Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 22nd November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.  Joint military exercise ‘Vajra Prahar’ recently commenced in ______.
संयुक्त सैन्य अभ्यास ‘वजरा प्राहर’ हाल ही में ______ में शुरू हुआ।
(a) Uttarakhand /उत्तराखंड
(b) Jodhpur /जोधपुर
(c) Bhopal /भोपाल
(d) Jaipur /जयपुर

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. The 12-day long joint military exercise between India and the United States known as ‘Vajra Prahar’ commenced in Jaipur.

Q2. Vajra Prahar, a Joint military exercise took place between India and _______.
भारत और _______ के बीच एक संयुक्त सैन्य अभ्यास वज्र प्राहर शुरू हुआ।
(a) Russia /रूस
(b) United States/ संयुक्त राज्य
(c) South Korea /दक्षिण कोरिया
(d) China /चीन

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. The 12-day long joint military exercise between India and the United States known as ‘Vajra Prahar’ commenced in Jaipur. A contingent of the United States Pacific Commander arrived at Mahajan Field Firing Ranges for undertaking Joint training with the Indian Special Forces.

Q3. Which of the following state has approved ‘Sashakt Mahila Yojna’?
निम्नलिखित में से किस राज्य ने ‘सशक्त महिला योजना’ को मंजूरी दे दी है?
(a) Sikkim /सिक्किम
(b) Andhra Pradesh /आंध्रप्रदेश
(c) Maharashtra /महाराष्ट्र
(d) Himachal Pradesh /हिमाचल प्रदेश

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. The Himachal Pradesh government in the cabinet meeting accorded its approval to implement Sashakt Mahila Yojna in the state with a vision to empower rural women by providing them an interface for organization and socio-economic development.

Q4. India’s first ‘Justice City’ will be set up within which of the following city?
भारत का पहला ‘न्यायिक शहर’ निम्नलिखित में से किस शहर में स्थापित किया जाएगा?
(a) Ahmadabad /अहमदाबाद
(b) Hyderabad /हैदराबाद
(c) Amaravati/ अमरावती
(d) Jaipur /जयपुर

Show Answer
S4. Ans.(c)
Sol. Andhra Pradesh is building a world-class and India’s first ‘Justice City’ within its new capital Amaravati with the vision to provide a state-of-the-art ecosystem built on latest technology for supporting the judicial system in the state.

Q5. The 27th BASIC Ministerial Meeting on Climate Change was held in _______.
जलवायु परिवर्तन पर 27 वीं BASIC मंत्रिस्तरीय बैठक _______ में आयोजित की गई थी।
(a) Mumbai /मुंबई
(b) Rio de Janeiro /रियो डी जेनेरो
(c) Shanghai /शंघाई
(d) New Delhi /नई दिल्ली

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. The 27th BASIC Ministerial Meeting on Climate Change was held in New Delhi, India. The meeting was chaired by H.E. Dr Harsh Vardhan, Minister of Environment, Forest and Climate Change of India.



Q6. Which of the following state has launched a web portal “Bhudaar’’, an 11-digit unique identification code assigned to each agriculture land holding and rural and urban properties?
निम्नलिखित में से किस राज्य ने एक वेब पोर्टल “भुदार” शुरू किया है, जो प्रत्येक कृषि भूमि अधिग्रहण और ग्रामीण और शहरी संपत्तियों को सौंपा गया 11 अंकों वाला विशिष्ट पहचान कोड है?
(a) Sikkim/ सिक्किम
(b) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(c) Andhra Pradesh /आंध्र प्रदेश
(d) Rajasthan /राजस्थान

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. Andhra Pradesh has launched a web portal which makes land records available to people with unique identification numbers. The “Bhudaar’’ is an 11-digit unique identification code assigned to each agriculture land holding and rural and urban properties in the state. Two types of Bhudaar cards are available including e-Bhudaar and M-Bhudaar.


Q7. The Kerala state government had signed an MoU with ________ to open a state-of-the-art innovation center.
केरल राज्य सरकार ने स्टेट ऑफ़ दी आर्ट इन्नोवेशन सेंटर खोलने के लिए ________ के साथ समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए।
(a) Airbus BizLab /एयरबस बिज़लैब
(b) Alphabet /अल्फाबेट
(c) Facebook /फेसबुक
(d) Amazon /अमेज़ॅन

Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. The Kerala state government had signed an MoU with Airbus BizLab to open a state-of-the-art innovation center. This center will be the nodal body for planning and executing all the activities to help start-ups.

Q8. Who among the following has been named by Fortune in its 2018 Business Person of the Year list?
फॉर्च्यून ने 2018 बिजनेस पर्सन ऑफ द ईयर सूची में निम्नलिखित में से किसका नाम दिया है?
(a) Sundar Pichai /सुंदर पिचाई
(b) Satya Nadella/ सत्य नडेला
(c) Shantanu Narayen /शांतनु नारायण
(d) Sabeer Bhatia /सबीर भाटिया

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Indian-American Shantanu Narayen, the Chief Executive Officer (CEO) of Adobe, has been named by Fortune in its 2018 Business Person of the Year list. The list ranks 20 business executives “delivering on the bottom line and beyond”. Narayen ranks 12th on the list.
Q9. The 26th meeting of the General Conference on Weights and Measures (CGPM) was held in ______.
भार और माप (CGPM)  पर सामान्य सम्मेलन की 26 वीं बैठक ______ में आयोजित की गई थी।
(a) Switzerland /स्विट्ज़रलैंड
(b)  France/ फ्रांस
(c) Finland/ फिनलैंड
(d) England/ इंग्लैंड
Show Answer
S9. Ans.(b)
Sol. The 26th meeting of the General Conference on Weights and Measures (CGPM) was held at Versailles(Paris), France.



Q10.  Who has become the first Indian to win the tour’s ‘Sir Henry Cotton Rookie of the Year’ award?
टूर्स ‘सर हेनरी कॉटन रूकी ऑफ द ईयर’ पुरस्कार जीतने वाले पहले भारतीय कौन हैं?
(a) Sudhans Mukhargee /सुधान मुखर्जी
(b) Babita Phogat /बबिता फोगाट
(c) Bajrang Punia /बजरंग पुनिया
(d) Shubhankar Sharma /शुभांकर शर्मा
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Young golfer Shubhankar Sharma capped a dream season on the European Tour by becoming the first Indian to win the tour’s ‘Sir Henry Cotton Rookie of the Year’ award.

Q11. R. Chandrashekhar, has resigned from his post. He was an independent director in _______.
आर चंद्रशेखर ने अपने पद से इस्तीफा दे दिया है। वह _______ में एक स्वतंत्र निदेशक थे।
(a) RBI/ आरबीआई
(b) ICICI Bank /आईसीआईसीआई बैंक
(c) SBI /एसबीआई
(d) Yes Bank /येस बैंक

Show Answer
S11. Ans.(d)
Sol. R. Chandrashekhar, an independent director at Yes Bank Ltd resigned saying he was concerned about recent events at the company.

Q12. William Goldman, passes away recently at the age of 87. He was a well known ___________.
हाल ही में, 87 वर्ष की आयु में विलियम गोल्डमैन का निधन हो गया हैं। वह एक प्रसिद्ध ___________ थे।
(a) Author /लेखक
(b) Actor /अभिनेता
(c) Dancer /नर्तक
(d) Activist/ कार्यकर्ता

Show Answer
S12. Ans.(a)
Sol. The Oscar-winning screenwriter and best-selling author William Goldman, known for “Butch Cassidy and the Sundance Kid” and “All The President’s Men”, passes away. He was 87.

Q13. The UN’s environment chief, _______, has resigned following severe criticism of his global travels and internal rule-breaking.
संयुक्त राष्ट्र के पर्यावरण प्रमुख, _______ ने अपनी वैश्विक यात्रा और आंतरिक नियम-तोड़ने की गंभीर आलोचना के बाद इस्तीफा दे दिया है।
(a) Kristalina Georgieva /क्रिस्टलीना जॉर्जीएवा
(b) António Guterres /एंटोनियो गुटेरेस
(c) Erik Solheim /एरिक सोलहेम
(d) Christine Lagarde /क्रिस्टिन लैगार्डे

Show Answer
S13. Ans.(c)
Sol. The UN’s environment chief, Erik Solheim, has resigned following severe criticism of his global travels and internal rule-breaking which led some nations to withhold their funding.


Q14. ‘Radio Kashmir-In Times of Peace & War’ is authored by _____________.
रेडियो कश्मीर-इन टाइम्स ऑफ पीस एंड वार’ को _____________ द्वारा लिखा गया है।
(a) Rajesh Bhat /राजेश भट्ट
(b) Kiran Desai /किरण देसाई
(c) Vikram Seth /विक्रम सेठ
(d) Salman Rushdie /सलमान रुश्दी
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. Minister of State for Development of North Eastern Region (I/C) Dr Jitendra Singh released a book titled ‘Radio Kashmir-In Times of Peace & War’ written by Dr Rajesh Bhat.

Q15. National Stock Exchange of India (NSE) has launched a mobile application and web-based platform for retail investors to buy government securities.  What is the name of this app?
नेशनल स्टॉक एक्सचेंज ऑफ इंडिया (एनएसई) ने सरकारी प्रतिभूतियों को खरीदने के लिए खुदरा निवेशकों के लिए एक मोबाइल एप्लिकेशन और वेब-आधारित मंच लॉन्च किया है। इस ऐप का नाम क्या है?
(a) WORTH to BID
(b) NSE goCORE
(c) NSE WORTH
(d) NSE goBID
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. National Stock Exchange of India (NSE) has launched a mobile application and web-based platform for retail investors to buy government securities. The new app – NSE goBID, was launched by Sebi chairman Ajay Tyagi..

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD