Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 14th December 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.



Q1. Who was sworn in as the Chief Minister of Telangana for the second time recently?
हाल ही में, तेलंगाना के मुख्यमंत्री के रूप में किसने शपथ ली थी?
(a) N Chandrababu Naidu/ एन.चंद्रबाबू नायडू
(b) K Chandrasekhar Rao/ के.चंद्रशेखर राव
(c) HD Kumaraswamy/ एच.डी कुमारस्वामी
(d) Pinarayi Vijayan/ पिनाराई विजयन

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Telangana Rashtra Samithi (TRS) Chief K Chandrasekhar Rao was sworn in as the Chief Minister of Telangana, for the second time.

Q2. In which state the new government of Mizo National Front (MNF) headed by Mr Zoramthanga will be sworn in as Chief Minister on 15th December?
15 दिसंबर को किस राज्य में ज़ोरमथंगा की अध्यक्षता में मिजो नेशनल फ्रंट (MNF) की नई सरकार मुख्यमंत्री के रूप में शपथ लेगी?
(a) Manipur/ मणिपुर
(b) Sikkim/ सिक्किम
(c) Nagaland/ नागालैंड
(d) Mizoram/ मिजोरम

Show Answer
Ans.(d)
Sol. In Mizoram, the new government of Mizo National Front (MNF), headed by Mr. Zoramthanga will be sworn in on 15th December as CM of state. It was decided at a meeting between Governor Kummanam Rajasekharan and a delegation of the MNF party led by Zoramthanga at Raj Bhavan in Aizawl.

Q3. President Ram Nath Kovind is on a state visit to Myanmar. He dedicated the India assisted project ACARE to the people of Myanmar. What is the full form of ACARE?
राष्ट्रपति राम नाथ कोविंद म्यांमार की राजकीय यात्रा पर हैं। उन्होंने म्यांमार के लोगों को भारत सहायता परियोजना ACARE भेंट  की। ACARE का पूर्ण रूप क्या है?
(a) Advanced Centre for Agricultural Research & Education
(b) Advanced Centre for Agricultural Research & Eligibility
(c) Advanced Centre for Annual Research & Education
(d) Association Centre for Agricultural Research & Education

Show Answer
Ans.(a)
Sol. President Ram Nath Kovind is on a state visit to Myanmar. He dedicated – India assisted project ‘Advanced Centre for Agricultural Research & Education’ (ACARE) – to the people of Myanmar. The project focuses on Genetics, Post Harvest Technology, Participatory Knowledge Management and capacity building for farmers in Myanmar.

Q4. K Chandrasekhar Rao was sworn in as the Chief Minister of Telangana, for the second time. He is chief of which party?
के.चंद्रशेखर राव ने दूसरी बार तेलंगाना के मुख्यमंत्री के रूप में शपथ ली थी। वह किस पार्टी के प्रमुख हैं?
(a) Telangana Pradesh Congress Committee/ तेलंगाना प्रदेश कांग्रेस समिति
(b) Telangana Jana Samithi/ तेलंगाना जन समिति
(c) Telangana Communist Party/ तेलंगाना कम्युनिस्ट पार्टी
(d) Telangana Rashtra Samithi/ तेलंगाना राष्ट्र समिति

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Telangana Rashtra Samithi (TRS) Chief K Chandrasekhar Rao was sworn in as the Chief Minister of Telangana, for the second time. A few ministers will also swear-in on the occasion at a ceremonial programme to be held at the Raj Bhavan. The TRS leaders also submitted a letter about electing Mr. Rao as the party Legislature Party leader to Governor ESL Narasimhan.

Q5. In Mizoram, the new government of _____________________ headed by Mr. Zoramthanga will be sworn as CM on 15th December.
मिजोरम में, श्री ज़ोरमथंगा की अध्यक्षता में _____________________ की नई सरकार 15 दिसंबर को मुख्यमंत्री के रूप में शपथ लेगी।
(a) Mizoram Fourth Front/ मिजोरम चौथा मोर्चा
(b) Mizoram Chhantu Pawl/ मिजोरम छंतू पाल
(c) Mizo National Front/ मिजो नेशनल फ्रंट
(d) Mizoram People’s Conference/ मिजोरम पीपुल्स कॉन्फ्रेंस

Show Answer
Ans.(c)
Sol. In Mizoram, the new government of Mizo National Front (MNF), headed by Mr. Zoramthanga will be sworn in on 15th December. It was decided at a meeting between Governor Kummanam Rajasekharan and a delegation of the MNF party led by Zoramthanga at Raj Bhavan in Aizawl.

Q6. Which country has signed an ascension pact to the 30-member Trans-Regional Maritime Network that will give it an access to the information on ships passing through the Indian Ocean Region recently?
किस देश ने हाल ही में, 30 सदस्यीय ट्रांस-रीजनल समुद्री नेटवर्क पर एक अधिरोहण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं, जो इसे हिंद महासागर के क्षेत्र से गुज़रने वाले जहाजों की जानकारी प्रदान करेगा?
(a) Sri Lanka/ श्रीलंका
(b) Pakistan/ पाकिस्तान
(c) Nepal/ नेपाल
(d) India/ भारत

Show Answer
Ans.(d)
Sol. India signed an ascension pact to the 30-member Trans-Regional Maritime Network that will give it an access to the information on ships passing through the Indian Ocean Region. India already has bilateral White Shipping Agreements with 36 countries. The pact will give India the access to information on ships which pass through the Indian Ocean region that will greatly help the security forces in keeping a tab on any suspicious activity.

Q7. CAG has announced that Comptroller and Auditor General ____________________ has become the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors.
सी.ए.जी ने घोषणा की है कि नियंत्रक और महालेखा परीक्षक ____________________ संयुक्त राष्ट्र पैनल के लेखा परीक्षकों के उपाध्यक्ष बन गए हैं।
(a) Shaktikanta Das/ शक्तिकांत दास
(b) Alok Verma/ आलोक वर्मा
(c) Shashikant Sharma/ शशिकांत शर्मा
(d) Rajiv Mehrishi/ राजीव मेहरिश

Show Answer
Ans.(d)
Sol. CAG has announced that Comptroller and Auditor General Rajiv Mehrishi has become the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors. The United Nations Panel of Auditors consists of External Auditors of the United Nations and its agencies.

Q8. As per the recent Report, which of the following Country has emerged as the world’s second-largest arms producer after the United States of America? 
हालिया रिपोर्ट के अनुसार,  संयुक्त राज्य अमेरिका के बाद निम्नलिखित में से कौन-सा देश दुनिया का दूसरा सबसे बड़ा हथियार उत्पादक के रूप में बनकर उभरा है?
(a) Germany/ जर्मनी
(b) China/ चीन
(c) Russia/ रूस
(d) India/ भारत

Show Answer
Ans.(c)
Sol. A Swedish think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) announced that Russia has emerged as the world’s second-largest arms producer after the United States. Russia surpassed Britain, which had held that spot since 2002 and remains Western Europe’s No. 1 arms maker.
Q9. Currently, UN Panel of Auditors is chaired by the Comptroller and Auditor General of the _______________, Sir Amyas Morse. 
वर्तमान में, संयुक्त राष्ट्र पैनल ऑफ ऑडिटर  की अध्यक्षता _______________ के नियंत्रक और महालेखा परीक्षक सर अमीस मोर्स की अध्यक्षता में होती है।
(a) Russia/ रूस
(b) UK/ यूके
(c) Canada/ कनाडा
(d) USA/ यूएसए
Show Answer
Ans.(b)
Sol. CAG has announced that Comptroller and Auditor General Rajiv Mehrishi has become the Vice-Chair of the UN Panel of Auditors. The United Nations Panel of Auditors consists of External Auditors of the United Nations and its agencies. Currently, the panel is chaired by the Comptroller and Auditor General of the UK, Sir Amyas Morse. The panel also elected the Comptroller and Auditor General of the UK as Chair of the Panel for another term (2019).


Q10. Which organisation has announced in its annual report on the world’s 100 biggest armaments groups that the combined arms sales of Russian companies amounted to $37.7 billion in 2017, an 8.5 percent rise from a year earlier? 
किस संगठन ने दुनिया के 100 सबसे बड़े हथियार समूहों पर अपनी वार्षिक रिपोर्ट में घोषणा की गई है कि रूसी कंपनियों की संयुक्त हथियारों की बिक्री 2017 में 37.7 अरब डॉलर हो गई थी, जो एक वर्ष पहले 8.5 प्रतिशत थी?
(a) SIPRI/ एसआईपीआरआई
(b) IMF/ आईएमएफ
(c) World Bank/ विश्व बैंक
(d) WTO/ डब्ल्यूटीओ
Show Answer
Ans.(a)
Sol. A Swedish think tank Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) announced that Russia has emerged as the world’s second-largest arms producer after the United States. Russia surpassed Britain, which had held that spot since 2002 and remains Western Europe’s No. 1 arms maker.

Q11. The Climate Change Performance Index (CCPI) 2018 was released on the sidelines of a UN summit on global warming. Which country has topped in the CCPI 2018 list?
ग्लोबल वार्मिंग पर संयुक्त राष्ट्र शिखर सम्मेलन के दौरान जलवायु परिवर्तन प्रदर्शन सूचकांक (CCPI) 2018 जारी किया गया था। सीसीपीआई 2018 सूची में कौन-सा देश शीर्ष स्थान पर है?
(a) Finland/ फिनलैंड
(b) Sweden/ स्वीडन
(c) Norway/ नॉर्वे
(d) Poland/ पोलैंड

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Climate Change Performance Index (CCPI) 2018 was released on the sidelines of a UN summit on global warming. As per the Index, Sweden has topped the list while India was on 11th position.


Q12. Which of the following Hockey Academy beat Army XI Danapur to clinch the 115th All India Aga Khan Gold Cup hockey tournament held at Major Dhyan Chand hockey stadium in New Delhi?
निम्नलिखित में से किस हॉकी अकादमी ने नई दिल्ली में मेजर ध्यान चंद हॉकी स्टेडियम में आयोजित 115 वें अखिल भारतीय आगा खान गोल्ड कप हॉकी टूर्नामेंट को जीतकर सेना एकादश दानापुर को हराया?
(a) SAIL Hockey Academy/ सेल हॉकी अकादमी
(b) GAIL Hockey Academy/ गेल हॉकी अकादमी
(c) BSNL Hockey Academy/ बीएसएनएल हॉकी अकादमी
(d) ONGC Hockey Academy/ ओएनजीसी हॉकी अकादमी

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Steel Authority of India’s Hockey Academy beat Army XI Danapur to clinch the 115th All India Aga Khan Gold Cup hockey tournament held at Major Dhyan Chand hockey stadium in New Delhi. Jay Prakash Patel scored the match-winning goal for the SAIL Hockey Academy (SHA) in the final match. SHA is SAIL’s Rourkela Steel Plant. Aga Khan Gold Cup is one of the oldest hockey tournaments in the country.

Q13. Who has won the ‘Breakthrough Table Tennis Star’ award at the prestigious International Table Tennis Federation (ITTF) Star Awards in Incheon, South Korea?
दक्षिण कोरिया के इचियन में प्रतिष्ठित अंतर्राष्ट्रीय टेबल टेनिस फेडरेशन (ITTF) स्टार अवॉर्ड्स में ‘ब्रेकथ्रू टेबल टेनिस स्टार’ पुरस्कार किसने जीता है?
(a) Soumyajit Ghosh/ सौमजीत घोष
(b) Poulomi Ghatak/ पौलोमी घटक
(c) Sathiyan Gnanasekaran/ साथियान गणानाशेखरन
(d) Manika Batra/ माणिका बत्रा

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Manika Batra won the ‘Breakthrough Table Tennis Star’ award at the prestigious International Table Tennis Federation (ITTF) Star Awards in Incheon, South Korea. India coach Massimo Costantini won Table Tennis Star Coach award.
Q14. What is the rank of India in the Climate Change Performance Index (CCPI) 2019?
जलवायु परिवर्तन प्रदर्शन सूचकांक (CCPI) 2019 में भारत का किस स्थान पर है?
(a) 13th/ तेरहवें
(b) 11th/ ग्यारहवें
(c) 15th/ पंद्रहवें
(d) 03rd/ तीसरे  
Show Answer
Ans.(b)
Sol. The Climate Change Performance Index (CCPI) 2019 was released on the sidelines of a UN summit on global warming. As per the Index, Sweden has topped the list while India was on 11th position. The European Union as a whole rose from 21st to 16th place, but its biggest economy, Germany, fell from 22nd to 27th because of its reliance on lignite coal, a big source of greenhouse gas emissions. Saudi Arabia came last, in 60th place, partly due to its obstructive role during international climate negotiations.

Q15. Which of the following High Court has ordered a ban on the sale of online medicines by e-pharmacists across the country recently? 
हाल ही में, निम्नलिखित में से किस उच्च न्यायालय ने देश भर में ई-फार्मासिस्टों द्वारा ऑनलाइन दवाओं की बिक्री पर प्रतिबंध लगाने का आदेश दिया है?
(a) Kolkata High Court/ कोलकाता उच्च न्यायालय
(b) Patna High Court/ पटना उच्च न्यायालय
(c) Allahabad High Court/ इलाहाबाद उच्च न्यायालय
(d) Delhi High Court/ दिल्ली उच्च न्यायालय
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Delhi High Court ordered a ban on the sale of online medicines by e-pharmacists across the country. The court directed both Central and state government to ensure immediate implementation of the order. The HC bench comprising Chief Justice Rajendra Menon and Justice V K Rao passed the judgment while hearing a PIL filed by Delhi-based dermatologist Zaheer Ahmed who complained that lakhs of medicines were being sold on the internet every day without much regulation, posing a huge risk to patients and doctors alike.
You may also like to read:

ssc-cgl