Important Current Affairs Questions for Railway Exam 2018: 18th January

Dear Readers, SSC CHSL Exam & Railway Exam both will be conducted in online mode. GA on current affairs section is taken on the light note but cut off mark crossing the required score in a vital role. We have this for critical Static GK Providing, If you are regular in GA section in good to help you follow the content provided on sscadda website and adda247 app about general knowledge important questions.We wish you the best wishes for all the upcoming exams.

Q1. The government has approved a capital infusion of INR________ in state-owned Exim Bank to expand its business.
सरकार ने अपने व्यवसाय को विस्तृत करने के लिए राज्य के स्वामित्व वाले एक्जिम बैंक में ________ की पूंजी समावेश की मंजूरी दी है।
(a) 8,000 crore/ करोड़ रु
(b) 10,000 crore/ करोड़ रु
(c) 6,000 crore/ करोड़ रु
(d) 20,000 crore/ करोड़ रु

Show Answer


S1. Ans.(c)
Sol. The government has approved issuance of Recapitalization Bonds by the Government of India to the tune of Rs.6,000 crore for capital infusion in Export-Import Bank of India (Exim Bank). The equity will be infused in two tranches of Rs. 4,500 crore in FY 2018-19 and Rs. 1,500 crore in FY 2019-20 respectively.

Q2. A ministerial panel headed by ___________ will examine uniformity of taxation on lottery under GST and other issues arising out of it.
___________ के नेतृत्व में एक मंत्रिस्तरीय पैनल, जीएसटी के अंतर्गत लॉटरी पर कराधान की एकरूपता और इससे उत्पन्न होने वाले अन्य मुद्दों की जांच करेगा।
(a) Krishna Byre Gowda/ कृष्णा बायर गौड़ा
(b)  Sudhir Mungantiwar/ सुधीर मुंगतीवार
(c) TM Thomas Isaac/ टीएम थॉमस इसाक
(d) Himanta Biswa Sarma/ हिमंता बिस्वा शर्मा

Show Answer

S2. Ans.(b)
Sol. A ministerial panel headed by Maharashtra Finance Minister Sudhir Mungantiwar will examine uniformity of taxation on lottery under GST or other issues arising out of it.

Q3. Which of the following stated government launched farm debt-waiver scheme named ‘Jai Kisan Rin Mukti Yojana’?
निम्नलिखित में से किस सरकार ने ‘जय किसान ऋण मुक्ति योजना’ नामक कृषि ऋण-माफी योजना शुरू की?
(a) Madhya Pradesh/ मध्य प्रदेश
(b) Rajasthan/ राजस्थान
(c) Chhattisgarh/ छत्तीसगढ़
(d) Mizoram/ मिजोरम

Show Answer


S3. Ans.(a)
Sol. Madhya Pradesh Chief Minister Kamal Nath launched his government’s Rs 50,000-crore farm debt-waiver scheme named ‘Jai Kisan Rin Mukti Yojana’. It is expected to benefit 55 lakh small and marginal farmers.

Q4. Bilateral army exercise, IMBEX 2018-19 is taking place between India and ___________. 
द्विपक्षीय सैन्य अभ्यास, IMBEX 2018-19, भारत और ___________ के बीच हो रहा है।
(a) Mongolia/ मंगोलिया
(b) Malaysia/ मलेशिया
(c) Myanmar/ म्यांमार
(d) Mauritius/ मॉरीशस
Show Answer


S4. Ans.(c)
Sol. The second edition of the India-Myanmar bilateral army exercise, IMBEX 2018-19, commenced at Chandimandir Military Station, that houses the headquarters of the Western Command, Chandigarh.


Q5. The Cabinet has approved an increase in the authorized capital of Exim Bank from ________ to __________.
मंत्रिमंडल ने एक्जिम बैंक की अधिकृत पूंजी में ________ से __________ तक की वृद्धि की मंजूरी दी है।
(a) Rs. 10,000 crore, Rs. 20,000 crore
(b) Rs. 5,000 crore, Rs. 10,000 crore
(c) Rs. 6,000 crore, Rs. 10,000 crore
(d) Rs. 25,000 crore, Rs. 50,000 crore

Show Answer

S5. Ans.(a)
Sol. The Cabinet has approved an increase in the authorized capital of Exim Bank from Rs. 10,000 crore to Rs. 20,000 crore.


Q6. Which of the following country took the chairmanship of the group ‘Group of 77’ (G77) from Egypt for 2019?
निम्नलिखित में से किस देश ने 2019 के लिए मिस्र से ‘ग्रुप ऑफ़ 77’ (G77) समूह की अध्यक्षता की है?
(a) India/ भारत
(b) The USA/ संयुक्त राज्य अमेरिका
(c) Israel/ इज़राइल
(d) Palestine / फिलिस्तीन

Show Answer

S6. Ans.(d)
Sol. Palestinian President Mahmoud Abbas has pledged to protect the interests of all 134 countries in the UN’s Group of 77, as Palestine took the chairmanship of the group from Egypt for 2019.


Q7. The Gandhi Peace Prize for the year 2018 has been conferred on___________.
वर्ष 2018 का गांधी शांति पुरस्कार से ___________ को सम्मानित किया गया है।
(a) Sulabh International/ सुलभ इन्टरनेशनल
(b) Yohei Sasakawa/ योहे सासाकावा
(c) Akshaya Patra Foundation/ अक्षय पात्र फाउण्डेशन
(d) Ekal Abhiyan Trust/ एकल अभियान ट्रस्ट

Show Answer


S7. Ans.(b)
Sol. The Gandhi Peace Prize for the year 2018 has been conferred on Yohei Sasakawa.

Q8. Who has become the first Indian and youngest man to climb the 7 highest peaks and volcanic summits across all continents?
इनमें से कौन सभी महाद्वीपों में 7 सबसे ऊँचे शिखरों और ज्वालामुखी शिखर पर चढ़ने वाले पहले भारतीय और सबसे कम आयु के व्यक्ति बन गए हैं?
(a) Arunima Sinha/ अरुणिमा सिन्हा
(b) Nawang Gombu/ नवांग गोम्बू
(c) Mohan Singh Gunjyal/ मोहन सिंह गुंज्याल
(d) Satyarup Siddhanta/ सत्यरूप सिद्धांत

Show Answer
S8. Ans.(d)
Sol. Mountaineer Satyarup Siddhanta conquered Antartica’s highest point, Mount Sidley. With this feat, he became the first Indian and youngest man to climb the 7 highest peaks and volcanic summits across all continents.


Q9. The Gandhi Peace Prize for the year 2017 has been conferred on ____________ for their contribution in providing Education for Rural and Tribal Children in remote areas pan India, Rural Empowerment, Gender and Social Equality.
भारत वर्ष के दूरस्थ क्षेत्रों में ग्रामीण और जनजातीय बच्चों को शिक्षा प्रदान करने, ग्रामीण सशक्तिकरण तथा लिंग और सामाजिक समानता में अपना योगदान देने हेतु, वर्ष 2017 के लिए गांधी शांति पुरस्कार से ______ को सम्मानित किया गया है।
(a) Ekal Abhiyan Trust/ एकल अभियान ट्रस्ट
(b) Akshaya Patra Foundation/ अक्षय पात्र फाउण्डेशन
(c) Sulabh International/ सुलभ इंटरनेशनल
(d) Bal Suraksha Abhiyan Trust/ बाल सुरक्षा अभियान ट्रस्ट
Show Answer

S9. Ans.(a)
Sol. The Gandhi Peace Prize for the year 2017 has been conferred on Ekal Abhiyan Trust, for their contribution in providing Education for Rural and Tribal Children in remote areas pan India, Rural Empowerment, Gender and Social Equality.

Q10. At which Military Station, Bilateral army exercise, IMBEX 2018-19 took place?
किस सैन्य स्टेशन पर, द्विपक्षीय सैन्य अभ्यास, IMBEX 2018-19 आयोजित हुआ?
(a) Pathankot/ पठानकोट
(b) Chandimandir / चंडीमंदिर
(c) Hisar / हिसार
(d) Assumption Island/ मानस द्वीप

Show Answer


S10. Ans.(b)
Sol. The second edition of the India-Myanmar bilateral army exercise, IMBEX 2018-19, commenced at Chandimandir Military Station, that houses the headquarters of the Western Command, Chandigarh.

You may also like to read:

ssc-cgl