Important Current Affairs Questions for RRB Exam 2018: 14th November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Which of the following player has recently won the Brazilian Grand Prix 2018?
निम्नलिखित में से किस खिलाड़ी ने हाल ही में ब्राजीलियाई ग्रैंड प्रिक्स 2018 जीता है?
(a) Esteban Ocon/ एस्टेबन ओकोन
(b) Lewis Hamilton/ लुईस हैमिल्टन
(c) Max Verstappen/ मैक्स वर्सटप्पन
(d) Sebastian Vettel/ सेबेस्टियन वेट्टल

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Lewis Hamilton (Mercedes) won the Brazilian Grand Prix after Red Bull’s Max Verstappen lost the lead in a collision with backmarker Esteban Ocon (Force India).

Q2. What is the name of recently held Indian-Indonesian Navy Bilateral Exercise?
हाल ही में आयोजित भारतीय-इंडोनेशियाई नौसेना द्विपक्षीय अभ्यास का नाम क्या है?
(a) Nomadic Elephant/ नोमाडिक एलीफेंट
(b) Sampriti/ सम्प्रिति
(c) Hand in hand/ हैण्ड इन हैण्ड
(d) Samudra Shakti/ समुद्र शक्ति

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. The Indian Navy -Indonesian Navy Bilateral Exercise ‘Samudra Shakti’ began at Surabaya, Indonesia recently.

Q3. Which of the following Indian mountaineer became the first Indian to climb Mt Giluwe, the second highest mountain in Papua New Guinea?
निम्नलिखित में से कौन सा भारतीय पर्वतारोही, पापुआ न्यू गिनी के दूसरे सबसे ऊंचे पर्वत माउंट गिलुवे पर चढ़ने वाला पहला पर्वतारोही बन गया है?
(a) Satyarup Siddhanta / सत्यरूप सिद्धांता
(b) Arunima Sinha/ अरुणिमा सिन्हा
(c) Kushang Sherpa/ कुशांग शेरपा
(d) Malavath Purna/ मालवथ पूर्णा

Show Answer
S3. Ans.(a)
Sol. Indian mountaineer Satyarup Siddhanta became the first Indian to climb Mt Giluwe, the second highest mountain in Papua New Guinea.

Q4. The prestigious Munin Barkotoki Literary Award 2018 in Assam has been given to _______.
असम में प्रतिष्ठित मुनिन बरकोतोकी साहित्य पुरस्कार 2018 को _______ को दिया गया है।
(a) Pushpalata Das/ पुष्पलता दास
(b) Debabhuson Borah/ देबभूसन बोराह
(c) Hemchandra Goswami/ हेमचंद्र गोस्वामी
(d) Nalini Prava Deka/ नलिनी प्रावा देका

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. The prestigious Munin Barkotoki Literary Award 2018 in Assam has been given to young writer-critic Dr Debabhuson Borah for his book on literary criticism titled ‘Nirbochon’.

Q5. Who won Men’s Singles tennis Fuzhou China Open 2018?
पुरुष एकल टेनिस फ़ूजोऊ चाइना ओपन 2018 किसने जीता?
(a) Novak Djokovic/ नोवाक जोकोविक
(b) Andy Murray/ एंडी मरे
(c) Stanislas Wawrinka/ स्टेनिस्लास वावरिंका
(d) Kento Momota/ केंटो मोमोटा

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Kento Momota won Men’s Singles tennis Fuzhou China Open 2018.

Q6. To support investments in new, innovative and scalable business models, EESL and Asian Development Bank (ADB) signed an agreement for a Global Environment Facility (GEF) grant of ______ to establish an Energy Efficiency Revolving Fund (EERF).
नए, अभिनव और स्केलेबल बिजनेस मॉडल में निवेश का समर्थन करने के लिए, ईईएसएल और एशियाई विकास बैंक (एडीबी) ने एनर्जी एफिशिएंसी रिवॉलविंग फंड (EERF) स्थापित करने के लिए ______ के वैश्विक पर्यावरण सुविधा (GEF) अनुदान हेतु एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं।
(a) $ 10 million/$ 10 मिलियन
(b) $ 17 million/$ 17 मिलियन
(c) $ 13 million/$ 13 मिलियन
(d) $ 20 million/$ 20 मिलियन

Show Answer
S6. Ans.(c)
Sol. To support investments in new, innovative and scalable business models, EESL and Asian Development Bank (ADB) signed an agreement for a Global Environment Facility (GEF) grant of USD 13 million to establish an Energy Efficiency Revolving Fund (EERF).


Q7. Indian Strategic Petroleum Reserves Ltd (ISPRL) has signed a MoU with the ______to explore the possibility of storing its crude oil.
भारतीय सामरिक पेट्रोलियम रिजर्व लिमिटेड (ISPRL) ने अपने कच्चे तेल को भंडारित करने की संभावना का पता लगाने के लिए ______ के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं। 
(a) ADNOC / एडीएनओसी
(b) Rosneft/ रोजनेफ्ट
(c) Tatneft/ टैटनेफ्ट
(d) Chevron/ चेवरॉन
Show Answer
S7. Ans.(a)
Sol. Indian Strategic Petroleum Reserves Ltd (ISPRL) signed a Memorandum of Understanding (MoU) in Abu Dhabi with the Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) to explore the possibility of storing ADNOC crude oil at ISPRL’s underground oil storage facility at Padur in Karnataka,


Q8. Name the co-creator of Spider-Man and Iron-Man, who recently Passed Away.
स्पाइडर-मैन और आयरन-मैन के सह-निर्माता का नाम बताइए, जिनका हाल ही में निधन हो गया है।
(a) Lisa Stan/ लिसा स्टेन
(b) Chris Evans/ क्रिस इवांस
(c) Robert Downey Jr./ रॉबर्ट डाउनी जूनियर
(d) Stan Lee/ स्टेन ली

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. American comic-book writer and Marvel Comics co-creator Stan Lee passed away aged 95.
Q9. The 17th ASEAN Economic Community (AEC) Council Meeting was recently held in________.
17वीं आसियान आर्थिक समुदाय (AEC) परिषद बैठक हाल ही में ____ में आयोजित की गई।
(a) China/ चीन
(b) Bhutan/ भूटान
(c) Nepal/ नेपाल
(d) Singapore/ सिंगापुर
Show Answer
S9. Ans.(d)
Sol. The 17th ASEAN Economic Community (AEC) Council Meeting was recently held in Singapore.


Q10. Mr Modi recently inaugurated an Inland Multi-Modal Terminal Port constructed at the cost of _______ rupees on river Ganga at Ramnagar in Varanasi.
श्री मोदी ने हाल ही में वाराणसी के रामनगर में गंगा नदी पर _______ रुपए की लागत से निर्मित एक इनलैंड मल्टी-मॉडल टर्मिनल पोर्ट का उद्घाटन किया।
(a) 207 crore /207 करोड़
(b) 170 crore /170 करोड़
(c) 290 crore /2 9 0 करोड़
(d) 450 crore /450 करोड़

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Mr Modi inaugurated an Inland Multi-Modal Terminal Port constructed at the cost of 207 crore rupees on river Ganga at Ramnagar in Varanasi.

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD