Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 10th September

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.
Q1. Name the Indian shooter who has notched up a gold medal in the 10 m air rifle junior men’s event of the ISSF World Championships in South Korea. 
उस भारतीय शूटर का नाम बताइए जिसने दक्षिण कोरिया में ISSF विश्व चैंपियनशिप में 10मी एयर राइफल जूनियर पुरुष इवेंट में स्वर्ण पदक प्राप्त किया है.
(a) Harsh Bhanwala/ हर्ष भानवाला
(b) Ankur Mittal / अंकुर मित्तल
(c) Saurabh Chaudhary / सौरभ चौधरी
(d) Hriday Hazarika / हृदय हजारिका

S1. Ans.(d)
Sol. Indian shooter Hriday Hazarika notched up a gold medal in the 10 m air rifle junior men’s event of the ISSF World Championships in South Korea. Hazarika, the lone Indian to qualify for the final with a score of 627.3, was tied with Iran’s Mohammed Amir Nekounam on 250.1 once the field was pruned to the regulation top eight.

Q2. The Union Government has appointed former Reserve Bank of India governor ____________ as the head of the panel that has been tasked with selecting India’s next chief economic advisor (CEA). 
केंद्र सरकार ने भारतीय रिज़र्व बैंक के पूर्व गवर्नर _______ को पैनल के प्रमुख के रूप में नियुक्त किया है, इस पैनेल के पास भारत के अगले मुख्य आर्थिक सलाहकार (CEA) का चयन करने की जिम्मेदारी है.
(a) Raghuram Rajan / रघुराम राजन
(b) Y. Venugopal Reddy / वाई. वेणुगोपाल रेड्डी
(c) Bimal Jalan / बिमल जालान
(d) C. Rangarajan / सी रंगराजन

S2. Ans.(c)
Sol. The Union Government has appointed former Reserve Bank of India governor Bimal Jalan as the head of the panel that has been tasked with selecting India’s next chief economic advisor (CEA). 

Q3. Name the footballer who has been named UEFA Men’s Player of the Year for 2017/18. 
उस फुटबॉल खिलाड़ी का नाम बताइए जिसे UEFA मेंस प्लेयर ऑफ द ईयर 2017/18 नामित किया गया है.
(a) Cristiano Ronaldo / क्रिस्टियानो रोनाल्डो
(b) Luka Modric / लुका मोड्रिक
(c) Leonel Messi / लॉयनल मैसी
(d) Wayne Rooney / वेन रूनी

S3. Ans.(b)
Sol. Real Madrid midfielder Luka Modric has been named UEFA Men’s Player of the Year for 2017/18. Modric beat off competition from former Madrid team-mate Cristiano Ronaldo and Liverpool forward Mohamed Salah, who joined him on the three-man shortlist announced on 20 August. 

Q4. Name the bank that has recently announced that Amitabh Chaudhry has been appointed as its managing director & CEO from January 1, 2019. 
निम्नलिखित में से किस बैंक ने घोषणा की है कि अमिताभ चौधरी को 1 जनवरी, 2019 से तीन वर्ष की अवधि के लिए बैंक का प्रबंध निदेशक और सीईओ नियुक्त किया गया है. 
(a) Axis Bank / ऐक्सिस बैंक
(b) HDFC Bank / एचडीएफसी बैंक
(c) ICICI Bank / आईसीआईसीआई बैंक
(d) Federal Bank / फ़ेडरल बैंक

S4. Ans.(a)
Sol. Axis Bank announced that Amitabh Chaudhry has been appointed as its managing director & CEO from January 1, 2019, for a period of three years. 

Q5. Naomi Osaka has defeated Serena Williams to win the U.S Open 2018. Naomi Osaka hails from which country? 
नाओमी ओसाका ने यू.एस. ओपन 2018 जीतने के लिए सेरेना विलियम्स को हराया है. नाओमी ओसाका किस देश से है?
(a) Indonesia / इंडोनेशिया
(b) Taiwan / ताइवान
(c) China / चीन
(d) Japan / जापान

S5. Ans.(d)
Sol. Naomi Osaka became the first Japanese woman to win a Grand Slam title after she registered an emphatic win over Serena Williams in the finals of the U.S Open.

Q6. Union Minister for HRD Prakash Javadekar Inaugurates 4th WOSA-2018 in New Delhi. What does ‘A’ stands for in WOSA? 
मानव संसाधन विकास मंत्री जावड़ेकर ने नई दिल्ली में मान्यता पर चौथे विश्व शिखर सम्मेलन WOSA-2018 का उद्घाटन किया. WOSA में A का अर्थ ज्ञात कीजिये?
(a) Authority
(b) Accreditation
(c) Association
(d) Allocation

S6. Ans.(b)
Sol. Union Minister for HRD Prakash Javadekar Inaugurates 4th World Summit on Accreditation (WOSA-2018) at New Delhi. WOSA is a biennial Summit organised by NBA, which provides platform to stakeholders to share their knowledge and information on accreditation.

Q7. In which of the following cities, Ayushman Bharat call centre was formally inaugurated by CEO of Ayushman Bharat Dr. Indu Bhushan? 
आयुषमान भारत कॉल सेंटर औपचारिक रूप से उद्घाटन आयुषमान भारत के सीईओ डॉ. इंदु भूषण द्वारा निम्नलिखित में से किस शहर किया गया?
(a) New Delhi / नई दिल्ली
(b) Chandigarh / चंडीगढ़
(c) Bengaluru / बेंगलुरु
(d) Alwar / अलवर

S7. Ans.(c)
Sol. Ayushman Bharat call centre was formally inaugurated in Bengaluru by CEO  of Ayushman Bharat Dr. Indu Bhushan. This national call centre is operational since  August 25. 

Q8. Name the Indian Shooter who has claimed the men’s double trap gold medal in the ISSF World Championship in Changwon, South Korea. 
उस भारतीय शूटर का नाम बताइए जिसने दक्षिण चांगवान, दक्षिण कोरिया में विश्व चैम्पियनशिप पुरुष डबल ट्रैप इवेंट में स्वर्ण पदक प्राप्त जीता है.
(a) Jitu Rai / जितु राय
(b) Ankur Mittal / अंकुर मित्तल
(c) Heena Sidhu / हीना सिद्धू
(d) Harsh Bhanwala / हर्ष भानवाला

S8. Ans.(b)
Sol. Ankur Mittal claimed the men’s double trap gold medal in the ISSF World Championship for his career’s biggest triumph, as the Indian shooting team continued its dominance in the premier tournament in Changwon, South Korea. 

Q9. Name the Noted Odia poet who will be honoured with the prestigious ‘Sarala Puraskar’ for his poetry collection ‘Misra Dhrupad’. 
उल्लेखनीय ओडिया कवि का नाम बताइए जिन्हें को उनके कविता संग्रह ‘मिश्रा ध्रुपद’ के लिए प्रतिष्ठित ‘सरला पुरस्कार’ से सम्मानित किया जाएगा.
(a) Amrinder Sadai / अमरिंदर सदाई
(b) Gopinder Khatua / गोपींदर खतुआ
(c) Satrughna Pandav / सतरुघना पांडव
(d) Sheyansh Singhal / श्याश सिंघल

S9. Ans.(c)
Sol. Noted Odia poet Satrughna Pandav will be honoured with the prestigious ‘Sarala Puraskar’ for his poetry collection ‘Misra Dhrupad’. 

Q10. India’s current account deficit (CAD) widened to a four-quarter-high at ____________ of gross domestic product (GDP) in April-June period, according to data released by the Reserve Bank of India (RBI). 
भारतीय रिजर्व बैंक (RBI) द्वारा जारी आंकड़ों के अनुसार अप्रैल-जून की अवधि में भारत की सकल घरेलू उत्पाद (GDP) का चालू खाता घाटा (CAD)  एक-चौथाई बढ़कर _______ हो गया है.
(a) 2.8%
(b) 3.6%
(c) 4.7%
(d) 2.4%

S10. Ans.(d)
Sol. India’s current account deficit (CAD) widened to a four-quarter-high at 2.4% of gross domestic product (GDP) in April-June period on the back of rising crude oil prices, from 1.9% of GDP in the January-March quarter of 2017-18, according to data released by the Reserve Bank of India (RBI).

You may also like to read :

 
  

ssc-cgl