Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 12th January

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. ‘National Consultation on Child Protection’ held in ________.
‘बाल सुरक्षा पर राष्ट्रीय परामर्श’ ________में आयोजित किया गया।
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Pune/ पुणे
(d) Panaji/ पणजी

Show Answer


S1. Ans.(b)
Sol. The First ‘National Consultation on Child Protection’ for 2019 was held at India Habitat Centre, New Delhi under the Chairmanship of the Secretary, Ministry of Women and Child Development.

Q2. Who has sworn in as Venezuela President for 2nd Term?
किसने वेनेजुएला के राष्ट्रपति के रूप में दूसरे कार्यकाल के लिए शपथ ली है?
(a) Nicolás Castro/ निकोलस कास्त्रो
(b) Fidel Castro/ फिदेल कास्त्रो
(c) Nicolás Maduro/ निकोलस मादुरो
(d) Che Guevara/ चे ग्वेरा

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Nicolás Maduro was sworn in for a second term as Venezuela’s President amid the economic and humanitarian crisis faced by the Latin American country.

Q3. The Bureau of Energy Efficiency (BEE) and the __________signed an MoU, kick-starting cooperation in building energy efficiency.
ऊर्जा दक्षता ब्यूरो (बीईई) और __________ ने ऊर्जा दक्षता निर्माण में सहयोग के लिए एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किये।
(a) MoHA
(b) NHAI
(c) AAI
(d) CPWD

Show Answer


S3. Ans.(d)
Sol. According to the MoU, BEE and CPWD will cooperate on promoting designs and construction of Energy Conservation Building Code (ECBC) compliant new buildings, star rating of CPWD managed buildings across the country with no registration or renewal fee, awareness of energy efficiency in the building sector and support for capacity building of CPWD officials in ECBC.

Q4. M C Mary Kom has attained number one position in the International Boxing Association’s (AIBA) latest world rankings in _____ weight category. 
एम सी मैरीकॉम ने _____ भार वर्ग में अंतर्राष्ट्रीय मुक्केबाजी संघ (एआईबीए) की नवीनतम विश्व रैंकिंग में पहला स्थान प्राप्त किया है।
(a) 55kg/ कि.ग्रा.
(b) 45kg/ कि.ग्रा.
(c) 48kg/ कि.ग्रा.
(d) 42kg/ कि.ग्रा.
Show Answer


S4. Ans.(c)
Sol. M C Mary Kom has attained number one position in the International Boxing Association’s (AIBA) latest world rankings. She became the most successful boxer in world championships’ history when she claimed the 48kg category top honors in Delhi in November 2018.

Q5. Who has been removed from the position of Indian men’s hockey coach?
भारतीय पुरुष हॉकी कोच के पद से किसे हटाया गया है?
(a) Hari Shankar Singh/ हरी शंकर सिंह
(b) Atul Bedade/ अतुल बदाडे
(c) Raman Lamba/ रमन लाम्बा
(d) Harendra Singh/ हरेंद्र सिंह

Show Answer

S5. Ans.(d)
Sol. Indian men’s hockey coach Harendra Singh was removed from the position and offered the task of helming the junior squad by the national federation. Harendra Singh was brought in as men’s coach in May 2018 after Sjoerd Marijne was moved back to the women’s camp.


Q6. The Cabinet has approved the setting up of three new AIIMS in Jammu, Kashmir and ______. 
मंत्रिमंडल ने जम्मू, कश्मीर और ______ में तीन नए एम्स की स्थापना के लिए मंज़ूरी दी है।
(a) Maharashtra/ महराष्ट्र
(b) Gujarat/ गुजरात
(c) Punjab/ पंजाब
(d) Uttarakhand/ उत्तराखंड

Show Answer

S6. Ans.(b)
Sol. The setting up of three new AIIMS at Vijaynagar in Jammu, Awantipur in Pulwama in Kashmir and at Rajkot in Gujarat. 


Q7. Who among the following has been named Chef de Mission for the 2020 Tokyo Olympics? 
निम्नलिखित में से किसे 2020 टोक्यो ओलंपिक के लिए शेफ डे मिशन नाम दिया गया है?
(a) Birendra Prasad Baishya/ बीरेंद्र प्रसाद बईश्य
(b)Punam Yadav/ पूनम यादव
(c) Venkat Rahul Ragala/ वेंकट राहुल रागाला
(d) Heena Sidhu/ हिना सिद्धू

Show Answer


S7. Ans.(a)
Sol. President of the Indian Weightlifting Federation (IWF), Birendra Prasad Baishya, has been named Chef de Mission for the 2020 Tokyo Olympics. It is for the first time that the Weightlifting has been accorded with the honor of Chef de Mission for the Olympics. Baishya is also one of the Indian Olympic Association Vice Presidents.

Q8. What is India’s rank in the list of most powerful passports, according to the Henley Passport Index?  
हेनले पासपोर्ट इंडेक्स के अनुसार, सबसे शक्तिशाली पासपोर्ट की सूची में भारत का स्थान क्या है?
(a) 81st/ वां
(b) 79th/ वां
(c) 77th/ वां
(d) 71st/ वां

Show Answer
S8. Ans.(b)
Sol. According to the Henley Passport Index, India jumped two positions from 81st in 2018 to 79th in 2019. Japan retained its top spot as the world’s most travel-friendly passport.


Q9. India’s longest 300-meter single lane steel cable suspension bridge was inaugurated in which of the following state?
भारत के सबसे लम्बे 300 मीटर सिंगल लेन स्टील केबल सस्पेंशन ब्रिज का उद्घाटन निम्नलिखित में से किस राज्य में किया गया था?
(a) Assam/ असम
(b) Tripura/ त्रिपुरा
(c) Manipur/ मणिपुर
(d) Arunachal Pradesh/ अरुणांचल प्रदेश
Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. India’s longest 300-meter single lane steel cable suspension bridge was inaugurated by Arunachal Pradesh Chief Minister Pema Khandu.

Q10. India’s longest single lane steel cable suspension bridge is built across the _________ river.
भारत का सबसे लंबा सिंगल लेन स्टील केबल सस्पेंशन ब्रिज __________ नदी के ऊपर बनाया गया है।
(a) Siang / सियांग
(b) Brahmaputra/ ब्रह्मपुत्र
(c) Gumti/ गोमती
(d) Bhogdoi/ भोग्दोई

Show Answer


S10. Ans.(a)
Sol. The bridge across the Siang river at Yingkiong in Upper Siang district has been named Byorung Bridge. It is built at a cost of ?48.43-crore provided by the DONER (Department for Development of North Eastern Region) Ministry.
You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD