Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 18th December 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.



Q1. Which of the following indigenously developed Atomic Power Station has set a new world record, with one of its units operating uninterrupted for more than 940 days?
निम्नलिखित में से किस स्वदेशी विकसित परमाणु ऊर्जा स्टेशन ने एक नया विश्व रिकॉर्ड स्थापित किया है, इसकी इकाइयों में से एक 940 दिनों से अधिक समय तक निर्बाध है?
(a) Tarapur Atomic Power Station/ तारापुर परमाणु ऊर्जा स्टेशन
(b) Kakrapar Atomic Power Station/ काकरापार परमाणु ऊर्जा स्टेशन
(c) Kaiga Atomic Power Station/ कैगा परमाणु ऊर्जा स्टेशन
(d) Kudankulam Nuclear Power Plant/ कुडनकुलम नाभिकीय विद्युत परियोजना

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The indigenously developed Kaiga Atomic Power Station in Karnataka has set a new world record, with one of its units operating uninterrupted for more than 940 days. This is a record for all kinds of nuclear power-generating units, including advanced gas-based reactors in the world.

Q2.  Who has become the new Chief Minister of Chhattisgarh?
छत्तीसगढ़ का नया मुख्यमंत्री कौन बना?
(a) Raghubar Das/ रघुबर दास
(b) Raman Singh/ रमण सिंह
(c) Kamal Nath/ कमल नाथ
(d) Bhupesh Baghel/ भूपेश बघेल

Show Answer
Ans.(d)
Sol.  Governor Anandiben Patel administered the oath of office and secrecy to Mr Bhupesh Baghel, the State Congress President, in Raipur. Bhupesh Baghel is the third Chief Minister of the state.

Q3. Which of the following organization launched the upgraded portal of the Women Entrepreneurship Platform (WEP)?
निम्नलिखित में से किस संगठन ने महिला उद्यमिता प्लेटफार्म (WEP) का उन्नत पोर्टल लॉन्च किया?
(a) NITI Aayog/ नीति आयोग
(b) Ministry of Women and Child Development/ महिला एवं बाल विकास मंत्रालय
(c) Ministry of Corporate Affairs/ कॉर्पोरेट कार्य मंत्रालय
(d) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship/ कौशल विकास और उद्यमिता मंत्रालय

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The NITI Aayog organised the 3rd Edition of the Women Transforming India Awards 2018 and launched the upgraded portal of the Women Entrepreneurship Platform (WEP).

Q4. Foreign Affairs Minister of Denmark Anders Samuelsen is on a two-day official visit to India. What is the capital of Denmark?
डेनमार्क के विदेश मंत्री एंडर्स सैमुएलसन भारत की दो दिवसीय आधिकारिक यात्रा पर हैं। डेनमार्क की राजधानी क्या है?
(a) Aarhus / आर्हस
(b) Copenhagen/ कोपनहेगन
(c) Amsterdam/ ऐम्स्टर्डैम
(d) St. Petersburg/ सेंट पीटर्सबर्ग

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Copenhagen is the capital of Denmark.

Q5. Which of the following country has claimed their first ever Hockey World Cup title?
निम्नलिखित में से किस देश ने अपना पहला हॉकी विश्व कप का खिताब जीता है?
(a) India/ भारत
(b) Denmark / डेनमार्क
(c) Netherlands/ नीदरलैंड
(d) Belgium/ बेल्जियम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. In Hockey, Belgium has claimed their first ever World Cup title. They defeated the Netherlands in a dramatic shoot-out in the final of the Men’s World Cup in Bhubaneswar, Odisha.

Q6. Who was recently sworn in as Prime minister of Sri Lanka fifth time? 
हाल ही में श्रीलंका के प्रधान मंत्री के रूप में पांचवीं बार किसने शपथ ली थी?
(a) Mahinda Rajapaksa/ महिन्द राजपक्ष
(b) Maithripala Sirisena/ मैत्रीपाल सिरिसेन
(c)  Edappadi Palaniswami/ इडापड्डी पलानीस्वामी
(d) Ranil Wickremsinghe/ रानिल विक्रमसिंघे

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Mr. Ranil Wickremsinghe was sworn in as Prime minister of Sri Lanka by President Maithripala Sirisena thus bringing an end to the weeks-long political crisis in the country. Wickremsinghe has been sworn in as Prime minister which is a record in Sri Lanka.


Q7. Who among the following has been crowned Miss Universe 2018?
निम्नलिखित में से किसे मिस यूनिवर्स 2018 का ताज पहनाया गया है?
(a) Tamaryn Green/ टमेरीन ग्रीन
(b) Sthefany Gutiérrez/ स्टीफनी गुतिरेज़
(c) Catriona Gray / कैट्रिओना ग्रे
(d) Shree Saini/ श्री सैनी

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Philippines’ Catriona Gray has been crowned Miss Universe 2018, becoming the fourth woman from the country to win the title. Tamaryn Green from South Africa was named the first runner-up while Miss Venezuela Sthefany Gutiérrez stood third at the pageant which was held in Bangkok, Thailand.

Q8. The UN Climate Conference 2018 (COP24) was held recently in which of the following country?
संयुक्त राष्ट्र जलवायु सम्मेलन 2018 (COP24) हाल ही में निम्नलिखित में से किस देश में आयोजित किया गया था?
(a) Spain/ स्पेन
(b) Italy/ इटली
(c) Germany/ जर्मनी
(d) Poland/ पोलैंड

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The UN Climate Conference 2018 was held recently in Katowice, Poland. In the meeting ministers of 200 nations finally reached consensus on rules to implement the 2015 Paris climate agreement.

Q9. Who among the following has become the first Indian to win the Badminton World Federation World Tour Finals tournament?
बैडमिंटन वर्ल्ड फेडरेशन वर्ल्ड टूर फाइनल टूर्नामेंट जीतने वाले पहले भारतीय कौन बने हैं?
(a) Kidambi Srikanth/ किदंबी श्रीकांत
(b) Saina Nehwal/ साइना नेहवाल
(c) PV Sindhu/ पीवी सिंधु
(d) Ashwini Ponnappa/ अश्विनी पोनप्पा
Show Answer
Ans.(c)
Sol. PV Sindhu made history, becoming the first Indian to win the season-ending BWF World Tour Finals tournament. Sindhu came up against a familiar foe in Nozomi Okuhara in the title clash but unlike her previous meetings, the Indian superstar showed much more patience in her gameplay against the Japanese.


Q10. Who won Men’s Singles in the Badminton World Federation World Tour Finals tournament?
बैडमिंटन वर्ल्ड फेडरेशन वर्ल्ड टूर फाइनल टूर्नामेंट में मेनस सिंगल्स किसने जीता?
(a) Shi Yuqi / शि यूकी
(b) Kento Momota / केंटो मोमोटा
(c) Lin Dan/ लिन डान
(d) Lee Chong Wei/ ली चोंग वेई
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Shi Yuqi (China) won Men’s Singles in the Badminton BWF World Tour Finals. tournament.

Q11. Who among the following has been named as the new Director of National Crime Record Bureau (NCRB)?
निम्नलिखित में से किस को राष्ट्रीय अपराध रिकॉर्ड ब्यूरो (NCRB) के नए निदेशक के रूप में नामित किया गया है?
(a) Atul Sahai/ अतुल सहाई
(b) Brahm Dutt/ ब्रहम दत्त
(c) Brijendra Pal Singh/ ब्रिजेंदर पाल सिंह
(d) Ramphal Pawar/ रामपाल पवार

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Government appointed Ramphal Pawar as the new Director of National Crime Record Bureau (NCRB). An IPS officer from the West Bengal cadre, Mr Pawar was Joint Secretary in NATGRID.


Q12. Who among the following has been crowned Miss India Worldwide 2018?
मिस इंडिया वर्ल्डवाइड 2018 का निम्नलिखित में से किसे ताज पहनाया गया है?
(a) Anushka Kumari/ अनुष्का कुमारी
(b) Shree Saini/ श्री सैनी
(c) Sakshi Sinha/ साक्षी सिन्हा
(d) Anusha Sareen/ अनुशा सारेन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Indian-American Shree Saini has been crowned Miss India Worldwide 2018 at a pageant held in the Fords City of New Jersey.

Q13. Ashok Amritraj was honoured with the French Knight of the National Order of Merit. He is a/an _______.
अशोक अमृतराज को नेशनल ऑर्डर ऑफ मेरिट के फ्रेंच नाइट के साथ सम्मानित किया गया था। वह एक _______ है।
(a) Producer / निर्माता
(b) Actor/ अभिनेता
(c) Social Activist/ सामाजिक कार्यकर्ता
(d) Dancer/ नर्तक

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Producer Ashok Amritraj was honoured with the French Knight of the National Order of Merit. The former CEO of National Geographic Films and United Nations Goodwill Ambassador was lauded for his contribution to the world of cinema and Indo-French film industry.

Q14. Who among the following has won Star Screen Awards 2018 in Best Actor category?
निम्नलिखित में से किसने सर्वश्रेष्ठ अभिनेता श्रेणी में स्टार स्क्रीन अवॉर्ड्स 2018 जीता है?
(a) Pankaj Tripathi/ पंकज त्रिपाठी
(b) Rajkummar Rao/ राजकुमार राव
(c) Ayushmann Khurrana/ आयुषमान खुराना
(d) Ranveer Singh/ रणवीर सिंह
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Ranveer Singh (for Padmaavat) has won Star Screen Awards 2018 in Best Actor category.

Q15. Who among the following has won Star Screen Awards 2018 in Best Actress category?
निम्नलिखित में से किसने सर्वश्रेष्ठ अभिनेत्री श्रेणी में स्टार स्क्रीन अवॉर्ड्स 2018 जीता है?
(a) Katrina Kaif/ कैटरीना कैफ
(b) Alia Bhatt/ आलिया भट्ट
(c) Kareena Kapoor/ करीना कपूर
(d) Deepika Padukone/ दीपिका पादुकोण
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Alia Bhatt (for Raazi) has won Star Screen Awards 2018 in Best Actress category.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD