Important Current Affairs Questions for SSC Stenographer Exam 2018-19: 5th February

Dear Readers, SSC Stenographer Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. World Cancer Day is being observed globally on-
विश्व भर में विश्व कैंसर दिवस कब मनाया जाता है?
(a) 01st February/ फरवरी
(b) 05th February/ फरवरी
(c) 06th February/ फरवरी
(d) 04th February/ फरवरी

Show Answer

S1. Ans.(d)
Sol. World Cancer Day is being observed observed globally on 4th February. This year, Union for International Cancer Control (UICC), which organizes World Cancer Day, is launching a new 3-year (2019-2021) campaign with the theme: “I Am and I Will.”

Q2. Union Minister KJ Alphons has announced that the country’s tourism sector fetched revenue of 234 billion US Dollar in 2018, registering a growth of over-
केंद्रीय मंत्री केजे अल्फोंस ने घोषणा की है कि देश के पर्यटन क्षेत्र ने 2018 में 234 बिलियन अमेरिकी डॉलर का राजस्व प्राप्त किया, जो कि अधिक वृद्धि दर्ज करता है।
(a) 19%
(b) 10%
(c) 17%
(d) 29%

Show Answer

S2. Ans.(a)
Sol. Union Minister KJ Alphons has announced that the country’s tourism sector fetched revenue of 234 billion US Dollar in 2018, registering a growth of over 19%. This revenue was contributed by 87% domestic and 13% foreign tourists.

Q3. Who has been appointed as ambassador of Nepal to India?
भारत में नेपाल के राजदूत के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Poonam Khetrapal Singh / पूनम खेत्रपाल सिंह
(b) Sanjiv Ranjan / संजीव रंजन
(c) Nilambar Acharya/ नीलाम्बर आचार्य
(d) Deep Kumar Upadhyay/ दीप कुमार उपाध्याय

Show Answer



S3. Ans.(c)
Sol. Former Law Minister of Nepal Nilambar Acharya has been appointed as country’s ambassador to India. President Bidya Devi Bhandari administered the oath of office and secrecy to Mr Acharya in Kathmandu. He has been appointed on the recommendation of the cabinet.

Q4. Union for International Cancer Control (UICC), which organizes World Cancer Day is launching a new 3-year (2019-2021) campaign with the theme of-
विश्व कैंसर दिवस का आयोजन करने वाली यूनियन फॉर इंटरनेशनल कैंसर कंट्रोल (UICC) _______ थीम के साथ एक नया 3-वर्ष (2019-2021) अभियान की शुरू कर रही है।
(a) I Sure or We Do
(b) All Deaths Each Year
(c) Action Against the Deadly Disease
(d) I Am and I Will
Show Answer

 
S4. Ans.(d)
Sol. World Cancer Day is being observed observed globally on 4th February. This year, Union for International Cancer Control (UICC), which organizes World Cancer Day, is launching a new 3-year (2019-2021) campaign with the theme: “I Am and I Will.”

 

Q5. In which city the 2nd ASEAN-India Youth Summit is concluding?
किस शहर में दूसरा आसियान-भारत युवा शिखर सम्मेलन संपन्न हुआ?
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Guwahati/ गुवाहाटी
(c) Chennai/ चेन्नई
(d) Patna/ पटना

Show Answer

S5. Ans.(b)
Sol. Union Minister KJ Alphons has announced that the country’s tourism sector fetched revenue of 234 billion US Dollar in 2018, registering a growth of over 19%. This revenue was contributed by 87% domestic and 13% foreign tourists. He made the announcement at the 2nd ASEAN-India Youth Summit in Guwahati. The country is ranked third in the tourism sector, according to the 2018 report of the World Travel and Tourism Council (WTTC).

 

Q6. Who has been appointed as the new chief of the Central Bureau of Investigation (CBI)?
केंद्रीय जांच ब्यूरो (CBI) के नए प्रमुख के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Ronojoy Dutta / रोनोजॉय दत्ता
(b) Prabhat Singh / प्रभात सिंह
(c) Rishi Kumar Shukla/ ऋषि कुमार शुक्ला
(d) Dilip Sadarangani / दिलीप सदरंगानी

Show Answer


S6. Ans.(c)
Sol. Rishi Kumar Shukla, 1983 batch IPS officer of Madhya Pradesh cadre, was appointed as the new chief of the Central Bureau of Investigation (CBI). He will be serving for a fixed term of two years.


Q7. Prime Minister Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone for various development projects, worth nearly 12,000 crore rupees in-
प्रधानमंत्री नरेंद्र मोदी ने ________में लगभग 12,000 करोड़ रुपये की लागत की विभिन्न विकास परियोजनाओं का उद्घाटन और शिलान्यास किया है।
(a) Leh/ लेह
(b) Gulmarg/ गुलमर्ग
(c) Srinagar/ श्रीनगर
(d) Pahalgam/ पहेलगाम

Show Answer

S7. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated and laid the foundation stone for various development projects, worth nearly 12,000 crore rupees, at Leh. The Prime Minister was on a day-long visit to Jammu and Kashmir. He laid the foundation stone for a 480 crore rupee Terminal Building at Leh Airport. Mr Modi inaugurated the 9-megawatt Dah hydroelectric project.
 

Q8. Who has become the first Asian woman to play hundred T20Is?
T20Is खेलने वाली पहली एशियाई महिला कौन बन गई है?
(a) Nashra Sandhu/ नाशरा संधू
(b) Nida Dar/ निदा डार
(c) Javeria Khan/ जावरिया खान
(d) Sana Mir/ सना मीर

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Former captain of the Pakistan women team Sana Mir has become the first Asian woman to play hundred T20Is. Mir, 33, is one of Pakistan’s most senior women cricketers and has been representing the country since 2005.



Q9. Which team has won the fourth edition of the Pro Wrestling League (PWL) at the Gautam Buddha University indoor stadium, Greater Noida?
किस टीम ने गौतम बुद्ध विश्वविद्यालय के इंडोर स्टेडियम, ग्रेटर नोएडा में प्रो रेसलिंग लीग (PWL) का चौथा संस्करण जीता है?
(a) UP DANGAL/ यू.पी दंगल
(b) DELHI SULTANS/ दिल्ली सुल्तान
(c) NCR PUNJAB ROYALS/ एन.सी.आर पंजाब रॉयल्स
(d) HARYANA HAMMERS/ हरयाणा हम्मेर्स

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Haryana Hammers won the fourth edition of the Pro Wrestling League (PWL) as they outclassed Punjab Royals 6-3 in the summit clash at the Gautam Buddha University indoor stadium, Greater Noida.


Q10. Dr M. Manikandan, Minister for Information Technology of ____________________ inaugurated ‘ICT Academy Bridge 2019’ conference in the city that witnessed more than 1,000 participants from government, industry and academia.
शहर में ____________________ के सूचना प्रौद्योगिकी मंत्री डॉ एम. मणिकंदन ने आईसीटी अकादमी ब्रिज 2019 ’सम्मेलन का उद्घाटन किया, जिसमें सरकार, उद्योग और शिक्षाविदों के 1,000 से अधिक प्रतिभागियों ने भाग लिया।
(a) Kerala/ केरल
(b) Tamil Nadu/ तमिलनाडु
(c) Rajasthan/ राजस्थान
(d) Gujarat/ गुजरात

Show Answer

S10. Ans.(b)
Sol. Dr M. Manikandan, Minister for Information Technology of Tamil Nadu inaugurated ‘ICT Academy Bridge 2019’ conference in the city that witnessed more than 1,000 participants from government, industry and academia. Organized by ICT Academy, the 37th edition of the conference is the largest Industry-Institute Interaction Event of Asia. The conference was organized under the theme “Fostering India for Industry 4.0”.

 

 

You may also like to read:


Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?