Important Current Affairs Questions for RRB Group-D Exam 2018: 30th September

Dear Readers, SSC CHSL examination & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but plays a vital role in achieving the score required to cross the cut off marks.We are providing important Static GK for this, it will help you to score good in GA section if you regularly follow the contents provided on sscadda website and adda247 app regarding general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The Ministry of Housing and Urban Affairs, under the aegis of Swachh Bharat Mission – Urban (SBM – U), has partnered with Which technology firm to launch an app to locate and review public toilets.
स्वच्छ भारत मिशन – शहरी (SBM – U) के तहत आवास और शहरी मामलों के मंत्रालय ने सार्वजनिक शौचालयों का पता लगाने और समीक्षा करने के लिए एक ऐप लॉन्च करने के लिए किस तकनीक फर्म के साथ साझेदारी की है?
(a) Microsoft/ माइक्रोसॉफ्ट
(b) Oracle/ ओरेकल
(c) Wipro/ विप्रो
(d) Google/ गूगल

S1. Ans.(d)
Sol. The Ministry of Housing and Urban Affairs, under the aegis of Swachh Bharat Mission – Urban (SBM – U), has partnered with Google.

Q2. The Ministry of Housing and Urban Affairs, under the aegis of Swachh Bharat Mission – Urban (SBM – U), has partnered with a technology firm to launch an app to locate and review public toilets. What is the name of the app?
स्वच्छ भारत मिशन – शहरी (SBM – U) के तहत आवास और शहरी मामलों के मंत्रालय ने सार्वजनिक शौचालयों का पता लगाने और समीक्षा करने के लिए एक ऐप लॉन्च करने के लिए एक तकनीकी फर्म के साथ साझेदारी की है। ऐप का नाम क्या है?
(a) Swachh Review
(b) Toilet on Maps
(c) SBM- Mobile app
(d) LooReview

S2. Ans.(d)
Sol. The Ministry of Housing and Urban Affairs, under the aegis of Swachh Bharat Mission – Urban (SBM – U), has partnered with Google to launch the Loo Review campaign to encourage all local guides in India to rate and review public toilets on Google Maps.

Q3. In order to fight the growing problem of counterfeit drugs in India, NITI Aayog and a technology firm signed a Statement of Intent (SoI). What is the name of the firm?
भारत में नकली दवाओं की बढ़ती समस्या से लड़ने के लिए, नीति योग और एक तकनीकी फर्म ने एक अभिलाषा पात्र (SoI) पर हस्ताक्षर किए। फर्म का नाम क्या है?
(a) Google/ गूगल
(b) Infosys/ इंफोसिस
(c) Microsoft/ माइक्रोसॉफ्ट
(d) Oracle/ ओरेकल

S3. Ans.(d)
Sol. In order to fight the growing problem of counterfeit drugs in India, NITI Aayog and Oracle signed a Statement of Intent (SoI) to pilot a real drug supply-chain using blockchain distributed ledger and Internet of Things (IoT) software.

Q4. In which state, the first corn festival of the country is being celebrated?
किस राज्य में, देश का पहला मकई त्यौहार मनाया जा रहा है?
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Odisha/ ओडिशा
(c) Jharkhand/ झारखंड
(d) Maharashtra/ महाराष्ट्र

S4. Ans.(a)
Sol. In Madhya Pradesh, the first corn festival of the country is being held in Chhindwara. The festival is one of a kind international event.

Q5. Ambassador of India to Myanmar, ________ has been appointed as the next Ambassador of India to China.
म्यांमार में भारत के राजदूत, ________ को चीन से भारत का अगला राजदूत नियुक्त किया गया है।
(a) Rohit Kapoor/ रोहित कपूर
(b) Syed Akbaruddin/ सैयद अकबरुद्दीन
(c) Sashi Tharoor/ सशी थरूर
(d) Vikram Misri/ विक्रम मिश्री

S5. Ans.(d)
Sol. Ambassador of India to Myanmar, Vikram Misri has been appointed as the next Ambassador of India to China, according to the Ministry of External Affairs.

Q6. Which of the following organisation manages World Heart Day every year?
निम्नलिखित में से कौन सा संगठन प्रत्येक वर्ष वर्ल्ड हार्ट डे का प्रबंधन करता है?
(a) world Health Organisation/ विश्व स्वास्थ्य संगठन
(b) World Heart Federation/ वर्ल्ड हार्ट फेडरेशन
(c) World Heart Hospitals/ वर्ल्ड हार्ट हॉस्पिटल
(d) World Health Federation/ विश्व स्वास्थ्य संघ

S6. Ans.(b)
Sol. World Heart Day takes place on 29th September every year and is the World Heart Federation‘s and the world’s biggest platform for raising awareness about cardiovascular disease, including heart disease and stroke.

Q7. Which of the following cricketer was awarded as the Player of the series in recently held ASIA Cup 2018?
हाल ही में आयोजित एशिया कप 2018 में निम्नलिखित में से किस क्रिकेट खिलाड़ी को श्रृंखला के खिलाड़ी के रूप में सम्मानित किया गया था?
(a) Ravindra Jadeja/ रविंद्र जडेजा
(b) Saqib al Hasan/ साकिब अल हसन
(c) Rohit Sharma/ रोहित शर्मा
(d) Shikhar Dhawan/ शिखर धवन

S7. Ans.(d)
Sol. India has defeated Bangladesh to win the Unimoni Asia Cup Title 2018. This was the second successive Asia Cup final where India took on Bangladesh. Shikhar Dhawan was awarded as Player of the series for his consistent performance.

Q8. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Conference on Academic Leadership on Education for Resurgence in ______.
प्रधान मंत्री नरेंद्र मोदी ने ______ में पुनरुत्थान के लिए शिक्षा पर अकादमिक नेतृत्व पर सम्मेलन का उद्घाटन किया।
(a) New Delhi/ नई दिल्ली
(b) Jaipur/ जयपुर
(c) Mumbai/ मुंबई
(d) Jodhpur/ जोधपुर

S8. Ans.(a)
Sol. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the Conference on Academic Leadership on Education for Resurgence in New Delhi in which the Vice-Chancellors, Directors from more than 350 universities participated.

Q9. Union Railway Minister Piyush Goyal launched _______of Indian Railways in collaboration with Google Arts and Culture Association.
केंद्रीय रेल मंत्री पियुष गोयल ने गूगल कला और संस्कृति संघ के सहयोग से भारतीय रेलवे का _______ लॉन्च किया।
(a) Rail Heritage and culture project/ रेल विरासत और संस्कृति परियोजना
(b) Digital heritage of Railways project/ रेलवे परियोजना की डिजिटल विरासत
(c) Rail Heritage Digitisation Project/ रेल विरासत डिजिटाइजेशन परियोजना
(d) Operation digital culture/ ऑपरेशन डिजिटल संस्कृति

S9. Ans.(c)
Sol. Union Railway Minister Piyush Goyal launched the ‘Rail Heritage Digitisation Project’ of Indian Railways in collaboration with Google Arts and Culture Association.

Q10. Which team won Asia Cup final 2018?
किस टीम ने एशिया कप फाइनल 2018 जीता?
(a) Bangladesh/ बांग्लादेश
(b) India/ भारत
(c) Afghanistan/ अफगानिस्तान
(d) Sri Lanka/ श्रीलंका

S10. Ans.(b)
Sol. India has defeated Bangladesh to win the Unimoni Asia Cup Title 2018.

You may also like to read :


       

Print Friendly and PDF

Download Upcoming Government Exam Calendar 2021

×

Download success!

Thanks for downloading the guide. For similar guides, free study material, quizzes, videos and job alerts you can download the Adda247 app from play store.

Thank You, Your details have been submitted we will get back to you.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Login

OR

Forgot Password?

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Sign Up

OR
Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Forgot Password

Enter the email address associated with your account, and we'll email you an OTP to verify it's you.


Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to
/6


Did not recive OTP?

Resend in 60s

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Change Password



Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Almost there

Please enter your phone no. to proceed
+91

Join India largest learning distination

What You Will get ?

  • Job Alerts
  • Daily Quizes
  • Subject-Wise Quizes
  • Current Affairs
  • previous year question papers
  • Doubt Solving session

Enter OTP

Please enter the OTP sent to Edit Number


Did not recive OTP?

Resend 60

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?

By skipping this step you will not recieve any free content avalaible on adda247, also you will miss onto notification and job alerts

Are you sure you want to skip this step?