Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 11th December 2018

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Ananth Narayanan has resigned from his role. He was the CEO of ________.
अनंत नारायणन ने अपने पद से इस्तीफा दे दिया है। वह ________ के सीईओ थे।
(a) Jabong/ जबॉन्ग
(b) Flipkart/ फ्लिपकार्ट
(c) Snapdeal/ स्नैपडील
(d)  Myntra/मिन्त्रा

Show Answer
S1. Ans.(d)
Sol. Flipkart-owned Myntra’s CEO Ananth Narayanan has resigned from his role with his position set to be abolished. Flipkart’s Amar Nagaram has been given the responsibility to head Myntra.

Q2. Which of the following city will host Khelo India Youth Games-2019 games?
निम्नलिखित में से कौन-सा शहर खेलो इंडिया यूथ गेम्स-2019 खेलों की मेज़बानी करेगा?
(a) Mohali/ मोहाली
(b) Pune/ पुणे
(c) Kochi/ कोच्चि
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer
S2. Ans.(b)
Sol. Khelo India Youth Games-2019 will be held in Pune of Maharashtra in January. Sports Minister Col Rajyavardhan Rathore announced that 9000 youth will participate in this edition of the game

Q3. Jagdish Thakkar recently passed away. He was a _______.
हाल ही में, जगदीश ठक्कर का निधन हो गया। वह एक _______ थे।
(a) Poet/ कवि
(b) Politician/ राजनेता
(c) Activist/ कार्यकर्ता
(d) Journalist / पत्रकार

Show Answer
S3. Ans.(d)
Sol. Public Relations Officer (PRO) in the prime minister’s office and senior journalist Jagdish Thakkar passed away in New Delhi.

Q4. Rashtriya Lok Samta Party (RLSP) Chief Upendra Kushwaha resigned from the ministry. He was Union Minister of State in the Ministry of __________________.
राष्ट्रीय लोक समता पार्टी (RLSP) के प्रमुख उपेंद्र कुशवाह ने मंत्रालय से इस्तीफा दे दिया। वह __________________ मंत्रालय में केंद्रीय राज्य मंत्री थे।
(a) Human Resource Development/ मानव संसाधन विकास
(b) Agriculture and Farmers Welfare/ कृषि और किसान कल्याण
(c) Consumer Affairs, Food and Public Distribution/ उपभोक्ता मामले, खाद्य और सार्वजनिक वितरण
(d) Electronics and Information Technology/ इलेक्ट्रॉनिक्स और सूचना प्रौद्योगिकी

Show Answer
S4. Ans.(a)
Sol. Rashtriya Lok Samta Party (RLSP) Chief Upendra Kushwaha resigned as Union Minister of State in the Ministry of Human Resource Development.

Q5. Which of the following state has recently become the state with four international airports? 
हाल ही में, निम्नलिखित में से कौन-सा राज्य एक ऐसा राज्य बन गया है, जहाँ चार अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डे स्थापित हैं?
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Karnataka/ कर्नाटक
(c) Kerala/ केरल
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र

Show Answer
S5. Ans.(c)
Sol. The Kannur international Airport-KIAL in Kerala began its operations with Union minister for civil aviation Suresh Prabhu and Kerala Chief minister Pinarayi Vijayan jointly lighting the lamp inside the terminal building, marking the inauguration of the airport. With this, Kerala has become the state with four international airports.

Q6. Current account deficit (CAD) widened to______of GDP for the July-September quarter
जुलाई-सितंबर तिमाही का चालू खाता घाटा (CAD) बढ़कर सकल घरेलू उत्पाद का ______हो गया है।  
(a) 2.4%
(b) 2.9%
(c) 3.3%
(d) 3.2%

Show Answer
S6. Ans.(b)
Sol. Current account deficit (CAD) widened to 2.9% of GDP for the July-September quarter due to higher trade deficit compared with 1.1% during the same period of the previous year, according to the Reserve Bank of India.

Q7. According to the World Bank report, India will retain its position as the world’s top recipient of remittances in 2018 with its diaspora sending a whopping _______ back home.
विश्व बैंक रिपोर्ट के अनुसार, भारत में प्रेषित धन के विश्व के शीर्ष प्राप्तकर्ता के रूप में अपना स्थान पर बना रहेगा, जिसमें इसे प्रवासियों द्वारा _______ घर भेजा जाता है।
(a) USD 93 billion/ अरब अमरीकी डॉलर
(b) USD 72 billion/ अरब अमरीकी डॉलर
(c) USD 100 billion/ अरब अमरीकी डॉलर
(d) USD 80 billion/ अरब अमरीकी डॉलर

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. India will retain its position as the world’s top recipient of remittances in 2018 with its diaspora sending a whopping USD 80 billion back home, according to the World Bank report.

Q8. Who among the following has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of New India Assurance?
निम्नलिखित में से किसे न्यू इंडिया एश्योरेंस कंपनी के अध्यक्ष और प्रबंध निदेशक (CMD) के रूप में नियुक्त किया गया है?
(a) Urjit Patel/ उर्जित पटेल
(b) Parnab Kumar/ प्रणब कुमार
(c) Anil Sahani/ अनिल साहनी
(d) Atul Sahai/ अतुल सहाई

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Atul Sahai has been appointed as the Chairman and Managing Director (CMD) of the country’s largest general insurance company New India Assurance. The post had been lying vacant since July 2018.

Q9. Vanessa Ponce de Leon has won the coveted Miss World 2018 crown. She belongs to_____.
प्रतिष्ठित मिस वर्ल्ड 2018 का ताज वाली जीतने वाली वैनेसा पोंस डी लियोन_________ से है।
(a) Mexico/ मेक्सिको
(b) Norway/ नॉर्वे
(c) The USA/ यूएसए
(d) The UK/ यूके
Show Answer
S9. Ans.(a)
Sol. Mexico’s Vanessa Ponce de Leon won the coveted Miss World 2018 crown at a grand event held in the Chinese city, Sanya. Thailand’s Nicolene Pichapa Limsnukan was declared the runner-up.



Q10. Human Rights Day is observed every year on ________.
मानवाधिकार दिवस प्रत्येक वर्ष ________ को मनाया जाता है।
(a) 18 July/ जुलाई
(b) 10 July/ जुलाई
(c) 25 November/ नवंबर
(d) 10 December/ दिसंबर
Show Answer
S10. Ans.(d)
Sol. Human Rights Day is observed every year on 10 December. On this day, the United Nations General Assembly adopted, in 1948, the Universal Declaration of Human Rights. #StandUp4HumanRights is the global campaign launched on for year 2018.

Q11. SEBI has renamed Institutional Trading Platform (ITP) as __________.
सेबी ने इंस्टीट्यूशनल ट्रेडिंग प्लेटफार्म (ITP) के नाम को बदलकर __________ के रूप में पुन:नामकरण किया।
(a) Forward Markets Commission/ फॉरवर्ड मार्केट्स कमिशन
(b) Financial Management Association/ फाइनेंसियल मैनेजमेंट एसोसिएशन
(c) Innovators Growth Platform / इनोवेटर्स ग्रोथ प्लेटफार्म
(d) Innovators Trading Platform/ इनोवेटर्स ट्रेडिंग प्लेटफार्म

Show Answer
S11. Ans.(c)
Sol. In a major push to kickstart listing of start-ups in India in a big way, capital markets regulator SEBI has lined up a slew of relaxations for new-age ventures. The proposed changes include renaming the Institutional Trading Platform (ITP) that the regulator had created for such listings as Innovators Growth Platform (IGP).

Q12. The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was held at ______.
‘सतत जल प्रबंधन’ पर पहला अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन ______ में आयोजित किया गया था।
(a) Chandigarh/ चंडीगढ़
(b) Mohali/ मोहाली
(c) Dehradun/ देहरादून
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer
S12. Ans.(b)
Sol. The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was held at Indian School of Business (ISB) in Mohali, Punjab. The conference was organized by Bhakra Beas Management Board (BBMB) under the aegis of the National Hydrology Project of the Union Ministry of Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation.

Q13. The Kannur international Airport-KIAL began its operations recently. It is situated in which of the following state?
हाल ही में, कन्नूर अंतरराष्ट्रीय हवाई अड्डे-के.आई.एल ने अपना परिचालन शुरू लिया। यह निम्नलिखित में से किस राज्य में स्थित है?
(a) Tamil Nadu/ तमिलनाडु
(b) Karnataka/ कर्नाटक
(c) Andhra Pradesh/ आंध्र प्रदेश
(d) None of the Above option is the right answer / उपर्युक्त विकल्प में से कोई भी सही जवाब नहीं है

Show Answer
S13. Ans.(d)
Sol. The Kannur international Airport-KIAL in Kerala began its operations with Union minister for civil aviation Suresh Prabhu and Kerala Chief minister Pinarayi Vijayan jointly lighting the lamp inside the terminal building, marking the inauguration of the airport.

Q14. The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was recently held. What was the theme of the Conference?
हाल ही में, ‘सतत जल प्रबंधन’ पर पहला अंतर्राष्ट्रीय सम्मेलन आयोजित किया गया था। सम्मेलन का विषय क्या था?
(a) Sustainable Water Management/ सस्टेनेबल वाटर मैनेजमेंट
(b) Water Management/ वाटर मैनेजमेंट
(c) Sustaining Ground Water/ सस्टेनिंग ग्राउंड वाटर
(d) Water Stability and Sustainability/ वाटर स्टेबिलिटी एंड सस्टेनिबिलिटी
Show Answer
S14. Ans.(a)
Sol. The first International Conference on ‘Sustainable Water Management’ was held at Indian School of Business (ISB) in Mohali, Punjab. The theme of the international conference was also the same ‘Sustainable Water Management’.



Q15. Reserve Bank of India Governor Urjit Patel has resigned. He was ____ governor of RBI.
भारतीय रिजर्व बैंक के गवर्नर उर्जित पटेल ने इस्तीफा दिया। वह आर.बी.आई के ____ गवर्नर थे।
(a) 44th/ वें
(b) 25th/ वें
(c) 46th/ वें
(d) 24th/ वें
Show Answer
S15. Ans.(d)
Sol. Reserve Bank of India Governor Urjit Patel has resigned. He was 24th governor of RBI.

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD