Important Current Affairs Questions for RRB Exam 2018: 13th November

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Vice President M Venkaiah Naidu recently attended the Malawi-India Business Meet in Malawi. What is the currency of Malawi?
उपराष्ट्रपति एम वेंकैया नायडू ने हाल ही में मलावी में मलावी-इंडिया बिजनेस मीट में भाग लिया। मलावी की मुद्रा क्या है?
(a) Malawian rand/ मलावीयन रैंड
(b) Malawian manat/ मलावीयन मानत
(c) Malawian kwacha/ मलावीयन क्वाचा
(d) Malawian peso/ मलावीयन पेसो

Show Answer
S1. Ans.(c)
Sol.  Malawian kwacha is the currency of Malawi.

Q2. Who among the following has been recently appointed as Director General of Indo Tibetan Border Police (ITBP)?
निम्नलिखित में से किस को हाल ही में इंडो तिब्बती सीमा पुलिस (ITBP) के महानिदेशक के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) Akash Raha/ आकाश राह
(b) Ranveer Singh Desai/ रणवीर सिंह देसाई
(c) Vinay Kumar Singh/ विनय कुमार सिंह
(d) S. S. Deswal/ एस. एस. देसवाल

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. The ACC has approved the appointment of S. S. Deswal, IPS as Director General, Indo Tibetan Border Police (ITBP). He took charge from R K Pachnanda, the outgoing DG of ITBP.

Q3. Which f the following press agency, recently unveiled human anchors with artificial intelligence (AI) technology?
निम्नलिखित में से कौन सी प्रेस एजेंसी ने, हाल ही में कृत्रिम बुद्धि (AI) प्रौद्योगिकी के साथ मानव एंकरों का अनावरण किया?
(a) Beijing News/ बीजिंग समाचार
(b) Xinhua/ जिन्हुआ
(c) Shanghai Times/ शंघाई टाइम्स
(d) Down/ डाउन

Show Answer
S3. Ans.(b)
Sol. Xinhua, China’s state-run press agency, recently unveiled virtual newsreaders that combine the images and voices of human anchors with artificial intelligence (AI) technology.

Q4.  Which Indian city has topped the index for the most congested city in India?
भारत में अति प्रजन शहर के लिए कौन सा भारतीय शहर सूचकांक में सबसे ऊपर है?
(a) Bangalore / बैंगलोर
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Mumbai/ मुंबई
(d) Pune/ पुणे

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Bangalore tops the index for the most congested city, and Mumbai in the second position, while Pune follows in the seventh place, according to a recent research published under the US-based organization, National Bureau of Economic Research (NBER).

Q5. Which country has become the first country to ban reef toxic sunscreen by 2020 in an attempt to protect its coral reefs? 
कोरल रीफ की रक्षा के प्रयास में 2020 तक रीफ विषाक्त सनस्क्रीन पर प्रतिबंध लगाने वाला पहला देश कौन सा देश बन गया है?
(a) Malawi/ मलावी
(b) Hong Cong/ हांगकांग
(c) Botswana/ बोत्सवाना
(d) Palau/ पलाऊ

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. Palau has become the first country to ban reef toxic sunscreen by 2020 in an attempt to protect its coral reefs after the president of the country signed a bill into law.

Q6. Recently registration of 31 NBFCs was canceled. Which of the following organisation regulate NBFCs?
हाल ही में 31 NBFCs के पंजीकरण रद्द कर दिए गए थे. निम्नलिखित में से कौन सा संगठन NBFCs को नियंत्रित करता है?
(a) CIBIL/ सिबिल
(b) SBI/ एसबीआई
(c) IRDAI/ आईआरडीएआई
(d) None of the above/ उपर्युक्त में से कोई नहीं

Show Answer
S6. Ans.(d)
Sol. The RBI regulates all NBFCs. The RBI canceled the certificate of registrations of as many as 31 NBFCs for unspecified reasons recently.


Q7. Which of the following organisation has signed an agreement with the Health Ministry to acquire Hospital Services Consultancy Corporation (HSCC)?
निम्नलिखित में से किस संगठन ने अस्पताल सेवा परामर्श निगम (HSCC) पर अधिग्रहण प्राप्त करने के लिए स्वास्थ्य मंत्रालय के साथ एक समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं?
(a) ONGC Health/ ओएनजीसी स्वास्थ्य
(b) HAL/ एचएएल
(c) NBCC Limited/ एनबीसीसी लिमिटेड
(d) BHEL Star Health/) भेल स्टार हेल्थ
Show Answer
S7. Ans.(c)
Sol. State-owned NBCC (India) Limited (formerly National Buildings Construction Corporation Limited) has signed an agreement with the Health Ministry to acquire Hospital Services Consultancy Corporation (HSCC).


Q8. Who has been appointed as the new Chairman of the Competition Commission of India (CCI)?
भारत के प्रतिस्पर्धा आयोग (CCI) के नए अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Ashok Khemka/ अशोक खेमका
(b) Ashok Kumar Gupta/ अशोक कुमार गुप्ता
(c) Rana Kapoor/ राणा कपूर
(d) Nutan Mahindra/ नूतन महिंद्रा

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. Former IAS Officer Ashok Kumar Gupta has been appointed as the Chairman of the Competition Commission of India (CCI).
Q9. Lalan Sarang had recently passed away. She was a veteran_________.
ललन सारंग का हाल ही में निधन हो गया था. वह एक अनुभवी_________ थी.
(a) Marathi actress/ मराठी अभिनेत्री
(b) Telugu actress/ तेलुगू अभिनेत्री
(c) Marathi play writer/ मराठी नाटक लेखक
(d) Garhwali poet/ गढ़वाली कवि
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Veteran theatre and Marathi film actor Lalan Sarang had passed away in Pune where she was hospitalized for a month for multiple ailments. Sarang was 79 years old.


Q10.  Which state has received the nod from the Securities and Exchange Board of India (SEBI) to launch its State Shelter Fund?
किस राज्य को सिक्योरिटीज एंड एक्सचेंज बोर्ड ऑफ इंडिया (SEBI) से अपना राज्य आश्रय निधि लॉन्च करने के लिए मंजूरी मिली है?
(a) Tamil Nadu / तमिलनाडु
(b) Uttar Pradesh/ उत्तर प्रदेश
(c) Bihar/ बिहार
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र

Show Answer
S10. Ans.(a)
Sol. Tamil Nadu has received the nod from the market regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) to launch its State Shelter Fund for attracting investments in the affordable housing segment.

ssc-cgl