Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 23rd November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. External Affairs Minister Sushma Swaraj is on a 2-day visit to Laos recently. What is the capital of Laos?
विदेश मंत्री सुषमा स्वराज हाल ही में लाओस की 2 दिवसीय यात्रा पर हैं। लाओस की राजधानी क्या है?
(a) Dili/ दिली
(b) Vientiane/ वियनतियाने
(c) Phnom Penh/ नामपेन्ह
(d) Hanoi/ हनोई

Show Answer
Ans.(b)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj is on a 2-day visit to Laos. During her visit, Ms Swaraj will co-chair the 9th Meeting of India-Laos Joint Commission on Bilateral Co-operation with her counterpart Saleumxay Kommasith. Laos Capital: Vientiane, Currency: Lao kip.

Q2. President of India Ram Nath Kovind was in Australia on his second leg of 2-Nation visit. He became the ____________ Indian President to visit Australia. 
भारत के राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद ऑस्ट्रेलिया में 2-राष्ट्र यात्रा के दूसरे चरण में ऑस्ट्रेलिया में थे। वह ऑस्ट्रेलिया जाने वाले ____________ भारतीय राष्ट्रपति बने।
(a) fifth/ पांचवें
(b) fourth/ चौथे
(c) third/ तीसरे
(d) first/ पहले

Show Answer
Ans.(d)
Sol. After visiting Vietnam, President of India Ram Nath Kovind was in Australia on his second leg of 2-Nation visit. He met Australian Prime Minister Scott Morrison in Sydney. He became the first Indian President to visit Australia. 5 MoUs were exchanged in the field of disability sector, education, trade-investment, scientific cooperation, agriculture and on higher education focussing on PhD by both the nations.

Q3. Who has launched the Institution’s Innovation Council through video conferencing in New Delhi recently?
हाल ही में नई दिल्ली में वीडियो कॉन्फ्रेंसिंग के माध्यम से इंस्टीट्यूशन इनोवेशन काउंसिल किसने लॉन्च किया है?
(a) Prakash Javadekar/ प्रकाश जावड़ेकर
(b) Sushma Swaraj / सुषमा स्वराज
(c) Rajnath Singh/ राजनाथ सिंह
(d) Narendra Modi/ नरेंद्र मोदी

Show Answer
Ans.(a)
Sol. HRD Minister Prakash Javadekar launched the Institution’s Innovation Council through video conferencing in New Delhi. The purpose of formation of network of Institution’s Innovation Councils (IICs) is to encourage, inspire and nurture young students by exposing them to new ideas.

Q4. The 12th World Congress on Mountain Medicine started in which city?
माउंटेन मेडिसिन पर 12 वीं वर्ल्ड कांग्रेस किस शहर में शुरू हुई?
(a) Tokyo/ टोक्यो
(b) Beijing/ बीजिंग
(c) New Delhi/ नई दिल्ली
(d) Kathmandu/ काठमांडू

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The 12th World Congress on Mountain Medicine started in Kathmandu, the capital of Nepal. The theme of the 4-day congress is “Mountain Medicine in the Heart of the Himalayas”.

Q5. Laos is a Southeast ____________ country.
लाओस एक दक्षिणपूर्व ____________ देश है।
(a) European/ यूरोपीय
(b) American/ अमेरिकी
(c) Asian/ एशियाई
(d) African/ अफ्रीकी

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Laos is a Southeast Asian country traversed by the Mekong River and known for mountainous terrain, French colonial architecture, hill tribe settlements and Buddhist monasteries.



Q6. The _____________ ‘UK India Business Council Ease of Doing Business Report’ has been released.
_____________ ‘यूके इंडिया बिजनेस काउंसिल की ईज ऑफ़ डूइंग बिज़नस रिपोर्ट’ जारी कर दी गई है.
(a) fifth/ पांचवें
(b) fourth/ चौथे
(c) third/ तीसरे
(d) second/ दूसरे

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The fourth ‘UK India Business Council Ease of Doing Business Report’ has been released. It highlighted that UK businesses’ perceptions of corruption as a barrier to operating in India has halved since 2015. An in-depth survey of businesses with a combined turnover of USD 122 billion, the report found only 25% of UK businesses saw corruption as a major barrier in 2018, as opposed to 51% in 2015.


Q7. The Embassy of India in Nepal and Confederation of Indian Industry (CII) organized an exhibition of construction equipment and technology-ConMac 2018 in-
नेपाल में भारतीय दूतावास और भारतीय उद्योग परिसंघ (CII) ने निर्माण उपकरण और प्रौद्योगिकी-कॉनमैक 2018 में एक प्रदर्शनी आयोजित की-
(a) Gorakhpur/ गोरखपुर
(b) Pokhara/ पोखरा
(c) New Delhi/ नई दिल्ली
(d) Kathmandu/ काठमांडू

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Embassy of India in Nepal and Confederation of Indian Industry (CII) organized an exhibition of construction equipment and technology-ConMac 2018 in Bhaktapur near Kathmandu, Nepal. With more than 200,000 sq ft of display area, the exhibition is poised to be Nepal’s largest exhibition of construction equipment.

Q8. The World Health Organisation (WHO) in a report stated that ______________ is the only country to have recorded a substantial decline in malaria cases in 2017 out of the 11 highest burden countries worldwide.
विश्व स्वास्थ्य संगठन (WHO) ने एक रिपोर्ट में कहा है कि ______________ एकमात्र देश है जिसने दुनिया भर में 11 सबसे अधिक आबादी वाले देश में से 2017 में मलेरिया के मामलों में काफी गिरावट दर्ज की है।
(a) India/ भारत
(b) China/ चीन
(c) France/ फ्रांस
(d) USA/ यूएसए

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The World Health Organisation (WHO) in a report stated that India is the only country to have recorded a substantial decline in malaria cases in 2017 out of the 11 highest burden countries worldwide. India registered a 24% reduction in cases over 2016, largely due to substantial declines of the disease in the highly malarious state of Odisha, home to approximately 40 percent of all malaria cases in the country. According to the report, India accounted for 4% of global malaria cases in 2017.

Q9. Which organisation has won this year’s Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development, an award conferred by Indira Gandhi Trust each year on the late Prime Minister’s birth anniversary?
शांति, निरस्त्रीकरण और विकास के लिए इस वर्ष के इंदिरा गांधी पुरस्कार, किस संगठन ने जीता है,  यह पुरस्कार प्रत्येक वर्ष इंदिरा गांधी ट्रस्ट द्वारा स्वर्गीय प्रधान मंत्री की जयंती पर दिया जाता है?
(a) Council of Scientific & Industrial Research/ काउंसिल ऑफ़ साइंटिफिक एंड इंडस्ट्रियल रिसर्च
(b) University Grants Commission/ यूनिवर्सिटी ग्रांट्स कमीशन
(c) Centre for Science and Environment/ सेंटर फॉर साइंस एंड एनवायरनमेंट
(d) Indian Oil Corporation/ इंडियन आयल कारपोरेशन
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Centre for Science and Environment (CSE) has won this year’s Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development, an award conferred by Indira Gandhi Trust each year on the late Prime Minister’s birth anniversary.



Q10. Who has became the first Indian batsman to touch the 11,000-run figure in the Ranji Trophy?
रणजी ट्रॉफी में 11,000 रनों के आंकड़े को छूने वाला पहला भारतीय बल्लेबाज कौन  हैं?
(a) Anmolpreet Singh/ अनमोलप्रीत सिंह
(b) Hanuma Vihari/ हनुमा विहारी
(c) Ajay Sharma/ अजय शर्मा
(d) Wasim Jaffer/ वसीम जाफर
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Veteran first-class cricketer Wasim Jaffer became the first Indian batsman to touch the 11,000-run figure in the Ranji Trophy. The Vidharbha batsman achieved the milestone during the third-round match against Baroda in Nagpur at the Vidarbha Cricket Association (VCA) Stadium, Nagpur, Maharashtra.

Q11. India and Russia sealed a USD _______________ million deal for construction of two missile frigates in Goa for the Indian Navy, sending a clear signal of continuing with high-level defence collaborations notwithstanding the US warnings of sanctions.
भारत और रूस ने प्रतिबंधों के लिए अमेरिकी चेतावनियों के बावजूद उच्च स्तरीय रक्षा सहयोग के जारी रखने का स्पष्ट संकेत भेजते हुए भारतीय नौसेना के लिए गोवा में दो मिसाइल फ्रिगेट के निर्माण के लिए ¬¬_______  अमरीकी डालर का सौदा किया।
(a) USD 1500 million/1500 मिलियन अमरीकी डालर
(b) USD 1000 million/1000 मिलियन अमरीकी डालर
(c) USD 400 million/400 मिलियन अमरीकी डालर
(d) USD 500 million/500 मिलियन अमरीकी डालर

Show Answer
Ans.(d)
Sol. India and Russia sealed a USD 500 million deal for construction of two missile frigates in Goa for the Indian Navy, sending a clear signal of continuing with high-level defence collaborations notwithstanding the US warnings of sanctions.

Q12. _______________________ has inked an agreement with the US Trade and Development Agency (USTDA) to develop a roadmap for modernization of its air traffic services.
_______________________ ने अपनी वायु यातायात सेवाओं के आधुनिकीकरण के लिए एक रोडमैप विकसित करने के लिए अमेरिकी व्यापार और विकास एजेंसी (USTDA) के साथ एक समझौता किया है।
(a) Air India/ एयर इंडिया
(b) Research and Analysis Wing/ अनुसंधान और विश्लेषण विंग
(c) Ministry of Road Transport and Highways/ सड़क परिवहन और राजमार्ग मंत्रालय
(d) Airports Authority of India / भारतीय विमानपत्तन प्राधिकरण

Show Answer
Ans.(d)
Sol. State-run Airports Authority of India (AAI) has inked an agreement with the US Trade and Development Agency (USTDA) to develop a roadmap for modernization of its air traffic services.

Q13. Who has Sworn in as Fiji’s Prime Minister for four more years after winning an election with a reduced majority? 
कम बहुमत के साथ चुनाव जीतने के चार वर्ष के लिए किसने फिजी के प्रधान मंत्री के रूप में शपथ ली है?
(a) Thomas Kurian/ थॉमस कुरियन
(b) Michael D Higgins/ माइकल डी० हिगिंस
(c) Voreqe Bainimarama/ वोरके बिनिमारामा
(d) Jair Bolsonaro/ जेयर बोल्सनारो

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Voreqe Bainimarama has Sworn in as Fiji’s Prime Minister for four more years after winning an election with a reduced majority. Voreqe Bainimarama was affirmed prime minister in a ceremony in the capital Suva after his FijiFirst Party won just over half the votes in the recent election.


Q14. Centre for Science and Environment is a not-for-profit public interest research and advocacy organisation based in-
विज्ञान और पर्यावरण केंद्र एक गैर-लाभकारी सार्वजनिक रुचि अनुसंधान और वकालत संगठन है जो-
(a) Chennai/ चेन्नई
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Kolkata/ कोलकाता
(d) Mumbai/ मुंबई
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Centre for Science and Environment is a not-for-profit public interest research and advocacy organisation based in New Delhi.

Q15. The United Nations children’s agency UNICEF appointed _______________________ as its youngest ever goodwill ambassador recently.
संयुक्त राष्ट्र की बाल एजेंसी यूनिसेफ ने हाल ही में अपने सबसे युवा सद्भावना राजदूत के रूप में ________ नियुक्त किया।
(a) Millie Bobby Brown/ मिली बॉबी ब्राउन
(b) Benjamin Bratt / बेंजामिन ब्रैट
(c) Ryan Destiny/ रयान डेस्टिनी
(d) Naomi Campbell/ नाओमी कॅम्पबेल
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The United Nations children’s agency UNICEF appointed Millie Bobby Brown, the star of hit Netflix series “Stranger Things”, as its youngest ever goodwill ambassador on Tuesday and the 14-year-old had a message for world leaders: “Listen to us.” The appointment – marked on World Children’s Day at United Nations Headquarters and the Empire State Building in New York – makes the 14-year-old UNICEF’s youngest-ever Goodwill Ambassador.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD