Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 3rd September

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The 4th BIMSTEC Summit has been successfully concluded in Kathmandu, the capital of Nepal. The Kathmandu declaration was unanimously adopted by the all member states. As per the declaration, which of the following country has become the new chair of the BIMSTEC?
नेपाल की राजधानी काठमांडू में चौथा बिम्सटेक शिखर सम्मेलन सफलतापूर्वक संपन्न हुआ है. काठमांडू घोषणा को सभी सदस्य राज्यों द्वारा सर्वसम्मति से अपनाया गया. घोषणा के अनुसार, निम्नलिखित में से कौन सा देश बिम्सटेक का नया अध्यक्ष बन गया है? 
(a) Myanmar /म्यांमार
(b) Sri Lanka /श्री लंका
(c) Thailand /थाईलैंड
(d) Bhutan /भूटान

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The 4th BIMSTEC Summit has been successfully concluded in Kathmandu, the capital of Nepal. The leaders of all seven member states including Prime Minister Narendra Modi underscored the importance of robust institutional arrangements to effectively steering the process of regional cooperation under BIMSTEC. The Prime Minister of Nepal K.P. Sharma Oli presented draft Kathmandu declaration which was unanimously adopted by the all member states. Sri Lanka has become the new chair of the BIMSTEC.

Q2. Indian economy grew by what percent in the first quarter (April-June) of the current fiscal, the highest in over two years as per the Finance Ministry?
चालू वित्त वर्ष की पहली तिमाही (अप्रैल-जून) में भारतीय अर्थव्यवस्था में ______ की वृद्धि हुई, जो कि दो वर्षों में सबसे अधिक है.
(a) 8.0%
(b) 8.1%
(c) 8.2%
(d) 8.3%

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Indian economy grew by 8.2% in the first quarter (April-June) of the current fiscal, the highest in over two years. This announcement was made by Finance Minister, Arun Jaitley. The manufacturing sector grew by 13.5% which signals very good turnaround in the sector. 

Q3. Minister of State for AYUSH Shripad Yesso Naik has recently inaugurated the Fourth International Ayurveda Congress (IAvC) at ____________.
आयुष राज्य मंत्री श्री श्रीपद येस्सो नाइक ने __________ में चौथे अंतरराष्ट्रीय आयुर्वेद कॉग्रेस(IAvC) का उद्घाटन किया.
(a) Bhutan /भूटान
(b) Canada /कनाडा
(c) Singapore /सिंगापुर
(d) Netherlands /नीदरलैंड

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Minister of State for AYUSH Shripad Yesso Naik inaugurated the Fourth International Ayurveda Congress (IAvC) at the Netherlands. The Minister is in Netherlands to participate in the Congress jointly organized by International Maharishi Ayurveda Foundation, Netherlands; All India Ayurvedic Congress, New Delhi and the International Academy of Ayurveda, Pune in association with the Indian Embassy in the Netherlands.

Q4. Name the India’s 22-year-old boxer who defeated 2016 Olympic champion Hasanboy Dusmatov in the men’s 49kg final to bag gold at the Asian Games 2018.
भारत के 22 वर्षीय मुक्केबाज का नाम बताइए जिसने एशियाई खेल 2018 में पुरुषों के 49 किग्रा फाइनल में 2016 के ओलंपिक चैंपियन हसनबॉय दुसमेटोव को हराकर स्वर्ण पदक जीता. 
(a) Vikas Krishan Yadav /विकास कृष्ण यादव
(b) Amit Panghal /अमित पंगहल
(c) Shiva Thapa /शिव थापा
(d) Gaurav Solanki/गौरव सोलंकी

Show Answer

Ans.(b)
Sol. India’s 22-year-old boxer Amit Panghal defeated 2016 Olympic champion Hasanboy Dusmatov in the men’s 49kg final to bag gold at the Asian Games 2018.

Q5. Home, auto and other loans would become costlier as the country’s largest lender, State Bank of India, has increased its benchmark lending rate or MCLR by ____________.
देश के सबसे बड़े ऋणदाता, स्टेट बैंक ऑफ इंडिया ने अपनी बेंचमार्क उधार दर या एमसीएलआर को _______  बढ़ा दिया है अर्थात् अब होम, ऑटो और अन्य ऋण महंगा हो जाएंगे
(a) 0.1%
(b) 0.15%
(c) 0.2%
(d) 0.25%

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Home, auto and other loans would become costlier as the country’s largest lender, State Bank of India, has increased its benchmark lending rate or MCLR by 0.2%, a development followed by other lenders. The new rates are effective with immediate effect.

Q6. Name the person who has recently taken over as Secretary, Ministry of Steel, Government of India.
उस भारतीय का नाम बताइए जिसने भारत सरकार के इस्पात मंत्रालय के सचिव के रूप में कार्यभार संभाला है. 
(a) Binoy Kumar/बिनॉय कुमार
(b) Pramod Mahajan/प्रमोद महाजन
(c) Sushil Prabhat/सुशील प्रभात
(d) Vickey Ranjan/विकी रंजन

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Binoy Kumar has taken over as Secretary, Ministry of Steel, Government of India. He had been posted as Officer on Special Duty in the Ministry. Prior to this, Binoy Kumar held the post of Special Secretary, Logistics, in the Department of Commerce. 

Q7. India’s 60-year-old Pranab Bardhan and 56-year-old Shibnath Sarkar won the men’s pair bridge event to bag the country’s first-ever gold in bridge at the Asian Games. The card game has been featured as a sport at the Asian Games for the first time in the __________ edition.
भारत के 60 वर्षीय प्रणब बर्धन और 56 वर्षीय शिबनाथ सरकार की पुरुष जोड़ी ने गोल्ड जीतने के साथ एशियाई खेलों में भारत के लिए ब्रिज इवेंट में पहला स्वर्ण पदक जीता. ______ संस्करण में पहली बार एशियाई खेलों में कार्ड गेम को एक खेल के रूप में पेश किया गया है. इस इवेंट में चीन ने रजत पदक जीता है
(a) 2014
(b) 2010
(c) 2018
(d) 2006

Show Answer
Ans.(c)
Sol. India’s 60-year-old Pranab Bardhan and 56-year-old Shibnath Sarkar won the men’s pair bridge event to bag the country’s first-ever gold in bridge at the Asian Games. The card game has been featured as a sport at the Asian Games for the first time, in the 2018 edition.



Q8. Tarun Sagar passed away recently at the age of 51. He was ______________.
हाल ही में 51 साल की उम्र में तरुण सागर का निधन हो गया है. वह _____ थे. 
(a) Politician /राजनीतिज्ञ
(b) Journalist /पत्रकार
(c) Jain Muni /जैन मुनी
(d) Author /लेखक

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Jain Muni Tarun Sagar passed away at the age of 51 in Delhi’s Radhapuri Jain temple due to prolonged illness. The monk, who was known for his lecture series ‘Kadve Pravachan’, was suffering from jaundice and other ailments.

Q9. Prime Minister Narendra Modi launched a payments bank of the Department of Posts that will take banking to the doorstep of every citizen through an unmatched network of post offices and almost 3 lakh postmen and ‘Grameen Dak Sewaks’. The payments bank will accept deposits of up to _______________.
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने डाक विभाग के एक भुगतान बैंक का शुभारंभ किया जो डाकघर के बेजोड़ नेटवर्क और लगभग 3 लाख पोस्टमेन और ‘ग्रामीण डाक सेवक’ के माध्यम से बैंकिंग को हर नागरिक के दरवाजे पर  लेगा. भुगतान बैंक ________ तक की जमा राशि स्वीकार करेंगे.
(a) Rs 2 lakh/2 लाख रुपये
(b) Rs 1 lakh/1 लाख रुपये
(c) Rs 3 lakh/3 लाख रुपये
(d) Rs 2.5 lakh/2.5 लाख रुपये

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Prime Minister Narendra Modi launched a payments bank of the Department of Posts that will take banking to the doorstep of every citizen through an unmatched network of post offices and almost 3 lakh postmen and ‘Grameen Dak Sewaks’. The payments bank will accept deposits of up to Rs 1 lakh, offer remittance services, mobile payments/transfers/purchases and other banking services like ATM/debit cards, net banking and third-party fund transfers.

Q10. India and Nepal have signed an MoU on Preliminary Engineering-cum-Traffic Survey on Broad Gauge Rail Line between Raxaul and Kathmandu. Raxaul is in ____________.
भारत और नेपाल ने रक्सौल और काठमांडू के बीच ब्रॉड गेज रेल लाइन पर प्रारंभिक इंजीनियरिंग-सह-यातायात सर्वेक्षण पर एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं. रक्सौल ____________ में है.
(a) Uttar Pradesh/उत्तर प्रदेश
(b) Jharkhand/झारखंड
(c) West Bengal/पश्चिम बंगाल
(d) Bihar/बिहार

Show Answer

Ans.(d)
Sol. India and Nepal have signed an MoU on Preliminary Engineering-cum-Traffic Survey on Broad Gauge Rail Line between Raxaul (Bihar) and Kathmandu. Indian Ambassador to Nepal Manjeev Singh Puri and Nepal’s Secretary of Ministry of Physical Planning and Works, Madhusudan Adhikari signed the MoU in Kathmandu.


You may also like to read :