Important Current Affairs Questions For RRB Group-D Exam_00.1
Latest SSC jobs   »   Important Current Affairs Questions For RRB...

Important Current Affairs Questions For RRB Group-D Exam

A total of 1,03,769 vacancies in Railway Group D were released by the Recruitment board where more than 1 crore aspirants applied. The RRB Group D exam date is uncertain but expected to release in the upcoming months. The Examination will be conducted for the post of Track Maintainer Grade-IV, Helper/Assistant in various technical departments (Electrical, Mechanical, and S&T departments), Assistant Pointsman, Level-I posts in other departments of Indian Railways.

The current affairs asked in the exam may include a variety of topics such as the latest schemes launched by the government, theme of important days, questions from the budget, military exercises, important books, authors, awards given in various fields, all about our neighboring countries, PM and president of the countries that have been in news, etc. All in all, you must cover at least the past 6 months of current affairs.

The candidates who are going to appear for the Railway Group D must go through the following current affairs questions and solutions that were asked in RRB NTPC CBT 1 Examination.

  1. What is the theme of World Environment Day 2020? Ans. Time For Nature
  2. Khelo India youth games 2020 held in which state? Ans. Assam
  3. 55th Jnanpith award was presented to whom recently? Ans.Akkitham Achuthan Namboothiri
  4. Best Film in 65th Filmfare Awards? Ans. Gully Boy
  5. Human development index 2019 topped by? Ans. Norway
  6. Rajiv Gandhi Khel Ratna award 2020 in wrestling? Ans. Vinesh Phogat
  7. UN Secretary-General? Ans. António Guterres
  8. Who has been appointed as India’s permanent representative to the united nations? Ans. T. S. Tirumurti
  9. How many satellites were launched by ISRO on a single day to set a world record? Ans. 104
  10. RBI Governor at the time of Demonetisation? Ans. Urjit Patel
  11. How was the chief guest of republic day 2020? Ans. Brazil President Jair Bolsonaro
  12. Chairman of 15th finance commission? Ans. Nand Kishore Singh
  13. Which satellite was launched by ISRO in 2018 for Earth Observation? Ans. HySIS
  14. Swachh Bharat Mission was started on? Ans. 2 October 2014
  15. Olympic 2021 will be hosted by? Ans. Tokyo, Japan
  16. Nine Dots Prize 2019 was given to? Ans.Annie Zaidi
  17. The newest High Court established in India? Ans. Telangana Court and Andhra Pradesh High Court
  18. Winner of La Liga Champions in 2019-20? Ans. Real Madrid
  19. India’s rank in IMD world competitiveness ranking 2019? Ans. 43rd
  20. Which country hosted Brics 11th Summit 2019? Ans. Brazil
  21. Who won the most medals in Asian Games in 2018? Ans. China
  22. The rank of the Indian economy in 2019 in terms of GDP? Ans. 5th
  23. Who Presented Union Budget on 1st Feb 2019? Ans. Piyush Goyal
  24. Setu Bharatam Scheme was launched on? Ans. 4th March 2016
  25. India’s first railway university was established in which state? Ans. Gujarat
  26. The rank of India in Global Innovation Index? Ans. 48th
  27. Anshula Kant is the Chief Financial officer and MD of World Bank Group, she was previously MD of which Bank? Ans. SBI
  28. Who is the head of CII (Confederation of Indian Industry )? Ans. T. V. Narendran
  29. Nobel prize in peace 2019? Ans. Abiy Ahmed Ali
  30. Who got Gandhi Peace Award in 2018? Ans. Yohei Sasakawa
  31. Which Country has launched the eco-friendly rocket Angara? Ans. Russia
  32. India Vice President in October 2020? Ans. M. Venkaiah Naidu
  33. FIFA World Cup 2018 winner team? Ans. France
  34. Who is the UN Goodwill Ambassador 2018? Ans. Millie Bobby Brown Youngest Ever
  35. 46th CJI of India? Ans. Ranjan Gogoi
  36. Sports Minister in Oct 2020? Ans. Kiren Rijiju
  37. Highest Literacy is of which state according to Census 2011? Ans. Kerala
  38. Largest Producer of Coffee in India 2018? Ans. Karnataka
  39. 2021 United Nations Climate Change Conference was held in? Ans. Glasgow, Scotland
  40. Most run-scorer in IPL 2020? Ans. K L Rahul
  41. ICC Cricket World Cup 2023 will be hosted by? Ans. India
  42. Which Military Communications Satellite was launched in 2018? Ans. GSAT – 7A
  43. Gold Medalist in Men’s Asian Individual Squash Championships 2019? Ans. Saurav Ghosal
  44. Which train is also known as Train -18 In India? Ans. Vande Bharat Express
  45. Padma Bhushan 2020 in sports? Ans. PV Sindhu
  46. FIFA 2022 will be held in? Ans. Qatar
  47. 9th Secretary-General of the UN is from which country? Ans. Portugal
  48. Which state has the highest per capita income in India? Ans. Goa
  49. Chairman of SEBI up to Oct 2020? Ans. Shri Ajay Tyagi
  50. First CEO of Railway Board? Ans. Vinod Kumar Yadav
  51. New Space India Limited company was started by whom in 2019? Ans. ISRO
  52. UNESCO World Capital of Architecture 2020? Ans. Rio De Janeiro
  53. Director-General of World Trade Organization? Ans.Ngozi Okonjo-Iweala
  54. Number one Team in FIFA World Rankings up to November 2020? Ans. Belgium
  55. Rythu Bandhu Scheme was launched by which state? Ans. Telangana
  56. Who has been appointed as Executive Director of RBI wet 11th Dec 2020? Ans Radha Shyam Rahto
  57. Five Star Village Scheme was launched by? Ans. Indian Post Office
  58. Women Australian Open 2020 Winner? Ans. Sofia Kenin
  59. Chairman of Central Pollution Control Board? Ans. Sh. Naresh Pal Gangwar
  60. Brand Ambassador of RBI’s Public Awareness Campaigns 2020? Ans. Amitabh Bachchan

Important Current Affairs Questions For RRB Group-D Exam_50.1

You may also like to read:

Click here to get RRB Group D Online test series

Important Current Affairs Questions For RRB Group-D Exam_60.1

 

Sharing is caring!

June Current Affairs PDF

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Was this page helpful?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India's largest learning destination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizzes
  • Subject-Wise Quizzes
  • Current Affairs
  • Previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?