Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 16th November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Ashok Chawla has resigned with immediate effect from the lender’s board. He was the chairman of _________. 
अशोक चावला ने ऋणदाता बोर्ड से तत्काल प्रभाव से इस्तीफा दे दिया है। वह _________ के अध्यक्ष थे।
(a) HDFC Bank/ एचडीएफसी बैंक
(b) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक
(c) DENA Bank/ देना बैंक
(d) Yes Bank/ येस बैंक

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Indian Revenue Service officer Sanjay Mishra was appointed as the new Enforcement Directorate Director (ED) in an additional capacity for three months. He has replaced Karnal Singh.

Q2. The cyclonic storm _______has recently hit Andhra Pradesh and Tamil Nadu.
चक्रवाती तूफान _______ हाल ही में आंध्र प्रदेश और तमिलनाडु से टकराया।
(a) Titli/ तितली
(b) Gaja/ गज
(c) Ashwa/ अश्व
(d) Meghna/ मेघना

Show Answer
S2. Ans.(c)
Sol. The Uttar Pradesh government has approved renaming of Faizabad and Allahabad divisions as Ayodhya and Prayagraj respectively. 


Q3. Which state will host National team camps while also becoming the home of the I-League side Indian Arrows, as per the recently signed MoU with All India Football Federation (AIFF)?
ऑल इंडिया फुटबॉल फेडरेशन (AIFF) के साथ हाल ही में हस्ताक्षरित समझौता ज्ञापन के अनुसार, कौन सा राज्य राष्ट्रीय टीम शिविरों की मेजबानी करेगा जबकि आई-लीग पक्ष इंडियन एर्रोव्स का घरेलू मैदान बन जाएगा?
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Chhattisgarh/ छत्तीसगढ़
(c) Assam/ असम
(d) Odisha/ ओडिशा

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. As part of the European Union (EU) project ‘International Urban Cooperation’, Kochi Corporation and Vilnius, Lithuania, have signed an MoU. The primary focus of cooperation would be urban planning, corporate planning, transport, solid water management and water management.

Q4. Former footballer Joe Cole has retired at the age of 37. He played for_______.
पूर्व फुटबॉलर जो कोल 37 वर्ष की आयु में सेवानिवृत्त हुए हैं। उन्होंने_______ के लिए खेला।
(a) England/ इंग्लैंड
(b) France/ फ्रांस
(c) Germany/ जर्मनी
(d) Portugal/ पुर्तगाल

Show Answer
S4. Ans.(d)
Sol. The two-day annual meeting of World Economic Forum’s (WEF) Global Future Councils was held in Dubai, the UAE.

Q5. Who won Men’s Singles Badminton Fuzhou China Open 2018?
(a) Novak Djokovic
(b) Andy Murray
(c) Stanislas Wawrinka
(d) Kento Momota

Show Answer
S5. Ans.(b)
Sol. The Bank for International Settlements (BIS) announced a new addition to its team, with Siddharth Tiwari joining as the Chief Representative for Asia and the Pacific.


Q6. Prime Minister Narendra Modi recently attended the 13th East Asia Summit, which was held in __________.
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने हाल ही में 13 वें पूर्व एशिया शिखर सम्मेलन में भाग लिया, जो __________ में आयोजित किया गया था।
(a) Switzerland/ स्विट्ज़रलैंड
(b) Malaysia/ मलेशिया
(c) France/ फ्रांस
(d) Singapore/ सिंगापुर

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The Government has set up a state of -the- art National Data Repository. At the DG Carbons Roadshow programme in Abu Dhabi Union Minister for Petroleum & Natural Gas Dharmendra Pradhan stated that it is a database of all the geo-scientific data of hydrocarbon resources in the country.


Q7. A report ‘World Energy Outlook’ stated that India will overtake the U.S. to become the world’s second-biggest emitter of carbon dioxide from the power sector before 2030. Which of the following organization publishes this report?
‘वर्ल्ड एनर्जी आउटलुक’ की एक रिपोर्ट में कहा गया है कि भारत 2030 से पहले बिजली क्षेत्र से कार्बन डाइऑक्साइड के दुनिया का दूसरा सबसे बड़ा उत्सर्जक बनने के लिए अमेरिका से आगे निकल जाएगा। निम्नलिखित में से कौन सा संगठन इस रिपोर्ट को प्रकाशित करता है?
(a) World Economic Forum/ विश्व आर्थिक मंच
(b) International Energy Agency/ अंतर्राष्ट्रीय ऊर्जा एजेंसी
(c) International Renewable Energy Agency/ अंतर्राष्ट्रीय नवीकरणीय ऊर्जा एजेंसी
(d) World Bank/ विश्व बैंक

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. The World Diabetes Day is organized on 14 November throughout the world. The theme for World Diabetes Day 2018 and 2019 is ‘The Family and Diabetes’.

Q8. The government has recently announced to release a Rs __________ coin to commemorate the anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose hoisting the Tricolour for the first time at Port Blair. 
सरकार ने हाल ही में नेताजी सुभाषचंद्र बोस की वर्षगांठ मनाने के अवसर पर पहली बार पोर्ट ब्लेयर में तिरंगा फ़ैलाने के अवसर पर __________ रु का सिक्का जारी करने की घोषणा की है।
(a) 50
(b) 75
(c) 100
(d) 125
Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. The World Diabetes Day is organized on 14 November throughout the world. The theme for World Diabetes Day 2018 and 2019 is ‘The Family and Diabetes’.
Q9. India has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with _____ to research on affordable approaches to cancer.
भारत ने कैंसर के किफायती दृष्टिकोण पर शोध के लिए _____ के साथ समझौता ज्ञापन (एमओयू) पर हस्ताक्षर किए हैं।
(a) The USA/ यूएसए
(b) The UAE/ संयुक्त अरब अमीरात
(c) The EU/ यूरोपीय संघ
(d) The UK/ यूके
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi addressed the world’s largest financial technology festival Fintech in Singapore. Addressing the gathering, Prime Minister stated Fintech is a celebration of belief in the spirit of innovation and power of technology.


Q10. ‘Yuva Sahakar-Cooperative Enterprise Support and Innovation Scheme’ of the National Cooperative Development Corporation (NCDC) was recently launched by which ministry?
राष्ट्रीय सहकारी विकास निगम (NCDC) के ‘युवा सहकार-सहकारी उद्यम समर्थन और अभिनव योजना’ को हाल ही में किस मंत्रालय ने लॉन्च किया था?
(a) Railways Ministry/ रेल मंत्रालय
(b) Agriculture Ministry/ कृषि मंत्रालय
(c) Statistics and Programme Implementation Ministry / सांख्यिकी और कार्यक्रम कार्यान्वयन मंत्रालय
(d) HRD Ministry/ मानव संसाधन मंत्रालय
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. After the demise of Union Minister Ananth Kumar, Union Minister DV Sadananda Gowda has got the additional charge of the Ministry of Chemicals & Fertilizers and Narendra Singh Tomar was assigned the Ministry of Parliamentary Affairs..

Q11. The United Nations Security Council (UNSC) has unanimously agreed to lift sanctions against Eritrea after nine years. What is the capital of Eritrea?
संयुक्त राष्ट्र सुरक्षा परिषद (UNSC) ने नौ वर्षों के बाद एरिट्रिया के खिलाफ प्रतिबंधों को उठाने के लिए सर्वसम्मति से सहमति व्यक्त की है। एरिट्रिया की राजधानी क्या है?
(a) Suva/ सुवा
(b) Sarajevo/ साराजेवो
(c) Asmara/ असमारा
(d) Sofia/ सोफिया

Show Answer
S11. Ans.(b)
Sol. After the demise of Union Minister Ananth Kumar, Union Minister DV Sadananda Gowda has got the additional charge of the Ministry of Chemicals & Fertilizers and Narendra Singh Tomar was assigned the Ministry of Parliamentary Affairs.




Q12. Minister of State for Human Resource Development recently launched a scheme ARPIT. What does ‘R’ stands for in ARPIT?
मानव संसाधन विकास राज्य मंत्री ने हाल ही में एक योजना ARPIT शुरू की। ARPIT में ‘R’ का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Refinery
(b) Resource
(c) Recommended
(d) Refresher

Show Answer
S12. Ans.(d)
Sol. The 38th India International Trade Fair (IITF) has begun at Pragati Maidan in New Delhi. The 14-day annual event will continue till 27th of November.

Q13. Leadership for Academicians Programme (LEAP) was recently launched by which of the following ministry?
हाल ही में निम्नलिखित में से किस मंत्रालयों द्वारा अकादमिक कार्यक्रम (LEAP) के लिए नेतृत्व शुरू किया गया था?
(a) Steel Ministry/ इस्पात मंत्रालय
(b) Railways Ministry/ रेल मंत्रालय
(c) Defence Ministry/ रक्षा मंत्रालय
(d) HRD Ministry/ मानव संसाधन विकास मंत्रालय

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. The 38th India International Trade Fair (IITF) has begun at Pragati Maidan in New Delhi. The 14-day annual event will continue till 27th of November. This year the theme of the fair is ‘Rural Enterprises in India’.


Q14. As per the report ‘World Energy Outlook’ which is the biggest emitter carbon dioxide from the power sector?
रिपोर्ट ‘वर्ल्ड एनर्जी आउटलुक’ के अनुसार बिजली क्षेत्र से सबसे बड़ा उत्सर्जक कार्बन डाइऑक्साइड है?
(a) The USA/ यूएसए
(b) India/ भारत
(c) France/ फ्रांस
(d) China/ चीन
Show Answer
S14. Ans.(d)
Sol.  China is the biggest emitter carbon dioxide from the power sector.

Q15. What is the currency of Eritrea? 
एरिट्रिया की मुद्रा क्या है?
(a) nakfa/ नक्ष्फा
(b) ngultrum/ न्गुल्त्रुम
(c) Rwanda/ रवांडा
(d) peso/ पेसो
Show Answer
S15. Ans.(a)
Sol.  Eritrean nakfa is the currency of Eritrea.