Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 24th November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. 9th Meeting of India-Lao PDR Joint Commission on Bilateral Co-operation was recently held at _______.
द्विपक्षीय सहयोग पर भारत-लाओ पीडीआर संयुक्त आयोग की 9वीं बैठक हाल ही में, _______ में आयोजित की गई थी।
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Pakse/ पक्से
(c) Luang/ लुआंग
(d) Vientiane/ व्यिंचन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the 9th Meeting of India-Lao PDR Joint Commission on Bilateral Co-operation with her counterpart Saleumxay Kommasith in Vientiane, Capital of Laos. 

Q2. ‘Sayaji Ratna Award’ was recently conferred on _______.
‘सयाजी रत्न अवॉर्ड’ को हाल ही में _______ को प्रदान किया गया था।
(a) Lata Mangeskar/ लता मंगेशकर
(b) Amitabh Bachchan/ अमिताभ बच्चन
(c) Sachin Tendulkar/ सचिन तेंदुलकर
(d) Jaya Bachchan/ जया बच्चन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Bollywood superstar Amitabh Bachchan was awarded the third Sayaji Ratna Award, established in the memory of erstwhile Baroda ruler Sayajirao Gaekwad III. Infosys co-founder N R Narayana Murthy and noted industrialist Ratan Tata have been given the award earlier.

Q3. Mexico’s highest civilian honor “Orden Mexicana del Águila Azteca” was recently conferred on _________.
हाल ही में _________ को मेक्सिको के सर्वोच्च नागरिक सम्मान “ऑर्डन मेक्सिकाना डेल एगुला एज़्टेका” से सम्मानित किया गया था।
(a) Abhijit Bose/ अभिजीत बोस
(b) Pranab Mukherjee/ प्रणव मुखर्जी
(c) Ramnath Kovind/ रामनाथ कोविंद
(d) Shyama Prasad Ganguly/ श्यामा प्रसाद गांगुली

Show Answer
Ans.(d)
Sol. JNU’s Hispanic Studies professor Shyama Prasad Ganguly has won Mexico’s highest civilian honor “Orden Mexicana del Águila Azteca” (Mexican Order of the Aztec Eagle) accorded to foreign nationals.

Q4. Who among the following has been appointed as acting Executive Director of United Nations Environment Programme (UNEP) following the resignation of the executive director Erik Solheim?
निम्नलिखित में से कौन कार्यकारी निदेशक एरिक सोलहम के इस्तीफे के बाद संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण कार्यक्रम (यूएनईपी) के कार्यकारी निदेशक के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) Ted Nugent/ टेड नुगेंट
(b) David Zayas/ डेविड ज़ायास
(c) Joyce Msuya/ जोयेस मैया
(d) Erik Estrada/ इरिक इस्‍ट्राडा

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Tanzanian national Joyce Msuya was appointed as acting Executive Director of United Nations Environment Programme (UNEP) following the resignation of the executive director Erik Solheim.

Q5. _______has recently partnered with the Life Insurance Corporation of India (LIC) to offer online insurance premium payments on its platform.
_______ ने हाल ही में अपने जीवन बीमा पर ऑनलाइन बीमा प्रीमियम भुगतान की पेशकश करने के लिए भारतीय जीवन बीमा निगम (एलआईसी) के साथ साझेदारी की है।
(a) Paytm / पेटीएम
(b) Google Pay/ गूगल पे
(c) True Caller/ ट्रू कॉलर
(d) WhatsApp/ व्हाट्सएप

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Paytm (One 97 Communications Limited) has partnered with the Life Insurance Corporation of India (LIC) to offer online insurance premium payments on its platform.


Q6. _________and Indian Chamber of Commerce(ICC) has signed an MoU for energising the startup ecosystem in East and Northeast India.
_________और इंडियन चेंबर ऑफ कॉमर्स (आईसीसी) ने पूर्व और पूर्वोत्तर भारत में स्टार्टअप पारिस्थितिक तंत्र को सक्रिय करने के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं।
(a) IIT Madras/ आईआईटी मद्रास
(b) ISI Kolkata/ आईएसआई कोलकाता
(c) IIT Kharagpur/ आईआईटी खड़गपुर
(d) IIM Calcutta/ आईआईएम कलकत्ता

Show Answer
Ans.(d)
Sol. IIM Calcutta Innovation Park and Indian Chamber of Commerce(ICC) has signed an MoU for energising the startup ecosystem in East and Northeast India.


Q7.  7th International Tourism Mart for the North-East States held in which of the following states?
उत्तर-पूर्व राज्यों के लिए 7 वां अंतर्राष्ट्रीय पर्यटन मार्ट निम्नलिखित में से किस राज्य में आयोजित होगा?
(a) Assam/ असम
(b) Tripura/ त्रिपुरा
(c) Meghalaya/ मेघालय
(d) Manipur/ मणिपुर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Governor of Tripura Prof. Kaptan Singh Solanki inaugurated the ‘7th International Tourism Mart for the North-East States in the presence of Minister of State (I/C) for Tourism K.J Alphons and the Chief Minister of Tripura Biplab Kumar Deb in Agartala, Tripura.

Q8. Who has been appointed as the head of WhatsApp India?
व्हाट्सएप इंडिया के प्रमुख के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Abhijit Bose/ अभिजीत बोस
(b) Akash Basu/ आकाश बासु
(c) Jagdish Sen Gupta/ जगदीश सेन गुप्ता
(d) Kumar Gaurav/ कुमार गौरव

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Facebook Inc.-owned messaging service WhatsApp on it has appointed Abhijit Bose as head of WhatsApp India, the local entity that is expected to begin operations next year amid calls to check the spread of fake messages.

Q9. Which of the following country has got UN Environment Award for combating Transboundary Environmental Crime?
निम्नलिखित में से किस देश को ट्रांसबाउंडरी पर्यावरण अपराध से युद्ध करने के लिए संयुक्त राष्ट्र पर्यावरण पुरस्कार मिला है?
(a) Norway/ नॉर्वे
(b) Bhutan/ भूटान
(c) Nepal/ नेपाल
(d) India/ भारत
Show Answer
Ans.(d)
Sol. United Nation Environment has awarded Wildlife Crime Control Bureau (WCCB), Ministry of Environment, Forest and Climate Change, Government of India with Asia Environment Enforcement Awards, 2018 for excellent work done by the Bureau in combating transboundary environmental crime.


Q10. Who has won Forbes India Leadership Awards 2018, Lifetime Achievement?
फोर्ब्स इंडिया लीडरशिप अवॉर्ड्स 2018, लाइफटाइम अचीवमेंट किसे मिला?
(a) Azim Premji/ अजीम प्रेमजी
(b) Mukesh Ambani/ मुकेश अम्बानी
(c) Shantanu Narayan/ शांतनु नारायण
(d) N R Narayan Murthi/ एन आर नारायण मूर्ति
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Azim Premji, chairman of Wipro, has won Forbes India Leadership Awards 2018, Lifetime Achievement. Wipro is India’s fourth-biggest software services company by revenue and Ajim Premji is the second richest Indian.

Q11. The Forbes India Leadership Awards, India’s most prestigious honour for the top executives, was held in _____
शीर्ष अधिकारियों के लिए भारत का सबसे प्रतिष्ठित सम्मान फोर्ब्स इंडिया लीडरशिप अवॉर्ड्स,  _____ में आयोजित किया गया था।
(a) Delhi/ दिल्ली
(b) Mumbai/ मुंबई
(c) Goa/ गोवा
(d) Kochi/ कोच्चि

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Forbes India Leadership Awards, India’s most prestigious honour for the top executives, was held in Mumbai

Q12. Prime Minister Shri Narendra Modi laid the Foundation Stones of _________Projects in 65 Geographical Areas (GAs) in 129 Districts.
प्रधान मंत्री श्री नरेंद्र मोदी ने 129 जिलों में 65 भौगोलिक क्षेत्रों (जीएएस) में _________परियोजना की आधारशिला रखी।
(a) Clean Ganga/ स्वच्छ गंगा
(b) Agri-loan Distribution/ कृषि ऋण वितरण
(c) Power Line Connectivity/ पावर लाइन कनेक्टिविटी
(d) City Gas Distribution / सिटी गैस वितरण

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Prime Minister Shri Narendra Modi laid the Foundation Stones of City Gas Distribution (CGD) Projects in 65 Geographical Areas (GAs) in 129 Districts under the 9th CGD Bidding Round recently awarded by Petroleum and Natural Gas Regulatory Board (PNGRB)

Q13. The second edition of the India-UAE Strategic Conclave will be held in which of the following city?
भारत-संयुक्त अरब अमीरात सामरिक सम्मेलन का दूसरा संस्करण निम्नलिखित में से किस शहर में आयोजित किया जाएगा?
(a) Hyderabad/ हैदराबाद
(b) Dubai/ दुबई
(c) Abu Dhabi/ अबू धाबी
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The second edition of the India-UAE Strategic Conclave will be held in the capital city of Abu Dhabi on 27th of November. The day-long conclave will initiate a dialogue to widen the scope of bilateral investments.


Q14. Who among the following is the founder of online payment solution Paytm? 
निम्नलिखित में से कौन ऑनलाइन भुगतान समाधान Paytm के संस्थापक है?
(a) Renu Satti/ रेनू सत्ती
(b) Satish Kumar/ सतीश कुमार
(c) Ajay Kumar Varma/ अजय कुमार वर्मा
(d) Vijay Shekhar Sharma/ विजय शेखर शर्मा
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Vijay Shekhar Sharma is the founder of online payment solution Paytm.

Q15. Who is the present Petroleum Minister of India?
भारत के वर्तमान पेट्रोलियम मंत्री कौन हैं?
(a) V K Singh/ वी के सिंह
(b) Jitendra Kumar/ जितेंद्र कुमार
(c) Dharmendra Pradhan/ धर्मेंद्र प्रधान
(d) Harsh Vardhan/ हर्षवर्धन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Dharmendra Pradhan is the present Petroleum Minister of India.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD