight SCO member nations participating in this exercise.

Q3. Prasar Bharati and Mizzima Media Group of which of the following country has signed an MoU to realize cooperation and collaboration in broadcasting and content sharing? 
किस देश के प्रसार भारती और मिजिमा मीडिया ग्रुप ने प्रसारण और सामग्री साझा करने और सहयोग करने के लिए समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं? 
(a) Bangladesh
(b) Myanmar
(c) Nepal
(d) Bhutan

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Prasar Bharati and Mizzima Media Group of Myanmar signed an MoU to realize cooperation and collaboration in broadcasting and content sharing. The agreement was signed in the presence of Prasar Bharati CEO, Shashi Shekhar Vempati and Editor-in-chief and MD, Mizzima in New Delhi.

Q4. Name the Indian women’s team player who has recently announced her retirement from T20 Cricket Internationals. 
भारतीय महिला टीम की खिलाड़ी का नाम बताये जिन्होंने हाल ही में टी -20 क्रिकेट इंटरनेशनल से सेवानिवृत्ति की घोषणा की है. 
(a) Jhulan Goswami
(b) Mithali Raj
(c) Veda Krishnamurthy
(d) Harmanpreet Kaur

Show Answer

S4. Ans.(a)
Sol. Indian women’s team fast bowler Jhulan Goswami announced her retirement from T20 Cricket Internationals. The veteran player played 68 T20 Internationals and took 56 wickets at an economy rate of 5.45.


Q5. Industry chamber Assocham appointed former bureaucrat ____________ as its new Secretary General. 
उद्योग कक्ष एसोचैम ने अपने नए महासचिव के रूप में पूर्व नौकरशाह ____________ को नियुक्त किया. 
(a) Roshan Kumar
(b) Uday Kumar Varma
(c) Prabhat Sharma
(d) Sharman Baweja

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. Industry chamber Assocham appointed former bureaucrat Uday Kumar Varma as its new Secretary General. He succeeds DS Rawat who held the position for nearly 14 years

Q6. In a big step forward to strengthen the startup ecosystem in Rajasthan, the Chief Minister Vasundhara Raje launched India’s largest business incubator named ________________  in Jaipur. 
राजस्थान में स्टार्टअप पारिस्थितिकी तंत्र को मजबूत करने के लिए एक बड़े कदम में, मुख्यमंत्री वसुंधरा राजे ने जयपुर में ________________ नामक भारत का सबसे बड़ा व्यापार इनक्यूबेटर लॉन्च किया. 
(a) Konza Technology City
(b) Silicon Forest
(c) Ebene Cyber City
(d) Bhamashah Techno Hub

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. In a big step forward to strengthen the startup ecosystem in Rajasthan, the Chief Minister Vasundhara Raje launched India’s largest business incubator the Bhamashah Techno Hub in Jaipur.

Q7. For the first time, India’s only aircraft carrier ______________ will be fitted with a marine hydraulic system to boost the air operations of the ship. 
पहली बार, जहाज के वायु संचालन को बढ़ावा देने के लिए भारत का एकमात्र विमान वाहक ______________ समुद्री हाइड्रोलिक प्रणाली के साथ लगाया जाएगा. 
(a) INS Vikrant
(b) INS Viraat
(c) INS Vikramaditya
(d) INS Kalavari

Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. For the first time, India’s only aircraft carrier INS Vikramaditya will be fitted with a marine hydraulic system to boost the air operations of the ship. Hydraulics technology uses fluid pressure to power machines. 

Q8. Former President Pranab Mukherjee launched the National Electoral Transformation (NETA) mobile application to rate ______________. 
पूर्व राष्ट्रपति प्रणव मुखर्जी ने ______________ को रेट करने के लिए राष्ट्रीय चुनावी परिवर्तन (एनईटीए) मोबाइल एप्लिकेशन लॉन्च किया.
(a) Only MPs
(b) Only MLAs
(c) Mayors
(d) MPs and MLAs

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Former President Pranab Mukherjee launched the National Electoral Transformation (NETA) mobile application to rate Members of Parliament (MPs) and Members of Legislative Assembly (MLAs). ‘Neta – Leaders’ Report Card’ App, the brainchild of 27-year-old entrepreneur Pratham Mittal, is a platform where voters can review and rate their elected representatives and hold them accountable as well.

Q9. Ujjivan Small Finance Bank Ltd headquarters in _____________. 
उज्जीवन लघु वित्त बैंक लिमिटेड का मुख्यालय _____________ में है?
(a) Chennai
(b) Bengaluru
(c) Mumbai
(d) New Delhi

Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. Samit Ghosh is the Managing Director & CEO of Ujjivan Small Finance Bank Ltd. It Headquarters in Bengaluru, Karnataka.

Q10. The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Defence Minister Smt Nirmala Sitharaman has recently accorded approval for procurement for the Services amounting to approximately ___________________. 
रक्षा मंत्री श्रीमती निर्मला सीतारमण की अध्यक्षता में रक्षा अधिग्रहण परिषद (डीएसी) ने हाल ही में सेवाओं के लिए खरीद के लिए लगभग ___________________ का अनुमोदन दिया है.
(a) Rs. 46,000 crores
(b) Rs. 34,000 crores
(c) Rs. 56,000 crores
(d) Rs. 65,000 crores

Show Answer

S10. Ans.(a)
Sol. The Defence Acquisition Council (DAC), chaired by Defence Minister Smt Nirmala Sitharaman accorded approval for procurement for the Services amounting to approximately Rs. 46,000 crores. This is the first project under the MoD’s prestigious Strategic Partnership (SP) Model that aims at providing the significant fillip to the Government’s ‘Make in India’ programme.

You may also like to read :

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?