Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 11th August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The World Biofuel Day is observed every year on _____________ to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels. 
परंपरागत जीवाश्म ईंधन के विकल्प के रूप में गैर-जीवाश्म ईंधन के महत्व के बारे में जागरूकता पैदा करने के लिए हर साल विश्व जैव ईंधन दिवस _____________ पर मनाया जाता है. 
(a) 13 August/13 अगस्त
(b) 5 August/5 अगस्त
(c) 8 August/8 अगस्त
(d) 10 August/10 अगस्त

Show Answer

Ans.(d)
Sol. The World Biofuel Day is observed every year on August 10 to create awareness about the importance of non-fossil fuels as an alternative to conventional fossil fuels. The World Biofuel Day is being observed by the Ministry of Petroleum & Natural Gas.


Q2. The Global Innovation Index 2018 was launched in New Delhi by Ratan P Watal, Principal Adviser, NITI Aayog & Member Secretary of the Economic Advisory Council to the Prime Minister. The event was organized by the Confederation of Indian Industry (CII) and WIPO. WIPO stands for ____________. 
ग्लोबल इनोवेशन इंडेक्स 2018 को नई दिल्ली में रतन पी वाताल, प्रिंसिपल एडवाइजर, नीति आयोग और प्रधान मंत्री आर्थिक सलाहकार परिषद के सदस्य सचिव द्वारा लॉन्च किया गया था. कार्यक्रम भारतीय उद्योग परिसंघ (सीआईआई) और डब्ल्यूआईपीओ द्वारा आयोजित किया गया था. WIPO का पूर्ण रूप क्या है?
(a) World Intellectual Property Organization
(b) World Importation and Property Organization
(c) World Importation Prudent Organization
(d) World Internal Property Organization

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Global Innovation Index 2018 was launched in New Delhi by Ratan P Watal, Principal Adviser, NITI Aayog & Member Secretary of the Economic Advisory Council to the Prime Minister. The event was organized by the Confederation of Indian Industry (CII) – one of the founding partners of GII along with the World Intellectual Property Organization (WIPO), in collaboration with the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP). 

Q3. On the occasion, PM of India, Narendra Modi unveiled a Booklet on “National Policy on Biofuels 2018”, and launched a portal named ‘PARIVESH’. What does ‘R’ stands for in PARIVESH? 
इस अवसर पर, भारत के प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने “जैव ईंधन 2018 पर राष्ट्रीय नीति” पर एक पुस्तिका का अनावरण किया, और ‘ PARIVESH’ नामक एक पोर्टल लॉन्च किया. PARIVESH में R का पूर्ण रूप क्या है? 
(a) Responsible
(b) Responsive
(c) Respective
(d) Remittance

Show Answer
Ans.(b)
Sol. On the occasion, PM of India, Narendra Modi unveiled a Booklet on “National Policy on Biofuels 2018”, and launched “Pro-Active and Responsive facilitation by Interactive and Virtuous Environmental Single window Hub”[PARIVESH].

Q4. Name the Institute/Organization that hosted an Investors’ Conference at Pravasi Bharatiya Kendra for the Holistic Development of Islands along with the respective UT Administration in Andaman & Nicobar and Lakshadweep islands.
किस संगठन ने अंडमान और निकोबार और लक्षद्वीप द्वीपों में संबंधित यूटी प्रशासन के साथ द्वीप समूह के समग्र विकास के लिए प्रवासी भारतीय केंद्र में निवेशकों के सम्मेलन की मेजबानी की?
(a) CRISIL
(b) SIDBI
(c) RBI
(d) NITI Aayog/नीति आयोग

Show Answer

Ans.(d)
Sol. NITI Aayog hosted an Investors’ Conference at Pravasi Bharatiya Kendra for the Holistic Development of Islands along with the respective UT Administration in Andaman & Nicobar and Lakshadweep islands. The Conference was inaugurated by Amitabh Kant, CEO, NITI Aayog.


Q5. Name the bank that has launched a new digital platform ‘MyDeal’ to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information.
 उस बैंक का नाम बताइए जिसने जानकारी तक वास्तविक समय पहुंच प्रदान करके पूंजी बाजारों के माध्यम से पूंजी जुटाने की प्रक्रिया को सरल बनाने के लिए एक नया डिजिटल प्लेटफॉर्म ‘माई डील’ लॉन्च किया है?
(a) Chartered Bank/चार्टर्ड बैंक
(b) Bank of China/बैंक ऑफ चाइना
(c) HSBC
(d) SBI

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC) has launched a new digital platform ‘MyDeal’ to simplify capital raising process through capital markets by providing real-time access to information such as investors’ feedback, profiles, client orders and deal pricing.

Q6. Name the digital payments platform that has announced its strategic partnership with and HDFC Bank to offer safer, faster and convenient payment experiences for the bank’s cardholders.
डिजिटल भुगतान प्लेटफ़ॉर्म का नाम बताइए जिसने बैंक के कार्डधारकों के लिए सुरक्षित, तेज़ और सुविधाजनक भुगतान अनुभव प्रदान करने के लिए एचडीएफसी बैंक के साथ अपनी रणनीतिक साझेदारी की घोषणा की है?
(a) Paytm
(b) Freecharge
(c) Oxigen
(d) PayPal

Show Answer
Ans.(d)
Sol. PayPal, a digital payments platform has announced its strategic partnership with and HDFC Bank to offer safer, faster and convenient payment experiences for the bank’s cardholders. To initiate incremental digital spend, the HDFC cards will be presented as a payment option during enrollment and subsequent payments, with the ability for consumers to easily open PayPal accounts and set it as their preferred payment method.

Q7. Australian veteran Jarrod Lyle passed away recently aged 36. He was ___________
ऑस्ट्रेलियाई अनुभवी जैरोड लाइल का हाल ही में 36 वर्ष की उम्र में निधन हो गया है. वह ___________ थे?
(a) Cricketer/क्रिकेटर
(b) Journalist/पत्रकार
(c) Novelist/उपन्यासकार
(d) Golfer/गोल्फर

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Australian professional golfer Jarrod Lyle has died after a long battle with cancer, aged 36. The Australian won twice on the feeder Web.com tour in 2008, and played 121 US PGA Tour tournaments during his professional career.

Q8. Google has launched a new video-based Q&A app called ____________ on the App Store, which allows people to answer questions about themselves, then share those answers directly on Google. 
Google ने एप्प स्टोर पर एक वीडियो Q&A एप्प _______ लॉन्च किया है. जो लोगों को अपने बारे में सवालों के जवाब देने की और फिर उन उत्तरों को सीधे Google पर साझा करने की अनुमति देता है. 
(a) Celeb/सेलेब
(b) Cameos/कैमियोस
(c) Action/एक्शन
(d) Pixel/पिक्सेल

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Google has launched a new video-based Q&A app called ‘Cameos’ on the App Store, which allows people to answer questions about themselves, then share those answers directly on Google.

Q9. Who among the following will be the flag bearer for the Indian contingent at the opening ceremony of the Asian Games 2018? 
एशियाई खेलों 2018 के उद्घाटन समारोह में भारतीय दल के लिए निम्नलिखित में से कौन ध्वजवाहक होगा? 
(a) Sakshi Malik/साक्षी मलिक
(b) MC Marry Kom/एमसी मैरी कॉम
(c) Neeraj Chopra/नीरज चोपड़ा
(d) Bajrang Puniya/बजरंग पुनिया

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Javelin thrower Neeraj Chopra will be the flag bearer for the Indian contingent at the opening ceremony of the Asian Games 2018. The 20-year-old has won a gold medal in World Junior Championships, Asian Championships, South Asian Games and Commonwealth Games in his career so far.

Q10. Who is the present Chief Executive Officer of HSBC India?
 एचएसबीसी इंडिया के वर्तमान मुख्य कार्यकारी अधिकारी कौन हैं?
(a) Manjeet Bhullar/मनजीत भुल्लर
(b) Surendra Rosha/सुरेंद्र रोशा
(c) Kamlesh Rana/कमलेश राणा
(d) Manoj Singhaniya/मनोज सिंघानिया
Show Answer

Ans.(b)
Sol. HSBC Headquarters in London UK. Surendra Rosha is the Chief Executive Officer of HSBC India.


You may also like to read :

  

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD