Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 19th December 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.





Q1. India announced a $1.4 billion package for which of the following country to meet its immediate budgetary as well as some medium-term requirements?
भारत ने निम्नलिखित देश के लिए तत्काल बजटीय और कुछ मध्यम अवधि की आवश्यकताओं को पूरा करने के लिए $ 1.4 बिलियन पैकेज की घोषणा की?
(a) Sri Lanka/श्री लंका
(b) Nepal/नेपाल
(c) Bangladesh/बांग्लादेश
(d) Maldives/ मालदीव्स

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. India announced a $1.4 billion package for the Maldives to meet its immediate budgetary as well as some medium-term requirements. Prime Minister Narendra Modi announced the package that includes soft loans after talks with visiting Maldives President Ibrahim Solih in New Delhi.

Q2. Who among the following has been recently appointed as the Additional Solicitor General (ASG) to represent it in the Supreme Court?
सर्वोच्च न्यायालय में प्रतिनिधित्व करने के लिए अतिरिक्त सॉलिसिटर जनरल (ASG) के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Meenakshi Arora/मिनाक्षी अरोरा
(b) Madhavi Divan/माधवी दीवान
(c) Karuna Nundy/ करुणा नंदी
(d) Menaka Guruswamy/मेनका गुरुस्वामी

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. The Central government has appointed advocate Madhavi Divan as the Additional Solicitor General (ASG) to represent it in the Supreme Court. Divan is the third woman to be appointed as ASG in the top court.

Q3. Who among the following has been elected as the Vice President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for 2018-19?
किस को 2018-19 के लिए फेडरेशन ऑफ इंडियन चेंबर ऑफ कॉमर्स एंड इंडस्ट्री (FICCI) का उपाध्यक्ष चुना गया हैं.
(a) Uday Shankar/उदय शंकर
(b) Karuna Nundy/करुना नंदी
(c) Mukul Rohatgi/मुकुल रोहतगी
(d) Madan Lokur/मदन लोकुर

Show Answer

S3. Ans.(a)
Sol. Star India’s Chairman and CEO Uday Shankar has been elected Vice President of Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) for 2018-19.

Q4. Which of the following documentary has made it to the Oscar shortlist in the Documentary Short Subject category?
निम्नलिखित में से किस डॉक्यूमेंट्री को डॉक्यूमेंट्री शोर्ट सब्जेक्ट श्रेणी में ऑस्कर के लिए शॉर्टलिस्ट किया गया है?
(a) The World Before Her
(b) Village Rockstar
(c) Period. End of Sentence
(d) Chutney

Show Answer

S4. Ans.(c)
Sol. ‘Period. End of Sentence’ has made it to the Oscar shortlist in the Documentary Short Subject category. This is a film about women in India fighting against the deeply rooted stigma of menstruation and delving upon the work of real-life ‘Pad Man’ Arunachalam Muruganantham.

Q5. Which of the following state has become the first state in the country to enact a law banning sexual exploitation of women (‘Sextortion’)?
कौन सा राज्य महिलाओं के यौन शोषण पर प्रतिबंध लगाने वाले कानून को लागू करने वाला पहला राज्य बन गया है?
(a) Jammu and Kashmir/जम्मू कश्मीर
(b) Karnataka/कर्नाटका
(c) Maharashtra/महाराष्ट्र
(d) Goa/गोवा

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. Jammu and Kashmir has become the first state in the country to enact a law banning sexual exploitation of women “by those in positions of authority, having a fiduciary relationship or a public servant”, Under Section 354E of the Ranbir Penal Code (RPC).

Q6. Prime Minister Modi, in Mumbai, released a book titled “Timeless Laxman”, based on RK Laxman. He was a legendary _________.
मुंबई में प्रधान मंत्री मोदी ने RK लक्ष्मण पर आधारित ” Timeless Laxman ” नामक पुस्तक जारी की। वह एक महान _________ था।
(a) Scientist/ वैज्ञानिक
(b) Watch Mechanic/ घड़ी मेकैनिक
(c) Painter/ चित्रकार
(d) Cartoonist/ कार्टूनिस्ट

Show Answer

 S6. Ans.(d)
Sol. India’s most celebrated cartoonist, Rasipuram Krishnaswamy Iyer Laxman, better known as RK Laxman, was born on October 24, 1921, in Mysore. RK Laxman was known for his cartoons which projected the hopes, fears, aspirations, troubles and sometimes even the shortcomings of the Indian man.

Q7. The 37th Senior National Rowing Championship held in the Army Rowing Node in ______.
37वीं सीनियर नेशनल रोइंग चैंपियनशिप ______ में सेना रोइंग नोड में शुरू हुई.
(a) Goa/गोवा
(b) Pune/पुणे
(c) Kochi/ कोच्चि
(d)Visakhapatnam/ विशाखापटनम

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. The 37th Senior National Rowing Championship began in the Army Rowing Node in Pune. Around 500 rowers and coaches from various rowing associations across the country are taking part in the Championship.

Q8. The Cabinet has approved establishment of two new AIIMS in ______and ______ under Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana.
मंत्रिमंडल ने प्रधानमंत्री स्‍वास्‍थ्‍य सुरक्षा योजना के अंतर्गत _______ और ________ में दो नये एम्‍स की स्‍थापना की स्‍वीकृति दी.
(a) Kerala, Uttarakhand/केरला, उत्तराखंड
(b) Telangana, Goa/तेलंगाना, गोवा
(c) Andhra Pradesh, Tamil Nadu/आंध्र प्रदेश, तमिल नाडू
(d) Tamil Nadu, Telangana / तमिल नाडू, तेलंगाना

Show Answer

S8. Ans.(d)
Sol. The Union Cabinet on Monday approved the establishment of two new All India Institute of Medical Sciences (AIIMS) at Tamil Nadu and Telangana. Tamil Nadu’s AIIMS will be set at Madurai and Telangana’s will be set at Bibinagar at the cost of INR 1,264 crore and INR 1,028 crore respectively.

Q9. Recently, India and _______ signed an MoU for Cooperation in the Disability Sector.
हाल ही में, भारत और ________ के बीच दिव्‍यांगता के क्षेत्र में सहयोग के लिए समझौता ज्ञापन पर हस्‍ताक्षर करने की मंजूरी दी.
(a) Australia/ऑस्ट्रेलिया
(b) South Africa/दक्षिण अफ्रीका
(c) New Zealand/ न्यूजीलैंड
(d) The United Kingdom/ यूनाइटेड किंगडम
Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. MoU between India and Australia for Cooperation in the Disability Sector was signed recently. 


Q10. Who among the following was the first woman in India to be appointed as the Additional Solicitor General (ASG)?
भारत में अतिरिक्त सॉलिसिटर जनरल (ASG) के रूप में नियुक्त होने वाली पहली महिला कौन थीं?
(a) Indu Malhotra/इंदु मल्होत्रा
(b) Pinky Anand/पिंकी आनंद
(c) Madhavi Divan/माधवी दीवान
(d) Indira Jaising/इंदिरा जयसिंग
Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. Senior advocate Indira Jaising was the first woman to be appointed as the ASG. Pinky Anand is serving as an Additional Solicitor General and Madhavi Divan is the third woman to be appointed as ASG in the Supreme Court of India.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD