Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 28th August

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. In which of the following events, India’s Tejinder Pal Singh Toor won the Gold medal at the 18th Asian Games in Indonesia? 
भारत के तेजेंद्र पाल सिंह तूर ने इंडोनेशिया के 18 वें एशियाई खेलों में किस में स्वर्ण पदक जीता?
(a) Javelin Throw/ भाला फेंक
(b) Discus Throw/ डिस्कस थ्रो
(c) Shot Put/ शॉट पुट
(d) Racing/ रेसिंग

Show Answer

Ans.(c)
Sol. India’s Tejinder Pal Singh Toor wins the Gold medal in Men’s Shot Put final at the 18th Asian Games in Indonesia. He brought India its seventh gold medal by winning the men’s shot put event with an Asian Games record throw of 20.75 meters in Jakarta.



Q2. Name the US Senator and also a Republican presidential nominee in 2008 who passed away after losing a battle to brain cancer. 
उन अमेरिकी सीनेटर का नाम बताएं जो 2008 में रिपब्लिकन राष्ट्रपति पद के उम्मीदवार भी थे और जिनका मस्तिष्क के कैंसर से लंबी लड़ाई के बाद निधन हो गया है.
(a) John Barrasso/ जॉन बर्रासो
(b) John McCain/ जॉन मैककेन
(c) Sherrod Brown/ शेरोड ब्राउन
(d) Robert P Casey/ रॉबर्ट पी केसी

Show Answer
Ans.(b)
Sol. US Senator John McCain, a celebrated Vietnam war hero, passed away after losing a battle to brain cancer. He was 81. The six-term senator, McCain was also a Republican presidential nominee in 2008.

Q3. The Centre appointed renowned scientist ___________________ as Chairman of the Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Secretary in Department of Defence Research & Development (DDR&D).
केंद्र ने प्रसिद्ध वैज्ञानिक,  ________ को रक्षा अनुसंधान और विकास संगठन (DRDO) के अध्यक्ष और रक्षा अनुसंधान एवं विकास विभाग (DDR&D) के सचिव के रूप में  नियुक्त किया है.
(a) Dr G Satheesh Reddy/ डॉ जी सतेश रेड्डी
(b) Anirban Das/ अनिरबन दास
(c) Sanjay Mitra/ संजय मित्रा
(d) TK Mahadevan/ टी.के. महादेवन

Show Answer
Ans.(a)
Sol. The Centre appointed renowned scientist, Dr G Satheesh Reddy, as Chairman of the Defence Research and Development Organisation (DRDO) and Secretary in Department of Defence Research & Development (DDR&D).

Q4. India Banking Conclave 2018 was held in __________ which was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR). 
इंडिया बैंकिंग कॉन्क्लेव 2018 ________ में सेंटर बैंक फॉर इकोनॉमिक पॉलिसी रिसर्च (CEPR) आयोजित किया गया.
(a) Mumbai/ मुंबई
(b) Pune/ पुणे
(c) Chennai/ चेन्नई
(d) New Delhi/ नई दिल्ली

Show Answer

Ans.(d)
Sol. India Banking Conclave 2018 was held in New Delhi. The India Banking Conclave 2018 was organized by Centre for Economic Policy Research (CEPR). Knowledge Partner of the conclave was NITI Aayog. The conclave focused on reforming the banking sector.


Q5. External Affairs Minister Sushma Swaraj has recently begun her four-day tour of _______________ with an aim to deepen India’s strategic cooperation with the two key nations in the ASEAN region.
आसियान क्षेत्र के दो प्रमुख देशों के साथ भारत के सामरिक सहयोग को गहरा बनाने के उद्देश्य से विदेश मंत्री सुषमा स्वराज ने __________ के चार दिवसीय दौरे की शुरुआत की
(a) Nigeria and Cambodia/ नाइजीरिया और कंबोडिया
(b) Vietnam and Nigeria/ वियतनाम और नाइजीरिया
(c) Vietnam and Cambodia/ वियतनाम और कंबोडिया
(d) Laos and Cambodia/ लाओस और कंबोडिया

Show Answer
Ans.(c)
Sol. External Affairs Minister Sushma Swaraj begun her four-day tour of Vietnam and Cambodia, with an aim to deepen India’s strategic cooperation with the two key nations in the ASEAN region. She will inaugurate the 3rd Indian Ocean Conference in Hanoi. In Vietnam, she will co-chair the 16th meeting of the Joint Commission along with her Vietnamese counterpart, Pham Binh Minh.

Q6. The fourth Asian electoral stakeholders forum (AESF-IV) has begun recently in ____________ to discuss the state of elections and democracy in the region. 
क्षेत्र में चुनाव और लोकतंत्र की स्थिति पर चर्चा करने के लिए चौथे एशियन इलेक्टोरल स्टेकहोल्डर फोरम(AESF-IV) की शुरुआत _______ में की गयी है?
(a) Kathmandu/ काठमांडू
(b) New Delhi/ नई दिल्ली
(c) Thimpu/ थिम्पू
(d) Colombo/ कोलंबो

Show Answer
Ans.(d)
Sol. In Sri Lanka, the fourth Asian electoral stakeholders forum (AESF-IV) begins in Colombo to discuss the state of elections and democracy in the region. The two-day forum is being held for the first time in South Asia with support from the Election Commission of Sri Lanka and the Asian network for free elections (ANFREL). The theme is, ‘Advancing Election Transparency and Integrity: Promoting and Defending Democracy Together’.

Q7. Hima Das, Dutee Chand and Muhammed Anas had won Silver medals in which of the following sporting events in ongoing Asian Games 2018 in Indonesia? 
हिमा दास, द्यूट चंद और मोहम्मद अनास ने इंडोनेशिया में चल रहे एशियाई खेलों 2018 में निम्नलिखित में से किस खेल में रजत पदक जीता है?
(a) Sepak Takraw/ सेपक टकरॉ
(b) Table Tennis/ टेबल टेनिस
(c) Volleyball/ वालीबाल
(d) Racing/ दौड़

Show Answer
Ans.(d)
Sol. 18-year-old Hima Das won the Silver medal in 400-meter race in ongoing Asian Games 2018, Indonesia. Hima clocked 50.79 seconds to complete her race. Dutee Chand also bagged silver medal in women’s 100 meter race. Dutee clocked 11.32 seconds to complete her race. Muhammed Anas won Silver medal in Men’s 400m race. Anas clocked 45.69 seconds to complete his race.

Q8. The 8th meeting of India-Kenya Joint Trade Committee was recently held in _____________. 
भारत-केन्या संयुक्त व्यापार समिति की 8 वीं बैठक ______ में आयोजित की गई.
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Nairobi/ नैरोबी
(c) Pali/ पाली
(d) Pune/ पुणे

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The 8th meeting of India-Kenya Joint Trade Committee was held in Nairobi, Kenya. The meeting was co-chaired by Union Minister of Commerce & Industry and Civil Aviation, Suresh Prabhu and Mr Peter Munya, Cabinet Secretary (Minister) for Industry, Trade and Cooperatives, Government of Kenya.

Q9. The analysis titled the Urban Commute was released by Centre for Science and Environment (CSE) to check how some cities, which hold sizeable shares of India’s urban population are positioned in the race for clean and low carbon mobility. Which among the following city tops for lowest overall emissions and energy use from urban commute?
शहरी कम्यूट नामक विश्लेषण को सेंटर फॉर साइंस एंड एनवायरनमेंट (सीएसई) द्वारा जारी किया गया था ताकि यह जांच सके कि भारत के शहरी आबादी के बड़े हिस्से वाले कुछ शहरों की स्वच्छ और कम कार्बन गतिशीलता की दौड़ में क्या स्थिति है. निम्नलिखित में से कौन सा शहर शहरी जनसंख्या में सबसे कम समग्र उत्सर्जन और ऊर्जा उपयोग के लिए शीर्ष पर है?
(a) Vijaywada/ विजयवाड़ा
(b) Chandigarh/ चंडीगढ़
(c) Kolkata/ कोलकाता
(d) Bhopal/ भोपाल

Show Answer
Ans.(d)
Sol. The Statistics from 14 cities across India have been analysed by Centre for Science and Environment (CSE), the New Delhi-based think tank, to check how some cities, which hold sizeable shares of India’s urban population are positioned in the race for clean and low carbon mobility. Bhopal tops for lowest overall emissions and energy use from urban commute. Top 3 in Overall emissions and energy consumption:
1. Bhopal
2. Vijayawada
3. Chandigarh.

Q10. Name the India based company that has announced that its wholly-owned subsidiary has won an international arbitration award of $56 million (Rs 390 crore) against Prestige Capital Holdings (a Seychelles-based company) and Kokos Jiang. 
किस भारत मूल कंपनी ने घोषणा की है कि इसकी पूर्ण स्वामित्व वाली सहायक कंपनी रिलायंस पावर नीदरलैंड्स BV ने प्रेस्टिज कैपिटल होल्डिंग्स (एक सेशेल्स स्थित कंपनी) और कोकोस जियांग के खिलाफ 56 मिलियन $(390 करोड़ रुपये) का अंतर्राष्ट्रीय मध्यस्थता पुरस्कार जीता है?
(a) Adani Group/ अदानी समूह
(b) Birla Group/ बिरला समूह
(c) Tata Sons/ टाटा संस
(d) Reliance Power/ रिलायंस पावर

Show Answer

Ans.(d)
Sol. Reliance Power has announced that its wholly-owned subsidiary Reliance Power Netherlands BV has won an international arbitration award of $56 million (Rs 390 crore) against Prestige Capital Holdings (a Seychelles-based company) and Kokos Jiang.

Q11. Name the state Chief Minister who laid the foundation stone for setting up of a Special Investment Region (SIR) in northern Krishnagiri district to attract investments. 
उस राज्य मुख्यमंत्री का नाम बताइए उत्तरी कृष्णगिरी जिले में निवेश को आकर्षित करने के लिए एक विशेष निवेश क्षेत्र (SIR) की स्थापना के लिए आधारशिला रखी
(a) K Chandrasekhar Rao/ के चंद्रशेखर राव
(b) Jai Ram Thakur/ जय राम ठाकुर
(c) Edappadi K. Palaniswami/ इडाप्पडी के. पलानीस्वामीने
(d) Trivendra Singh Rawat/ त्रिवेन्द्र सिंह रावत

Show Answer
Ans.(c)
Sol. Tamil Nadu Chief Minister Edappadi K. Palaniswami laid the foundation stone for setting up of a Special Investment Region (SIR) in northern Krishnagiri district to attract investments. The foundation stone for the Rs 2,420 crore project was laid through video conferencing from the State Secretariat.

Q12. Name the PepsiCo’s India-born CEO who will be honoured with the Game Changer of the Year award by a global cultural organisation Asia Society. 
पेप्सिको की भारतीय मूल्य की CEO ________ को वैश्विक सांस्कृतिक संगठन एशिया सोसाइटी द्वारा गेम चेंजर ऑफ द ईयर पुरस्कार से सम्मानित किया जाएगा.
(a) Indra Nooyi/ इंद्रा नूयी
(b) Shikha Sharma/ शिखा शर्मा
(c) Chanda Durrani/ चंदा दुर्रानी
(d) Komolita Thakral/ कोमोलिता ठकराल

Show Answer
Ans.(a)
Sol. PepsiCo’s India-born CEO Indra Nooyi will be honoured with the Game Changer of the Year award by a global cultural organisation Asia Society in recognition of her business achievements, humanitarian record and advocacy for women and girls around the world. 

Q13. The U-20 Women’s National Team of which of the following country has won against the U-20 Spain Women’s National Team at the final of the FIFA U-20 Women’s World Cup France 2018. 
फीफा यू -20 महिला विश्व कप फ्रांस 2018 के फाइनल में निम्नलिखित में किस देश की यू-20 वीमेन नेशनल टीम ने यू-20 स्पेन वीमेन नेशनल टीम को हराकर कप अपने नाम किया है?
(a) China/ चीन
(b) Japan/ जापान
(c) Indonesia/ इंडोनेशिया
(d) India/ इंडिया

Show Answer
Ans.(b)
Sol. The U-20 Japan Women’s National Team won against the U-20 Spain Women’s National Team at the final of the FIFA U-20 Women’s World Cup France 2018, taking down the FIFA U-20 Women’s World Cup title for the first time in Japanese football history.

Q14. “Atal Ji Ne Kaha” is the latest of the books on the BJP patriarch and former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee launched, recently. The book is Authored and compiled by ______________. 
“अटल जी ने कहा” बीजेपी के कुलपति और पूर्व प्रधान मंत्री अटल बिहारी वाजपेयी की किताबों में से नवीनतम हैं, जिसे हाल ही में लांच किया गया है. पुस्तक ______द्वारा लिखित और संकलित है. 
(a) Jhumpa Lahiri/ झुम्पा लहरी
(b) Brijendra Rehi/ ब्रजेंद्र रेही
(c) Amish Tripathi/ अमिश त्रिपाठी
(d) Ravinder Singh/ रविंदर सिंह

Show Answer
Ans.(b)
Sol. “Atal Ji Ne Kaha” is the latest of the books on the BJP patriarch and former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee launched with a message by Prime Minister Narendra Modi. The book is Authored and compiled by Brijendra Rehi.

Q15. In a Historic move for the country’s aviation and energy sector, India’s first biofuel-powered flight landed in which of the following city? 
देश के विमानन और ऊर्जा क्षेत्र के लिए एक ऐतिहासिक दिन के रूप में, भारत की पहली जैव ईंधन संचालित फ्लाइट किस शहर में लैंड हुई?
(a) Jaipur/ जयपुर
(b) Varanasi/ वाराणसी
(c) Delhi/ दिल्ली
(d) Lucknow/ लखनऊ

Show Answer

Ans.(c)
Sol. In a Historic day for the country’s aviation and energy sector, India’s first biofuel-powered flight landed in Delhi, covering the distance between Dehradun & Delhi. The biofuel is developed by Indian Institute of Petroleum. The flight was powered with a blend of 75% air turbine fuel (ATF) and 25% biojet fuel.



You may also like to read :

 
  

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×
Login
OR

Forgot Password?

×
Sign Up
OR
Forgot Password
Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Reset Password
Please enter the OTP sent to
/6


×
CHANGE PASSWORD