Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 21st November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Government of India, the Government of Jharkhand and the World Bank signed in New Delhi a $310 million Loan Agreement for Jharkhand ________ Improvement Project.
भारत सरकार, झारखंड सरकार और विश्व बैंक ने नई दिल्ली में झारखंड ________ इम्प्रूवमेंट प्रोजेक्ट के लिए  310 मिलियन डॉलर ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए।
(a) Rural road connectivity/ रूरल रोड कनेक्टिविटी
(b) Power system/ पावर सिस्टम
(c) Internet connectivity system/ इंटरनेट कनेक्टिविटी सिस्टम
(d) Urban housing/ अर्बन हाउसिंग

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Government of India, the Government of Jharkhand and the World Bank signed in New Delhi a $310 million Loan Agreement for Jharkhand Power System Improvement Project to provide reliable, quality, and affordable 24×7 electricity to the citizens of Jharkhand.

Q2. Indo-Japan Business Council’s Business Festival recently held in ___________.
भारत-जापान बिजनेस काउंसिल का बिजनेस फेस्टिवल हाल ही में ___________ में आयोजित हुआ।
(a) Tokyo /टोक्यो
(b) New Delhi /नई दिल्ली
(c) Goa /गोवा
(d) Pune /पुणे

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Indo-Japan Business Council’s Business Festival recently held in Pune. The Indo-Japan Business Council (IJBC), hosted KONNICHI WA PUNE – a first of its kind business festival in Pune.

Q3. Which airport received the champion award for 100% timely closure of grievances in one year?
एक वर्ष में 100% शिकायतों को समय पर निवारण करने के लिए किस हवाई अड्डे को चैंपियन पुरस्कार प्राप्त हुआ?
(a) Kolkata Airport /कोलकाता हवाई अड्डा
(b) Mumbai Airport /मुंबई हवाई अड्डा
(c) Chennai Airport/ चेन्नई हवाई अड्डा
(d) Kochi Airport/ कोच्चि हवाई अड्डा

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Suresh Prabhu and Jayant Sinha also gave away the champion award to Chennai airport which saw 100% timely closure of grievances in one year.

Q4. _______ has recently launched two funds for the small and medium enterprises (SMEs) and affordable housing sectors.
_______ ने हाल ही में छोटे और मध्यम उद्यमों (SMEs) और किफायती आवास क्षेत्रों के लिए दो फंड लॉन्च किए हैं।
(a) ICICI Prudential Equity Fund /आईसीआईसीआई प्रूडेंशियल इक्विटी फंड
(b) Tata Equity PE Fund /टाटा इक्विटी पीई फंड
(c) Kotak Corporate Bond Fund/ कोटक कॉर्पोरेट बॉन्ड फंड
(d) SBICAP Ventures /एसबीआई कैपिटल मार्केट्स

Show Answer
Ans.(d)
Sol. SBICAP Ventures (SVL), an alternative asset manager and a wholly owned subsidiary of SBI Capital Markets, has launched two funds for the small and medium enterprises (SMEs) and affordable housing sectors.

Q5. BFS of the RBI will examine the issues concerning the banks health under Prompt Corrective Action (PCA) framework and the Economic Capital Framework – ECF of RBI. What does S stands for in BFS?
भारतीय रिजर्व बैंक के वित्तीय पर्यवेक्षण बोर्ड (BFS) बोर्ड सुधार सुधारात्मक  कार्रवाई (PCA) ढांचे और भारतीय रिजर्व बैंक के ECF(आर्थिक पूंजी ढांचे) के तहत बैंक स्वास्थ्य से संबंधित मुद्दों की जांच करेगा। BFS में S का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Supervision
(b) Statement
(c) Settlement
(d) Shareholders

Show Answer
Ans.(a)
Sol. At a crucial meeting of the RBI board in Mumbai, it was decided that the Board for Financial Supervision (BFS) of the RBI would examine the issues concerning the banks health under Prompt Corrective Action (PCA) framework and the Economic Capital Framework – ECF of RBI.


Q6. The ________ cabinet has approved to rejoin the Commonwealth.
________ कैबिनेट ने राष्ट्रमंडल में पुनः शामिल होने के लिए मंजूरी दे दी है।
(a) Australia/ ऑस्ट्रेलिया
(b) Sri Lanka/ श्रीलंका
(c) Scotland /स्कॉटलैंड
(d) Maldives /मालदीव

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Maldives cabinet has approved to rejoin the Commonwealth, two years after withdrawing from the 53-nation grouping. The announcement was made by New President of Maldives Ibrahim Mohamed Solih. Now, the proposal will be sent to Parliament for ratification.


Q7. India’s first specialized hospital for elephants has been opened at_________.
हाथियों के लिए भारत का पहला विशेष अस्पताल _________ पर खोला गया है।
(a) Agra/ आगरा
(b) Mathura /मथुरा
(c) Kanpur/ कानपुर
(d) Bhopal /भोपाल

Show Answer
Ans.(b)
Sol. India’s first specialized hospital for elephants has been opened by Agra Divisional Commissioner Anil Kumar at Farah block’s Churmura village, Mathura.

Q8. The Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit was recently held in________.
एशिया-प्रशांत आर्थिक सहयोग (APEC) शिखर सम्मेलन हाल ही में कहाँ आयोजित किया गया था।
(a) France/ फ्रांस
(b) Spain /स्पेन
(c) Brazil /ब्राजील
(d) Papua New Guinean /पापुआ न्यू गिनीयन

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) summit was held in Port Moresby, Papua New Guinean capital. This is the first time Papua New Guinea (PNG), the poorest of the 21 countries in APEC, has hosted the summit.
Q9. The 14th edition of JashneBachpan, a theatre festival for children, held at _______.
बच्चों के लिए थिएटर उत्सव, जश्न-ए-बच्चन के 14 वां संस्करण को _______ में आयोजित किया गया।
(a) New Delhi /नई दिल्ली
(b) Bhopal /भोपाल
(c) Gwalior /ग्वालियर
(d) Ayodhya /अयोध्या
Show Answer
Ans.(a)
Sol. The 14th edition of JashneBachpan, a theatre festival for children, will see performances from Switzerland, Sri Lanka and Indonesia along with their Indian counterparts in New Delhi.


Q10. Padma Shri awardee and revered saint Narayan Das Maharaj of Triveni dham passed away recently. In which year he was awarded Padma Shri?
पद्मश्री के पुरस्कार विजेता और सम्मानित संत नारायण दास महाराज का हाल ही में निधन हो गया। उन्हें किस वर्ष उन्हें पद्मश्री से सम्मानित किया गया था?
(a) 2008
(b) 2013
(c) 2017
(d) 2018
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Padma Shri awardee and revered saint Narayan Das Maharaj of Triveni dham near Jaipur passed away. He was awarded Padma Shri in January 2018.

Q11. Lakshya Sen won bronze medal at Li Ning BWF World Junior Badminton Championships 2018. It was held in _____.
लक्ष्य सेन ने ली निंग बीडब्ल्यूएफ विश्व जूनियर बैडमिंटन चैंपियनशिप 2018 में कांस्य पदक जीता। यह _____ में आयोजित किया गया था।
(a) Japan /जापान
(b) Canada /कनाडा
(c) The USA/ यूएसए
(d) China /चीन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. India’s top junior shuttler Lakshya Sen (17 years old) won bronze medal at Li Ning BWF World Junior Badminton Championships 2018 held at Markham, Canada.

Q12.  Africa Industrialization Day (AID) is celebrated on __________.
अफ्रीका औद्योगीकरण दिवस (AID) _______ को मनाया जाता है।
(a) 23 November/ नवंबर
(b) 11November/ नवंबर
(c) 16 November /नवंबर
(d) 20 November /नवंबर

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The purpose of Africa Industrialization Day (AID), marked each year on 20 November, is to raise global awareness of the challenges faced by the continent with regard to industrialization.

Q13. The 49th edition of the International Film Festival of India held in ________.
भारत के अंतर्राष्ट्रीय फिल्म महोत्सव का 49 वां संस्करण ________ में आयोजित हुआ।
(a) Mumbai /मुंबई
(b) Jharkhand /झारखंड
(c) Goa /गोवा
(d) Paris /पेरिस

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The 49th edition of the International Film Festival of India opened with the gala opening ceremony at the Shyama Prasad Mukherjee Indoor Stadium in Goa.


Q14. Which of the following country is the focus country of 49th edition of the International Film Festival?
निम्नलिखित में से कौन सा देश अंतरराष्ट्रीय फिल्म समारोह के 49 वें संस्करण का फोकस देश है?
(a) France/ फ्रांस
(b) Israel/ इज़राइल
(c) Australia /ऑस्ट्रेलिया
(d) Nepal /नेपाल
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Israel is the focus country, Jharkhand is the focus state this year. Ten Israeli films including The Other Story will be screened at the IFFI.

Q15. The World Toilet Day is organized around the world on ______.
विश्व में विश्व शौचालय दिवस ______ को आयोजित किया जाता है।
(a) 24th November /नवंबर
(b) 17th November/ नवंबर
(c) 21th November /नवंबर
(d) 19th November/ नवंबर
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The World Toilet Day is organized around the world on 19th of November. The day is about inspiring action to tackle the global sanitation crisis. The theme for WTD 2018 is ‘When Nature Calls’.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD