Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 22nd August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. India got its second Gold medal at the 18th Asian Games in Indonesia when Vinesh Phogat defeated Japan’s Yuki Irie and became the first Indian woman wrestler to win gold in the Asian Games. She won in _____________. 
इंडोनेशिया में 18 वें एशियाई खेलों में भारत को अपना दूसरा स्वर्ण पदक मिला जब विनेश फोगट ने जापान की युकी आईरी को हराया और एशियाई खेलों में स्वर्ण जीतने वाली पहली भारतीय महिला पहलवान बन गई. वह _____________ में जीती.
(a) Greco Roman Wrestling 55 kg/ग्रेको रोमन कुश्ती 55 किलो
(b) Greco Roman Wrestling 59 kg/ग्रेको रोमन कुश्ती 59 किलो
(c) Freestyle 55 kg category/फ्रीस्टाइल 55 किलो श्रेणी
(d) Freestyle 50 kg category/फ्रीस्टाइल 50 किलो वर्ग

Show Answer

Ans.(d)
Sol. India got its second Gold medal at the 18th Asian Games in Indonesia when Vinesh Phogat defeated Japan’s Yuki Irie in the final of freestyle 50 kg category in Women’s Wrestling. With this victory, Vinesh created history as she is the first Indian woman wrestler to win gold in the Asian Games.


Q2. In which of the following Asian country, the ten-day festival of the historic Esala Maha Perehera began? 
निम्नलिखित एशियाई देशों में से किसमें, ऐतिहासिक इसाला महा परेहेरा का दस दिवसीय त्यौहार शुरू हुआ?
(a) Bangladesh/बांग्लादेश
(b) Sri Lanka/श्री लंका
(c) India/भारत
(d) Indonesia/इंडोनेशिया

Show Answer
Ans.(b)
Sol. In Sri Lanka, the ten-day festival of the historic Esala Maha Perehera began in Kandy with a grand procession. The procession set off from the biggest Buddhist temple in Sri Lanka,  Sri Dalada Maligawa at an auspicious time.

Q3. Novak Djokovic beat Roger Federer in straight sets, high-profile championship match at the 2018 Western and Southern Open in Cincinnati. Novak Djokovic is from which of the following country? 
नोवाक जोकोविच (सर्बिया) ने सिनसिनाटी में 2018 वेस्टर्न एंड साउथर्न ओपन में हुए, हाई प्रोफाइल चैम्पियनशिप मैच में रोजर फेडरर (स्विट्ज़रलैंड) को सीधे सेट से हराया. नोवाक जोकोविच निम्नलिखित में से किस देश से हैं? 
(a) Switzerland/स्विट्जरलैंड
(b) Serbia/सर्बिया
(c) Denmark/डेनमार्क
(d) Spain/स्पेन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Novak Djokovic (Serbia) beat Roger Federer (Switzerland) in straight sets, high-profile championship match at the 2018 Western and Southern Open in Cincinnati. With this win, Djokovic became the first men’s tennis player in history to win all nine Masters 1,000 tournaments after finishing as the runner-up in Cincinnati five different times. 

Q4. Name the 16-Year-Old shooter who became only the fifth Indian shooter to claim a gold in the Asian Games history. 
16 वर्षीय भारतीय शूटर का नाम बताइए जो एशियाई खेलों के इतिहास में स्वर्ण पदक जीतने वाले पांचवें भारतीय शूटर हैं?
(a) Hema Ganguly/हेमा गांगुली
(b) Anish Bhanwala/अनिश भानवाला
(c) Prema Das/प्रेमा दास
(d) Saurabh Chaudhary/सौरभ चौधरी

Show Answer

Ans.(d)
Sol. 16-Year-Old Saurabh Chaudhary became only the fifth Indian shooter to claim a gold in the Asian Games history, beating a field of multiple world and Olympic champions in the 10m air pistol finals in Indonesia.


Q5. The Supreme Court ruled that the ‘None of The Above’ (NOTA) option will not be applicable for voting in the ___________ elections.
सुप्रीम कोर्ट ने फैसला दिया कि ‘उपरोक्त में से कोई नहीं’ (NOTA) विकल्प ___________ चुनावों में मतदान के लिए लागू नहीं होगा.
(a) Lok Sabha/लोकसभा
(b) MP/एमपी
(c) Rajya Sabha/राज्यसभा
(d) MLA/विधायक

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Supreme Court ruled that the ‘None of The Above’ (NOTA) option will not be applicable for voting in the Rajya Sabha elections. The ruling was made by a bench of Justices comprising CJI Dipak Misra and Justices AM Khanwilkar and DY Chandrachud.

Q6. Digital payments firm Paytm has partnered with _____________ to launch AI-based cloud computing platform ‘Paytm AI Cloud’.
 डिजिटल भुगतान फर्म पेटीएम ने एआई-आधारित क्लाउड कंप्यूटिंग प्लेटफार्म ‘पेटीएम एआई क्लाउड’ लॉन्च करने के लिए _____________ के साथ साझेदारी की है. 
(a) Flipkart/फ्लिप्कार्ट
(b) Alibaba/अलीबाबा
(c) Microsoft/माइक्रोसॉफ्ट
(d) Google/गूगल

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Digital payments firm Paytm has partnered with China’s Alibaba to launch AI-based cloud computing platform ‘Paytm AI Cloud’. The platform will offer business-centric apps to developers, startups and enterprises that need cloud-computing solutions including customer engagement and easy-to-integrate payments.

Q7. ‘Exercise Maitree 2018’ is Joint Military Exercise between _________________. 
‘अभ्यास मैत्री 2018 ‘_________________ के बीच संयुक्त अभ्यास व्यायाम है. 
(a) India and Bangladesh/भारत और बांग्लादेश
(b) India and Indonesia/भारत और इंडोनेशिया
(c) India and Thailand/भारत और थाईलैंड
(d) India and Nepal/भारत और नेपाल

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Indian and Thailand’s armed forces concluded a two-week long platoon level military exercise called ‘Exercise Maitree 2018’ in Jammu & Kashmir’s Srinagar.

Q8. In the recent reshuffle of Governors by President of India, who has been appointed as the new Governor of Bihar? 
हाल ही में भारत के राष्ट्रपति द्वारा गवर्नर्स के पुनर्वसन में, बिहार के नए राज्यपाल के रूप में किसे नियुक्त किया गया है? 
(a) Satya Pal Malik/सत्य पाल मलिक
(b) Lalji Tandon/लालजी टंडन
(c) Ganga Prasad/गंगा प्रसाद
(d) Kaptan Singh Solanki/कप्तान सिंह सोलंकी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind appointed governors for seven states — Bihar, Haryana, Uttarakhand, Jammu and Kashmir, Sikkim, Meghalaya, and Tripura. Governor Satya Pal Malik has been transferred from Bihar to Jammu and Kashmir to replace NN Vohra, while senior BJP leader Lalji Tandon has been appointed the Governor of Bihar, replacing Satya Pal Malik.

Q9. Name the athlete who was the highest paid female athlete with earnings of $18.1 million for 2018, according to “List Of Highest Paid Female Athletes 2018” published by Forbes.
फोर्ब्स द्वारा प्रकाशित “सर्वोच्च भुगतान वाली महिला एथलीट 2018” की सूची के मुताबिक 2018 के लिए $ 18.1 मिलियन की कमाई के साथ सबसे ज्यादा भुगतान वाली महिला एथलीट का नाम बताइए. 
(a) Dane Caroline Wozniacki/ डेन कैरोलीन वोजनिएकी
(b) Garbine Muguruza/गर्बिने मुगुरुज़ा
(c) Maria Sharapova/मारिया शारापोवा
(d) Serena Williams/सेरेना विलियम्स

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Serena Williams (with earnings of $18.1 million) was the highest paid female athlete for a third consecutive year in 2018, according to “List Of Highest Paid Female Athletes 2018” published by Forbes.

Q10. In the recently released “List Of Highest Paid Female Athletes 2018” Indian badminton player P.V. Sindhu was at _____________ place with earnings of $8.5 million. 
हाल ही में जारी की गई “सर्वोच्च भुगतान वाली महिला एथलीटों की सूची 2018” भारतीय बैडमिंटन खिलाड़ी पी.वी. सिंधु 8.5 मिलियन डॉलर की कमाई के साथ _____________ स्थान पर था. 
(a) 10th/10वें
(b) 7th/7वें
(c) 9th/9वें
(d) 6th/6वें

Show Answer

Ans.(b)
Sol. In the recently released “List Of Highest Paid Female Athletes 2018” Indian badminton player P.V. Sindhu was at 7th place with earnings of $8.5 million.



You may also like to read :

  

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD