Important Current Affairs Questions for SSC Stenographer Exam 2018-19: 31st January


Dear Readers, SSC Stenographer Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Transparency International has released the Global Corruption Index 2018. India rose by 3 points to __________ in the list of 180 countries in the world with a score of 41.
ट्रांसपेरेंसी इंटरनेशनल ने ग्लोबल करप्शन इंडेक्स 2018 जारी किया है। भारत दुनिया के 180 देशों की सूची में __________ में 3 अंक बढ़कर 41 स्कोर के साथ तीसरे स्थान पर है।
(a) 76
(b) 78
(c) 77
(d) 75

Show Answer

S1. Ans.(b)
Sol. Transparency International has released the Global Corruption Index 2018. India rose by 3 points to 78 in the list of 180 countries in the world with a score of 41. China lagged far behind at 87 and Pakistan ranked 117. The top countries on the list are Denmark and New Zealand, with scores of 88 and 87. Somalia, Syria and South Sudan remained at the bottom, with scores of 10, 13 and 13.

Q2. Which country has been ranked in Bloomberg’s 2019 list of most innovative countries in the world– 2019 Bloomberg Innovation Index for the first time ever?
किस देश ने पहली बार विश्व के 2019 के ब्लूमबर्ग इनोवेशन इंडेक्स में सबसे नवीनतम देशों की सूची में ब्लूमबर्ग 2019 की सूची में स्थान दिया गया है?
(a) Uganda/ युगांडा
(b) Sri Lanka/ श्रीलंका
(c) Pakistan/ पाकिस्तान
(d) India/ भारत

Show Answer

S2. Ans.(d)
Sol. India has been ranked in Bloomberg’s 2019 list of most innovative countries in the world – 2019 Bloomberg Innovation Index – for the first time ever. India has grabbed the 54th spot with a score of 47.93 out of 100 in the Innovation Index of 60 economies. South Korea has topped the Index for the sixth time in a row with a total score of 87.38, followed by Germany and Finland.

Q3. Who has won the round-the-world yacht race after 212 days alone at sea without modern instruments recently?
हाल ही में आधुनिक उपकरणों के बिना समुद्र में 212 दिनों के बाद राउंड-द-वर्ल्ड नौका दौड़ किसने जीती है?
(a) Jean-Luc Van Den Heede/ जीन-लुक वान डेन हेडे
(b) Maud Fontenoy/ मौड फोंटेनॉय
(c) Olivier de Kersauson/ ओलिवियर डी केर्सौसन
(d) Francis Lapp/ फ्रांसिस लाप्‍प

Show Answer



S3. Ans.(a)
Sol. French sailor Jean-Luc Van Den Heede has won the round-the-world yacht race after 212 days alone at sea without modern instruments. The 73-year-old, who completed his sixth circumnavigation of the globe, became the oldest to complete the 30,000-mile Golden Globe race. Of the 19 sailors who started out in July 2018, only 5 were still in the race.

Q4. The Reserve Bank of India has stated that it will inject Rs ___________________ crore into the system through the purchase of government securities in February to increase liquidity.
भारतीय रिजर्व बैंक ने कहा है कि वह तरलता बढ़ाने के लिए फरवरी में सरकारी प्रतिभूतियों की खरीद के माध्यम से प्रणाली में ______________करोड़ रुपये लगाएगा।
(a) Rs 67,500 crore/ करोड़ रु
(b) Rs 57,500 crore/ करोड़ रु
(c) Rs 27,500 crore/ करोड़ रु
(d) Rs 37,500 crore/ करोड़ रु
Show Answer

 
S4. Ans.(d)
Sol. The Reserve Bank of India has stated that it will inject Rs 37,500 crore into the system through the purchase of government securities in February to increase liquidity.

 

Q5. In commemoration of the 150th Birth Anniversary of Mahatma Gandhi, Prime Minister of India Narendra Modi dedicated grand and iconic ‘National Salt Satyagraha Memorial’ constructed by the Central Public Works Department at-
महात्मा गांधी की 150 वीं जयंती के उपलक्ष्य में, भारत के प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने केंद्रीय लोक निर्माण विभाग द्वारा निर्मित भव्य और प्रतिष्ठित ‘नेशनल साल्ट सत्याग्रह मेमोरियल’ को __________ में समर्पित किया। 
(a) Varanasi, Uttar Pradesh/ वाराणसी, उत्तर प्रदेश
(b) Kolkata, West Bengal/ कोलकाता, पश्चिम बंगाल
(c) Dandi, Gujarat/ दांडी, गुजरात
(d) Champaran, Bihar/ चंपारण, बिहार

Show Answer

S5. Ans.(c)
Sol. In commemoration of the 150th Birth Anniversary of Mahatma Gandhi, Prime Minister of India Narendra Modi dedicated grand and iconic ‘National Salt Satyagraha Memorial’ constructed by the Central Public Works Department at Dandi, Gujarat to the Nation.

 

Q6. __________________ and Government of India launched Artisan Speak at Elephanta Caves (UNESCO heritage site) to strengthen the handlooms and textiles sector of India. 
__________________ और भारत सरकार ने भारत के हथकरघा और वस्त्र क्षेत्र को प्रबल करने के लिए एलिफेंटा गुफाओं (यूनेस्को विरासत स्थल) में आर्टिसन स्पीक की शुरुआत की।
(a) Ministry of Textiles/ वस्त्र मंत्रालय
(b) Ministry of Skill Development and Entrepreneurship/ कौशल विकास और उद्यमिता मंत्रालय
(c) Ministry of Parliamentary Affairs/ संसदीय कार्य मंत्रालय
(d) Ministry of Human Resource Development/ मानव संसाधन विकास मंत्रालय

Show Answer


S6. Ans.(a)
Sol. Ministry of Textiles and Government of India launched Artisan Speak at Elephanta Caves (UNESCO heritage site) to strengthen the handlooms and textiles sector of India. The event has been held to showcase the GI Textiles of India, through a confluence of fashion, music, and dance.


Q7. The Civil Aviation ministry launched the country’s first Geographical Indication (GI) store at Dabolim International Airport in-
नागरिक उड्डयन मंत्रालय ने ________ में डाबोलिम अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डे पर देश का पहला जिओग्रफ़िकल इंडिकेशन (जीआई) स्टोर लांच किया।
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Goa/ गोवा
(c) New Delhi/ नई दिल्ली
(d) Patna/ पटना

Show Answer

S7. Ans.(b)
Sol. The Civil Aviation ministry launched the country’s first Geographical Indication (GI) store at Dabolim International Airport in Goa. Union Minister for Civil Aviation Suresh Prabhu stated that the GI stores will promote local products made by the artisans and handicrafts at the airport. The store is set up by Airports Authority of India in partnership with The Cashew Export Promotional Council of India.

Q8. Which organisation has notified three new committees on Finance, Investment and Audit Committee (FIAC), the Pension and EDLI Implementation Committee (PEIC) and the Exempted Establishments’ Committee (EEC)?
किस संगठन ने वित्त, निवेश और लेखा परीक्षा समिति (FIAC), पेंशन और इडीएलआई कार्यान्वयन समिति (PEIC) और एक्सेम्पटीड एस्टेब्लिशमेंट समिति (EEC) पर तीन नई समितियों को अधिसूचित किया है?
(a) NABARD/ नाबार्ड
(b) RBI/ आरबीआई
(c) EPFO/ ईपीएफओ
(d) IRDAI/ आईआरडीएआई

Show Answer
S8. Ans.(c)
Sol. Employees’ Provident Fund Organisation has notified three new committees on Finance, Investment and Audit Committee (FIAC), the Pension and EDLI Implementation Committee (PEIC) and the Exempted Establishments’ Committee (EEC). All the 3 committees will continue to have central government representatives as well as 2 representatives each of the employers and the employees and domain experts.



Q9. Which Airport has retained its position as the world’s busiest airport for international customer numbers for the fifth consecutive year with annual traffic for 2018?
किस हवाई अड्डे ने 2018 के लिए वार्षिक यातायात के साथ लगातार पांचवें वर्ष अंतरराष्ट्रीय ग्राहक संख्या के लिए दुनिया के सबसे व्यस्त हवाई अड्डे के रूप में अपना स्थान बरकरार रखा है?
(a) London City Airport/ लंदन सिटी एयरपोर्ट
(b) Kennedy International Airport/ केनेडी अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा
(c) Indira Gandhi International Airport/ इंदिरा गांधी अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा
(d) Dubai International Airport/ दुबई अंतर्राष्ट्रीय हवाई अड्डा

Show Answer

S9. Ans.(d)
Sol. Dubai International Airport (DXB) retained its position as the world’s busiest airport for international customer numbers for the fifth consecutive year with annual traffic for 2018 with Indian travellers emerging as the largest source of traffic for the airport which registered a record footfall of over 89 million.


Q10. KJ Alphons, Union Minister for Tourism has inaugurated the first project under the Swadesh Darshan Project of the Union Ministry of Tourism at-
केजे अल्फोंस, केंद्रीय पर्यटन मंत्री ने पर्यटन मंत्रालय के स्वदेश दर्शन परियोजना के तहत _______में पहली परियोजना का उद्घाटन किया।
(a) Kohima, Nagaland/ कोहिमा, नागालैंड
(b) Aizawl, Mizoram/ आइजोल, मिजोरम
(c) Agartala, Tripura/ अगरतला, त्रिपुरा
(d) Gangtok, Sikkim/ गंगटोक, सिक्किम

Show Answer

S10. Ans.(d)
Sol. K.J. Alphons, Union Minister for Tourism has inaugurated the first project under the Swadesh Darshan Project of the Union Ministry of Tourism at the Zero Point, Gangtok, Sikkim. This project was sanctioned by the Ministry of Tourism in June 2015 for Rs. 98.05 crores.Q11. Uttar Pradesh state cabinet has approved construction of a four-lane Ganga Expressway connecting Prayagraj to Western Utter Pradesh which would cost about ___________________ crore rupees.
उत्तर प्रदेश राज्य मंत्रिमंडल ने प्रयागराज को पश्चिमी उत्त्तर प्रदेश से जोड़ने वाले चार लेन के गंगा एक्सप्रेसवे के निर्माण को मंजूरी दी है, जिसमें लगभग ___________________ करोड़ रुपये खर्च होंगे।
(a) Rs 60,000 crore rupees/ करोड़ रु
(b) Rs 48,000 crore rupees/ करोड़ रु
(c) Rs 36,000 crore rupees/ करोड़ रु
(d) Rs 24,000 crore rupees/ करोड़ रु

Show Answer

S11. Ans.(c)
Sol. Uttar Pradesh state cabinet has approved construction of a four-lane Ganga Expressway connecting Prayagraj to Western Utter Pradesh which would cost about 36,000 crore rupees. Chief Minister Yogi Adityanath stated that this expressway will provide better connectivity to Prayagraj. Ganga Expressway will be 600 kilometres long and can be expanded to six-lane in future. Chief Minister also stated that after completion it would be longest in the world.

Q12. Which organisation has launched the National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) to attract talent and strengthen higher agricultural education in the country?
किस संगठन ने देश में उच्च कृषि  शिक्षा को आकर्षित करने और मजबूत करने के लिए राष्ट्रीय कृषि उच्च शिक्षा परियोजना (NAHEP) की शुरुआत की है? 
(a) ICAR/ आईसीएआर
(b) RBI/ आरबीआई
(c) NABARD/ नाबार्ड
(d) IRDAI/ आआरडीएआई

Show Answer

S12. Ans.(a)
Sol. Indian Council of Agricultural Research (ICAR) has launched the National Agricultural Higher Education Project (NAHEP) to attract talent and strengthen higher agricultural education in the country. It is inaugurated at the fourth Convention of 2-day “Agrivision-2019” organized by Vidyarthi Kalyan Nyas in Pusa, New Delhi.

Q13. Who has been appointed as the part-time chairman of Kerala based private sector lender Federal Bank recently?
हाल ही में केरल स्थित निजी क्षेत्र के ऋणदाता फेडरल बैंक के अंशकालिक अध्यक्ष के रूप में किसे नियुक्त किया गया है?
(a) Ananth Narayanan/ अनंत नारायणन
(b) Prabhat Singh / प्रभात सिंह
(c) Ravneet Gill/ रवनीत गिल
(d) Dilip Sadarangani/ दिलीप सदरंगानी

Show Answer

S13. Ans.(d)
Sol. Kerala based private sector lender Federal Bank has appointed Dilip Sadarangani as the part-time chairman. The appointment of Sadarangani, who has been on the bank’s board since 2013, has been cleared by the Reserve Bank.

Q14. Reserve Bank of India has released a data on “Census on Foreign Liabilities and Assets of Indian Direct Investment Companies, 2017-18” which shows that the Foreign Direct Investment (FDI) has increased _____________ to Rs. 28.25 lakh crore in FY18.
भारतीय रिज़र्व बैंक ने “सेन्सस ओं फोरन लायबिलिटी एंड अस्सेस्ट ऑफ़ इंडियन डायरेक्ट इन्वेस्टमेंट कम्पनीज़2017-2018” पर एक डेटा जारी किया है, जो दर्शाता है कि विदेशी प्रत्यक्ष निवेश (एफडीआई) में वित्त वर्ष 18 में _____________  रु. से बाढ़कर 28.25 लाख करोड़ रु कर दिया है।
(a) 14%
(b) 18%
(c) 16%
(d) 20%
Show Answer

 
S14. Ans.(b)
Sol. Reserve Bank of India has released a data on “Census on Foreign Liabilities and Assets of Indian Direct Investment Companies, 2017-18” which shows that the Foreign Direct Investment (FDI) has increased 18% to Rs. 28.25 lakh crore in FY18. FDI increased by Rs 4,33,300 crore, including revaluation of past investments, during 2017-18 to reach Rs 28,24,600 crore in March 2018 at market value. Overseas direct investment (ODI) by Indian companies increased by 5% to Rs 5.28 lakh crore.

 

Q15. Which country has continued to be the largest source of FDI in India (19.7%) followed by the US and UK according to RBI? 
भारतीय रिजर्व बैंक के अनुसार, किस देश ने अमेरिका और यूके के बाद भारत में प्रत्यक्ष विदेशी निवेश (FDI) का सबसे बड़ा स्रोत (19.7%) बना हुआ है?
(a) Germany/ जर्मनी
(b) Singapore/ सिंगापुर
(c) Japan/ जापान
(d) Mauritius/ मॉरीशस

Show Answer

S15. Ans.(d)
Sol. Reserve Bank of India has released a data on “Census on Foreign Liabilities and Assets of Indian Direct Investment Companies, 2017-18” which shows that the Foreign Direct Investment (FDI) has increased 18% to Rs. 28.25 lakh crore in FY18. The census showed that Mauritius continued to be the largest source of FDI in India (19.7%) followed by the US and UK. In case of overseas investment by Indian companies, Singapore (17.5%) was the major destination, followed by the Netherlands and Mauritius.

 

 

You may also like to read:


Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD