Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 20th November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1.  Who has been appointed the chairman of the Inland Waterways Authority of India (IWAI)?
भारत के अंतर्देशीय जलमार्ग प्राधिकरण (IWAI) का अध्यक्ष के रूप में नियुक्त किया गया?
(a) Kamal Srivastava/ कमल श्रीवास्तव
(b) Jalaj Srivastava/ जलज श्रीवास्तव
(c) TS Kanak/ टी.एस कनक
(d) Ananth Narayanan/ अनंत नारायणन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Jalaj Srivastava, a 1984 batch Indian Administrative Service (IAS) officer, has been appointed the chairman of the Inland Waterways Authority of India (IWAI). The IWAI comes under the Union Ministry of Shipping, Road Transport and Highways, currently headed by Nitin Gadkari.

Q2. The Western Peripheral Expressway recently inaugurated by Prime Minister Narendra Modi is also known as__________.
हाल ही में, प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी द्वारा पश्चिमी पेरिफेरल एक्सप्रेसवे  का उद्घाटन किया गया है, जिसे __________ से भी जाना जाता है। 
(a) National Waterways I/ राष्ट्रीय जलमार्ग I
(b) UP-MP Peripheral expressway/ यू.पी–एम.पी पेरिफेरल एक्सप्रेसवे
(c) APJ expressway/ ए.पी.जे एक्सप्रेसवे
(d) KMP expressway/ के.एम.पी एक्सप्रेसवे

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Western Peripheral Expressway also known as KMP expressway is expected to divert more than 50 thousand heavy vehicles away from Delhi. The 136-kilometer long six-lane expressway has been built at a cost of over 6400 crore rupees.

Q3. Name the Online Open Learning training platform recently rolled out by the Kerala Infrastructure and Technology for Education (KITE).
हाल ही में, केरल इंफ्रास्ट्रक्चर एंड टेक्नोलॉजी फॉर एजुकेशन (केआईटी) द्वारा आरम्भ किए गए ऑनलाइन ओपन लर्निंग ट्रेनिंग प्लेटफॉर्म का नाम बताएं।  
(a)  TASC
(b) Kerala AMC
(c) KOOL
(d) EduKOOL

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Kerala Infrastructure and Technology for Education (KITE) has rolled out– KOOL, its Online Open Learning training platform. The platform can be used to train teachers, students and the general public. It stands for KITE’s Onine Open Learning.

Q4. Sunil Mehta has announced that an asset management company (AMC) for resolving large bad loans has been formed. Name the AMC.
सुनील मेहता ने घोषणा की है कि बड़े अशोध्य ऋणों को हल करने के लिए एक परिसंपत्ति प्रबंधन कंपनी (AMC) का गठन किया गया है। ए.एम.सी का नाम बताएं।
(a) Religare India AMC/ रेलीगेर इंडिया ए.एम.सी
(b) Bharat Shakti AMC/ भारत शक्ति ए.एम.सी
(c) Shaktishali India AMC/ शक्तिशाली इंडिया ए.एम.सी
(d) Sashakt India AMC/ सशक्त इंडिया ए.एम.सी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Sunil Mehta, the chairman of a bankers’ panel working on the faster resolution of stressed assets in public sector banks, had announced that an asset management company (AMC) for resolving large bad loans has been formed and will be called as Sashakt India Asset Management Company.

Q5. Recently TS Kanaka passed away after a brief illness. She was a famous _________.
हाल ही में, एक छोटी बीमारी के बाद टी.एस कनका का निधन हो गया। वह एक प्रसिद्ध _________ थी।(a) Neurosurgeon/ न्यूरोसर्जन
(b) Gynaecologist/ स्त्रीरोग विशेषज्ञ
(c) Dermatology/ त्वचावैज्ञानिक
(d) Social Activist/ सामाजिक कार्यकर्त्ता

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Dr. TS Kanaka, the continent’s first woman neurosurgeon, passed away after a brief illness at the age of 86. She was the third woman neurosurgeon in the whole world.



Q6. Name the campaign Karnataka Bank has launched for opening current account and savings accounts (CASA) which will remain in force for a period of three-and-a-half months from November 15 to February 28.
कर्नाटक बैंक द्वारा चालू खातों और बचत खातों(CASA) को को खोलने के लिए लांच किए गए अभियान का नाम बताएं, जो सैन्यदल में 15 नवम्बर से 28 फरवरी के साढ़े तीन महीनों की अवधि के लिए चलेगा?
(a) KBL BHIM CASA
(b) KBL ApnaApp
(c) KBL Suraksha
(d) KBL SB – TASC

Show Answer
Ans.(d)
Sol.  It has been introduced as a new SB scheme ‘KBL SB – TASC’ a specialized product for Trusts/Associates/Societies/Clubs. The campaign will remain in force for a period of three-and-a-half months from November 15 to February 28.


Q7. Ustad Amjad Ali Khan, was presented the ‘Sumitra Charat Ram Award for Lifetime Achievement’. He is one of India’s greatest _______ masters.
उस्ताद अमजद अली खान को लाइफटाइम अचीवमेंट के ‘सुमित्रा चरत राम पुरस्कार’ से सम्मानित किया गया था। वह भारत के सबसे महान _______ वादक हैं।  
(a) Shehnai/ शहनाई
(b) Sitar/ सितार
(c) Violin/ वायलिन
(d) Sarod/ सरोद

Show Answer
Ans.(d)

Sol. One of India’s greatest sarod masters, Ustad Amjad Ali Khan, was presented the ‘Sumitra Charat Ram Award for Lifetime Achievement’ at the Kamani Auditorium, New Delhi, for his “immense contribution to the enrichment and promotion of the Indian classical music”.

Q8. Online fashion retailer Myntra will integrate its sister firm Jabong with itself. Who will be the CEO of the integrated firm?
ऑनलाइन फैशन खुदरा विक्रेता मिन्त्रा अपनी अनुसंगी फर्म जबोंग को अपने साथ एकीकृत करेगा। इस एकीकृत फर्म के सी.ई.ओ कौन होंगे?  
(a)  Ananth Narayanan/ अनंथ नारायण
(b) Kalyan Krishnamurthy/ कल्याण कृष्णमूर्ति
(c) Ananth Krishnamurthy/ अनंथ कृष्णमूर्ति
(d) Binny Bansal/ बिनी बंसल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Online fashion retailer Myntra will integrate its sister firm Jabong with itself and the integrated firm will continue to be led by Myntra CEO Ananth Narayanan. The two will, however, continue to operate as separate brands.
Q9. Which country has recently unveiled Africa’s first ever high-speed train line?
किस देश ने हाल ही में अफ्रीका की पहली हाई-स्पीड ट्रेन लाइन का उद्घाटन किया है?  
(a) Namibia/ नामीबिया
(b) South Africa/ दक्षिण अफ्रीका
(c) Morocco / मोरक्को
(d) Egypt/ इजिप्ट
Show Answer
Ans.(c)
Sol. French President Emmanuel Macron and Morocco’s King Mohammed VI have inaugurated Morocco’s first high-speed rail line, the first ever such line in Africa. The $2 billion project was launched in September 2011 by the king and Nicolas Sarkozy, then president of France.



Q10. Qaumi Ekta Week is observed across the country from __________.
देश भर में कौमी एकता सप्ताह को __________ में मनाया जाता है।  
(a) October 19th-25th/19 – 25 अक्टूबर
(b) November 19th-25th/19 – 25 नवम्बर
(c) November 17th-23th/17 – 23 नवम्बर
(d) December 1st-7th/1 – 7 दिसंबर
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Qaumi Ekta Week observed across the country from November 19th-25th to foster and reinforce the spirit of communal harmony and national integration.

Q11. The joint military exercise between India and Russia EXERCISE INDRA 2018 recently held at _________.
हाल ही में, भारत और रूस के बीच संयुक्त सैन्य अभ्यास इंदिरा 2018 को  _________ में आयोजित किया।  
(a) Bhopal/ भोपाल
(b) Jhansi/ झाँसी
(c) Gwalior/ ग्वालियर
(d) Mosco/ मोस्को

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The joint military exercise between India and Russia EXERCISE INDRA 2018 on combating insurgency under the aegis of United Nations (UN) was conducted at Babina Military Station in Jhansi, Uttar Pradesh.

Q12. Who has been recently appointed as the new revenue secretary?
हाल ही में, नए राजस्व सचिव के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Jyotindra Nath Dixit/ ज्योतिन्द्र नाथ दीक्षित
(b) Brajesh Mishra/ ब्रजेश मिश्र
(c) Arundhati Ghose/ अरुनदती घोष
(d) Ajay Bhushan Pandey/ अजय भूषण पांडे

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Appointments Committee of the Cabinet appointed Unique Identification Authority of India (UIDAI) CEO Ajay Bhushan Pandey as the new revenue secretary. He will succeed current Finance and Revenue Secretary Hasmukh Adhia.

Q13. Who has won ATP World Tour finals in London?

इनमें से किसने लन्दन में ए.टी.पी वर्ल्ड टूर फाइनल्स को जीता?
(a) Novak Djokovic/ नोवाक जोकोविच
(b) Roger Federer/ रॉजर फ़ेडरर 
(c) Alexander Zverev/ अलेक्जेंडर ज्वेरेव 
(d) Rafael Nadal/ रफ़ाएल नडाल
Show Answer
Ans.(c)
Sol. Alexander Zverev has won ATP World Tour finals in London. Alexander Zverev defeated world number one Novak Djokovic in straight sets to claim the season-ending ATP Finals and earn the biggest victory of his career


Q14. Who among the following will head Google’s cloud division?
निम्नलिखित में से कौन गूगल क्लाउड डिवीज़न का नेतृत्व करेगा?
(a) Ruchi Sanghvi/ रुची संघवी
(b) Vic Gundotra/ विक गुंडोत्रा
(c) Sabeer Bhatia/ सबीर भाटिया
(d) Thomas Kurian/ थॉमस कुरियन 
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Oracle’s ex-product chief Thomas Kurian will head Google’s cloud division. He will replace Diane Greene.

Q15. The theme for WTD (World Toilet Day) 2018 is ________.
डब्ल्यू.टी.आई (वर्ल्ड टॉयलेट डे) 2018 की थीम ________ है।
(a) Nature Is Calling/ नेचर इज़ कालिंग
(b) Stay Close to Nature/ स्टे क्लोज़ तो नेचर
(c) When Nature Calls/ व्हेन नेचर कॉल्स
(d) Heaven is Under Our Feet 002F/ हेवन इस अंडर आवर फीट
Show Answer
Ans.(c)
Sol. The World Toilet Day is organized around the world on 19th of November. The day is about inspiring action to tackle the global sanitation crisis. The theme for WTD 2018 is ‘When Nature Calls’.

ssc-cgl