Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 19th January

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. India Ratings and Research (Ind-Ra), a Fitch Group Company, estimated India’s GDP growth ____ in the financial year 2019-20.
फिच समूह की कंपनी इंडिया रेटिंग्स एंड रिसर्च (इंड-रा) ने वित्त वर्ष 2019-20 में भारत की जीडीपी वृद्धि ____ होने का अनुमान लगाया है।
(a) 7.2%
(b) 7.4%
(c) 7.7%
(d) 7.5 %

Show Answer


S1. Ans.(d)
Sol. India Ratings and Research (Ind-Ra), a Fitch Group Company, estimated India’s GDP growth could touch 7.5 % in the financial year 2019-20 as against 7.2 % during current fiscal i.e. 2018-19.

Q2. Dr. Jitendra Singh inaugurated the UNNATI (Unispace Nanosatellite Assembly & Training) programme recently. It was organised by______.
हाल ही में, डॉ. जितेन्द्र सिंह ने UNNATI (Unispace Nanosatinery Assembly & Training) कार्यक्रम का उद्घाटन किया, जिसे______ के द्वारा आयोजित किया गया था।
(a) BARC
(b) DOAE
(c) ISRO
(d) HAL

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. UNNATI, a capacity building programme on Nanosatellite development, is an initiative by ISRO to commemorate the 50th anniversary of the first United Nations conference on the exploration and peaceful uses of outer space (UNISPACE-50).

Q3. PM Modi inaugurated Vibrant Gujarat Global Trade Show at Gandhinagar. What is its tagline?
प्रधानमंत्री मोदी ने गांधीनगर में वाइब्रेंट गुजरात ग्लोबल ट्रेड शो का उद्घाटन किया। इसकी टैगलाइन क्या है?
(a) From Charkha to Chandrayaan
(b) From Zameen to Gaganyaan
(c) From Market to Managlyaan
(d) From Charkha to Gaganyaan

Show Answer



S3. Ans.(a)
Sol. PM Modi inaugurated Vibrant Gujarat Global Trade Show at Gandhinagar.  The trade show highlights Prime Minister Modi’s vision of Make in India with an apt tagline of ‘From Charkha to Chandrayaan’.

Q4. ‘Global Risk Report’ is released annually by which of the following organisation?
“ग्लोबल रिस्क रिपोर्ट” को वार्षिक रूप से निम्नलिखित में से किस संगठन द्वारा जारी किया जाता है?
(a) IMF/ आईएमएफ
(b) World Bank/ विश्व बैंक
(c) United Nations/ संयुक्त राष्ट्र
(d) World Economic Forum/ विश्व आर्थिक मंच
Show Answer


S4. Ans.(d)
Sol. The World Economic Forum released the 14th edition of its annual Global Risk Report, 2019. The report’s findings are based on the annual Global Risks Perception Survey, in which nearly 1,000 decision-makers from the public sector, private sector, academia, and civil society assess the risks facing the world.


Q5. 10th edition of the India Rubber Expo held at _______.
इंडिया रबर एक्सपो का 10वां संस्करण_______ में आयोजित किया गया।
(a) Nagpur/ नागपुर
(b) Pune/ पुणे
(c) New Delhi/ नई दिल्ली
(d) Mumbai/ मुंबई

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Union Minister for Commerce and Industry, Suresh Prabhu inaugurated the 10th edition of the India Rubber Expo – 2019 in Mumbai.


Q6. Who among the following has won 2019 Japan Prize for his contributions in the field of “Biological Production, Ecology”?
निम्नलिखित में से किसने “जैविक उत्पादन, पारिस्थितिकी” के क्षेत्र में उनके योगदान के लिए 2019 जापान पुरस्कार जीता है?
(a) Dr. Ratan Wattal/ डॉ.रतन वट्टल
(b) Dr. Kumar Ratan/ डॉ.कुमार रतन
(c) Dr. Raj Kumar Ratan/ डॉ.राज कुमार रतन
(d) Dr. Rattan Lal/ डॉ.रतन लाल

Show Answer


S6. Ans.(d)
Sol. The Japan Prize Foundation announced India born professor Dr. Rattan Lal, University Professor of Soil Science at The Ohio State University in Columbus, Ohio, U.S.A, as the recipient of the 2019 Japan Prize for his contributions in the field of “Biological Production, Ecology”.


Q7. Who among the following has become the first Indian athlete to receive a nomination in the prestigious Laureus World Comeback of the Year Award?
निम्नलिखित में से कौन प्रतिष्ठित लॉरियस वर्ल्ड कमबैक ऑफ द ईयर अवार्ड में नामांकन प्राप्त करने वाले पहले भारतीय एथलीट बने हैं?
(a) Vinesh Phogat/ विनेश फोगट
(b) Geeta Phogat/ गीता फोगट
(c) Babita Phogat/ बबीता फोगट
(d) Sakshi Malik/ साक्षी मलिक

Show Answer


S7. Ans.(a)
Sol. Ace Indian female wrestler Vinesh Phogat has become the first Indian athlete to receive a nomination in the prestigious Laureus World Comeback of the Year Award. She has been nominated alongside US Tour Championship winner Tiger Woods, who won his first tournament in five years.

Q8. 25th International conference and exhibition on terrestrial and satellite broadcasting, BES EXPO 2019 held in_______.
BES EXPO 2019 का स्थलीय और उपग्रह प्रसारण पर 25 वां अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन और प्रदर्शनी_______ में आयोजित की गई।
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Berlin/ बर्लिन
(c) Bern/ बर्न
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Information and Broadcasting Secretary Amit Khare and TRAI Chairman RS Sharma inaugurated the 25th International conference and exhibition on terrestrial and satellite broadcasting, BES EXPO 2019 in New Delhi.



Q9. The second World Orange Festival held at _________.
दूसरा वर्ल्ड ऑरेंज महोत्सव_________ में आयोजित किया गया।
(a) Surat/ सूरत
(b) Nagpur/ नागपुर
(c) Coimbatore/ कोयंबटूर
(d)  Lucknow/ लखनऊ
Show Answer

S9. Ans.(b)
Sol. The second World Orange Festival has begun in Nagpur. The festival, while offering its famed oranges to the world, will also showcase and brand the exquisite fruit in order to boost its export.


Q10. Which of the following project is the first National Highway project in the country taken up on a 50:50 Centre-State partnership?
निम्नलिखित में से कौन-सी परियोजना 50:50 के केन्द्रीय-राज्य भागीदारी पर ली गई देश की पहली राष्ट्रीय राजमार्ग परियोजना है?
(a) Madurai Bypass/ मदुरइ बाईपास
(b) Kochi Bypass/ कोच्चि बाईपास
(c) Indore Ring road/ इंदौर रिंग रोड
(d) Kollam Bypass/ कोल्लम बाईपास

Show Answer


S10. Ans.(d)
Sol. PM Narendra Modi has dedicated the Kollam Bypass on the National Highway-66 to the nation. It reduces travel time between Alappuzha and Thiruvananthapuram. Notably, this is the first National Highway project in the country taken up on a 50:50 Centre-State partnership.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD