Important Current Affairs Questions for RRB ALP/Technician Exam 2018: 29th March

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. Name the Indian/Indians who had featured in the recently released Forbes 30 Under 30 Asia 2018 list.
हाल ही में जारी फोर्ब्स 30 अंडर 30 एशिया 2018 की सूची में भारतीय / भारतीयों को नामांकित करें.
(a) Anushka Sharma/अनुष्का शर्मा
(b) Saina Nehwal/ साइना नेहवाल
(c) P V Sindhu/पी वी सिंधु
(d) Both a and c/दोनों a और c

Show Answer
Ans.(d)
Sol. Bollywood actress-producer Anushka Sharma and Badminton Ace P V Sindhu had featured in the Forbes 30 Under 30 Asia 2018 list. The list includes innovators and disruptors who are reshaping their industries and changing Asia for the better.


Q2. The eleventh session of the China-India joint-group on Economic Relations, Trade, Science & Technology was held in New Delhi. The session was co-chaired by _________________.
नई दिल्ली में आर्थिक संबंध, व्यापार, विज्ञान और प्रौद्योगिकी पर चीन-भारत संयुक्त समूह का ग्यारहवां सत्र आयोजित किया गया इस सत्र की सह-अध्यक्षता _____________ ने की थी.
(a) Manohar Parrikar and Tsun Sang/मनोहर पर्रिकर और सुनांग संग
(b) Sushma Swaraj and Stin Lin/सुषमा स्वराज और स्टिन लिन
(c) Suresh Prabhu and Zhong Shan/ सुरेश प्रभु और झोंग शान
(d) Rajnath Singh and Zjou Than/राजनाथ सिंह और ज़जौ थान

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The eleventh session of the China-India joint-group on Economic Relations, Trade, Science & Technology was held in New Delhi. The session was co-chaired by the Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu and the Minister of Commerce of the People’s Republic of China, Zhong Shan.

Q3. Ministry of Communications has recently launched the Cool EMS Service between India and _____________.
संचार मंत्रालय ने हाल ही में भारत और _____________ के बीच कूल ईएमएस सेवा शुरू की है.
(a) Indonesia/इंडोनेशिया
(b) Japan/जापान
(c) China/चीन
(d) Bangladesh/बांग्लादेश

Show Answer
Ans.(b)
Sol. Ministry of Communications has launched the Cool EMS Service between India and Japan. Cool EMS service is one-way service from Japan to India which allows customers in India to import Japanese food items for personal use which is allowed under Indian regulations.

Q4. Ministry of Power partnered with the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship to train the manpower in six states for the speedy implementation of its ____________________.
ऊर्जा मंत्रालय ने अपने ___________ के त्वरित कार्यान्वयन के लिए छह राज्यों में मानव शक्ति को प्रशिक्षित करने के लिए कौशल विकास और उद्यमिता मंत्रालय के साथ भागीदारी की है.
(a) SAUBHAGYA scheme/ ‘सौभाग्य’ योजना
(b) Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana/दीन दयाल उपाध्याय ग्रामीण कौशल्या योजना
(c) Pradhan Mantri Gramin Awaas Yojana/प्रधान मंत्री ग्राम आवास योजना
(d) Sukanya Samridhi Yojana/सुकन्या समृद्धि योजना

Show Answer
Ans.(a)
Sol. Ministry of Power partnered with the Ministry of Skill Development & Entrepreneurship to train the manpower in six states (Assam, Bihar, Madhya Pradesh, Jharkhand, Odisha and Uttar Pradesh) for speedy implementation of its SAUBHAGYA scheme. SAUBHAGYA (Pradhan Mantri Sahaj Bijli Har Ghar Yojna) aims to achieve universal household electrification in all parts of the country in a time-bound manner.

Q5. The Union Minister for Tribal Affairs, Jual Oram has launched the e-commerce portal of TRIFED, and M-commerce, android app. The app has been named as ______________.
जनजातीय मामलों के केंद्रीय मंत्री, जुआल ओरम ने ट्राइफेड के ई-कॉमर्स पोर्टल और एम-कॉमर्स, एंड्रॉइड ऐप को लॉन्च किया है. ऐप को ______________ नाम दिया गया है
(a) Indian Tribal People
(b) Tribal India
(c) None of the given options is true/दिए गए विकल्पों में से कोई सही नहीं है
(d) Tribes India

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Union Minister for Tribal Affairs, Jual Oram launched ‘e-Tribes: Tribes India’. It is an initiative for digital commerce at Tribes India Outlet in New Delhi. It included launch of e-commerce portal of TRIFED, www.tribesindia.com and M-commerce, android app ‘Tribes India’.

Q6. Manu Bhaker has partnered with which of the following shooter to secured gold medal in the mixed 10-meter air pistol event in the ISSF Junior World Cup.
मनु भाकर और ________ की जोड़ी ने एक योग्यता विश्व रिकार्ड के साथ मिश्रित 10 मीटर एयर पिस्टल प्रतियोगिता में स्वर्ण पदक प्राप्त किया है.
(a) Prakash Kumar Taneja/प्रकाश कुमार तनेजा
(b) Deepak Prabhakar/दीपक प्रभाकर
(c) Saurabh/सौरभ
(d) Anmol/अनमोल

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The duo of Manu Bhaker and Anmol secured India’s seventh gold medal in the ISSF Junior World Cup in Sydney, Auatralia. The pair won the mixed 10-meter air pistol event with a qualification world record. They finished 5.6 advantage over their closest rivals, China’s Liu Jinyao and Li Xue.



Q7. The Export-Import Bank, Exim Bank has announced that it will provide a USD 500 million credit facility to ECOWAS to fund various development projects in the western-south Africa. ECOWAS stands for ___________.
निर्यात-आयात बैंक, एक्जिम बैंक ने घोषणा की है कि वह पश्चिम-दक्षिण अफ्रीका में विभिन्न विकास परियोजनाओं को निधि देने के लिए ईकोवास को 500 मिलियन अमरीकी डालर की सुविधा प्रदान करेंगे. ECOWAS का पूर्ण रूप है:
(a) Economic Council of West African States
(b) Ecological Co-operation of West African States
(c) Economic Community of West African States
(d) Economic Corporation of West African States

Show Answer
Ans.(c)
Sol. The Export-Import Bank, Exim Bank has announced that it will provide a USD 500 million credit facility to Economic Community of West African States (ECOWAS) to fund various development projects in the western-south Africa.



Q8. Name the NITI Aayog’s mission/scheme that has announced the signing of a Statement of Intent (SOI) with SAP to promote a culture of innovation and entrepreneurship.
नीति आयोग के किस मिशन ने एसएपी के साथ नवाचार और उद्यमशीलता की संस्कृति को बढ़ावा देने के लिए स्टेटमेंट ऑफ़ इंटेंट (एसओआई) पर हस्ताक्षर किए हैं.
(a) National Employment Policy/राष्ट्रीय रोजगार नीति
(b) Atal Innovation Mission/अटल अभिनव मिशन
(c) Atul Innovative Marketing/अटल अभिनव मिशन
(d) None of the given options is true/दिए गए विकल्पों में से कोई सत्य नहीं है

Show Answer
Ans.(b)
Sol. NITI Aayog’s Atal Innovation Mission announced the signing of a Statement of Intent (SOI) with SAP to promote a culture of innovation and entrepreneurship. As part of the SOI, SAP in 2018 will adopt 100 Atal Tinkering Laboratories (ATL) for five years to nurture the science, technology, engineering and mathematics (STEM) learning among secondary school children across India.
Q9. In which of the following state India’s first Rs 5 crore insect museum with the state-of-the-art amenities was unveiled recently?
 निम्नलिखित में से किस राज्य में भारत के पहले 5 करोड़ रूपये के कीटक संग्रहालय को अत्याधुनिक सुविधाओं के साथ हाल ही में खोला गया है?
(a) Karnataka/कर्नाटक
(b) Odisha/ओडिशा
(c) Tamil Nadu/तमिलनाडु
(d) Kerala/केरल
Show Answer
Ans.(c)
Sol. A Rs 5 crore insect museum with the state-of-the-art amenities was unveiled by Tamil Nadu Chief Minister K Palaniswamy at the Tamil Nadu Agricultural University. The museum, established at a 6,691 sqft area, is fully dedicated to insects and is first of its kind in the country.
Q10. Name the person who was recently appointed the principal scientific adviser to the government of India. 
उस व्यक्ति का नाम बताएं जिसे हाल ही में भारत सरकार के प्रमुख वैज्ञानिक सलाहकार के रूप में नियुक्त किया गया है. 
(a) Rajagopala Chidambaram/राजगोपाल चिदंबरम
(b) T R Sathasivam/टी आर सथशिवम
(c) G Rajagopalchari/जी राजगोपालाचारी
(d) Krishnaswamy Vijay Raghavan/कृष्णस्वामी विजय राघवन
Show Answer
Ans.(d)
Sol. Krishnaswamy Vijay Raghavan was appointed the principal scientific adviser to the government of India. Vijay Raghavan will succeed physicist Rajagopala Chidambaram who has been in the position for more than 16 years.
Q11. SARAS Aajeevika Mela 2018 has been organised recently in _____________ under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM).
सरद अजीवविक मेला 2018 को हाल ही में दीनदयाल अंत्योदय योजना- राष्ट्रीय ग्रामीण आजीविका मिशन (डीएई- एनआरएलएम) के तहत _____________ में आयोजित किया गया है.
(a) New Delhi/नई दिल्ली
(b) Kolkata/कोलकाता
(c) Panipat/पानीपत
(d) Faridabad/फरीदाबाद
Show Answer
Ans.(a)
Sol. SARAS Aajeevika Mela 2018 has been organised in New Delhi under Deendayal Antyodaya Yojana – National Rural Livelihoods Mission (DAY-NRLM). It is one of the flagship programmes of the Ministry of Rural Development to alleviate rural poverty.
Q12. GIFT City has signed an MoU with Deloitte Touche Tohmatsu India LLP (DTTILLP) for mutual cooperation in areas related to international financial services. Who is the MD and Group CEO of GIFT city?
GIFT सिटी ने अंतरराष्ट्रीय वित्तीय सेवाओं से संबंधित क्षेत्रों में आपसी सहयोग के लिए डेलाइट टॉच तेहमात्सु इंडिया एलएलपी (DTTILLP) के साथ एक समझौता ज्ञापन पर हस्ताक्षर किए हैं. GIFT सिटी के एमडी और ग्रुप सीईओ कौन हैं?
(a) T Hariharan/टी हरिहरन
(b) Saurabh Taneja/सौरभ तनेजा
(c) Ajay Pandey/अजय पांडे
(d) Ashish Kumar/आशीष कुमार
Show Answer
Ans.(c)
Sol. GIFT City has signed an MoU with Deloitte Touche Tohmatsu India LLP (DTTILLP), which renders consultancy services, for mutual cooperation in areas related to international financial services. Ajay Pandey is the  Managing Director & Group CEO of GIFT City.


Q13. Name the US-based GIF platform that has been recently acquired by the tec Giant Google.. Tenor’s GIF-searching functionality will be integrated into Google Images and Gboard, the company’s virtual keyboard. 
अमेरिकी-आधारित उस GIF प्लेटफार्म का नाम बताइए जिसका हाल ही में टेक विशालकाय गूगल द्वारा अधिग्रहण कर लिया गया है. टेनर की जीआईएफ-खोज की कार्यक्षमता गूगल छवियां और जीबोर्ड- कंपनी का वर्चुअल कीबोर्ड में एकीकृत की जाएगी. 
(a) Meme Centre
(b) Tenor
(c) Imgur
(d) Giphy
Show Answer
Ans.(b)
Sol. Technology giant Google has acquired US-based Tenor, a GIF platform for Android, iOS, and desktop. Tenor’s GIF-searching functionality will be integrated into Google Images and Gboard, the company’s virtual keyboard.
Q14. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed $80 million loan agreement to help modernize technical and vocational education and training (TVET) institutions and improve the skills ecosystem in the State of ______________.
एशियन डेवलपमेंट बैंक (एडीबी) और भारत सरकार ने तकनीकी और व्यावसायिक शिक्षा और प्रशिक्षण (टीवीईटी) संस्थानों के आधुनिकीकरण में सहायता के लिए और ______________ राज्य में कौशल पारिस्थितिकी तंत्र में सुधार करने के लिए $ 80 मिलियन ऋण समझौते पर हस्ताक्षर किए हैं.
(a) Uttarakhand/उत्तराखंड
(b) Karnataka/कर्नाटक
(c) Rajasthan/राजस्थान
(d) Himachal Pradesh/हिमाचल प्रदेश
Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India signed $80 million loan agreement to help modernize technical and vocational education and training (TVET) institutions and improve the skills ecosystem in the State of Himachal Pradesh.
Q15. Name the person who was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the Union Government’s ambitious Ayushman Bharat National Health Protection Mission (ABNHPM).
उस व्यक्ति का नाम बताएं जिसे केंद्र सरकार की महत्वाकांक्षी आयुष्मान भारत राष्ट्रीय स्वास्थ्य संरक्षण मिशन (एबीएनएचपीएम) के मुख्य कार्यकारी अधिकारी (सीईओ) के रूप में नियुक्त किया गया था.
(a) Indu Bhushan/इंदु भूषण
(b) Vibhu Sachdeva/विभु सचदेवा
(c) T Nyayamurthy/टी न्याय्यमूर्ति
(d) B R Madhavan/बी आर माधवन
Show Answer
Ans.(a)
Sol. Indu Bhushan was appointed as the Chief Executive Officer (CEO) of the Union Government’s ambitious Ayushman Bharat National Health Protection Mission (ABNHPM).


You may also like to read :




  

  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD