Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 17th January

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Lenin Rajendran has passed away at 67. He was a renowned director and screenwriter of _______ film industry.
लेनिन राजेंद्रन का 67 वर्ष की आयु में निधन हो गया। वह _______ फिल्म जगत के एक प्रसिद्ध निर्देशक और पटकथा लेखक थे।
(a) Kannada/ कन्नड़
(b) Telugu/ तेलगु
(c) Tamil/ तमिल
(d) Malayalam / मलयालम

Show Answer


Ans.(d)
Sol. Malayalam director and screenwriter Lenin Rajendran has passed away at 67. He was a five-time recipient of the Kerala State Film Awards.

Q2. Who has taken over as the chief coach for the country’s female boxers?
देश की महिला मुक्केबाजों के मुख्य कोच के रूप में किसने पद संभाला है?
(a) Yunfei Li/ यूंफेई ली
(b) Mohammed Ali Qamar/ मोहम्मद अली क़मर
(c) Josie Gabuco/ जोसी गाबुको
(d) Pinki Rani/ पिंकी रानी

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Mohammed Ali Qamar, the man who won India’s first Commonwealth Games gold medal in boxing, has taken over as the chief coach for the country’s female boxers. He has replaced veteran Shiv Singh.

Q3. The International Cricket Council (ICC) announced that __________ has been appointed as the organization’s new Chief Executive Officer (CEO).
अंतर्राष्ट्रीय क्रिकेट परिषद (ICC) ने घोषणा की कि __________ को संगठन के नए मुख्य कार्यकारी अधिकारी (CEO) के रूप में नियुक्त किया गया है।
(a) Shashank Manohar/ शशांक मनोहर
(b) Dave Richardson/ डेव रिचर्डसन
(c) Haroon Lorgat/ हारून लोर्गट
(d) Manu Sawhney/ मनु साहनी

Show Answer



Ans.(d)
Sol. The International Cricket Council (ICC) announced that Manu Sawhney has been appointed as the organization’s new Chief Executive Officer (CEO).

Q4. Name the Indian football team head coach who has resigned from the post.
भारतीय फुटबॉल टीम के मुख्य कोच का नाम बताइए जिसने पद से इस्तीफा दे दिया है।
(a) Stephen Constantine/ स्टीफन कॉन्सटेंटाइन
(b) Harendar Singh/ हरेंदर सिंह
(c) Gurpreet Singh Sandhu/ गुरप्रीत सिंह संधू
(d) Bhaichung Bhutia/ बाईचुंग भूटिया
Show Answer


Ans.(a)
Sol. Indian football team head coach Stephen Constantine has stepped down after the team’s shock 0-1 defeat to Bahrain which led to its exit from the Asian Cup.


Q5. The theme of the ‘Global Aviation Summit 2019′ is _________.
वैश्विक विमानन शिखर सम्मेलन 2019’ का विषय _________ है।
(a) A Tradition for the Future
(b) Flying for all
(c) Tradition of Flying
(d) Environment Friendly Flying

Show Answer

Ans.(b)
Sol. Civil Aviation Minister Suresh Prabhu inaugurated the ‘Global Aviation Summit 2019′ in Mumbai. The summit, with a theme ‘Flying for all-especially the next 6 Billion’, is being organized by Ministry of Civil Aviation in association with FICCI.


Q6. Who has become the 2nd youngest in the world and the youngest Grand Master in Indian?
दुनिया में दूसरा सबसे छोटा और भारतीय में सबसे कम आयु वाला ग्रैंड मास्टर कौन बन गया है?
(a) R Praggnanandhaa/ आर. प्रगानंनधा
(b) M Gunawanta/ एम गुणवत्ता
(c) D Gopal/ डी गोपाल
(d) D Gukesh/ डी गुकेश

Show Answer


Ans.(d)
Sol. Tamil Nadu lad D Gukesh became the 2nd youngest Grand Master in the world and the youngest Indian to achieve the feat at 12 years, 7 months and 17 days, erasing the mark set by his state-mate R Praggnanandhaa in June 2018.


Q7. Who among the following has won a Franco-German human rights award for his ‘exceptional contribution’ to the protection and promotion of human rights?
निम्नलिखित में से किसने मानव अधिकारों के संरक्षण और संवर्धन के लिए ‘अविस्मर्णीय योगदान’ के लिए फ्रेंको-जर्मन मानवाधिकार पुरस्कार जीता है?
(a) Nadia Murad/ नाडिया मुराद
(b) Aung San Suu Kyi/ आंग सान सू की
(c) Xi Jinping/ शी जिनपिंग
(d) Yu Wensheng/ यू वेन्शेंग

Show Answer


Ans.(d)
Sol. A detained Chinese rights lawyer Yu Wensheng has won a Franco-German human rights award for his ‘exceptional contribution’ to the protection and promotion of human rights.

Q8. The government has constituted a seven-member Group of Ministers (GoM) to boost the real estate sector under the GST regime. This committee shall be headed by ____________.
सरकार ने जीएसटी शासन के तहत अचल संपत्ति क्षेत्र को बढ़ावा देने के लिए सात सदस्यीय समूह (जीओएम) का गठन किया है। यह समिति ____________ की अध्यक्षता में होगी।
(a) Sushil Modi/ सुशिल मोदी
(b) Nitin Patel/ नितिन पटेल
(c) Dinesh Arya/ दिनेश आर्य
(d) Manohar Parrikar/ मनोहर पर्रिकर

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The government has constituted a seven-member Group of Ministers (GoM) to boost the real estate sector under the GST regime. Deputy Chief Minister of Gujarat Nitin Patel is the convener of the GoM.



Q9. Ministry of Water resources and River development has organized 9th International Micro irrigation conference in ________.
जल संसाधन और नदी विकास मंत्रालय ने ________ में 9 वें अंतर्राष्ट्रीय सूक्ष्म सिंचाई सम्मेलन का आयोजन किया है।
(a) Bhopal/ भोपाल
(b) Agra/ आगरा
(c) Aurangabad/ औरंगाबाद
(d) Nagpur/ नागपुर
Show Answer

Ans.(c)
Sol. In order to promote Micro irrigation amongst farmers, Ministry of Water resources and River development has organized 9th International Micro irrigation conference in Aurangabad, Maharashtra. 


Q10. The 1st National Level Sports Meet for the students of Eklavya Model Residential Schools (EMRS) was held at ________.
एकलव्य मॉडल आवासीय विद्यालयों (EMRS) के विद्यार्थियों के लिए पहला नेशनल लेवल स्पोर्ट्स मीट ________ में आयोजित किया गया था।
(a) Kovalam/ कोवलम
(b) Amritsar/ अमृतसर
(c) Hyderabad/ हैदराबाद
(d) Bhubaneswar/ भुवनेश्वर

Show Answer


Ans.(c)
Sol. The 1st National Level Sports Meet for the students of Eklavya Model Residential Schools (EMRS) was inaugurated by Jaswantsinh Sumanbhai Bhabhor, Minister of State for Tribal Affairs at G.M.C Balayogi Stadium, Hyderabad.

You may also like to read: