Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 15th June

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which country will host first military exercise of the BIMSTEC Countries in September 2018?
कौन सा देश सितंबर 2018 में BIMSTEC देशों के पहले सैन्य अभ्यास की मेजबानी करेगा?
(a) Bhutan/ भूटान
(b) Sri Lanka / श्री लंका
(c) Nepal/ नेपाल
(d) India / भारत

Show Answer

Ans. (d)
Sol. India will host first military exercise of the BIMSTEC Countries in September 2018 in Pune, Maharashtra. The theme of the exercise includes counter-terrorism in semi-urban terrain and cordon and search.



Q2. India extended a financial aid of Rs 99 million to ______________ for the construction of 2,700 shallow tube well irrigation systems in 12 districts of the country’s southern Terai region to boost agricultural productivity recently.
हाल ही में कृषि उत्पादकता को बढ़ावा देने के लिए भारत ने ________ देश के दक्षिणी तेराई क्षेत्र के 12 जिलों में 2,700 उथले ट्यूब अच्छी सिंचाई प्रणाली के निर्माण के लिए 99 मिलियन से की वित्तीय सहायता बढ़ा दी.
(a) Sri Lanka/ श्री लंका
(b) Nepal/ नेपाल
(c) Bhutan/ भूटान
(d) Thailand/ थाईलैंड

Show Answer

Ans.(b)
Sol. India extended a financial aid of Rs 99 million to Nepal for the construction of 2,700 shallow tube well irrigation systems in 12 districts of the country’s southern Terai region to boost agricultural productivity. The assistance has been extended as part of the final payment for the Nepal-Bharat Maitri Irrigation Project, which was launched in January 2017 to boost growth to the Himalayan nation’s agricultural sector through enhanced facilities.

Q3. India stands 177th at the bottom of the Global Environment Performance Index (EPI) rankings. Which country has topped in this index?
वैश्विक पर्यावरण प्रदर्शन सूचकांक (ईपीआई) रैंकिंग के नीचे भारत 177 वें स्थान पर है. इस सूचकांक में कौन सा देश शीर्ष स्थान पर है?
(a) Norway/ नॉर्वे
(b) Sweden/ स्वीडन
(c) Denmark/ डेनमार्क
(d) Switzerland/ स्विट्जरलैंड

Show Answer


Ans.(d)
Sol. India stands 177th at the bottom of the Global Environment Performance Index (EPI) rankings. In 2016, the country had ranked 141 out of 180 countries. In 2018, according to the State of India’s Environment (SoE) 2018 in Figures, it has slipped to the 177th position. India scored 5.75 out of 100 in air quality. The Top 3 countries on the list are:
1. Switzerland,
2. France, and
3. Denmark.

Q4. Which bank has commenced the largest value share of mobile banking transactions according to State Bank of India’s (SBI) annual report for 2017-18?
स्टेट बैंक ऑफ इंडिया (एसबीआई) की वार्षिक रिपोर्ट 2017-18 के अनुसार किस बैंक ने मोबाइल बैंकिंग लेनदेन का सबसे बड़ा मूल्य हिस्सा नियोग किया है?
(a) Axis Bank/ ऐक्सिस बैंक
(b) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक
(c) HDFC Bank/ एचडीएफसी बैंक
(d) State Bank of India/ भारतीय स्टेट बैंक

Show Answer

Ans.(a)
Sol. At 17.2%, Axis Bank commands the largest value share of mobile banking transactions but it’s Paytm that tops volumes with 22%. However, Paytm’s value share is a meagre 0.25%, according to State Bank of India’s (SBI) annual report for 2017-18 which has put out Reserve Bank of India’s data for January 2018.

Q5. India and the US have agreed to hold comprehensive talks to address trade and economic issues recently. Who is present US Commerce Secretary?
हाल ही में व्यापार और आर्थिक मुद्दों को हल करने के लिए भारत और अमेरिका व्यापक वार्ता आयोजित करने पर सहमत हुए हैं. वर्तमान अमेरिकी वाणिज्य सचिव कौन है?
(a) James N Mattis/ जेम्स एन मैटिस
(b) Steven Mnuchin/ स्टीवन म्नुचिन
(c) Wilbur Ross/ विल्बर रॉस
(d) Robert Lighthizer/ रॉबर्ट लाइटहाइज़र
Show Answer
Ans.(c)
Sol. India and the US have agreed to hold comprehensive talks to address trade and economic issues. The decision in this regard was taken during a series of meetings, Commerce and Industry Minister Suresh Prabhu had with US Commerce Secretary Wilbur Ross and US Trade Representative Robert Lighthizer. Mr Suresh Prabhu was on a two-day visit to the US.

Q6. President Ram Nath Kovind will launch Solar Charkha Mission which will entail a subsidy of _________________ rupees in the initial two years for 50 clusters.
राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद सौर चरखा मिशन लॉन्च करेंगे जो शुरुआती दो वर्षों में 50 क्लस्टर के लिए _________________ रुपये की सब्सिडी लागू करेगा.
(a) 1700 crore rupees/1700 करोड़ रुपये
(b) 550 crore rupees/550 करोड़ रुपये
(c) 1000 crore rupees/1000 करोड़ रुपये
(d) 200 crore rupees/200 करोड़ रुपये

Show Answer
Ans.(b)
Sol. President Ram Nath Kovind will launch Solar Charkha Mission which will entail a subsidy of 550 crore rupees in the initial two years for 50 clusters. According to the Minister for Micro, Small and Medium Enterprises Giriraj Singh, the scheme is aimed at linking five crore women and self-help groups to the initiative.

Q7. Union Cabinet has approved the proposal for grant of permission to ______________ to raise additional share capital of up to a maximum of 24,000 crore rupees recently. 
. केंद्रीय मंत्रिमंडल ने हाल ही में अधिकतम 24,000 करोड़ रुपए तक की अतिरिक्त शेयर पूंजी जुटाने के लिए ______________ को अनुमति देने के प्रस्ताव को मंजूरी दे दी है. 
(a) Axis Bank/ ऐक्सिस बैंक
(b) ICICI Bank/ आईसीआईसीआई बैंक
(c) HDFC Bank/ एचडीएफसी बैंक
(d) State Bank of India/ भारतीय स्टेट बैंक

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Union Cabinet has approved the proposal for grant of permission to HDFC Bank to raise additional share capital of up to a maximum of 24,000 crore rupees. The composite foreign shareholding in the Bank will not exceed 74% of the enhanced paid-up equity share capital of the bank.

Q8. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Narendra Modi has been apprised of the joint issue of a postage stamp between Department of Posts and Vietnam Post. What is the currency of Vietnam?
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी की अध्यक्षता में केंद्रीय मंत्रिमंडल ने  डाक विभाग और वियतनाम पद के बीच एक डाक टिकट को संयुक्त रूप से जरी करने की जानकारी दी है. वियतनाम की मुद्रा क्या है?
(a) Vietnamese ruble/ वियतनामी रूबल
(b) Vietnamese dinar/ वियतनामी दिनार
(c) Vietnamese euro/ वियतनामी यूरो
(d) Vietnamese dong  / वियतनामी डोंग

Show Answer
Ans. (d)
Sol. The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has been apprised of the joint issue of a postage stamp between Department of Posts and Vietnam Post. Vietnamese dong is currency of Vietnam.

Q9. Raksha Mantri, Nirmala Sitharaman has inaugurated the first Representative Office of Navratna Defence PSU Bharat Electronics Limited (BEL) in-
रक्षा मंत्री, निर्मला सीतारमण ने ________ में नवरत्न रक्षा पीएसयू भारत इलेक्ट्रॉनिक्स लिमिटेड (BEL) के पहले प्रतिनिधि कार्यालय का उद्घाटन किया.
(a) Hanoi/ हनोई
(b) Aden/ अदन
(c) Dubai/ दुबई
(d) Paris/ पेरिस

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Raksha Mantri, Nirmala Sitharaman inaugurated the first Representative Office of Navratna Defence PSU Bharat Electronics Limited (BEL) in Hanoi, Vietnam. Smt Sitharaman handed over the symbolic key of the Representative Office of BEL at Vietnam (VIRO) to Chairman & Managing Director, BEL Mr Gowtama MV during the Vietnam-India Defence Industry Business Meeting.

Q10. The Centre for Railway Information System (CRIS) has developed a mobile-based application. What is the name of this app?
सेंटर फॉर रेलवे इन्फॉर्मेशन सिस्टम (CRIS) ने मोबाइल आधारित एप्लिकेशन शुरू किया है. उस एप्लीकेशन का नाम क्या है?
(a) readymobile
(b) goesmobile
(c) getmobile
(d) utsonmobile

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Centre for Railway Information System (CRIS) has developed a mobile-based application ‘utsonmobile’. The ‘utsonmobile’ application enables booking and cancellation of unreserved tickets, issue and renewal of season and platform tickets, check and load R-wallet balance and helps maintain user profile management and booking history.

Q11. Who has honoured with Japan’s prestigious Nikkei Asia Prize recently?
हाल ही में जापान के प्रतिष्ठित निकेई एशिया पुरस्कार से किसे सम्मानित किया है?
(a) Kailash Satyarthi / कैलाश सत्यार्थी
(b) Bindeshwar Pathak/ बिंदेश्वर पाठक
(c) Narayan Murthy/ नारायण मूर्ति
(d) Sanjana Ramesh/ संजना रमेश

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Noted social reformer and founder of Sulabh International, Bindeshwar Pathak was honoured with Japan’s prestigious Nikkei Asia Prize. The award was given under Culture and Community category for his significant work in tackling poor hygiene and discrimination.

Q12. Name the country/countries who has/have won the right to host the 2026 World Cup after easily beating Morocco in a vote by FIFA member nations in Moscow?
मॉस्को में फीफा सदस्य राष्ट्रों द्वारा मतदान में मोरक्को को आसानी से मात देने के बाद 2026 विश्व कप की मेजबानी करने का अधिकार जीतने वाले देश/देशों का नाम बताइए?
(a) United States/ संयुक्त राज्य अमेरिका
(b) Canada/ कनाडा
(c) Mexico/ मेक्सिको
(d) All of the above/ उपरोक्त सभी

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The United States, Mexico and Canada won the right to host the 2026 World Cup after easily beating Morocco in a vote by FIFA member nations in Moscow.

Q13. Which state Government and Canada’s Quebec province have signed a pact to increase the economic cooperation, especially in areas of information technology, biotechnology, artificial intelligence and welfare of the tribal community? 
किस सरकार और कनाडा के क्यूबेक प्रांत ने विशेष रूप से सूचना प्रौद्योगिकी, जैव प्रौद्योगिकी, कृत्रिम बुद्धि और जनजातीय समुदाय के कल्याण के क्षेत्रों में आर्थिक सहयोग बढ़ाने के लिए एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं
(a) West Bengal/ पश्चिम बंगाल
(b) Rajasthan/ राजस्थान
(c) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(d) Gujarat/ गुजरात

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Maharashtra government and Canada’s Quebec province have signed a pact to increase the economic cooperation, especially in areas of information technology, biotechnology, artificial intelligence and welfare of the tribal community.

Q14. Who has been named the Chief Finance Officer of the US’ largest automaker, General Motors?
 किस व्यकित को अमेरिका के सबसे बड़े वाहन निर्माता, जनरल मोटर्स के मुख्य वित्त अधिकारी के रूप में नामित किया गया है?
(a) Anshu Jain/ अंशु जैन
(b) Shantanu Narayen/ शांतनु नारायण
(c) Mary Barra/ मैरी बररा
(d) Dhivya Suryadevara/ दिव्या सूर्यदेवरा

Show Answer
Ans. (d)
Sol. An Indian-American woman, Dhivya Suryadevara has been named the Chief Finance Officer of the US’ largest automaker, General Motors. Ms. Suryadevara, currently the vice president of corporate finance, will succeed Chuck Stevens, the General Motor’s present CFO, on September 1, 2018. She will report to Chief Executive Officer (CEO) Mary Barra, 56, who has been head of the automaker since 2014.


Q15. The WPI based inflation stood at 3.18% in April and 2.26% in May 2017. WPI stands for-
डब्ल्यूपीआई आधारित मुद्रास्फीति अप्रैल में 3.18% और मई 2017 में 2.26% थी. WPI का पूर्ण रूप क्या है-
(a) Wholesale Price Index/
(b) Wholesale Price Indian/
(c) Wholesale Product Index/
(d) Weather Price Index/

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Inflation based on wholesale prices shot up to a 14-month high of 4.43% in May on increasing prices of petrol and diesel as well as vegetables. The Wholesale Price Index (WPI) based inflation stood at 3.18%in April and 2.26% in May 2017.



You may also like to read :