Important Current Affairs Questions for SSC Stenographer Exam 2018-19: 6th February

Dear Readers, SSC Stenographer Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Fitch Solutions, the research arm of Fitch Group, projected the government’s fiscal deficit to overshoot the budgeted target by 0.2% to ______of GDP in 2019-20 fiscal.
फिच समूह की अनुसंधान शाखा फिच सॉल्यूशंस ने सरकार के राजकोषीय घाटे को 2019-20 के राजकोषीय में सकल घरेलू उत्पाद के 0.2% से ________ तक लक्षित करने का अनुमान लगाया है।
(a) 3.4%
(b) 3.5%
(c) 3.2%
(d) 3.6%

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. Fitch Solutions, the research arm of Fitch Group, projected the government’s fiscal deficit to overshoot the budgeted target by 0.2% to 3.6% of GDP in 2019-20 fiscal. It stated that 2019-20 Budget appears to show a strong populist bent in the run-up to the General election due by May 2019.

Q2. Which of the following state has occupied the top slot in the ranking of best practices followed by states in the Budget formulation, as per a survey by Transparency International?
ट्रांसपेरेंसी इंटरनेशनल के एक सर्वेक्षण के अनुसार, निम्नलिखित में से किस राज्य ने बजट निर्माण में राज्यों द्वारा अनुकरण किये जाने वाले श्रेष्ठ कार्यों की रैंकिंग में शीर्ष स्थान पर प्राप्त किया है?
(a) Haryana/ हरियाणा
(b) Gujarat/ गुजरात
(c) Assam / असम
(d) Sikkim/ सिक्किम

Show Answer

S2. Ans.(c)
Sol. Assam occupied the top slot in the ranking of best practices followed by states in the Budget formulation, followed by Andhra Pradesh and Odisha, as per a survey by Transparency International.

Q3. Which of the following state has become the first State to set up a Price Monitoring and Research Unit (PMRU) to track violation of prices of essential drugs and medical devices?
निम्नलिखित में से कौन सा राज्य आवश्यक दवाओं और चिकित्सा उपकरणों की कीमतों के उल्लंघन को ट्रैक करने के लिए मूल्य निगरानी और अनुसंधान इकाई (PMRU) स्थापित करने वाला पहला राज्य बन गया है?
(a) Delhi/ दिल्ली
(b) Kerala/ केरल
(c) Odisha/ ओडिशा
(d) Manipur/ मणिपुर

Show Answer



S3. Ans.(b)
Sol. Kerala has become the first State to set up a Price Monitoring and Research Unit (PMRU) to track violation of prices of essential drugs and medical devices under the Drugs Price Control Order (DPCO).

Q4. In which of the following city, a 6-day long music and dance festival ‘Sopan 2019’, to encourage young artists to take up traditional art took place?
निम्नलिखित में से किस शहर में, युवा कलाकारों को पारंपरिक कला को अपनाने के लिए प्रोत्साहित करने के लिए 6-दिवसीय संगीत और नृत्य महोत्सव ‘सोपान 2019’, आयोजित किया जा रहा है?
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Pune/ पुणे
(c) Panaji/ पणजी
(d) New Delhi/ नई दिल्ली
Show Answer

S4. Ans.(d)
Sol. The 6-day long music and dance festival ‘Sopan 2019’, to encourage young artists to take up traditional art took place in New Delhi. It was Organised by Sahitya Kala Parishad and the New Delhi government, in partnership with New Delhi Municipal Council (NDMC).

Q5. Which of the following city hosted the Kala Ghoda festival 2019, India’s largest multi-cultural street festival?
निम्नलिखित में से किस शहर ने भारत के सबसे बड़े बहु-सांस्कृतिक सड़क त्योहार काला घोड़ा महोत्सव 2019 की मेजबानी की है?
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Visakhapatnam/ विशाखापत्तनम
(c) Imphal/ इम्फाल
(d) Dispur/ दिसपुर

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. The Kala Ghoda festival, India’s largest multi-cultural street festival begins in Mumbai to celebrate its 20 years of art and culture through cinema, theatre, dance, literature, and sculpture. Maneck Davar is Chairman of Kala Ghoda Association.

Q6. How many regional rural banks will be merged to form the Tamil Nadu Grama Bank as per the Finance Ministry notification?
वित्त मंत्रालय की अधिसूचना के अनुसार तमिलनाडु ग्रामीण बैंक बनाने के लिए कितने क्षेत्रीय ग्रामीण बैंकों का विलय किया जाएगा?
(a) 3
(b) 5
(c) 6
(d) 2

Show Answer


S6. Ans.(d)
Sol. Two regional rural banks (RRBs) – Pallavan Grama Bank and Pandyan Grama Bank – will be merged to form the Tamil Nadu Grama Bank as per the Finance Ministry notification. The integration will be effective from April 1.


Q7. NBHC has released Kharif Crop estimation for the year 2018-2019. The pulses production is projected to __________.
एनबीएचसी (NBHC) ने वर्ष 2018-2019 के लिए खरीफ फसल अनुमान जारी किया है। दालों का उत्पादन __________ करने का अनुमान है।
(a) 10 million tonnes/ मिलियन टन
(b) 9.10 million tonnes/ मिलियन टन
(c) 9.60 million tonnes/ मिलियन टन
(d) 12.50 million tonnes/ मिलियन टन

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. National Bulk Handling Corporation (NBHC) has released Kharif Crop estimation for the year 2018-2019. The total oilseeds production is estimated to be 19.87 million metric tonne which is 5.36 % lower as compared to the year 2018. The pulses production is projected to be dropped to 9.10 million tonnes.

Q8. Who has been appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the Corporation Bank?
कॉर्पोरेशन बैंक के मुख्य कार्यकारी अधिकारी (सीईओ) के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) P V Bharathi/ पी वी भारती
(b) Shikha Sharma/ शिखा शर्मा
(c) Pallav Mohapatra/ पल्लव महापात्र
(d) J Packirisamy/ जे पैक्रिसेमी

Show Answer
S8. Ans.(a)
Sol. The former executive director of Canara Bank, P V Bharathi assumed charge as Chief Executive Officer (CEO) of the Corporation Bank. P V Bharati became the first woman CEO of the bank. 



Q9. The Asian Development Bank (ADB) has bought a 14% stake in micro-financier ___________for Rs 137 crore.
एशियाई विकास बैंक (ADB) ने माइक्रो-फाइनेंसर ___________ में 137 रुपये में 14% हिस्सेदारी खरीदी है।
(a) Equitas Microfinance Pvt Ltd/ इक्विटास माइक्रोफाइनेंस प्राइवेट लिमिटेड
(b) Grameen Koota Financial Services Pvt Ltd/ ग्रामीण कूटा फाइनेंशियल सर्विसेज प्राइवेट लिमिटेड
(c) Grama Vidiyal Micro Finance Pvt Ltd/ ग्राम विद्यल माइक्रो फाइनेंस प्राइवेट लिमिटेड
(d) Annapurna Finance / अन्नपूर्णा फाइनेंस

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) has bought a 14% stake in micro-financier Annapurna Finance for Rs 137 crore, reinforcing the belief that India’s microfinance sector is on course to attract long-term funds from global lenders and investors.


Q10. In which of the following state the Indian Space Research Organisation (ISRO) unveiled its Human Space Flight Centre (HSFC) for its maiden manned space mission ‘Gaganyaan’?
निम्नलिखित में से किस राज्य में भारतीय अंतरिक्ष अनुसंधान संगठन (ISRO) ने अपने मानवीय मानव रहित अंतरिक्ष मिशन ‘गगनयान’ के लिए अपने मानव अंतरिक्ष उड़ान केंद्र (HSFC) का अनावरण किया?
(a) Maharashtra/ महाराष्ट्र
(b) Gujarat/ गुजरात
(c) Karnataka / कर्नाटक
(d) Tamil Nadu/ तमिलनाडु

Show Answer

S10. Ans.(c)
Sol. The Indian Space Research Organisation (ISRO) unveiled its Human Space Flight Centre (HSFC) at ISRO Headquarter campus in Bengaluru, Karnataka for its maiden manned space mission ‘Gaganyaan’. The space flight centre was inaugurated by K Kasturirangan, former ISRO Chairman.

 

You may also like to read:

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?