Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 24th January

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Omega Healthcare Management Services has signed a pact with ______ for advanced use of the latest technology in providing healthcare solutions.
ओमेगा हेल्थकेयर मैनेजमेंट सर्विसेज ने हेल्थकेयर समाधान प्रदान करने में नवीनतम तकनीक के उन्नत उपयोग के लिए ______ के साथ एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं।
(a) IIT Roorkee/ आईआईटी रुड़की
(b) IISc-Bangalore / आईआईएससी- बंगलुरु
(c) IIT Delhi/ आईआईआईटी दिल्ली
(d) IIIT-Bangalore/ आईआईआईटी – बंगलुरु

Show Answer


S1. Ans.(d)
Sol. Omega Healthcare Management Services has signed a pact with IIIT-Bangalore for advanced use of the latest technology in providing healthcare solutions.

Q2. Name India’s premier container port that got listed amongst the top 30 container ports globally, as per the latest Lloyds Report.
नवीनतम लॉयड्स रिपोर्ट के अनुसार, भारत का प्रमुख कंटेनर बंदरगाह कौन सा है, जो वैश्विक स्तर पर शीर्ष 30 कंटेनर बंदरगाहों में सूचीबद्ध हैं।
(a) Tuticorin Port/ तूतीकोरिन बंदरगाह
(b) Panambur Port/ पानमबुर बंदरगाह
(c) Marmagao Port Trust/ मोरमुगाओ पोर्ट ट्रस्ट
(d) Jawaharlal Nehru Port Trust/ जवाहरलाल नेहरू पोर्ट ट्रस्ट

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. The Jawaharlal Nehru Port Trust (JNPT), India’s premier container port got listed amongst the top 30 container ports globally, as per the latest Lloyds Report. JNPT notched up five spots, to be 28th on the list, compared to its previous ranking.

Q3. Who among the following was named the International Cricket Council’s (ICC) Emerging Player Of The Year?
निम्नलिखित में से किसे अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट परिषद (ICC) का एमर्जिंग प्लेयर ऑफ़ द ईयर का ख़िताब दिया गया है?
(a) Prithvi Shaw/ पृथ्वी शॉ
(b) Kuldeep Yadav/ कुलदीप यादव
(c) Virat Kohli / विराट कोहली
(d) Rishabh Pant / ऋषभ पंत

Show Answer


S3. Ans.(d)
Sol. Rishabh Pant was named the International Cricket Council’s (ICC) Emerging Player Of The Year following an impressive show in India’s first-ever Test series win in Australia. The 21-year-old wicketkeeper-batsman scored 350 runs in the four-match Test series that India won 2-1 to script history in 71 years and 11 attempts.

Q4. Raghbir Singh Bhola has passed away aged 92. He was a well-known _________.
रघबीर सिंह भोला का 92 वर्ष की आयु में निधन हो गया। वह एक प्रसिद्ध _________ थे।
(a) Poet/ कवि
(b) Cricketer/ क्रिकेटर
(c) Hockey player/ हॉकी खिलाड़ी
(d) Activist/ कार्यकर्ता
Show Answer


S4. Ans.(c)
Sol. Former Indian hockey player Raghbir Singh Bhola, a two-time Olympic medallist, has passed away aged 92. In 2000, he was honored with the Arjuna Award for his achievements in hockey.


Q5. India ranks _____ on the global talent competitive index?
वैश्विक प्रतिभा प्रतिस्पर्धी सूचकांक में भारत _____ स्थान पर है?
(a) 80th/80वें
(b) 82nd/82वें
(c) 75th/75वें
(d) 61st/61वें

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. India has moved up one position to rank 80th on the global talent competitive index, but remains a laggard among the BRICS nations. Switzerland continues to top the list.


Q6. Which of the following firm has announced that it will create an independent Institute for Ethics in Artificial intelligence (AI) with an initial investment of $7.5 million over a period of five years?
निम्नलिखित में से किस फर्म ने घोषणा की है कि वह पांच साल की अवधि में 7.5 मिलियन डॉलर के शुरुआती निवेश के साथ एक इंडिपेंडेंट इंस्टीट्यूट फॉर एथिक्स इन आर्टिफिशियल इंटेलिजेंस (एआई) बनाएगी?
(a) Google/ गूगल
(b) Facebook / फेसबुक
(c) Infosys/ इंफोसिस
(d) Apple/ एप्प्ल

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. Social media giant Facebook announced that it will create an independent Institute for Ethics in Artificial intelligence (AI) with an initial investment of $7.5 million over a period of five years.


Q7. Who has become the fastest Indian bowler to claim 100 ODI wickets?
100 वनडे विकेटों का दावा करने वाले सबसे तेज भारतीय गेंदबाज कौन बन गया हैं?
(a) Bhubaneshwar Kumar/ भुवनेश्वर कुमार
(b) R Ashwin/ आर अश्विन
(c) Kuldeep Yadav/ कुलदीप यादव
(d) Mohammed Shami/ मोहम्मद शमी

Show Answer


S7. Ans.(d)
Sol. Mohammed Shami became the fastest Indian bowler to claim 100 ODI wickets, during the first one-dayer against New Zealand at Napier. Shami reached the milestone in his 56th match, with the wicket of opener Martin Guptill.

Q8.   Which state government has declared Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF) as the “State Festival”? 
किस राज्य सरकार ने पाके पागा हॉर्नबिल महोत्सव (PPHF) को “राज्य महोत्सव” घोषित किया है?
(a) Tripura/ त्रिपुरा
(b) Arunachal Pradesh/ अरुणाचल प्रदेश
(c) Sikkim/ सिक्किम
(d) Himachal Pradesh/ हिमाचल प्रदेश

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Arunachal Pradesh Chief Minister, Pema Khandu declared Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF) as the “State Festival” at Seijosa in East Kameng district, Arunachal Pradesh. Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF) is only conservation festival of Arunachal Pradesh.


Q9. Which state government has decided to cater 5% reservation each for Kapu community and the economically backward classes (EBCs) among the forward castes?
किस राज्य सरकार ने कापू समुदाय और आर्थिक रूप से पिछड़े वर्गों (ईबीसी) प्रत्येक के लिए 5% आरक्षण रखने का निर्णय लिया है?
(a) Andhra Pradesh / आंध्र प्रदेश
(b) Manipur/ मणिपुर
(c) Meghalaya/ मेघालय
(d) Telangana/ तेलंगाना
Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. Andhra Pradesh cabinet has decided to cater 5% reservation each for Kapu community and the economically backward classes (EBCs) among the forward castes. The cabinet approved the decision of doubling the welfare pensions given under the NTR Bharosa Scheme.

Q10. The government has constituted a high power committee to monitor the pricing of medicines and healthcare products. The committee will be headed by a ___________.
सरकार ने दवाओं और स्वास्थ्य संबंधी उत्पादों के मूल्य निर्धारण की निगरानी के लिए एक उच्च शक्ति समिति का गठन किया है। समिति का नेतृत्व ___________ द्वारा किया जाएगा।
(a) Niti Aayog vice chairman/ नीति आयोग के उपाध्यक्ष
(b) Niti Aayog Member (Health)/ नीति आयोग के सदस्य (स्वास्थ्य)
(c) Minister of Health and Family Welfare / स्वास्थ्य एवं परिवार कल्याण मंत्री
(d) Home Secretary / गृह सचिव

Show Answer


S10. Ans.(b)
Sol. The government has constituted a high power committee to monitor the pricing of medicines and healthcare products. The committee will be headed by a Niti Aayog member (Health). It will be tasked with recommending price controls and monitoring the prices of specific drugs and health products to ensure their affordability.

You may also like to read: