Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 23rd January

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. India Ratings and Research (Ind-Ra), a Fitch Group Company, estimated India’s GDP growth ____ in the financial year 2019-20.
फिच समूह की कंपनी इंडिया रेटिंग्स एंड रिसर्च (इंड-रा) ने वित्त वर्ष 2019-20 में भारत की जीडीपी वृद्धि ____ होने का अनुमान लगाया है।
(a) 7.2%
(b) 7.4%
(c) 7.7%
(d) 7.5 %

Show Answer


S1. Ans.(c)
Sol. Madagascar president, Andry Rajoelina, has sworn into office after taking the oath in Antananarivo before nine judges of the High Constitutional Court. He won nearly 56% to defeat another former president, Marc Ravalomanana.

Q2. India Steel 2019 Exhibition and Conference was hosted by_________.
इंडिया स्टील 2019 प्रदर्शनी और सम्मेलन की मेजबानी _________ ने की थी।
(a) Pune/ पुणे
(b) Mumbai/ मुंबई
(c) Delhi/ दिल्ली
(d) Goa/ गोवा

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. India Steel 2019 Exhibition and Conference had begun in Mumbai. The three-day event organized by the Ministry of Steel helped chart out the future growth path of the steel industry.

Q3. India and Sri Lanka signed an MoU to provide modern infrastructural facilities to Swami Vipulananda Institute of Aesthetic Studies of Eastern University in _________.
भारत और श्रीलंका ने _____ में पूर्वी विश्वविद्यालय के स्वामी विपुलानंद इंस्टीट्यूट ऑफ़ एस्थेटिक स्टडीज़ को आधुनिक अवसंरचनात्मक सुविधाएँ प्रदान करने के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए है.
(a) The UK/ यूके
(b) Norway/ नॉर्वे
(c) Bhutan/ भूटान
(d) Sri Lanka/ श्री लंका

Show Answer



S3. Ans.(d)
Sol. India and Sri Lanka signed an MoU to provide modern infrastructural facilities to Swami Vipulananda Institute of Aesthetic Studies of Eastern University in Batticaloa district of Sri Lanka.

Q4. Which organisation, as a part of its three-city PolicyHack series, hosted an interactive hackathon, where teachers focused on their learning journey in New Delhi?
किस संगठन ने अपनी तीन-शहरीय पॉलिसीहैक श्रृंखला के एक भाग के रूप में, एक इंटरएक्टिव हैकथॉन की मेजबानी की, जहां शिक्षकों ने नई दिल्ली में अपने सीखने की यात्रा पर ध्यान केंद्रित किया?
(a) Microsoft/ माइक्रोसॉफ्ट
(b) Dell/ डैल
(c) Google/ गूगल
(d) Infosys/ इंफोसिस
Show Answer


S4. Ans.(b)
Sol. Dell, as a part of its three-city PolicyHack series, hosted an interactive hackathon, where teachers focused on their learning journey in New Delhi. The initiative allows the teaching fraternity to come up with solutions for problems faced by teachers inside and outside the classroom.


Q5. Who has become the first player in history to win the Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year, the ICC Men’s Test Player of the Year and the ICC ODI Player of the Year awards?
आईसीसी  क्रिकेटर ऑफ द ईयर, आईसीसी  मेन टेस्ट प्लेयर ऑफ द ईयर और आईसीसी ओडीआई प्लेयर ऑफ द ईयर अवार्ड के लिए सर गारफील्ड सोबर्स ट्रॉफी जीतने वाले पहले खिलाड़ी कौन हैं?
(a) Virat Kohli/ विराट कोहली
(b) Rohit Sharma/ रोहित शर्मा
(c) AB de Villiers/ एबी डिविलियर्स
(d) Aaron Finch/ आरोन फिंच

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. Virat Kohli has become the first player in history to win the Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year, the ICC Men’s Test Player of the Year and the ICC ODI Player of the Year awards following an extraordinary 2018.


Q6. Who has been chosen for the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research by the Centre for Advanced Materials of the United Arab Emirates (UAE)?
संयुक्त अरब अमीरात (UAE) के उन्नत सामग्री केंद्र द्वारा सामग्री अनुसंधान के लिए पहले शेख सऊद अंतर्राष्ट्रीय पुरस्कार के लिए किसे चुना गया है?
(a) M Nagarjuna/ एम नागार्जुन
(b) K Sivan/ के सिवान
(c) APJ Abdul Kalam/ एपीजे अब्दुल कलाम
(d) CNR Rao/ सीएनआर राव

Show Answer


S6. Ans.(d)
Sol. Jawaharlal Nehru Centre for Advanced Scientific Research announced that the Centre for Advanced Materials of the United Arab Emirates (UAE) chose Eminent Scientist and Bharat Ratna recipient CNR Rao for the first Sheikh Saud International Prize for Materials Research.


Q7. Who among the following has been awarded the “Woman’s Voice Award” at the Apeejay Kolkata Literary Festival (AKLF)?
निम्नलिखित में से किसे एपीजे कोलकाता साहित्य उत्सव (AKLF) में “वुमन वॉयस अवार्ड” से सम्मानित किया गया है?
(a) Rani Murari/ रानी मुरारी
(b) Ragini Rawat/ रागिनी रावत
(c) Rajani Bhatt/ रजनी भट्ट
(d) Ranjani Murali/ रंजनी मुरली

Show Answer


S7. Ans.(d)
Sol. US Based Indian poet Ranjani Murali was awarded the “Woman’s Voice Award” at the Apeejay Kolkata Literary Festival (AKLF). The Objective of the award is to recognize and encourage creative writing by women in India.

Q8. China’s economy grew at _____ in 2018, its slowest rate in almost 3 decades. 
चीन की अर्थव्यवस्था में 2018 में _____ की वृद्धि हुई, लगभग 3 दशकों में यह सबसे धीमी दर है।
(a) 6.1%
(b) 6.6%
(c) 3.3%
(d) 5.5%

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. China’s economy grew at 6.6% in 2018, its slowest rate in almost 3 decades.



Q9. Which country topped the Trust Index among both the informed public and the general population segments, as per the 2019 Edelman Trust Barometer report?
2019 एडेलमैन ट्रस्ट बैरोमीटर रिपोर्ट के अनुसार, किस देश ने सूचित जनता और सामान्य जनसंख्या दोनों क्षेत्रों में ट्रस्ट इंडेक्स में शीर्ष स्थान प्राप्त किया है?
(a) India/ भारत
(b) The UK/ यूके
(c) Canada/ कनाडा
(d) China / चीन
Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol.  As per the 2019 Edelman Trust Barometer report, China topped the Trust Index among both the informed public and the general population segments. India is among the most trusted nations globally when it comes to government, business, NGOs and media.


Q10.   Who has been bestowed with Sansad Ratna Award for his distinguished performance as a parliamentarian under Jury Committee Special Award category?
जूरी समिति विशेष पुरस्कार श्रेणी के अंतर्गत सांसद के रूप में अपने विशिष्ट प्रदर्शन के लिए किसे संसद रत्न पुरस्कार से सम्मानित किया गया है?
(a) Anurag Thakur/ अनुराग ठाकुर
(b) Sharad Pawar/ शरद पवार
(c) Bhagwant Mann/ भगवंत मान
(d) Narendra Modi/ नरेंद्र मोदी

Show Answer


S10. Ans.(a)
Sol. Himachal Pradesh MP Anurag Thakur has been bestowed with Sansad Ratna Award for his distinguished performance as a parliamentarian under Jury Committee Special Award category.

You may also like to read: